coder Opublikowano 5 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 Nie, straż to swoją drogą, ale oni sprawdzają głównie czy gaśnica ma atest i czy jest instrukcja p-poż. przyklejona w w widocznym miejscu Sanepid potrzebuje takie papiery: - projekt budowlany i oryginał decyzji do wglądu - badanie wody - kominiarz i pomiar wydajności wentylacji - oświadczenie kierownika budowy - odbiory branżowe sieci - umowy na odpady i parę innych drobiazgów: http://www.grodzisk.psse.waw.pl/UserFiles/grodzisk/File/zns/zawiadomienie%20o%20zakonczeniu%20budowy.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 5 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 Takie coś jest konieczne do dokonania odbioru i uzyskania pozwolenia na użytkowanie. OK, zatem chyba nie będziemy musieli tego robić, bo budynek już ma pozwolenie na użytkowanie. My tylko robiliśmy zmianę przeznaczenia z handlowego na produkcyjny i z tego co wiem, nie musimy występować o nowe pozwolenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 5 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 Czyli zmiana sposobu użytkowania. Prawie to samo. Protokoły pomiarów robi się zawsze, po każdej ingerencji w instalację po rozbudowie itd. To jest obowiązek elektryka dać takie pomiary. Pomiary o których wspomniałem musicie mieć i tak, bo trzeba je wykonywać co 5 lat a i PIP pyta o nie po przekroczeniu progu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 5 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 OK, to jak się taki pomiar załatwia i u kogo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 5 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 Elektryk wam zrobi, musi mieć stosowne uprawnienia do dokonywania pomiarów oraz uprawnienia budowlane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 5 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 Musi być elektryk "lokalny" dla danej elektrowni, czy może być dowolny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 5 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 Dowolny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 5 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 Ja tam uważam, że myśmy w ogóle nie przerabiali żadnej instalacji, wszystko już było, dostawiliśmy tylko jedna ściankę działową i kropka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy3 Opublikowano 6 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2012 Sanepid potrzebuje takie papiery: - umowy na odpady jakieś konkretne ,czy zwykłe komunalne.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 6 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2012 jakieś konkretne ,czy zwykłe komunalne.? Zwykły kosz na śmieci. Ale tez będziemy coś musieli pokombinować z młótem: może ktoś z was zna rolnika z okolic Grodziska, który chciałby odbierać młóto raz w tygodniu - za darmo, ale własnym transportem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy3 Opublikowano 6 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2012 co do kosza mogę Wam pomóc, co do młóta dam znać wieczorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 6 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2012 A może jako zajęcie dodatkowe weźmiecie się za hodowlę zwierzaków... Pasza już jest za darmo . Ja od zawsze szwagrowi doradzam zamiast kupna kosiarki na działkę wiosną kupić kozę a jesienią zrobić dużego grilla z kozą w roli głównej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareks Opublikowano 6 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2012 (edytowane) Ale tez będziemy coś musieli pokombinować z młótem: może ktoś z was zna rolnika z okolic Grodziska, który chciałby odbierać młóto raz w tygodniu - za darmo, ale własnym transportem. W zamian wziąć od rolnika mięso. Edytowane 6 Marca 2012 przez mareks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2012 W warszawskim ZOO mogą być chętni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 6 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2012 O młóto zawsze walczą hodowcy bydła. Kto się dopcha do browaru jest w siódmym niebie, bo to dobra pasza. Poszukajcie jakiegoś krowiarza, a będzie Was całował po rękach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 6 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2012 O młóto zawsze walczą hodowcy bydła. Kto się dopcha do browaru jest w siódmym niebie, bo to dobra pasza. Poszukajcie jakiegoś krowiarza, a będzie Was całował po rękach. I co jakiś czas kankę mleka może przywiezie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 6 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2012 Jakby było bliżej, to ja bym chętnie młóto odbierał Młóto to bardzo dobra pasza dla bydła. Poważnie możecie popytać rolników z okolicy, nie powinno być problemu ze znalezieniem chętnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 6 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2012 Ale tez będziemy coś musieli pokombinować z młótem: może ktoś z was zna rolnika z okolic Grodziska, który chciałby odbierać młóto raz w tygodniu Ile mniej więcej by tego młóta było? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 6 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2012 Tyle co z 1000L warki. 50 razy więcej niż z warki domowej, na mokro to pareset kilo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy3 Opublikowano 6 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2012 Tyle co z 1000L warki. 50 razy więcej niż z warki domowej, na mokro to pareset kilo podpytałem się i na pewno znajdą się chętni w okolicach Skierniewic :-) będą brać na paszę dla krów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 6 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2012 Świetnie, odezwiemy się jak przyjdzie czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 6 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2012 A te zawory in - out jeszcze potrzebujecie? Gdzieś o tym czytałem /nie wiem gdzie/ a akurat coś będę miał wolnego za kilka dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 7 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 Jakie zawory? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 7 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 Jakie zawory? Gdzieś czytałem że potrzebujesz zaworki od kegów cornelius, albo coś pokręciłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 7 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 Nie potrzebujemy, to już nieaktualne. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi