Skocz do zawartości

Browar Undeath czyli warzone na uboczu w Bytomiu Odrzańskim


Rekomendowane odpowiedzi

Do rozlewu poszedł Quadrupel z warki 300 wyszło 28*0,33l oraz 19*0,5l przy 1,4 blg - 1.005FG. Srogo z 25 początkowego. Co ciekawe nie czuć mocy bezpośrednio :D Zobaczymy jak po wypiciu jak się nagazuje. Aromat ma mocno belgijski jest dobrze i jak się ułoży to będzie ciekawie.

 

Zlewam też warkę 302 White IPA:

wersja Citra Mosaic do kega 18,5 l oraz 5 butelek 0,5l

wersja Simcoe Mosaic do kega 18l

 

Jutro APA poleci w kegi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

8 godzin temu, Hobbysta napisał:

Ile kegów naraz masz zapełnionych?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
 


Różnie. Nie mam jakiejś stałej liczby, teraz nie miałem już nic w kegach. Tak standardowo to 1-2 piwa zawsze w nich trzymam, a wyszynk mam na jedną linię. Bywało też, że miałem wszystkie 8 kegów pełnych ale to w sezonie zimowym jak zlałem do nich lagery.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

23.11.2018
warka 304 AIPA (receptura własna) 

SKŁAD:

  • Malteurope Mep@pale ale -11,6 kg
  • Viking malts Carmel Pale ale - 0,4 kg
  • Magnum 12% - 35 g
  • Columbus 12,4% - 50 g
  • Eukanot 13,1% - 30 g
  • Mosaic 12,4% - 40 g
  • Citra 12% -  40 g
  • Simcoe  13,4% - 40 g
  • Drożdże:   SDS gęstwa zbiór I. 1450 DF gęstwa I zbiór
  • Śrutowanie: 12 kg w kilka minut.


ZACIERANIE:
woda do zasypu - 34l 

68-65C- 70'

10' - 74C mash out 

 

WYSŁADZANIE:
10+10+10 = około 30 litrów z korektą 11 ml kwasu mlekowego do 5,2 pH

 

GOTOWANIE 70':

70' Magnum 35 g i 30 g  Columbus

40' Columbus 20 g

5' po 15 g Eukanot, Mosaic, Citra i Simcoe

na flame out w 65C po 15 g Eukanot i po 25 g Mosaic, Citra oraz Simcoe

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 42l o gęstości 17 blg przy wydajności 66% oraz IBU 65

Odczyt z refraktometru: 16,5 Brix

SG: OG - 1.067

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 20C w 20 minut około 150 litrów.

 

FERMENTACJA: 

304.1 22 litrów SDS

Planowana burzliwa:
20C -12 dni

Cicha 20C:  Mosaic + Citra

FG - 1.01? wiadro I

 

304.2 22 litrów 1450 DF

Planowana burzliwa:

20C -14 dni

Cicha 20C: Mosaic +Simcoe

FG - 1.01? wiadro II

 

[EDIT]

19.12.2018 Zlałem wczoraj na cichą warkę 304 AIPA - jedno wiadro z 60 g Mosaic i 50 g Cascade(SDS), drugie wiadro 60 g Simcoe i 50 g CItra (DF).  

drugie wiadro AIPA dostało 50 g Citry i 50 g Mosaica. Zlane do kegów nie mam zapisane kiedy.

 

 

- Czas 8 h

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

28.11.2018
warka 305 CDA (receptura własna) 

SKŁAD:

  • Malteurope Mep@pils -11,4 kg
  • Viking malts Carmel Aromatic - 0,3 kg
  • Wyermann Carafa III - 0,3 kg
  • Magnum 12% - 15 g
  • Columbus 12,4% - 50 g
  • Chinook pl 8,5% - 60 g
  • Mosaic 12,4% - 40 g
  • Citra 12% -  40 g
  • Cascade Pl 5,5% - 60 g
  • Drożdże:   SDS gęstwa zbiór I. 1450 DF gęstwa I zbiór
  • Śrutowanie: 12 kg w kilka minut.


