Skocz do zawartości

Browar Artezan


Rekomendowane odpowiedzi

Nie było żadnych niespodzianek - od początku założyliśmy, że wszystko będzie się sypać, i nie zawiedliśmy się.

 

Najbardziej bolesne elementy to śrutownik, co śrutuje albo na mąkę, albo przepuszcza całe ziarna, palnik który podgrzewa o 1°C na 2-3 minuty, filtrator z którego kapie kropelka na minutę i chłodnica, której kończy się pojemność cieplna po schłodzeniu 100 l brzeczki.

 

W sumie łatwiej wymienić elementy które działają bez zarzutu: pompy, mieszadło, whirlpool, chłodzenie fermentora.

 

Ale nie jest źle, da się zrobić piwo bez żadnych kompromisów dla technologii, tyle, że trzeba się urobić po łokcie.

 

Pierwsza warka trwała od 7 do 22, głównie ze względu na długą filtrację, druga od 9 do 20.

 

Dlugo!

A mieliscie zasyp z duza iloscia nietypowych skladnikow? Czy 100% slodowe zasypy filtrowaly sie tez bardzo dlugo?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś za twarzo-książka:

 

"Strefa Piwa Pub:

Już za dwa tygodnie z naszych kranów popłynie piwo z browaru rzemieślniczego Artezan. "

 

no już nie mogę się doczekać :) Fajnie, że do Krakowa dotrzecie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gratulacje że udało wam się projekt doprowadzić do końca i uwarzyć pierwsze warki :)

Mam też małe pytanie mam odnośnie waszego sprzętu - ten zbiornik w niebieskiej otulinie, co to wymiennik ciepła?

Na zdjęciu 57 "Dezynfekcja i płukanie linii chłodzącej" , to że woda tak sika i tryska po ścianach, to jakaś usterka czy tak ma być?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A są już jakieś zamówienia ze stolycy?

 

Młodzi, wykształceni, z dużych ośrodków miejskich zamieszkali w stolycy preferują kasztelan niepasteryzowany.

Wygląda że najbliżej to będziemy w Piwotece w Łodzi, po prostu nie ma tu knajp polewających piwo niekoncernowe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W Warszawie niestety nie ma miejsc na miarę Piwoteki, krakowskiej Omerty czy wrocławskiego ZUP.

 

To jest jakaś kurde zagadka, birozagadka. :lol:

Lokal tak naprawdę skazany na sukces, a jakoś nie ma nikogo, kto by w to wszedł.

Edytowane przez kopyr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a może w sketchu by chcieli Wasze piwo ;)

ale czasy, żeby sie prosić o możliwość serwowania takiego trunku.... ;)

Pamiętajcie o Wrocławiu Panowie! :)

jestem za, tylko trochę szybciej niż na przyszłoroczny festiwal.... :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

News z facebooka:

"Urząd Celny zakwestionował artezanowego witbiera uwarzonego z przeszło 50% udziałem surowców niesłodowanych jako niekwalifikującego się pod piwo."

Współczuję panowie użerania się z Lewiatanem :P i życzę powodzenia, żeby biurokracja więcej wam nie utrudniała działalności...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I jaki jest z tego wniosek? Nie podawać nikomu, co naprawdę wchodzi w skład piwa - tego i tak się nie da sprawdzić. Podać, że jest w 100% ze słodu, a wrzucić paszę dla świń i wszystko będzie dobrze i ważne, że zgodnie z prawem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I jaki jest z tego wniosek? Nie podawać nikomu, co naprawdę wchodzi w skład piwa - tego i tak się nie da sprawdzić. Podać, że jest w 100% ze słodu, a wrzucić paszę dla świń i wszystko będzie dobrze i ważne, że zgodnie z prawem.

nie bo się nie zgodzi karta śrutowania słodu i magazyn.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I jaki jest z tego wniosek? Nie podawać nikomu, co naprawdę wchodzi w skład piwa - tego i tak się nie da sprawdzić. Podać, że jest w 100% ze słodu, a wrzucić paszę dla świń i wszystko będzie dobrze i ważne, że zgodnie z prawem.

nie bo się nie zgodzi karta śrutowania słodu i magazyn.

E tam się nie zgodzi. Wszystko w tym kraju da się zrobić, żeby się w papierach zgodziło. ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może i na Górnym Śląsku by się coś ruszyło w kwestii piwa?

https://www.facebook.com/BialaMalpa

 

Pracujemy nad tym.

 

Na razie puby są zatowarowane po Birofiliach, wakacje to nie najlepszy okres dla nich, a i my nie mamy jeszcze dobrze rozkręconej maszynki i ledwo nam starcza piwa na zapewnienie dostaw do tego co już działa. Ale myślę że do września będziemy już w każdym specjalistycznym pubie piwnym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.