dominiox Posted December 8, 2008 Share Posted December 8, 2008 (edited) Witam wszystkich forumowiczów! Mam pytanie związane z rozcieńczaniem brzęczki wodą po warzeniu (gotowaniu). Po prostu przyłapałem się na tym że gęstość brzeczki po gotowaniu wychodzi mi większa od zakładanej i tym samym mam jest jej za mało. Czy w ogóle taka opcja ma racje bytu ? A jeśli tak to jaka ma być temperatura wody w połączeniu z brzęczką? Ewentualnie w której fazie można ją dodawać? Edited December 8, 2008 by elroy Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted December 8, 2008 Share Posted December 8, 2008 Oczywiście tak. Ja dolewam wody źródlanej ze świeżo otwartej butelki. Możesz dodać wody przegotowanej i ostudzonej. Generalnie dodaję do już schłodzonej brzeczki. Względnie można dodać w trakcie chłodzenia, to ciutkę przyspieszy proces. Dodatek wody najlepiej wyliczyć w ProMashu. W zakładce Dilution. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted December 8, 2008 Share Posted December 8, 2008 (edited) W tą stronę (rozcieńczyć) zawsze można. Ja mierzę blg pod koniec chmielenia i jeśli uznam że jest za wysoki, to wyliczam proporcjonalnie ile potrzeba wody i dolewam wrzątku do gotującej brzeczki. Pomiar potem powtarzam przy chłodzeniu i ew. koryguję dodając kolejną porcję wrzątku. A jak już masz nachmielone i schłodzone to możesz dodać jakiejś wody sklepowej. Lub też po prostu przegotować, schłodzić i dodać. Ale przyznaję, że ani jednej, ani drugiej metody nie było mi dane zastosować. Edit: no i o minutę za długo pisałem. Edited December 8, 2008 by Stasiek Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted December 8, 2008 Share Posted December 8, 2008 W tą stronę (rozcieńczyć) zawsze można. W drugą od biedy też - trzeba dodać trochę ekstaktu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Franekkkk Posted December 8, 2008 Share Posted December 8, 2008 (edited) Ja jak mam za wysoki ekstrakt to żeby wiedzieć ile dodać wody aby otrzymać rządany ekstrakt korzystam z liczenia stężeń na krzyż, tzw złota metoda np. jeżeli mamy 18 litrów brzeczki o ekstrakcie 14 °Blg a chcemy otrzymać brzeczkę o ekstrakcie 12 °Blg i nie wiemy ile dodać wody obliczamy to ze wzoru: x=ilość litrów brzeczki * (aktualne °Blg - żądane °Blg )/( żądane °Blg - 0 °Blg ) gdzie 0 °Blg to gęstość wody czyli x=18*(14-12)/(12-0) = 36/12 = 3 zatem by otrzymać brzeczkę o 12 °Blg należy dodać 3 litry wody mam nadzieję, że w miare jasno wytłumaczyłem Edited December 8, 2008 by Franekkkk Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted December 8, 2008 Share Posted December 8, 2008 Wg mnie nie widzę problemu, żeby dolać wody. jest tylko kwestia dezynfekcji, żeby nie zakazić brzeczki. JK Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted December 8, 2008 Share Posted December 8, 2008 Ja jak mam za wysoki ekstrakt to żeby wiedzieć ile dodać wody aby otrzymać rządany ekstrakt korzystam z liczenia stężeń na krzyż, tzw złota metoda Mnie uczyli, że to jest proporcjonalność prosta. x=ilość litrów brzeczki * (aktualne °Blg - rządane °Blg )/( rządane °Blg - 0 °Blg ) Franekkk! Litości! Jakie Blg??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Franekkkk Posted December 8, 2008 Share Posted December 8, 2008 porawiłem, sory, co za wstyd Link to comment Share on other sites More sharing options...
thobeta Posted December 8, 2008 Share Posted December 8, 2008 Jest na to sposób. Zainstalować Mozille. Sprawdza błędy wszędzie nawet na Forum Link to comment Share on other sites More sharing options...
Franekkkk Posted December 8, 2008 Share Posted December 8, 2008 Ja korzystam z Opery, a błędów ortograficznych nie wolno popełniać Link to comment Share on other sites More sharing options...