ZACIERANIE:
woda do zasypu - 34l 

68-65C- 70'

10' - 74C mash out 

 

WYSŁADZANIE:
10+10+10 = około 30 litrów z korektą 11 ml kwasu mlekowego do 5,2 pH

 

GOTOWANIE 70':

70' Magnum 15 g i 50 g  Columbus

40' Chinook pl 20 g

5' po 15 g Chinook pl, Mosaic, Citra i Cascade pl

na flame out w 65C po   po 25 g Mosaic, Citra oraz Chinook pl, 45 g Cascade pl

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 40l o gęstości 17,2 blg przy wydajności 66% oraz IBU 65

Odczyt z refraktometru: 17,9 Brix

SG: OG - 1.071

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 20C w 20 minut około 150 litrów.

 

FERMENTACJA: 

305.1 20 litrów SDS

Planowana burzliwa:
20C -12 dni

Cicha 20C:  Mosaic + Citra

FG - 1.01? wiadro I

 

305.2 20 litrów 1450 DF

Planowana burzliwa:

20C -14 dni

Cicha 20C: Mosaic + Cascade pl

FG - 1.01? wiadro II

 

[EDIT] Przelane na cichą - wiadro I z dodatkiem Citry i Simcoe 50 g, drugie Mosaic i Chinook pl 50 g. 

 

- Czas 8 h

- Koniec sezonu alesowego następne warki to już będą lagery!

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3.12.2018
warka 306 Pils (receptura własna) 

SKŁAD:

  • Malteurope Mep@pils -8 kg
  • Wyermann Carahell - 0,3 kg
  • Sybilla 6,2% - 100 g
  • Tradition 6,0% - 35 g
  • Drożdże:   Bujane w starterach Munich Lagery oraz FM30 Bohemska rapsodia

Śrutowanie: 8,3 kg w kilka minut.


ZACIERANIE:
woda do zasypu - 29l 

64-61C- 50'

10' - 74C mash out 

 

WYSŁADZANIE:
10+10+10 = około 30 litrów z korektą 11 ml kwasu mlekowego do 5,2 pH

 

GOTOWANIE 70':

70' Sybilla 70 g

na flame out w 65C 30 g Sybilla oraz 35 g Tradition

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 42l o gęstości 12,5 blg przy wydajności 66% oraz IBU 30

Odczyt z refraktometru: 13,0 Brix

SG: OG - 1.051

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 13C w 35 minut około 250 litrów.

 

FERMENTACJA: 

306.1 21 litrów Munich Lager

Planowana burzliwa:
10C-21 dni

FG - 1.011 wiadro I

 

306.2 21 litrów FM30

Planowana burzliwa:

10C -21 dni

FG - 1.012 wiadro II

 

[EDIT]

30.12.2018 Wiadro I Munich Lager zlane do kega 18,5l oraz 5 butelek 0,5l przy 2,8 blg -1.011 FG.

Wiadro II FM30 zlane do kega 18,5l oraz 3 butelek 0,75 l przy 3 blg - 1.012 FG.

 

- Czas 8 h

 

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7.12.2018
warka 307 Saison (receptura własna) 

SKŁAD:

  • Malteurope Mep@pils -8 kg
  • Pszenica niesłodowana - 1,5 kg
  • Płatki owsiane - 0,6 kg
  • Wyermann Carahell - 0,2 kg
  • Wyermann Amber - 0,2
  • Strzegom Karmelowy 600 - 0,1 kg
  • Magnum 12% - 30 g
  • Citra 12% 50 g
  • Mosaic 12,4% 50 g
  • Cascade pl 5,5% - 50 g
  • Skórki pomarańczy 130 g
  • Drożdże:   WLP 590 French Saison obydwa wiadra -gęstwa II pokolenie.

Śrutowanie: 10,6 kg w kilka minut.


ZACIERANIE:
woda do zasypu - 29l 

64-61C- 40'

10' - 74C mash out 

 

WYSŁADZANIE:
10+10+10 = około 30 litrów z korektą 11 ml kwasu mlekowego do 5,2 pH

 

GOTOWANIE 70':

70' Magnum 30 g

5' Mosaic, Citra, Cascade po 15 g oraz skórki pomarańczy 130 g

na flame out w 65C 30 g Sybilla oraz 35 g Tradition

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 42l o gęstości 14 blg przy wydajności 66% oraz IBU 23

Odczyt z refraktometru: 14,6 Brix

SG: OG - 1.057

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 13C w 35 minut około 250 litrów.

