leech Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Czy ozonatora można użyć do zdezynfekowania brzeczki przed zadaniem drożdży? http://allegro.pl/skuteczny-generator-ozonu-ozonator-najtaniej-i2242696086.html Pkt 6: "Ozonowanie wody pitnej. Dyfuzor zanurzamy w plastykowej butli z wodą 5 l. lub plastykowym wiaderku napełnionym wodą z kranu. Czas ozonowania 6÷10 minut. Skutecznie naozonujemy i dotlenimy wodę, a jednocześnie oczyścimy ją z chloru, amoniaku, bakterii, metali ciężkich czy chloroformu. Wodę tak przygotowaną używamy do gotowania, picia (po 20 minutach), płukania i mycia zębów." Przy okazji można natlenić brzeczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarrro Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Wydaje mi się, że wskutek ozonowania powstanie nadtlenek wodoru (woda utleniona), który będzie się rozkładał się przez jakiś czas, więc może zaszkodzić zadawanym drożdżom. Ponadto mam wątpliwości, czy ozon (a w zasadzie powstający tlen atomowy) nie wpłynie negatywnie na smak brzeczki, poprzez reakcję z jej składnikami - jak piszą, brzeczkę należy chronić przed tlenem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Brzeczkę po zadaniu drożdży trzeba chronić przed tlenem. Przed zadaniem trzeba natlenić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Brzeczkę po zadaniu drożdży trzeba chronić przed tlenem. Przed zadaniem trzeba natlenić. Nie zawsze tak jest. Niektóre drożdże mają duże wymagania co do ilości tlenu i nawet należy natleniać brzeczkę po 24h od zadania. Chyba Ringwood Ale są jednymi z takich, a na pewno Scottish Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 (edytowane) Brzeczkę po zadaniu drożdży trzeba chronić przed tlenem. Przed zadaniem trzeba natlenić. Ale nie agresywnym tlenek atomowym (z rozpadu niestabilnego ozonu) Drożdźe potrzebują tlenu O2 a nie biobójczego O3 Łatwiejsze byłoby zadanie perhydrolu czy wody utlenionej Edytowane 4 Kwietnia 2012 przez mimazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 O3 szybko rozkłada się na O2. Pytanie jakie składniki brzeczki mogą się utlenić w kontakcie z ozonem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 ozon to bardzo wysokoenergetyczna cząsteczka - może utlenić wszystko białka, cukry, tłuszcze drożdże. To zły pomysł żeby tym napowietrzać albo sterylizować, gotowanie to wystarczająca sterylizacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 17 Marca Udostępnij Opublikowano 17 Marca Odkopię temat Ozonatora, ale mam pytanie pod innym kątem. W opisie ozonatora jest napisane między innymi: Przemysł spożywczy zabijanie bakterii odpornych na chemie i temp. Generator ozonu do dezynfekcji i ozonowania powietrza oraz pomieszczeń lub samochodów. Usuwa nieprzyjemne zapachy, niszczy wirusy, bakterie oraz pleśni. W pomieszczeniu w którym warzę zbiera się trochę pary, czasem trzymane są tam jabłka itp. co powoduje, że gdzieniegdzie powstaje pleśń. Staram się to na bieżąco myć i spryskiwać czymś do dezynfekcji. Pleśń pojawiła mi się też w piwniczce (na drewnianych półkach) w której miałem kiepską wentylację (ostatnio to poprawiłem). Pytanie jest takie: czy ktoś używał ozonatora w pomieszczeniach i zauważył poprawę jeśli chodzi o powstawanie pleśni? Domyślam się, że nie zaszkodzi spróbować, ale może ktoś testował i potwierdzi zasadność ewentualnego zakupu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 17 Marca Udostępnij Opublikowano 17 Marca Godzinę temu, darinho napisał(a): Odkopię temat Ozonatora, ale mam pytanie pod innym kątem. W opisie ozonatora jest napisane między innymi: Przemysł spożywczy zabijanie bakterii odpornych na chemie i temp. Generator