Jacki Opublikowano 30 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2012 Hej Zna ktoś może sprawdzony model termometru/sondy, który byłby łatwo obsługiwany pod linuksem z poziomu konsoli? Nie jest to co prawda sprzęt potrzebny mi do warzenia, ale do kontrolowania temp. w pomieszczeniu. Złącze może być USB lub szeregowe - w zasadzie nie ma znaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 30 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2012 http://www.wiki.piwo.org/Cyfrowy_pomiar_temperatury_w_browarze#Linux Jacki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 30 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2012 No proszę. Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Czy mógłbym prosić o kompilację, sprawdzenie czy się uruchamia oraz podesłanie zrzutu ekranu dla programu gtsl-0.1.tar.gz (może wymagać tsl-1.2.tar.gz ) Oba to programy dla Linuxa do pracy z czujnikami ds18b20 w wersji graficznej i z konsoli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Mi niestety się nie udało zainstalować. Może ktoś pomoże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Też próbowałem, ale mimo tony bibliotek potrzebnych do kompilacji i tak brakło jakiegoś kawałka GTK, odpuściłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 No właśnie Mimo 100 różnych poradników, kompilacja zatrzymuje się na błędzie checking for GTK - version >= 1.2.0... no *** The gtk-config script installed by GTK could not be found *** If GTK was installed in PREFIX, make sure PREFIX/bin is in *** your path, or set the GTK_CONFIG environment variable to the *** full path to gtk-config. configure: error: Cannot find GTK: Is gtk-config in path? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 To jest stare GTK 1.x, nie jestem pewien, czy w nowoczesnych linuxach jeszcze w ogóle są paczki do tego. Do Ubuntu może być w jakimś ppa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Cześć, co prawda jeszcze nie sprawdzałem czy działa, ale zarówno owfs jak i digtemp jest w repozytoriach ubuntu 12.04 (właściwie lubuntu, ale to raczej bez znaczenia). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 A jest coś z graficznym interface? Z tego co się orientuję w/w powinien być odpowiednikiem (całkiem sprawnego swoją drogą) wersji dla MS. Tutaj do zerknięcia http://www.quasarele...data-logger.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Co powiecie na to http://danjuliodesigns.com/projects/projects/temp_monitor_app.html Podobno działa na 1-wire. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Kurcze, to taki problem z prostą aplikacją czytającą i logującą? Zacząłem podstawy takiej aplikacji pisać w Tcl/Tk przy wykorzystaniu OWFS. Mam już: 1. Wyświetlanie temperatury aktualnej / minimalnej / maksymalnej / średniej za wybrany okres z dowolnej ilości czujników 2. Alarm przekroczenia temperatury (dla każdego czujnika definiowany osobno) 3. Prosty timer odliczający czas Miało być: 1. Logowanie danych do bazy SQLite 2. Wyrysowywanie wybranych przebiegów na wykresie (aktualne i archiwalne) Jakieś screeny wieczorkiem mogę zamieścić. Jeśli jest potrzeba to poskładam i udostępnię aktualną wersję i uzupełnię o brakujące funkcjonalności. Jejski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 No jasne, podsyłaj podsyłaj! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 2. Alarm przekroczenia temperatury (dla każdego czujnika definiowany osobno) Czy alarm jest ustawiany dla dolnego i górnego zakresu? Bardzo by mi na tym zależało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Cześć. 2. Alarm przekroczenia temperatury (dla każdego czujnika definiowany osobno) Czy alarm jest ustawiany dla dolnego i górnego zakresu? Bardzo by mi na tym zależało. Jejski, kolega napisał: przekroczenia temperatury. Nie ma ani słowa o zakresie temperatur ani o możliwości jego definiowania. Kłania nam się tu tradycyjny termostat z histerezą i alarm przekroczenia górnej temperatury i spadku poniżej dolnej temperatury określonej histerezą. Oczywiście pisze o termostacie programowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Kod mam bardzo zdefragmentowany niestety. W weekend mam nadzieję znaleźć chwilkę na sklecenie tego - w obecnej formie jest nie na pokaz Więc macie koledzy czas na jakąś wishlistę Czy alarm jest ustawiany dla dolnego i górnego zakresu? Bardzo by mi na tym zależało. Tak, jest górny i dolny zakres definiowany. Zrzut ekranu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Fajnie! Czekam z niecierpliwością. Rozumiem że będzie obsługiwał więcej czujników, a nie tylko jeden? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi