Jump to content

rozcieńczanie brzeczki wodą po warzeniu


Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów!

Mam pytanie związane z rozcieńczaniem brzęczki wodą po warzeniu (gotowaniu).

Po prostu przyłapałem się na tym że gęstość brzeczki po gotowaniu wychodzi mi większa od zakładanej i tym samym mam jest jej za mało.

Czy w ogóle taka opcja ma racje bytu ?

A jeśli tak to jaka ma być temperatura wody w połączeniu z brzęczką?

Ewentualnie w której fazie można ją dodawać?

Edited by elroy
Link to comment
Share on other sites

Oczywiście tak. Ja dolewam wody źródlanej ze świeżo otwartej butelki. Możesz dodać wody przegotowanej i ostudzonej. Generalnie dodaję do już schłodzonej brzeczki. Względnie można dodać w trakcie chłodzenia, to ciutkę przyspieszy proces.

Dodatek wody najlepiej wyliczyć w ProMashu. W zakładce Dilution.

Link to comment
Share on other sites

W tą stronę (rozcieńczyć) zawsze można. :ble:

 

Ja mierzę blg pod koniec chmielenia i jeśli uznam że jest za wysoki, to wyliczam proporcjonalnie ile potrzeba wody i dolewam wrzątku do gotującej brzeczki.

Pomiar potem powtarzam przy chłodzeniu i ew. koryguję dodając kolejną porcję wrzątku.

 

A jak już masz nachmielone i schłodzone to możesz dodać jakiejś wody sklepowej.

Lub też po prostu przegotować, schłodzić i dodać.

Ale przyznaję, że ani jednej, ani drugiej metody nie było mi dane zastosować.

 

Edit: no i o minutę za długo pisałem.

Edited by Stasiek
Link to comment
Share on other sites

Ja jak mam za wysoki ekstrakt to żeby wiedzieć ile dodać wody aby otrzymać rządany ekstrakt korzystam z liczenia stężeń na krzyż, tzw złota metoda :ble:

 

np. jeżeli mamy 18 litrów brzeczki o ekstrakcie 14 °Blg a chcemy otrzymać brzeczkę o ekstrakcie 12 °Blg i nie wiemy ile dodać wody obliczamy to ze wzoru:

 

x=ilość litrów brzeczki * (aktualne °Blg - żądane °Blg )/( żądane °Blg - 0 °Blg )

 

gdzie 0 °Blg to gęstość wody

 

czyli

 

x=18*(14-12)/(12-0) = 36/12 = 3

 

zatem by otrzymać brzeczkę o 12 °Blg należy dodać 3 litry wody

 

mam nadzieję, że w miare jasno wytłumaczyłem :)

Edited by Franekkkk
Link to comment
Share on other sites

Ja jak mam za wysoki ekstrakt to żeby wiedzieć ile dodać wody aby otrzymać rządany ekstrakt korzystam z liczenia stężeń na krzyż, tzw złota metoda :)

Mnie uczyli, że to jest proporcjonalność prosta. :)

 

x=ilość litrów brzeczki * (aktualne °Blg - rządane °Blg )/( rządane °Blg - 0 °Blg )

Franekkk! Litości! Jakie Blg??? :ble:

Link to comment
Share on other sites

mam nadzieję, że w miarę jasno wytłumaczyłem :ble:

Wzór jest dobry, porównujemy zawartość cukrów przed i po dolaniu wody (jest ich tyle samo). Ja korzystam z takiego wzoru (to jedynie przekształcenie Twojego):

 

V (BLG1-BLG2)

x=---------------------

BLG2

 

gdzie: x = ilość wody, jaką trzeba dolać [litry]

V - objętość początkowa [litry]

BLG1 - BLG początkowe

BLG2 - BLG jakie chcemy osiągnąć

Link to comment
Share on other sites

Ja korzystam z takiego wzoru (to jedynie przekształcenie Twojego):

Hmm... nie wiem czy można to nazwać przekształceniem. Dla mnie to dokładnie ten sam wzór. :ble:

Ja robię trochę inaczej:

Najpierw wyliczam proporcjonalnie ile byłoby brzeczki o nowym blg:

BLG1

V2= --------- * V

BLG2

 

A potem odejmuję V2-V i mam ilość wody którą trzeba dolać.

 

Wynik oczywiście jest ten sam, bo powyższy wzór to tylko przekształcenie. :)

 

I to co dostaję z reguły mi wystarczało, ale z ciekawości postanowiłem sprawdzić w ProMash.

No i się okazuje, że dla podanego przez Tomka przykładu (18l 14blg -> 12blg) zalecają dodać 3,18l wody.

Oczywiście my przy pomiarze ballingometerem nie zauważymy różnicy (przy dodaniu 3l wg ProMash dostalibyśmy 12,1blg), ale ciekawe skąd się ona wzięła?

Link to comment
Share on other sites

Oczywiście my przy pomiarze ballingometerem nie zauważymy różnicy (przy dodaniu 3l wg ProMash dostalibyśmy 12,1blg), ale ciekawe skąd się ona wzięła?

