dominiox Opublikowano 8 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2008 (edytowane) Witam wszystkich forumowiczów! Mam pytanie związane z rozcieńczaniem brzęczki wodą po warzeniu (gotowaniu). Po prostu przyłapałem się na tym że gęstość brzeczki po gotowaniu wychodzi mi większa od zakładanej i tym samym mam jest jej za mało. Czy w ogóle taka opcja ma racje bytu ? A jeśli tak to jaka ma być temperatura wody w połączeniu z brzęczką? Ewentualnie w której fazie można ją dodawać? Edytowane 8 Grudnia 2008 przez elroy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 8 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2008 Oczywiście tak. Ja dolewam wody źródlanej ze świeżo otwartej butelki. Możesz dodać wody przegotowanej i ostudzonej. Generalnie dodaję do już schłodzonej brzeczki. Względnie można dodać w trakcie chłodzenia, to ciutkę przyspieszy proces. Dodatek wody najlepiej wyliczyć w ProMashu. W zakładce Dilution. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 8 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2008 (edytowane) W tą stronę (rozcieńczyć) zawsze można. Ja mierzę blg pod koniec chmielenia i jeśli uznam że jest za wysoki, to wyliczam proporcjonalnie ile potrzeba wody i dolewam wrzątku do gotującej brzeczki. Pomiar potem powtarzam przy chłodzeniu i ew. koryguję dodając kolejną porcję wrzątku. A jak już masz nachmielone i schłodzone to możesz dodać jakiejś wody sklepowej. Lub też po prostu przegotować, schłodzić i dodać. Ale przyznaję, że ani jednej, ani drugiej metody nie było mi dane zastosować. Edit: no i o minutę za długo pisałem. Edytowane 8 Grudnia 2008 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 8 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2008 W tą stronę (rozcieńczyć) zawsze można. W drugą od biedy też - trzeba dodać trochę ekstaktu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 8 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2008 (edytowane) Ja jak mam za wysoki ekstrakt to żeby wiedzieć ile dodać wody aby otrzymać rządany ekstrakt korzystam z liczenia stężeń na krzyż, tzw złota metoda np. jeżeli mamy 18 litrów brzeczki o ekstrakcie 14 °Blg a chcemy otrzymać brzeczkę o ekstrakcie 12 °Blg i nie wiemy ile dodać wody obliczamy to ze wzoru: x=ilość litrów brzeczki * (aktualne °Blg - żądane °Blg )/( żądane °Blg - 0 °Blg ) gdzie 0 °Blg to gęstość wody czyli x=18*(14-12)/(12-0) = 36/12 = 3 zatem by otrzymać brzeczkę o 12 °Blg należy dodać 3 litry wody mam nadzieję, że w miare jasno wytłumaczyłem Edytowane 8 Grudnia 2008 przez Franekkkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 8 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2008 Wg mnie nie widzę problemu, żeby dolać wody. jest tylko kwestia dezynfekcji, żeby nie zakazić brzeczki. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 8 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2008 Ja jak mam za wysoki ekstrakt to żeby wiedzieć ile dodać wody aby otrzymać rządany ekstrakt korzystam z liczenia stężeń na krzyż, tzw złota metoda Mnie uczyli, że to jest proporcjonalność prosta. x=ilość litrów brzeczki * (aktualne °Blg - rządane °Blg )/( rządane °Blg - 0 °Blg ) Franekkk! Litości! Jakie Blg??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 8 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2008 porawiłem, sory, co za wstyd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 8 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2008 Jest na to sposób. Zainstalować Mozille. Sprawdza błędy wszędzie nawet na Forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 8 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2008 Ja korzystam z Opery, a błędów ortograficznych nie wolno popełniać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2artur2 Opublikowano 9 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2008 mam nadzieję, że w miarę jasno wytłumaczyłem Wzór jest dobry, porównujemy zawartość cukrów przed i po dolaniu wody (jest ich tyle samo). Ja korzystam z takiego wzoru (to jedynie przekształcenie Twojego): V (BLG1-BLG2) x=--------------------- BLG2 gdzie: x = ilość wody, jaką trzeba dolać [litry] V - objętość początkowa [litry] BLG1 - BLG początkowe BLG2 - BLG jakie chcemy osiągnąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 9 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2008 Ja korzystam z takiego wzoru (to jedynie przekształcenie Twojego): Hmm... nie wiem czy można to nazwać przekształceniem. Dla mnie to dokładnie ten sam wzór. Ja robię trochę inaczej: Najpierw wyliczam proporcjonalnie ile byłoby brzeczki o nowym blg: BLG1 V2= --------- * V BLG2 A potem odejmuję V2-V i mam ilość wody którą trzeba dolać. Wynik oczywiście jest ten sam, bo powyższy wzór to tylko przekształcenie. I to co dostaję z reguły mi wystarczało, ale z ciekawości postanowiłem sprawdzić w ProMash. No i się okazuje, że dla podanego przez Tomka przykładu (18l 14blg -> 12blg) zalecają dodać 3,18l wody. Oczywiście my przy pomiarze ballingometerem nie zauważymy różnicy (przy dodaniu 3l wg ProMash dostalibyśmy 12,1blg), ale ciekawe skąd się ona wzięła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 9 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2008 Oczywiście my przy pomiarze ballingometerem nie zauważymy różnicy (przy dodaniu 3l wg ProMash dostalibyśmy 12,1blg), ale ciekawe skąd się ona wzięła? A przypadkiem nie wynika to z jakichś tam różnic %objętościowo, a %wagowo. W tym wzorze, który koledzy przytaczają to jest po prostu stężenie %. A jak dobrze wiemy zawartość % wagowo może się różnić dość znacznie, od zawartości % objętościowo. Tak sobie kombinuję... