pendzacy_jelen Opublikowano 28 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Wstawiłem właśnie Irish Stout Coopersa + 1,7Kg ekstraktu z Biowinu. Przy nalewaniu wody pięknie się spienił: Dodam jeszcze trochę glukozy żeby miało moc. Mam pytanie w jakie Blg celować z tą brzeczką ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 28 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 W zasadzie między 9 °Blg a 12,5 °Blg (wg. BJCP chyba 12,4 ) Traf w 12 będzie ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pendzacy_jelen Opublikowano 28 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Popatrz zrobiłem pierwszy pomiar i 12 jest Teraz tylko uzupełnię glukozą o takiej samej gęstości i brzeczka gotowa do warzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 28 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 A co i jak masz zamiar teraz gotować ? Ja bym sobie tą glukozę odpuścił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pendzacy_jelen Opublikowano 28 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 (edytowane) Hmmm a to nie mogę dolać do reszty ? EDIT: Poszła glukoza do baniaka, Blg wyszło ~13 jak skończy się pienić to doleję troszkę wody boję się żeby mi ten stout nie wyszedł górą. Edytowane 28 Lutego 2012 przez pendzacy_jelen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 28 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 No ale po co Masz już wymagany ekstrakt. Dodawaj drożdże i czekaj cierpliwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pendzacy_jelen Opublikowano 28 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Tak ale te 12 było przy zbyt małej ilości cieczy, dlatego chciałem dolać glukozę a nie samą wodę nie chce znowu sikacza robić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 28 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 A ile chcesz uzyskać piwa? Bo tak na oko to w/w zestaw powinien Ci starczyć na 20 litrów. (3.4kg ekstraktów) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pendzacy_jelen Opublikowano 29 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 W przepisie jest na 23 litry, balonik ma 25. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 29 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 Za dużo kombinujesz, zostaw tak jak jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 29 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 moim zdaniem "przekombinowawszy" - wystarczyło rozrobić wspomniany w pierwszym poście zestaw na łączną ilość 20l i do roboty. Rozumiem że z braku fermentatora z podziałką litraż oceniasz "na oko"? Zainwestuj w "wiadro" a balon przeznacz na "cichacze" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 29 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 A na moje oko to chyba już teraz ucieknie z balona, a jak jeszcze dolejesz to ucieknie na bank. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pendzacy_jelen Opublikowano 29 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 (edytowane) Narazie jeszcze nie ucieka, ale dolać chciałem później po burzliwej: Może być ciężko :E mogę zostawić to w 20L tylko nie wiem czy nie będzie za mocne. Edytowane 29 Lutego 2012 przez pendzacy_jelen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 29 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 Zdejm termometr z balona, jak piana wylezie, to go zaleje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pendzacy_jelen Opublikowano 29 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 No i wyłazi Czy mam ją zbierać ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 29 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 Tylko czasami nie zbieraj i nie dawaj z powrotem do balona . Wyciągnij z koszyka i włóż do jakiejś miski, nalepiej z zimną wodą, żeby trochę zbić temperaturę. Rurkę fermentacyjną wyciągnij. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pendzacy_jelen Opublikowano 29 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 Ok zrobiłem patent wetknąłem w korek w miejsce rurki mokrą watę robi się lekkie ciśnienie wewnątrz jednocześnie wata przepuszcza część gazu na zewnątrz. Wystawiłem też balon na balkon co zbiło nieco temperaturę i ostudziło zapały drożdżaków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 29 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 po co trzymasz miernik termometra bezposrednio w fermentujacej brzeczce? lepiej juz nakleic samoprzylepny na zewnatrz - efekt ten sam, a bez ryzyka zakazenia piwa. sam niedawno robilem stouta coopersa + slod jasny wes 1,7 i przy 20 litrach