2artur2 Posted December 9, 2008 Share Posted December 9, 2008 mam nadzieję, że w miarę jasno wytłumaczyłem Wzór jest dobry, porównujemy zawartość cukrów przed i po dolaniu wody (jest ich tyle samo). Ja korzystam z takiego wzoru (to jedynie przekształcenie Twojego): V (BLG1-BLG2) x=--------------------- BLG2 gdzie: x = ilość wody, jaką trzeba dolać [litry] V - objętość początkowa [litry] BLG1 - BLG początkowe BLG2 - BLG jakie chcemy osiągnąć Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted December 9, 2008 Share Posted December 9, 2008 Ja korzystam z takiego wzoru (to jedynie przekształcenie Twojego): Hmm... nie wiem czy można to nazwać przekształceniem. Dla mnie to dokładnie ten sam wzór. Ja robię trochę inaczej: Najpierw wyliczam proporcjonalnie ile byłoby brzeczki o nowym blg: BLG1 V2= --------- * V BLG2 A potem odejmuję V2-V i mam ilość wody którą trzeba dolać. Wynik oczywiście jest ten sam, bo powyższy wzór to tylko przekształcenie. I to co dostaję z reguły mi wystarczało, ale z ciekawości postanowiłem sprawdzić w ProMash. No i się okazuje, że dla podanego przez Tomka przykładu (18l 14blg -> 12blg) zalecają dodać 3,18l wody. Oczywiście my przy pomiarze ballingometerem nie zauważymy różnicy (przy dodaniu 3l wg ProMash dostalibyśmy 12,1blg), ale ciekawe skąd się ona wzięła? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted December 9, 2008 Share Posted December 9, 2008 Oczywiście my przy pomiarze ballingometerem nie zauważymy różnicy (przy dodaniu 3l wg ProMash dostalibyśmy 12,1blg), ale ciekawe skąd się ona wzięła? A przypadkiem nie wynika to z jakichś tam różnic %objętościowo, a %wagowo. W tym wzorze, który koledzy przytaczają to jest po prostu stężenie %. A jak dobrze wiemy zawartość % wagowo może się różnić dość znacznie, od zawartości % objętościowo. Tak sobie kombinuję... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted December 9, 2008 Share Posted December 9, 2008 (edited) Po prostu przyłapałem się na tym że gęstość brzeczki po gotowaniu wychodzi mi większa od zakładanej i tym samym mam jest jej za mało. Chyba Was wszystkich pogodzę bardzo prosto. Skoro jest za mało od zakładanej, to trzeba dodać brakującą ilość wody do zakładanej objętości . Edited December 9, 2008 by Jejski Link to comment Share on other sites More sharing options...
thobeta Posted December 9, 2008 Share Posted December 9, 2008 Po prostu przyłapałem się na tym że gęstość brzeczki po gotowaniu wychodzi mi większa od zakładanej i tym samym mam jest jej za mało. Chyba Was wszystkich pogodzę bardzo prosto. Skoro jest za mało od zakładanej, to trzeba dodać brakującą ilość wody do zakładanej objętości . wstyd się przyznać ale tez robię w ten sposób - ze tak powiem na oko Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted December 9, 2008 Share Posted December 9, 2008 Ale za to jak dobrze wychodzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Żeglarz Posted February 22, 2011 Share Posted February 22, 2011 Przeliczanie stężeń to nie na krzyż i proporcje. Trzeba obliczyć ile w roztworze wyjściowym znajduje się substancji rozpuszczonej ile znajduje się w żądanej a dopiero później z wzoru Franka wyliczyć ilość zadawanej wody. Sam Blg jest tu fałszywym wskaźnikiem Link to comment Share on other sites More sharing options...