ozonu do dezynfekcji i ozonowania powietrza oraz pomieszczeń lub samochodów. Usuwa nieprzyjemne zapachy, niszczy wirusy, bakterie oraz pleśni. W pomieszczeniu w którym warzę zbiera się trochę pary, czasem trzymane są tam jabłka itp. co powoduje, że gdzieniegdzie powstaje pleśń. Staram się to na bieżąco myć i spryskiwać czymś do dezynfekcji. Pleśń pojawiła mi się też w piwniczce (na drewnianych półkach) w której miałem kiepską wentylację (ostatnio to poprawiłem). Pytanie jest takie: czy ktoś używał ozonatora w pomieszczeniach i zauważył poprawę jeśli chodzi o powstawanie pleśni? Domyślam się, że nie zaszkodzi spróbować, ale może ktoś testował i potwierdzi zasadność ewentualnego zakupu. KUpić zawsze warto. Pomieszczeń nie ozonowałem ale lodówki tak, a i samochodzik sobie odświeżysz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelek11x Opublikowano 29 Maja Udostępnij Opublikowano 29 Maja Ja raz napowietrzałem brzeczkę dla testu ozonatorem z kamieniem, ale nie jestem pewnien czy to był dobry pomysł, Niby piwo wyszło ok, ale po miesiacu w butelce czułem mydło? Moze to od czego innego. Na pewno do odkażania sprzetu spoko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 2 Czerwca Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca Czyli mając taki ozonator można by go wsadzić do wiadra i zamknąć (pomijając kabel), jako dezynfekcja fermentatora? Plus elementy do rozlewu jak wężyki itd https://allegro.pl/oferta/generator-ozonu-ozonator-oczyszczacz-powietrza-czasomierz-timer-lampka-10616277271 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 2 Czerwca Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 3 godziny temu, arek-lin napisał(a): Czyli mając taki ozonator można by go wsadzić do wiadra i zamknąć (pomijając kabel), jako dezynfekcja fermentatora? Plus elementy do rozlewu jak wężyki itd https://allegro.pl/oferta/generator-ozonu-ozonator-oczyszczacz-powietrza-czasomierz-timer-lampka-10616277271 Można ale to chyba przesada, nie możesz po prostu umyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 2 Czerwca Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca Mycie to nie dezynfekcja. Dezynfekuje piro i nieraz się już oparami zaciągnąłem co nie należy do przyjemnych rzeczy. Do tego wszędzie białe plamy jak kapnie. A ozonator mam / mogę mieć na podorędziu więc po co mam sobie roboty dokładać w dezynfekowanie chemiczne po umyciu, jak mogę to włożyć do środka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 2 Czerwca Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 1 godzinę temu, arek-lin napisał(a): Mycie to nie dezynfekcja. Dezynfekuje piro i nieraz się już oparami zaciągnąłem co nie należy do przyjemnych rzeczy. Do tego wszędzie białe plamy jak kapnie. A ozonator mam / mogę mieć na podorędziu więc po co mam sobie roboty dokładać w dezynfekowanie chemiczne po umyciu, jak mogę to włożyć do środka? Przy wiadrach nie ma zbyt dużej filozofii. Piro w piwowarstwie myślałem że zniknęło kilka lat temu, obecnie sa lepsze i wygodniejsze w użyciu środki. Skoro masz ozonator to użyj. Ja nawet ozonowałem lodówkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 2 Czerwca Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca No właśnie, u mnie historia jest taka, że ja zniknąłem na 8 lat z piwowarstwa z powodu braku miejsca i teraz wracając stwierdziłem, że zużyje to piro, skoro mam 😅 więc pewnie jestem już w mniejszości używając tego. Aczkolwiek już się za jakimś Sanipro rozglądam, a tu przypadkiem trafiłem. Ozonator mogę mieć na swoje potrzeby i pomyślałem, że jak działa to czemu nie, zanim piro skończę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się