wyszlo bardzo dobrze. dodawanie jakichkolwiek cukrow (w tym glukozy) oraz dolewanie czegokolwiek do piwa juz po dodaniu drozdzy tylko popsuje jego smak. zostaw tak jak jest, a ewentualne poprawki wprowadzaj przy robieniu nastepnej warki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pendzacy_jelen Opublikowano 1 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 Termometr taki miałem i jest dokładny dlatego użyłem. Zrobię jak radzisz nic już dam nie dotykam. Przeniosłem balonik na balkon temp. spadła w ciągu nocy do 15C już się tak nie burzy Blg jest 9 więc jeszcze trochę mają do zjedzenia. Przyniosłem do domu zobaczę czy nie zburzy się znowu. Co za zabawa Pilsner warzony na górniaka Stout na dolniaka Ale już wiem że bez wiaderka to nie ma co się bawić balony do wina i cukrówek ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 1 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 Ale już wiem że bez wiaderka to nie ma co się bawić balony do wina i cukrówek ! Do cichej nadają się jak najbardziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pendzacy_jelen Opublikowano 5 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 Piwo przelałem dzisiaj na cichą, zrobiłem FFT i zeszło do 4Blg, to przelewane dzisiaj też ma 4Blg czy to nie za dużo ? Początkowe było ~13Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pieddro Opublikowano 5 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 (edytowane) Piwo przelałem dzisiaj na cichą, zrobiłem FFT i zeszło do 4Blg, to przelewane dzisiaj też ma 4Blg czy to nie za dużo ? Początkowe było ~13Blg Nie jesteśmy magikami. FFT bada maksymalne oderfementowania z punktu widzenia brzeczki. Wyniki wyniki super zgodnie gdyby próbka fft stałaby obok fermentora (temperatura) i byłaby zadana tym samym typem szczepu. Prościej będzie zbadać BLG brzeczki i przelewać jeśli wynik BLG brzeczki i FFT będzie równy lub dążył do równego (zmiana w czasie). Ja przy zastosowaniu FFT zrobiłem wykres w excelu, zadałem medianę i wiedziałem ( na podstawie wyników badań cząstkowych) czego mogę oczekiwać w czasie. edit: błędy orto spowodowane piwem. Edytowane 5 Marca 2012 przez pieddro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pendzacy_jelen Opublikowano 5 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 Haha, dzięki pieddro. FTT robiłem poprostu przelewając do słoika część fermentującej brzeczki i trzymałem w wyższej temperaturze, mogłem ją zaszczepić mocniejszymi drożdżami np. gorzelniczymi teraz to i tak już chyba nic nie zrobię z tym faktem. Pytanie jest cały czas to samo, czy 4Blg to nie za dużo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 5 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 (edytowane) Nie jesteśmy magikami. FFT bada maksymalne oderfementowania z punktu widzenia brzeczki. Wyniki wyniki super zgodnie gdyby próbka fft stałaby obok fermentora (temperatura) i byłaby zadana tym samym typem szczepu. Prościej będzie zbadać BLG brzeczki i przelewać jeśli wynik BLG brzeczki i FFT będzie równy lub dążył do równego (zmiana w czasie). Ja przy zastosowaniu FFT zrobiłem wykres w excelu, zadałem medianę i wiedziałem ( na podstawie wyników badań cząstkowych) czego mogę oczekiwać w czasie. edit: błędy orto spowodowane piwem. Mało z tego zrozumiałem, ale próbkę FFT zaszczepia się tymi samymi drżdżami co piwo. Drożdży daje się dużo (jak na tą ilość brzeczki), trzyma w ciepłym i dobrze zamieszać od czasu do czasu - dzięki temu wynik mamy już po trzech dniach. Teoretycznie nasze piwo powinno zejść do takiego samego poziomu jak FFT, w praktyce jednak zazwyczaj zatrzymuje się na trochę wyższym poziomie (u mnie zazwyczaj około 0,5°Blg wyżej). Mediany nie wyliczam . Edytowane 5 Marca 2012 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 5 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 Haha, dzięki pieddro. FTT robiłem poprostu przelewając do słoika część fermentującej brzeczki i trzymałem w wyższej temperaturze, mogłem ją zaszczepić mocniejszymi drożdżami np. gorzelniczymi teraz to i tak już chyba nic nie zrobię z tym faktem. Pytanie jest cały czas to samo, czy 4Blg to nie za dużo ? Mogłeś ją zaszczepić większą ilością drożdży, ale tych samych co reszta piwa. Co dałaby Ci taka informacja, że na jakiś gorzelniczych drożdżach zeszło niżej? Pomimo tego, że nie zrobiłeś tego testu tak jak powinno się go robić, podejrzewam, że odfermentował do końca i wynik 4°Blg tu i tu to nie przypadek. Brewkit z dodatkiem samego ekstrakty nie odfermentuje tak nisko, jak z dodatkiem cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się