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 9 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2008 (edytowane) Po prostu przyłapałem się na tym że gęstość brzeczki po gotowaniu wychodzi mi większa od zakładanej i tym samym mam jest jej za mało. Chyba Was wszystkich pogodzę bardzo prosto. Skoro jest za mało od zakładanej, to trzeba dodać brakującą ilość wody do zakładanej objętości . Edytowane 9 Grudnia 2008 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 9 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2008 Po prostu przyłapałem się na tym że gęstość brzeczki po gotowaniu wychodzi mi większa od zakładanej i tym samym mam jest jej za mało. Chyba Was wszystkich pogodzę bardzo prosto. Skoro jest za mało od zakładanej, to trzeba dodać brakującą ilość wody do zakładanej objętości . wstyd się przyznać ale tez robię w ten sposób - ze tak powiem na oko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 9 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2008 Ale za to jak dobrze wychodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żeglarz Opublikowano 22 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 Przeliczanie stężeń to nie na krzyż i proporcje. Trzeba obliczyć ile w roztworze wyjściowym znajduje się substancji rozpuszczonej ile znajduje się w żądanej a dopiero później z wzoru Franka wyliczyć ilość zadawanej wody. Sam Blg jest tu fałszywym wskaźnikiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedro22 Opublikowano 22 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 (edytowane) Wynik oczywiście jest ten sam, bo powyższy wzór to tylko przekształcenie. I to co dostaję z reguły mi wystarczało, ale z ciekawości postanowiłem sprawdzić w ProMash. No i się okazuje, że dla podanego przez Tomka przykładu (18l 14blg -> 12blg) zalecają dodać 3,18l wody. Oczywiście my przy pomiarze ballingometerem nie zauważymy różnicy (przy dodaniu 3l wg ProMash dostalibyśmy 12,1blg), ale ciekawe skąd się ona wzięła? Różnice wynikają z tego, że podajecie ilość brzeczki w litrach, a Blg jest stosunkiem wagowym. Przykład: 14 Blg = 1,0569 OG 12 Blg = 1,0484 OG 18 litrów 14 Blg waży 19,0242 kg i zawiera w związku z tym 2,6633 kg cukrów. Taka ilość cukrów da 12 Blg w roztworze o ciężarze 22,1941 kg. Czyli do pierwotnej ilości należy dodać 3,17 litra wody - czyli o 0,17 litra więcej niż wynika ze wzoru Blg. Ilość ta stanowi około 0,8% ogólnej ilości płynów - o tyle więcej (mniej więcej) pokazał ProMash. Przy małych Blg i małych jego zmianach można oczywiście stosować wzór 'Blg'. Rożnica między moimi obliczeniami i danymi ProMash wynika z zaokrągleń. Edytowane 22 Lutego 2011 przez pedro22 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 22 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 (edytowane) Różnice wynikają z tego, że podajecie ilość brzeczki w litrach, a Blg jest stosunkiem wagowym.[...] czyli o 0,17 litra więcej niż wynika ze wzoru Blg. Ilość ta stanowi około 0,8% ogólnej ilości płynów 0,17l to 1/3 szklanki wody - po dodaniu tego do 20 litrów brzeczki - na pewno nie dostrzeżesz różnicy w pomiarze ballingometrem. Dlatego też myślę, że przy naszych dokładnych przyrządach pomiarowych można spokojnie używać tej metody. Edit: oczywiście dla małych (powiedzmy do 10blg) zmian gęstości. Np przy obliczaniu rozcieńczania ekstraktu słodowego (80%) należałoby już uwzględnić tą różnicę. Edytowane 22 Lutego 2011 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedro22 Opublikowano 22 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 0,17l to 1/3 szklanki wody 0,17 litra to więcej niż pół szklanki ale nie zmienia to oczywiście ducha twojej wypowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 22 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 0' date='17l to 1/3 szklanki wody[/quote']0,17 litra to więcej niż pół szklanki ale nie zmienia to oczywiście ducha twojej wypowiedzi. to zależy jaką kto ma szklankę 4 normalne kieliszki to precyzyjniejsze określenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedro22 Opublikowano 22 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 Rzeczywiście nie wziąłem pod uwagę rozmiaru szklanki do piwa. Zasugerowałem się szklanką 'kuchenną'. W takim razie zwracam honor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 23 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 Rzadko mi się chce dokładnie przeliczać wg wzoru ile wody należy dodać by osiągnąć zamierzone BLG. Ale pamiętam prostą zależność i wg niej dolewam wodę lub ostatnie wody wysłodkowe (które odkładam na ewentualne dolewki) na oko, mierząc gęstość. Aby obniżyć 20 L brzeczki z 11 BLG do 10 BLG należy dodać 2 L wody. Proste i łatwe do zapamiętania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 23 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 (edytowane) porawiłem, sory, co za wstyd ...sorry, ale co poprawiłeś???... ...to ja sorry!.. nie odświeżyłem strony... Edytowane 23 Lutego 2011 przez seniorroberto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 Warzę w garnku o poj 18,5L, warki ok 16-17L Czy mogę zacierać,potem gotować tak,żeby otrzymać np 16L 16Blg ,chmielenie obliczyć dla pojemności 21L ,po czym do fermentora dolać 5,3L wody żeby mieć 21 litrów12Blg? nie kupię teraz większego garnka dlatego pytam-chyba nie podpada to pod high gravity?Przecież fermentowane będzie 21L 12Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się