tumek_pl Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 to są plusy domku..no niestety ja pomieszkuję w 4piętrowcu ale dość intensywnie szukam taniej lodówki - już raz nadziałem się na chłodziarkę , która wyglądała tylko na lodówkę i trzyma góóóóraaaaa 0 stopni - a najlepiej czuje się w temperaturach -30 :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 (edytowane) to są plusy domku..no niestety ja pomieszkuję w 4piętrowcu ale dość intensywnie szukam taniej lodówki - już raz nadziałem się na chłodziarkę , która wyglądała tylko na lodówkę i trzyma góóóóraaaaa 0 stopni - a najlepiej czuje się w temperaturach -30 :-) No to musisz wymienić w niej termostat i będziesz mógł osiągać temperatury powyżej 0C albo tak jak piszesz prawie nową, ja szukam jakąś z klasą A żeby później nie bulić za prąd, a wujek mój sprowadza różne rzeczy z niemiec za bez cen to czekam natomiast na odzew z jego strony Ładnie opisałeś jak od A do Z adaptujesz KEG. Ode mnie masz Mój Patent jak się nie męczyć z myciem kuchenki gazowej po gotowaniu brzeczki: W sumie dobry motyw jak się przypali i uwali to z głowy ściągasz i następne nakładasz ale najpierw muszę wyczyścić stare plamy co nabiera mocy urzędowej co najmniej 2 miesiące albo do pierwszego nerwa żony A tymczasem wczoraj zlałem Warkę 57 Marcowe v3.0 poszła do 40*0,5l butelek przy 3 blg, zdecydowanie przechmieliłem jak na marcowe, ale też dobre piwko wyszło zobaczymy za 2-3 tygodnie podczas otwarcia pierwszej butelki Drożdże z Marcowego idą do Portera zaraz się zabieram za śrutowanie jego tylko 9 kg żeby uzyskać 22 blg Edytowane 4 Kwietnia 2013 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 (edytowane) 05.04.2013 warka 60 Porter (receptura własna) SKŁAD: Strzegom Pilzneński - 6 kg Strzegom Monachijski II - 1 kg Strzegom Pale Ale - 1 kg Karmelowy jasny 30 - 368 g Karmelowy ciemny 300 - 0,4 kg Biscuit - 304 g Barwiący - 208 g jęczmień palony- 116 g Marynka 7,8% 30g Lubelski 4% 20g Drożdże Wyeast Bavarian Lager zbiór II 03.04.2013 po Marcowym. Śrutowanie: Za pomocą wiertarki 9,5 kg słodów w jakieś 10 minut . ZACIERANIE: woda do zasypu - 17l Słody wrzucone 63-61C - 15' Potem 1/3 zacieru na dekokt w 73C-15' i gotowanie 100C-20' zwrot dekoktu 73-71C - 30' 10' - 78C WYSŁADZANIE: 6+6+6=18l - 78-75C oraz około 14 litrów wysłodzin 6,5 blg GOTOWANIE: 90' Marynka 30 g 15' Lubelski 20 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 20l o gęstości 22 Blg, przy wydajności (nie wiem jak policzyć z wysłodzinami?) oraz IBU 24 Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 20C w 30 minut około 45 litrów, do 14C na dworze FERMENTACJA: Temperatura zadania drożdży 14C i do piwnicy Planowana burzliwa: 11C - 12-14dni cicha się zobaczy Warka 60,5 Wysłodziny po Porterze - Imbirowy cienkusz : Chmielenie: Najpierw gotowałem 20 minut dla odparowania wody 60' Marynka 9 g i Lubelski 1 g (pozbywam się resztek) 15' Lubelski 5 g i Premiant 5 g oraz skórka cytryny 8 g i imbir świeży starty 35 g Wyszły 14 litrów o gęstości 10 blg oraz 22 IBU zapowiada się bardzo ciekawe piwo Chłodzenie chłodnicą 15 minut wody nie zbierałem... FERMENTACJA: Temperatura zadania drożdży 20C Drożdże Wyeast London Ale 3 6.03.2013 (jak nie ruszą to mam jeszcze świeże po stoucie) KOMENTARZ: - Czas pracy 8h - Trochę zabawy przy Porterze jest zwłaszcza przy pełniutkim garnku i zacieraniu na gęsto, na przyszły rok chyba zastanowię się nad zatarciem mniejszej ilości słodów i dopełnieniem ekstraktem WES. Moja warzęcha nie dawała rady przy mieszaniu i oczywiście na dnie gara się trochę