 

FERMENTACJA: 

307.1 21 litrów 

Planowana burzliwa:
20C-14-17 dni

FG - 1.01? wiadro I

 

307.2 21 litrów 

Planowana burzliwa:

20C -14-17 dni

FG - 1.01? wiadro II

 

[EDIT]

Dat nie pamiętam między świąteczny okres. Wiadro I poszło do kega 18,5 l oraz 4 butelki 0,5l przy 2,8 blg -1.011 FG. 

Drugie dostało citrę 30 g i 6 dni w 10C. 02.01.2019 zlane do kega 18,5l oraz 4 butelek 0,5l przy 2,8blg -1.011 FG.

 

- Czas 8 h

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

To był pracowity tydzień. Zlałem do kegów AIPA, potem black IPA na cichą oraz poleciały Pilsy do kegów, oraz jeden Saison. Drugi we wtorek odwiedzi kega. Nie chciało mi się tego opisywać po kolei, więc uzupełnię odpowiednio notatki. 

 

30.12.2018
warka 308 Pils (receptura własna) 

SKŁAD:

  • Malteurope Mep@pils -8 kg
  • Wyermann Carapils - 0,3 kg
  • Magnum 12% - 35g
  • Cascade pl szyszka moja z ogródka - 60 g
  • Drożdże:  Zbiór I po Pilsie Munich Lagery oraz FM30

Śrutowanie: 8,3 kg w kilka minut.


ZACIERANIE:
woda do zasypu - 28l 

66C- 35' 

podgrzewanie 8 minut

74-15'

5' - 76C mash out 

 

WYSŁADZANIE:
10+10+10 = około 30 litrów z korektą 11 ml kwasu mlekowego do 5,2 pH

 

GOTOWANIE 70':

70' Magnum 35 g

5' Cascade pl szyszka 30 g

0' w 100C Cascade pl szyszka 30 g

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 44l o gęstości 12,0 blg przy wydajności 66% oraz IBU 30

Odczyt z refraktometru: 12,5 Brix

SG: OG - 1.048

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 13C w 25 minut około 250 litrów.

 

FERMENTACJA: 

308.1 22 litry Munich Lager

Planowana burzliwa:
10C-21 dni

FG - 1.01? wiadro I

 

308.2 22 litry FM30

Planowana burzliwa:

10C -21 dni

FG - 1.01? wiadro II

 

[EDIT]

Warka 308 Pils jedno wiadro do kega 18,5 l na FM30, drugie wiaderko Munich Lager poleciało do butelek wyszło 42*0,5l obydwa takie samo odfermentowanie 2,5 blg

 

- Czas 5,5 h - zmiana sprzętu i od razu lepszy czas, ale o tym w następnym wpisie.

 

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiem, ze praktyka nakazuje znalezc samemu, ale na telefonie nie wiem jak uzyc szukajki w takich watkach, pytanie na jakiej wielkosci garach pracujesz 50l czy 70l?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No właśnie tego dotyczył będzie ten wpis.

 

Nowy sprzęcik w browarze - testy wypadły pomyślnie. Zleciłem wstawienie do garnka 50 litrów (właściwie takie 49l) dwie grzałki 1,8 kW od sprawka, pod sterownik pamela PRM+. Do tego @lewatywa8 jeszcze dospawał mi mufy pod sondy i przy okazji przy kranie oraz dorobił mieszadło ramowe z silniczkiem. Robota bardzo fachowa pomimo cienkich ścianek gara. Filtrator wykonałem sam z rury karbowanej 1,5 m zwiniętej w spiralę i nawierconej. Zdał egzamin śpiewająco. Do tego zestawu jest drugi garnek 70 litrów z hopstopperem i kranem oraz garnek Lidlowski na wodę do wysładzania. Docelowo zrobię stelaż pod kaskadę, oraz jakoś to uporządkuje by kable się nie walały wszędzie, to pewnie zejdę do 5 h bo potrzebny będę tylko do wsypania słodu i otwierania zaworów i mycia :D Ale to ostatnie mogę wykonać w trakcie pozostałych czynności. Dzięki temu dziś np. zlanie dwóch pilsów do kega i butelek podczas warzenia to była przyjemność. Dobra dość gadania zdjęcia.