A przypadkiem nie wynika to z jakichś tam różnic %objętościowo, a %wagowo. W tym wzorze, który koledzy przytaczają to jest po prostu stężenie %. A jak dobrze wiemy zawartość % wagowo może się różnić dość znacznie, od zawartości % objętościowo. Tak sobie kombinuję...

Link to comment
Share on other sites

Po prostu przyłapałem się na tym że gęstość brzeczki po gotowaniu wychodzi mi większa od zakładanej i tym samym mam jest jej za mało.

Chyba Was wszystkich pogodzę bardzo prosto. Skoro jest za mało od zakładanej, to trzeba dodać brakującą ilość wody do zakładanej objętości :ble: .

Edited by Jejski
Link to comment
Share on other sites

Po prostu przyłapałem się na tym że gęstość brzeczki po gotowaniu wychodzi mi większa od zakładanej i tym samym mam jest jej za mało.

Chyba Was wszystkich pogodzę bardzo prosto. Skoro jest za mało od zakładanej, to trzeba dodać brakującą ilość wody do zakładanej objętości :ble: .

wstyd się przyznać ale tez robię w ten sposób - ze tak powiem na oko

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Przeliczanie stężeń to nie na krzyż i proporcje. Trzeba obliczyć ile w roztworze wyjściowym znajduje się substancji rozpuszczonej ile znajduje się w żądanej a dopiero później z wzoru Franka wyliczyć ilość zadawanej wody.

Sam Blg jest tu fałszywym wskaźnikiem

Link to comment
Share on other sites

Wynik oczywiście jest ten sam, bo powyższy wzór to tylko przekształcenie. :)

 

I to co dostaję z reguły mi wystarczało, ale z ciekawości postanowiłem sprawdzić w ProMash.

No i się okazuje, że dla podanego przez Tomka przykładu (18l 14blg -> 12blg) zalecają dodać 3,18l wody.

Oczywiście my przy pomiarze ballingometerem nie zauważymy różnicy (przy dodaniu 3l wg ProMash dostalibyśmy 12,1blg), ale ciekawe skąd się ona wzięła?

Różnice wynikają z tego, że podajecie ilość brzeczki w litrach, a Blg jest stosunkiem wagowym. Przykład:

 

14 Blg = 1,0569 OG

12 Blg = 1,0484 OG

 

18 litrów 14 Blg waży 19,0242 kg i zawiera w związku z tym 2,6633 kg cukrów. Taka ilość cukrów da 12 Blg w roztworze o ciężarze 22,1941 kg. Czyli do pierwotnej ilości należy dodać 3,17 litra wody - czyli o 0,17 litra więcej niż wynika ze wzoru Blg. Ilość ta stanowi około 0,8% ogólnej ilości płynów - o tyle więcej (mniej więcej) pokazał ProMash. Przy małych Blg i małych jego zmianach można oczywiście stosować wzór 'Blg'. Rożnica między moimi obliczeniami i danymi ProMash wynika z zaokrągleń.

Edited by pedro22
Link to comment
Share on other sites

Różnice wynikają z tego, że podajecie ilość brzeczki w litrach, a Blg jest stosunkiem wagowym.

[...]

czyli o 0,17 litra więcej niż wynika ze wzoru Blg. Ilość ta stanowi około 0,8% ogólnej ilości płynów

0,17l to 1/3 szklanki wody - po dodaniu tego do 20 litrów brzeczki - na pewno nie dostrzeżesz różnicy w pomiarze ballingometrem. :)

Dlatego też myślę, że przy naszych dokładnych przyrządach pomiarowych można spokojnie używać tej metody.

 

Edit: oczywiście dla małych (powiedzmy do 10blg) zmian gęstości. Np przy obliczaniu rozcieńczania ekstraktu słodowego (80%) należałoby już uwzględnić tą różnicę.

Edited by Stasiek
Link to comment
Share on other sites

0' date='17l to 1/3 szklanki wody[/quote']

0,17 litra to więcej niż pół szklanki :) ale nie zmienia to oczywiście ducha twojej wypowiedzi.

to zależy jaką kto ma szklankę :) 4 normalne kieliszki to precyzyjniejsze określenie :)

Link to comment
Share on other sites

Rzadko mi się chce dokładnie przeliczać wg wzoru ile wody należy dodać by osiągnąć zamierzone BLG.

Ale pamiętam prostą zależność i wg niej dolewam wodę lub ostatnie wody wysłodkowe (które odkładam na ewentualne dolewki) na oko, mierząc gęstość.

 

Aby obniżyć 20 L brzeczki z 11 BLG do 10 BLG należy dodać 2 L wody.

Proste i łatwe do zapamiętania.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Warzę w garnku o poj 18,5L, warki ok 16-17L

Czy mogę zacierać,potem gotować tak,żeby otrzymać np 16L 16Blg ,chmielenie obliczyć dla pojemności 21L ,po czym do fermentora dolać 5,3L wody żeby mieć 21 litrów12Blg?

nie kupię teraz większego garnka dlatego pytam-chyba nie podpada to pod high gravity?Przecież fermentowane będzie 21L 12Blg

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.