Makaron Opublikowano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 Nie było żadnych niespodzianek - od początku założyliśmy, że wszystko będzie się sypać, i nie zawiedliśmy się. Najbardziej bolesne elementy to śrutownik, co śrutuje albo na mąkę, albo przepuszcza całe ziarna, palnik który podgrzewa o 1°C na 2-3 minuty, filtrator z którego kapie kropelka na minutę i chłodnica, której kończy się pojemność cieplna po schłodzeniu 100 l brzeczki. W sumie łatwiej wymienić elementy które działają bez zarzutu: pompy, mieszadło, whirlpool, chłodzenie fermentora. Ale nie jest źle, da się zrobić piwo bez żadnych kompromisów dla technologii, tyle, że trzeba się urobić po łokcie. Pierwsza warka trwała od 7 do 22, głównie ze względu na długą filtrację, druga od 9 do 20. Dlugo! A mieliscie zasyp z duza iloscia nietypowych skladnikow? Czy 100% slodowe zasypy filtrowaly sie tez bardzo dlugo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 Jak na pierwszą warkę to wcale nie jest najgorzej. Tak właściwie to zaczęliśmy o 11, do tego doszło kleikowanie pszenicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 Jakie rodzaje planujecie na razie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 Jakie rodzaje planujecie na razie? Teraz fermentuje witbier, później robimy dubbla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wassyl Opublikowano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 Dziś za twarzo-książka: "Strefa Piwa Pub: Już za dwa tygodnie z naszych kranów popłynie piwo z browaru rzemieślniczego Artezan. " no już nie mogę się doczekać Fajnie, że do Krakowa dotrzecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 A są już jakieś zamówienia ze stolycy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 Gratulacje że udało wam się projekt doprowadzić do końca i uwarzyć pierwsze warki Mam też małe pytanie mam odnośnie waszego sprzętu - ten zbiornik w niebieskiej otulinie, co to wymiennik ciepła? Na zdjęciu 57 "Dezynfekcja i płukanie linii chłodzącej" , to że woda tak sika i tryska po ścianach, to jakaś usterka czy tak ma być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 (edytowane) 1. Zbiornik ciepłej wody 2. Ściany mamy zmywalne, nic im to nie szkodzi, można lać na ściany, na podłogę - przecież nie będziemy latać z wiaderkiem do zlewu Edytowane 4 Czerwca 2012 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 A są już jakieś zamówienia ze stolycy? Młodzi, wykształceni, z dużych ośrodków miejskich zamieszkali w stolycy preferują kasztelan niepasteryzowany. Wygląda że najbliżej to będziemy w Piwotece w Łodzi, po prostu nie ma tu knajp polewających piwo niekoncernowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 W Warszawie niestety nie ma miejsc na miarę Piwoteki, krakowskiej Omerty czy wrocławskiego ZUP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 (edytowane) W Warszawie niestety nie ma miejsc na miarę Piwoteki, krakowskiej Omerty czy wrocławskiego ZUP. To jest jakaś kurde zagadka, birozagadka. Lokal tak naprawdę skazany na sukces, a jakoś nie ma nikogo, kto by w to wszedł. Edytowane 4 Czerwca 2012 przez kopyr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 A do Poznania dotrzecie? Pub Ministerstwo Browaru albo Setka Pub pewnie chętnie by polewały takie piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 Spokojnie, na pewno powstanie lista miejsc, gdzie będzie dostępne nasze piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 a może w sketchu by chcieli Wasze piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 Pamiętajcie o Wrocławiu Panowie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 a może w sketchu by chcieli Wasze piwo ale czasy, żeby sie prosić o możliwość serwowania takiego trunku.... Pamiętajcie o Wrocławiu Panowie! jestem za, tylko trochę szybciej niż na przyszłoroczny festiwal.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy3 Opublikowano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 Coder możesz spróbować w tych dwóch knajpach, tam nie doświadczysz kasztelana http://www.facebook.com/pages/Butelki-Zwrotne/166549633383013, http://www.pracovnia.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 Może i na Górnym Śląsku by się coś ruszyło w kwestii piwa? https://www.facebook.com/BialaMalpa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 18 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 News z facebooka: "Urząd Celny zakwestionował artezanowego witbiera uwarzonego z przeszło 50% udziałem surowców niesłodowanych jako niekwalifikującego się pod piwo." Współczuję panowie użerania się z Lewiatanem i życzę powodzenia, żeby biurokracja więcej wam nie utrudniała działalności... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 Koledzy napisali na Browar.biz http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=99100 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 18 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 I jaki jest z tego wniosek? Nie podawać nikomu, co naprawdę wchodzi w skład piwa - tego i tak się nie da sprawdzić. Podać, że jest w 100% ze słodu, a wrzucić paszę dla świń i wszystko będzie dobrze i ważne, że zgodnie z prawem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 18 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 I jaki jest z tego wniosek? Nie podawać nikomu, co naprawdę wchodzi w skład piwa - tego i tak się nie da sprawdzić. Podać, że jest w 100% ze słodu, a wrzucić paszę dla świń i wszystko będzie dobrze i ważne, że zgodnie z prawem. nie bo się nie zgodzi karta śrutowania słodu i magazyn. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 18 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 Witamy zatem w kraju, w którym witbier nie jest piwem... Poczytałam wątek na bbizie i mam nadzieję, że uda im się pokonać urzędniczą hydrę (o ile się odwołają). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 18 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 I jaki jest z tego wniosek? Nie podawać nikomu, co naprawdę wchodzi w skład piwa - tego i tak się nie da sprawdzić. Podać, że jest w 100% ze słodu, a wrzucić paszę dla świń i wszystko będzie dobrze i ważne, że zgodnie z prawem. nie bo się nie zgodzi karta śrutowania słodu i magazyn. E tam się nie zgodzi. Wszystko w tym kraju da się zrobić, żeby się w papierach zgodziło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 Może i na Górnym Śląsku by się coś ruszyło w kwestii piwa? https://www.facebook.com/BialaMalpa Pracujemy nad tym. Na razie puby są zatowarowane po Birofiliach, wakacje to nie najlepszy okres dla nich, a i my nie mamy jeszcze dobrze rozkręconej maszynki i ledwo nam starcza piwa na zapewnienie dostaw do tego co już działa. Ale myślę że do września będziemy już w każdym specjalistycznym pubie piwnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się