 

A i zapomniałbym, na prezent gwiazdkowy nowy kran do kega dostałem, z krótkim złączem oraz butlę 6 kg CO2 :D Mała będzie na imprezy i wyjazdy. Jeszcze muszę dokupić sobie reduktor do drugiego kega by nie przepinać co chwilę. Właściwie to będzie komplet modernizacji w browarze :D Zostały warunki lokalowe - na wiosnę przemalowanie warzelni i wykafelkowanie ściany pod którą sprzęt będzie stał oraz lepszy wyciąg muszę zrobić bo za dużo pary idzie na dom.

 

 

20181228_185510.jpg

20181228_185516.jpg

20181229_092456.jpg

20181229_092500.jpg

20181229_092504.jpg

20181229_092516.jpg

20181229_092520.jpg

20181230_104656.jpg

20181230_104703.jpg

20181230_142829.jpg

49209735_2078636689106521_3343390095838281728_n.jpg

49546008_577761715980245_8540521573080104960_n.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witaj.

Mam do Ciebie dwa pytania odnośnie powyższego sprzętu.

1. Zacierasz z użyciem tych grzałek ULWD? Mam takie, ale raczej do płynnego. Czy gęstego zacieru nie przypalają?

2. Jak idzie wyszynk na takim kranie? Nie brakuje, podczas wyszynku, tego 1,5 metra węża?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, markus383 napisał:

Witaj.

Mam do Ciebie dwa pytania odnośnie powyższego sprzętu.

1. Zacierasz z użyciem tych grzałek ULWD? Mam takie, ale raczej do płynnego. Czy gęstego zacieru nie przypalają?

2. Jak idzie wyszynk na takim kranie? Nie brakuje, podczas wyszynku, tego 1,5 metra węża?

 

1. Pierwsze zacieranie i raczej było 1:3,2 stosunek woda ziarno więc raczej na dość rzadko. Jeszcze nie przerabiałem gęstego zacieru. Nic się nie przypaliło obecnie przy mieszaniu dość szybkim nie liczyłem obrotów :D Generalnie sterownik grzał wodę tylko na 100%, a potem między przerwami nie dochodziło nawet do 80% mocy. Są to pierwsze testy więc zobaczymy dalej w praniu jak wyjdzie, ale z tego co się orientuje nie powinno być z nimi problemów - identyczne używają w kolumnach do destylacji i tam nie jarają zacierów choć działają na 100% mocy. 

 

2. Na początku jak nie wiedziałem za bardzo jak obsługiwać to pierwsze 1-2 litry mocno się spienia, a potem tak 1/3 szkła to piana, pod koniec kega nalewa się już dobrze.  Już 3 kegi z nim przerobiłem i znalazłem na to sposób - ważne jest ciśnienie. Po nagazowaniu piwa w kegu i przed samym wyszynkiem trzeba spuścić cały gaz z kega co znajduje się nad piwem. Potem podłączyć kran  i podłączyć butlę na niskie ciśnienie tak 0,5 bara. Pierwsza szklanka pójdzie spieniona, to ta co idzie do wylania, potem już powinno się nalewać bez mocnego spieniania - ważne by zachować niskie ciśnienie do wyszynku. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

13 godzin temu, Kurt napisał:

Używasz taboretu i grzałek czy już tylko samych grzałek ?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

 

I jednego i drugiego. Garnek 50 litrów to kadź zacierno filtracyjna na grzałkach, natomiast garnek 70 l to warzelny na taboret 8,5 kW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Cały styczeń w plecy... przez grypę. No ale zaczynam warzyć na początek poleciało:

1-4.02.2019
warka 309 Lekkie kwaśne Szampańskie (receptura własna) 

 

SKŁAD:

  • Malteurope Mep@pils -5,5 kg
  • Bestmalz pszeniczny - 1,6 kg
  • Płatki owsiane - 0,4 kg
  • Cukier Biały - 0,5 kg
  • Magnum 12% - 25g
  • Drożdże:  Lalvin EC1118 suchary.
  • Dodatki: Skórki cytrusów 50 g i 15 g kolendry

Śrutowanie: 7,5 kg w kilka minut.