przypaliło, ale plan się udał a to najważniejsze. - Do tego odratowałem wysłodziny po porterze i zagrzałem w małym garze zobaczymy co wyjdzie z nich Edytowane 10 Kwietnia 2013 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 (edytowane) 09.04.2013 warka 61 Mozaika - Single hop Mosaic (receptura własna) SKŁAD: Strzegom Pale Ale - 4,5 kg Karmelowy jasny 30 - 0,2 kg Mosaic 11,1% 80g Drożdże Nottingham rehydryzowane. Śrutowanie: Za pomocą wiertarki 4,7 kg słodów w jakieś 5 minut. ZACIERANIE: woda do zasypu - 12l Słody wrzucone 63-61C - 35' 73-71C - 60' 10' - 78C WYSŁADZANIE: 5+5+5=15l - 78-75C GOTOWANIE: 70' Mosaic 20 g 30' Mosaic 20 g 15' Mosaic 20 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 21,5l o gęstości 12,5 Blg, przy wydajności 65% oraz IBU 50 oraz 1,5 litra około 11 blg na starter. Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 20C w 30 minut około 45 litrów. FERMENTACJA: Temperatura zadania drożdży 20C i do piwnicy Planowana burzliwa: 18C - 12 dni cicha około 7 dni - Mosaic na cichą 20-25 g KOMENTARZ: - Czas pracy 5h - Mosaic bosko pachnie i ma bardzo przyjemną goryczkę liczę, że wyjdzie dobry Ale będzie akurat na warsztaty we Wrocku i Żywca ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Odpaliłem Nottinghamy i na nich w planach zrobię ze 2-3 AIPY napewno black i zwykłą trzecia się okaże Dzięki uprzejmości leszcza dostałem także drożdże Wyeast 3638 Bavarian Wheat, które już bujam w starterze (zdjęcie jeden odkażanie brzeczki w kolbie), już ładnie się namnażają i na początek na nich zwykła pszenica, potem grejfrutowa i weizenbock, oraz żytnie i 6 zbóż. Dostałem też French Saison na których zrobię witbiera ale to już po ale-owych piwach bo chwilowo brak fermentatorów! ( muszę wino zlać i butlę odzyskać). Na kolejnych zdjęciach imbirowe zdjęcie 2- zadanie drożdży, 3-4-5h po zadaniu fermentacja już ruszyła, 4-2 dzień fermentacji, 5- 3dzień fermentacji i koniec Na ostatnim zdjęciu dzisiejszy przełom w piwie szkoda że nie da rady ująć na zdjęciu aromatu Mosaica Edytowane 10 Kwietnia 2013 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Wyszły 21,5l będzie akurat na warsztaty we Wrocku i Żywca :lol: a co nie masz zamiaru tego w domu pić? bo taka ilość, to Ci ledwo na jedno spotkanie wystarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Jak będzie trzeba to się drugą uwarzy jeżeli do Wrocławia nie dotrwa Miałem zamiar w kega wlać ale z czymś trzeba się pokazać na spotkaniu, a nie tylko nudne dolniaki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 to zrób jednego "nudnego" dobrego dolania, to pogadamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 (edytowane) A co twierdzisz, że Bock niedobry? Nie moja wina, że akurat tego dnia byłeś wyczulony na alkoholowość w piwach Wędzonego zresztą chwaliłeś, więc nie mów że takie złe a i żona mnie męczy o przepis na tego kwiatowego wita zapodałbyś bo w notatkach z browaru nie ma a te frenche się do tego nadają Swoją drogą pszenica ładnie się rozmnaża w starterze Edytowane 9 Kwietnia 2013 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Jak to nie ma w notatkach, tu masz. Dla lepszego efektu możesz dać jeszcze z 10g Citry na 3-4 dni przed butelkowaniem, a saisony spokojnie się do tego nadadzą. Co do spotkania w ZUP'ie, to byłem szalenie delikatny i alkohol wyczuwałem dość intensywnie, a bocka chwaliłem, tylko nie czułem w nim wędzonki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 (edytowane) Jakoś nie mogę przyzwyczaić się to Twojego nowego Awatara; tamtemu tak dobrze z oczu patrzyło:) Edytowane 