pedro22 Posted February 22, 2011 Share Posted February 22, 2011 (edited) Wynik oczywiście jest ten sam, bo powyższy wzór to tylko przekształcenie. I to co dostaję z reguły mi wystarczało, ale z ciekawości postanowiłem sprawdzić w ProMash. No i się okazuje, że dla podanego przez Tomka przykładu (18l 14blg -> 12blg) zalecają dodać 3,18l wody. Oczywiście my przy pomiarze ballingometerem nie zauważymy różnicy (przy dodaniu 3l wg ProMash dostalibyśmy 12,1blg), ale ciekawe skąd się ona wzięła? Różnice wynikają z tego, że podajecie ilość brzeczki w litrach, a Blg jest stosunkiem wagowym. Przykład: 14 Blg = 1,0569 OG 12 Blg = 1,0484 OG 18 litrów 14 Blg waży 19,0242 kg i zawiera w związku z tym 2,6633 kg cukrów. Taka ilość cukrów da 12 Blg w roztworze o ciężarze 22,1941 kg. Czyli do pierwotnej ilości należy dodać 3,17 litra wody - czyli o 0,17 litra więcej niż wynika ze wzoru Blg. Ilość ta stanowi około 0,8% ogólnej ilości płynów - o tyle więcej (mniej więcej) pokazał ProMash. Przy małych Blg i małych jego zmianach można oczywiście stosować wzór 'Blg'. Rożnica między moimi obliczeniami i danymi ProMash wynika z zaokrągleń. Edited February 22, 2011 by pedro22 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted February 22, 2011 Share Posted February 22, 2011 (edited) Różnice wynikają z tego, że podajecie ilość brzeczki w litrach, a Blg jest stosunkiem wagowym.[...] czyli o 0,17 litra więcej niż wynika ze wzoru Blg. Ilość ta stanowi około 0,8% ogólnej ilości płynów 0,17l to 1/3 szklanki wody - po dodaniu tego do 20 litrów brzeczki - na pewno nie dostrzeżesz różnicy w pomiarze ballingometrem. Dlatego też myślę, że przy naszych dokładnych przyrządach pomiarowych można spokojnie używać tej metody. Edit: oczywiście dla małych (powiedzmy do 10blg) zmian gęstości. Np przy obliczaniu rozcieńczania ekstraktu słodowego (80%) należałoby już uwzględnić tą różnicę. Edited February 22, 2011 by Stasiek Link to comment Share on other sites More sharing options...
pedro22 Posted February 22, 2011 Share Posted February 22, 2011 0,17l to 1/3 szklanki wody 0,17 litra to więcej niż pół szklanki ale nie zmienia to oczywiście ducha twojej wypowiedzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted February 22, 2011 Share Posted February 22, 2011 0' date='17l to 1/3 szklanki wody[/quote']0,17 litra to więcej niż pół szklanki ale nie zmienia to oczywiście ducha twojej wypowiedzi. to zależy jaką kto ma szklankę 4 normalne kieliszki to precyzyjniejsze określenie Link to comment Share on other sites More sharing options...
pedro22 Posted February 22, 2011 Share Posted February 22, 2011 Rzeczywiście nie wziąłem pod uwagę rozmiaru szklanki do piwa. Zasugerowałem się szklanką 'kuchenną'. W takim razie zwracam honor Link to comment Share on other sites More sharing options...
skybert Posted February 23, 2011 Share Posted February 23, 2011 Rzadko mi się chce dokładnie przeliczać wg wzoru ile wody należy dodać by osiągnąć zamierzone BLG. Ale pamiętam prostą zależność i wg niej dolewam wodę lub ostatnie wody wysłodkowe (które odkładam na ewentualne dolewki) na oko, mierząc gęstość. Aby obniżyć 20 L brzeczki z 11 BLG do 10 BLG należy dodać 2 L wody. Proste i łatwe do zapamiętania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
seniorroberto Posted February 23, 2011 Share Posted February 23, 2011 (edited) porawiłem, sory, co za wstyd ...sorry, ale co poprawiłeś???... ...to ja sorry!.. nie odświeżyłem strony... Edited February 23, 2011 by seniorroberto Link to comment Share on other sites More sharing options...
marbelka Posted December 27, 2012 Share Posted December 27, 2012 Warzę w garnku o poj 18,5L, warki ok 16-17L Czy mogę zacierać,potem gotować tak,żeby otrzymać np 16L 16Blg ,chmielenie obliczyć dla pojemności 21L ,po czym do fermentora dolać 5,3L wody żeby mieć 21 litrów12Blg? nie kupię teraz większego garnka dlatego pytam-chyba nie podpada to pod high gravity?Przecież fermentowane będzie 21L 12Blg Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now