ZACIERANIE:
woda do zasypu - 28l 

69C- 45' 

podgrzewanie 8 minut

74-15'

5' - 76C mash out 

 

WYSŁADZANIE:
10+10+10 = około 30 litrów z korektą 11 ml kwasu mlekowego do 5,2 pH

 

Zakwaszanie w kotle: 30 ml kwasu mlekowego, dla zbicia pH pod pracę bakterii. Schłodziłem brzeczkę do temp. 35C i dodałem bakterie Swanson L. Platanum 30 tabletek. Przetrzymałem 56h do średniego poziomu zakwaszenia.

 

GOTOWANIE 70':

70' Magnum 25 g

25' Dodałem 0,5 kg cukru białego

20' Odjąłem do drugiego garnka 25 litrów brzeczki i dodałem 50 g skórki cytrusów oraz 15 g kolendry.

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 41l o gęstości 12,5 blg przy wydajności 66% oraz IBU 20

Odczyt z refraktometru: 13 Brix

SG: OG - 1.051

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 19C w 25 minut około 250 litrów.

 

FERMENTACJA: 

309.1 20 litry czysty

Planowana burzliwa:
21C-14 dni

FG - 1.01? wiadro I

 

308.2 21 litry kolendra +cytrusy

Planowana burzliwa:

21C -14dni

FG - 1.01? wiadro II

 

[EDIT]

 

- Czas 3 dni ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chmieliłem po zakwaszaniu - czyli zlałem brzeczkę do gara, pogotowałem 10 minut schłodziłem do 35C i dodałem bakterie. Po 56h dopiero zagotowałem - dodałem chmiel itp. 

 

Wiesz co z ciekawości zrobię eksperyment czy dadzą bakterie w 20 IBU. Jak zostanie mi z 2-3 litry brzeczki po warzeniu to zleje do kolby i dam z 5 kapsułek. Będziemy mieli wtedy odpowiedź czy dają radę te bakterie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

6.02.2019
warka 310 Piwo kojarzące się z afryką (receptura własna) 

 

SKŁAD:

  • Malteurope Mep@pils -7 kg
  • Bestmalz pszeniczny - 1,5 kg
  • Proso - kasza jaglana 1,5 kg
  • Crisp Crystal 30 - 0,4 kg
  • Magnum 12% - 35 g
  • Tradition 5,5% - 50 g
  • Drożdże:  SDS i 1450 DF
  • Dodatki: Banany, cynamon, rajskie ziarno

Śrutowanie: 8,9 kg w kilka minut.


ZACIERANIE:
woda do zasypu - 30l od początku wsypana kasza jaglana - mieszadło na pełne obroty i tak dogrzane do

69C- 45' pozostałe słody

podgrzewanie 8 minut

74-15'

5' - 76C mash out 

 

WYSŁADZANIE:
12+12+12 = około 36 litrów z korektą 15 ml kwasu mlekowego do 5,2 pH

 

GOTOWANIE 60':

60' Magnum 35 g

10' Mech irlandzki 2 g

w 70C Tradition 50 g

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 50l o gęstości 12 blg przy wydajności 66% oraz IBU 25

Odczyt z refraktometru: 12,5 Brix

SG: OG - 1.048

 

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 19C w 25 minut około 250 litrów.