10 Kwietnia 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tumek_pl Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 hehe ale leszcz007 ma w podobnym temacie:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 (edytowane) Mam problem z avatarem właśnie, niedość że z jakiegoś dziwnego powodu wogóle mi zniknął, to jeszcze próbuje ustawić wycięcie i mi wywala ot takie jakieś dziwne spłaszczenie i nie mogę tego nijak naprawić, a nie miałem czasu żeby w programie jakimś to poobcinać do odpowiedniego wymiaru. Ale chyba muszę to zgłosić adminowi też... Później jak będę chmielił pszenicę to to naprawię, a teraz dałem byle jaki edit: o chyba się udało ale jakiś taki teraz z daleka jestem ale co tam niech zostanie tak Edytowane 10 Kwietnia 2013 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 (edytowane) hehe ale leszcz007 ma w podobnym temacie:-) może dla tego nie mogłem znaleźć pracy, bo je do CV dołączałem Edytowane 10 Kwietnia 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 może dla tego nie mogłem znaleźć pracy, bo je do CV dołączałem Ne sądzę; przecież twarz anioła i spojrzenie niewiniątka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 10.04.2013 warka 62 Pszeniczne (receptura własna) SKŁAD: Strzegom Pszeniczny - 2,5 kg Strzegom Pilzneński - 2,2 kg Sybilla 6,8% 10 g Hallertau Mittelfrueh 3,5% 20 g Drożdże Wyeast 3638 Bavarian Wheat rozmnożone w starterze Śrutowanie: Za pomocą wiertarki 4,7 kg słodów w jakieś 5 minut. ZACIERANIE: woda do zasypu - 13l Słody wrzucone 63-61C - 10' dekokcja 1/3 zacieru do 73C-15' potem gotowany 100C-25' zwrot do głównego zacieru 73-71C - 40' 10' - 78C WYSŁADZANIE: 5+5+5=15l - 78-75C GOTOWANIE: 70' Sybilla 10 g 15' Hallertau Mittelfrueh 20 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 24l o gęstości 12,5 Blg, przy wydajności 66% oraz IBU 11 Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 20C w 30 minut około 45 litrów. FERMENTACJA: Temperatura zadania drożdży 20C i do piwnicy Planowana burzliwa: 18C - 14 dni (zobaczymy jak przerobią) i do kega KOMENTARZ: - Czas pracy 5h - Muszę pilnować piwa przy fermentacji, bo w starterze drożdże w nocy chciały pochodzić po kuchni ale zatrzymały się 1 cm przed sreberkiem bo pewnie speniały Ale kontrola się przyda już w razie czego mam naszykowany na blow-off mam nadzieje, że nie są takie wędrowniczki jak się zapowiadają - Wszystkie fermentory zapełnione, chyba czas kupić jakiś nowy albo z 2 może te przezroczyste? teraz trzeba uzbroić się w cierpliwość aż wszystko przefermentuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tumek_pl Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 kuźwa ty to masz produkcję.....jakie masz/planujesz roczne wybicie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 W zeszłym roku miałem 690 litrów uwarzonych, a planować nie planuje rocznego wybicia Mam produkcje bo schodzi piwo, a niektóre muszą poleżeć też trochę zanim będą zdatne do wypitku (dubel, tripel itp.), Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Dzisiaj zlałem mini Warkę 60,5 Imbirowy cienkusz odfermentował do 4 Blg i rozlałem go do 21*0,33l i 5*0,5l butelek. W smaku bardzo fajne, imbir nie rzuca się za mocno na pierwszy plan, czuć słodowość i lekką słodkość do tego palonkę delikatną fajne piwko tylko mogłoby być troszkę bardziej kremowe. Może jak kiedyś znowu uwarzę portera to zrobię ale dodam trochę gipsu piwowarskiego dla efektu kremowości. Poczekamy niech się jeszcze ułoży za 2 tygodnie degustacja z gazem. Tymczasem w piwnicy już 13 C, może przez noc uda mi się