Raczek Opublikowano 25 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2012 Witam W piątek odebrałem przerobiony kociołek ala LIDL od kolegi joosefika za co w jego stronę dozgonny szacunek bo przerobił go po mistrzowsku. Dzisiaj odbyło - odbywa (bo jeszcze chmielę) pierwsza warka na nowym sprzęcie ale problem pojawił się żeby doprowadzić brzeczkę do wrzenia (ponad godzinę a i tak mocno nie bulgocze) Pytanie do tych którzy na takim kociołku zacierają - chmielą stosujecie dodatkową grzałkę nurnikową ?? boję się czy instalacja w domu wytrzyma 1800W w kociołku i 750W grzałki zanurzeniowej. Czekam na odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewatywa8 Opublikowano 25 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2012 Mysle że instalacja powinna wytrzymać , czajnik potrafi mieć ponad 2000W,no chyba że masz jakąś lichą instalacje w domu. Natomiast ja chmiele w takim i robię tak że przykrywam pokrywa jak ostro zacznie wrzeć to do połowy odkrywam i przez jakis czas nadal ostro gotuje się, po czym wrzenie słabnie to znowu prawie całkiem zakrywam itd itd.Grzałke zanurzeniową mam ale niestosuję gdyż jak napisałem grzałka z kociołka jak dla mnie daje radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 25 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2012 No ja trochę przesadziłem z ilością wysłodziłem do 28l czyli prawie tyle co ma pojemność kociołek do tego brzeczka podczas wysładzania spadła do 55st więc podbić musiałem jeszcze raz tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malymiki Opublikowano 25 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2012 Faktycznie gotowanie przy pełnym kociołku jest mizerne. Ja wspomagam się grzałką 900W (w zupełności wystarczy). Czasem mam nawet wrażenie, że jest za mocna bo tak "kotłuje", że wychlapuje brzeczkę, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 25 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2012 A masz go ocieplony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 25 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2012 - owiń kociołek matą do kaloryferów - ja mam teraz dwa kociołki i robię filtrację bezpośrednio do włączonego, tak że brzeczka cały czas jest podgrzewana, doszedłem do takiej wprawy, że pod koniec wysładzania brzeczka prawie się gotuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 26 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 W moim kociołku burzy nie ma. Delikatnie się kotłuje ale wdg termometru 100°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 26 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Faktycznie gotowanie przy pełnym kociołku jest mizerne. Ja wspomagam się grzałką 900W (w zupełności wystarczy). Czasem mam nawet wrażenie, że jest za mocna bo tak "kotłuje", że wychlapuje brzeczkę, Bo w takim wypadku do grzałki powinno się stosować regulator napięcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malymiki Opublikowano 26 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 O widzisz o tym nie pomyślałem. Radzę sobie montując grzałkę na samym środku garnka (wtedy nie wychlapuje poza garnek). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 26 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Ja doszedłem do wniosku że zacieranie i wysładzanie odbywać się będzie w kociołku a po filtracji każda wysłodzona porcja trafiać będzie do garnka na kuchence gazowej tak żeby jak najmniej czasu potrzeba było do osiągnięcia wrzenia i chmielenie odbywać się będzie na kuchence gazowej w garnku 33l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 26 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 <a, jeszcze grzałkę dodatkową 750W ale boję się o instalację elektryczną czy podoła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 26 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 2550W/230V=11,08A Sprawdź jakie masz korki w domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 27 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2012 Na pewno ma co najmniej 16A, więc powinno dać radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 27 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2012 W bloku z płyty z lat 70-tych daje radę kociołek 1800W + grzałka 2000W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 27 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2012 W bloku z płyty z lat 70-tych daje radę kociołek 1800W + grzałka 2000W. Mój blok jest nie z płyty z lat 50tych korki 16,5A ale zastanawiam się co lepsze każdą porcję wysłodzonej brzeczki wlewać do oddzielnego garnka 33l postawionego na gazie dzięki czemu brzeczka po wysładzaniu nie spadnie do 50st. a będzie miała temp. dużo wyższą poza tym kociołek ma całkowitą pojemność ok 29l więc przy gwałtownym wrzeniu może kipieć a nie chciałbym zapaskudzić całego pomieszczenia w którym będę zacierać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2012 Warz mniejsze warki. A częściej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 27 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2012 ...kociołek ma całkowitą pojemność ok 29l więc przy gwałtownym wrzeniu może kipieć a nie chciałbym zapaskudzić całego pomieszczenia w którym będę zacierać. Przy 20-25l jeśli nie przykryjesz szczelnie pokrywką to nie będzie tak wrzeć żeby wykipieć, grzałka jest na to za słaba. Mi raz ciut uciekło ale tylko dlatego, że niepotrzebnie zakryłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 27 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2012 Przy 20-25l jeśli nie przykryjesz szczelnie pokrywką to nie będzie tak wrzeć żeby wykipieć, grzałka jest na to za słaba. Mi raz ciut uciekło ale tylko dlatego, że niepotrzebnie zakryłem. A czy przy takim wrzeniu że się tak wyrażę nie na ostro chmielenie jest mniej wydajne ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 27 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2012 Ja myślę, że nie wyczujesz różnicy pomiędzy piwem chmielonym w 96°C a w takim w 100°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 27 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2012 A czy przy takim wrzeniu że się tak wyrażę nie na ostro chmielenie jest mniej wydajne ?? Wierz mi że nie. No chyba że za mało chmielu dasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 27 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2012 zobaczymy więc jak to będzie następnym razem co uwarzę. Zastanawiam się co zrobić a może coś poradzicie lubię piwa które mają 6-7 % Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 27 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2012 zarówno intensywność gotowania jak i temperatura bardzo wpływa na goryczkę - oczywiście można to korygować dodając więcej chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 28 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2012 jak bardzo wpływa intensywność gotowania na goryczkę? są na to jakieś obliczenia? a tak przy okazji - to czy ktoś osiągnął przełom gotując w lidlowskim kociołku używając tylko wbudowanej grzałki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 28 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2012 Ja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 28 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2012 ...a tak przy okazji - to czy ktoś osiągnął przełom gotując w lidlowskim kociołku używając tylko wbudowanej grzałki? Co prawda kociołka używam od niedawna ale mam przełom jak najbardziej normalny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się