 

FERMENTACJA: 

310.1 17 litrów dodatek 9 bananów na drożdżach SDS

Planowana burzliwa:
21C-21 dni
 koło 10 dnia macerowany cynamon

FG - 1.01? wiadro I

 

310.2 15 litrów Aframon+cynamon drożdże SDS

Planowana burzliwa:

21C - 21dni koło 10 dnia macerowany aframon i cynamon

FG - 1.012 wiadro II

 

310.3 13 litrów Kawa Etiopia Drożdże 1450 DF

Planowana burzliwa:

21C - 14-17 dni 

FG - 1.012 wiadro II

 

[EDIT]

3.03.2019

Wczoraj zlałem trzy wersje warki 310 Piwa mającego kojarzyć się z Afryką  Wszystkie 3 wiadra poleciały do kegów i myślę, że zabiorę każdą z nich na bitwę do spróbowania. Jedna wiadomo jako główna do serwowania, pozostałe dla chcących by porównać.

1. Wersja banan-cynamon -18 l - dodałem w trakcie ferementacji jeszcze 5 bananów i 1 l soku bananowego czystego bez żadnych dodatków. Odfermentowało do 7 brix ale nie przeliczę tego bo nie zmierzyłem cukrów z bananów i soku. Co do aromatu jestem zawiedziony trochę. 10 g cynamonu całkowicie go dominuje, banana można się doszukiwać ale zbytnio nie ma, dochodzi też lekki słodowy aromat pszeniczny. W smaku natomiast jest takie soczkowe, z finiszem kwaśnym przyprawowym. Mieszane odczucia mam do tego piwa na tym etapie. 

2. Wersja Aframon-cynamon 15 l 3 blg - 1.012 FG. I tu bardzo miłe zaskoczenie, każdy kręcił nosem, że aframon to porażka, że nie wychodzi w piwie, że Raduga miała paskudne piwo, że we Wrężelu słaby był. U mnie pachnie bardzo intensywnie i ciekawie, przechodzi wręcz z takiego słodkiego aromatu owocowo-kwiatowego w kokosa, a jako uzupełnienie cynamon, który ciekawie robi tło. Smak jest lepiej wyważony niż w bananie, bardziej słodki i przyjemny. Wychodzi też na finiszu lekka słodycz słodowa. Mam nadzieje, że ułoży się to dobrze w kegu bo chwilowo mój faworyt na bitwę. 

3. Wersja z kawą - zrobiłem 15 espresso z kawy Etiopia Djimmah wypalanej w Cafe Borówka. Kawa, której używam na przemiennie z gwatemalą u siebie do codziennego picia.

Charakteryzuje się korzenną nutą przyprawową z wykończeniem świeżego ogórka, który dodaje rześkości. Kwaśność niska body średnie, z mocnym kopem kofeiny :)Wlałem około 1.2 l do kega i zlałem na to piwo. Starałem się by kawa nie przeleżała długo więc od uwarzenia pierwszego espresso do ostatniego minęło 10 minut i od razu na to piwo. Aromat zobaczymy za 10 dni. Bazowe piwo mocno słodowe w smaku, ta baza jest ciekawe - kasza jaglana wprowadza zbożowy aromat ale nic specyficznego od siebie nie dodaje. Jest to jedyna zasadowa kasza więc podniosła trochę pH dają słodsze piwo. Kwaskowatość z kawy mam nadzieje to odpowiednio zredukuje by nie było mdłe to piwo.

 

No to pierwsze próby za tydzień w środę i wybiorę faworyta na bitwy.

 

P.S. Muszę pochwalić druciak - bałem się, że banan go skutecznie zatka zwłaszcza ze był w formie papki ale dał radę! 

 

- Czas 5,5 h

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1,5 mm otwory. Polecam robić na wiertarce z stelażem albo punktakiem do otworów bo inaczej jest to mega męczące. Próbowałem wkrętarką wiercić ale po 20 otworach dałem sobie spokój i załatwiłem od sąsiada punktak. U mnie długość ma 1,5 metra. Otwory wybijane w jednej linii co drugi karb. są 3 linie otworów i przeplatają się w karbach - mieszane są. Ten rysunek to lepiej zobrazuje:

Karbowanka.png.f061b71a8749efcb47eef819828144ee.png

Linie to karby rury.

 

Próbowałem też nacinać jak filtrator rurkowy z PCV ale rura się wtedy odkształca źle i otwory są za duże, plus przy jakimś 20 cm po prostu mi się złamało to w jednym miejscu. Więc lepiej tak.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.