ochłodzić ją jakoś, porter na półmetku fermentacji, Marcowe wędzone i Koźlak jeszcze tydzień i będę zlewał. Przeniosłem też Pszenicę do 20C żeby dofermentowała bo w 16C ledwo co sobie radziła myślę że w niedziele już pójdzie do kega to wtedy Single Hop Mosaic pójdzie na cichą (muszę dokupić jeszcze z 2 fermentatory ale to na przyszły sezon dolniaków) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 (edytowane) Warka 62 Pszeniczne wylądowała w kegu 19 litrów oraz 9*0,5l butelek przy 3 blg. Zapach fajny ale goździków brak za to banan i gruszka w zapachu dominują na majówkę jak znalazł będzie. Muszę jeszcze wymyślić jak schłodzić kega na imprezę a potem utrzymać temperaturę. Schłodzę go najpierw w lodówce przez noc a potem chyba owinę karimatą żeby dłużej ciepła nie oddawał. Jak mi się uda to wieczorem jeszcze zleję koźlaka i marcowe wędzone, a mosaica i portera przeleję na cichą. No i trzeba coś wymyślić jeszcze żeby Bavarian Wheaty sobie pojadły, swoją drogą bardzo fajne drożdże Edytowane 22 Kwietnia 2013 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Ja robiłem na Bavarianach 8 kwietnia, ale jeszcze nie ma szans na zlewanie. Coś szybko Ci się uwinęły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 No szybko ale robię specjalnie pomiar od 4 dni bo zależy mi na czasie i jest stały 3 blg nic nie drgnęło. Pierwsze 4 dni fermentowały w 16 C piana lizła mi pokrywkę, potem w 22C. może starter miałem w lepszej kondycji od ciebie cholera wie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 one w miarę szybko fermentują i dają bardzo fajne pszeniczki. 10 dni fermentacji i do kega Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 (edytowane) No zmierzyłem, mam 3,29 BLG wg refraktometru, chyba jest git. Edytowane 22 Kwietnia 2013 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Plan nie został osiągnięty, ale coś udało mi się zrobić Zlałem Warkę 59 Koźlak do 41*0,5 litra butelek przy 4 blg. W smaku okej brak diacetylu który wcześniej lekki był, oraz nie czuć alkoholu tak jak w poprzednim koźlaku. Całkiem dobrze wyszedł, a drożdże Bavarian Lagery na pewno jeszcze kiedyś użyję bo pod pasowały mi bardzo. Po uzyskaniu wolnego fermentatora z pszenicy użyłem go do zlania Warki 61 Mozaika na cichą wyszło 21 litrów 3 Blg i dodałem na zimno 20 gram Mosaica, w smaku fajnie goryczkowe, ale dupy nie urywa zobaczymy czy aromat z chmielu na zimno coś zmieni w tym piwie. Przelałem też na cichą Warkę 60 Porter około 20,5 litra 7,5 Blg, drożdże się ładnie zbiły na dnie fermentatora ledwo odczepić je mogłem. W smaku jest super, bardzo mi smakuje ale jest trochę za słodki, może od fermentuje jeszcze z 1-2 blg, choć wątpię, w piwnicy też już warunków nie ma na dolnej fermentacji piwa bo zrobiło się 15C. Przetrzymam go z tydzień lub dwa i do butelek. Uzyskałem trochę drożdży i wolne fermentatory więc na dniach śrutuję i powstaną AIPA, Polskie Ale v 2.0, oraz druga pszenica i Weizenbock. Jutro postaram się zlać Marcowe Wędzone zobaczymy jak z czasem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 No i 200 post w temacie pyknął Może nie z tej okazji, ale zlałem Warkę 58 Marcowe Wędzone do 44*0,5 litra butelek przy 3 blg. W smaku takie jak powinno być tylko trochę mi brakuje aromatu wędzonego zobaczymy jak się nagazuje. A w planach jutro śrutuję na Pszenicę, Polskie Ale i AIPA, pierwsza w kolejności ta ostatnia będzie, a potem pszenica może zrobię 2 warki naraz zobaczymy jak będzie mi się chciało Idę jakieś piwko wypiję na 200 post! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się