Skocz do zawartości

Browar Undeath czyli warzone na uboczu w Bytomiu Odrzańskim


Rekomendowane odpowiedzi

22.03.2016
warka 213 Wędzony Ale  (receptura własna) 

SKŁAD:

  • Słód od Konusa wędzony :) - 2,5 kg
  • Bestmalz Pale Ale - 3 kg
  • Strzegom karmelowy 30 - 0,2 kg
  • Iunga 11,5% 25 g
  • Taurus 12% 10 g
  • Drożdże FM 13 Irlandzkie Ciemności po marynka bitterze jakieś 150 ml.

Śrutowanie: Z pomocą wiertarki 5 minut 5,7 kg

ZACIERANIE:
woda do zasypu - 18l

67-64C - 60'

5' - 76C mash out 

 

WYSŁADZANIE:
9+9 = około 18 litrów pH wody zbite z 7,3 do 5,2 przez 80% kwas mlekowy 5,5 ml. 

 

GOTOWANIE 60':

FWH Taurus 10 g i 10 g Iungi

30' Iunga 15 g

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 23l o gęstości 15,5 Blg, przy wydajności 67% oraz IBU 40

Odczyt z refraktometru: 16, Brix
SG: OG - 1.063
FG - 1.016

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 19C w 30 minut około 90 litrów.

 

FERMENTACJA:

Planowana burzliwa:
19C - 21 dni

 

[EDIT]

15.04.2016 Zlałem podczas warzenia warkę 213 Wędzony Ale wyszło 44*0,5l butelek przy 4,2 blg - 1.016 FG. W aromacie bardzo wędzone miło szynkowo, natomiast w smaku trochę mocna ściągająca goryczka, ale piwo też dość pełne. Powiem, że ciekawe jak na wędzony słód przez Konusa z 2-3 tygodnie damy do ułożenia i zobaczymy, ale się zapowiada fajne piwko ogniskowe. 

 

 

Legler -Wędzone Ale

 

Paiana: brak

Barwa: bursztynowy, klarowny

Aromat: przede wszystkim wędzonka i to mocna, coś jakby lekkie kwiaty, karmel

Smak: Wędzonka która dominuje, wydobywa słodycz tego piwa. Gładkie, lekko kwaskowe, troche wodniste

Ogólnie: Dobrze gasi pragnienie przez szybko się go pije. Na końcu po wypiciu czuc troche razowym chlebem...miłe.

- Czas pracy 6 h

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

25.03.2016
warka 214 AIPA  (receptura własna) 

SKŁAD:

  • Pale Ale Strzegom - 6 kg
  • Strzegom karmelowy 30 - 0,2 kg
  • Strzegom bursztynowy - 0,1 kg
  • Iunga 11,5% 15 g
  • Taurus 12% 10 g
  • Zeus 15% 35 g
  • Citra 12% 30 g
  • Cascade 6% 30 g
  • Simcoe 12,9% 15 g
  • Drożdże WLP 090 SDS -140 ml.

Śrutowanie: Z pomocą wiertarki 5 minut 6,3 kg

ZACIERANIE:
woda do zasypu - 18l

67-64C - 60'

5' - 76C mash out 

 

WYSŁADZANIE:
9+9 = około 18 litrów pH wody zbite z 7,3 do 5,2 przez 80% kwas mlekowy 5,5 ml. 

 

GOTOWANIE 90':

70' Taurus 10 g i 20 g Zeus

20' Iunga 15 g

10' Citra 15 g

5' Cascade 15 g

0' w 70C po 15 g Zeusa, Citra, Cascade i Simcoe

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 21l o gęstości 16,5 Blg, przy wydajności 64% oraz IBU 68

Odczyt z refraktometru: 17 Brix
SG: OG - 1.068
FG - 1.0??

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 19C w 30 minut około 90 litrów.

 

FERMENTACJA:

Planowana burzliwa:
19C - 12 dni

Cicha - 7 dni -10C

 

[EDIT]

14.04.2016 Zlałem właśnie na cichą warkę 214 AIPA wyszło 21 litrów dostało na cichą po 30 g Zeus, Citra i Simcoe oraz 34 g Cascade. Pomiarów nie zrobiłem, piwo wyglądało i pachniało w normie. 

[EDIT]

21.04.2016 Zlałem przed chwilą warkę 214 AIPA  do kega 18,5 litra oraz 3*0,5 butelek przy 3,3 blg - 1,013 blg. Wyszło aromatycznie, kręci w nosie od ameryki - cytrusy a mocniej owoce tropikalne, choć trochę trawy też jest. Oj już chce mi się tej AIPA, będzie na majówkę ;)

 

Degustacja:

Piwo znikło w zastraszającym tempie :) Bardzo mi smakowało, ale chciało mi się już AIPA. Aromat nie mega intensywny ale w porządku owoce tropikalne i cytrusy, do tego lekka nuta ciasteczkowa. W smaku dość mocna goryczka, delikatnie ściągająca z niezłą kontrą. Wyszło dość pijalne można było szklankę za szklanką opróżniać tego piwa. A na dole opinia leglera.

 

 

Legler - AIPA

Piana: drobnopęcherzykowa, biała, znacząca szkło, długo utrzymująca się, ładna  :)

 

Barwa: bursztynowo-brązowa, mętne

 

Aromat: pomimo mojego spaczonego węchu od razu poczułem woń amerykańskich chmieli. Sorka ale nic więcej nie poczułem...za małe doświadczenie

 

Smak: chwilka słodowości a potem...Goryczka, intensywna i długa...retro nosowo ameryka...lubię to

 

Ogólnie: Smaczna AIPA o poprawnej goryczce, fajnie się pije wpowolnym tempie  :) jednak jak dlamnie mogłoby byc więcej aromatu amerykańskich chmieli

 

- Czas pracy 6 h

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zlałem właśnie do kega warkę 211.5 CDA wyszło 10 litrów przy 3,3 blg - 1.013 FG. Nie spróbowałem go bo nie miałem jak ale pachnie bardzo fajnie :) Akurat nagazuje się i za tydzień pójdzie do grilla ;) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

zakończę kupowanie w Strzegomiu wszystkich produktów

 

A co jest nie tak z tymi słodami.

 

 

Już drugi raz trafiłem na trefny słód - za pierwszym razem pilzneński o niskiej wydajności oraz masakrycznym zmętnieniu, a teraz Pale Ale  - który wnosi do piwa aromat zielonego słodu (zielonego groszku) albo takiej lekkiej przypaloności. Ogólnie ten aromat jest nie ciekawy i psuje mi piwa. Z drugiej strony zgłosiłem to do słodowni to dali mi rekompensatę, ale nie chce mi się bawić w takie słody, których jakość jest nie pewna.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

01.04.2016
warka 215 Robust Porter  (receptura własna) 

SKŁAD:

  • Pale Ale Bestmalz - 3,6 kg
  • Strzegom Monachijski - 0,9 kg 
  • Wyermann Carafa III ® - 0,2 kg
  • Strzegom karmelowy 30 - 0,15 kg
  • Strzegom bursztynowy - 0,15 kg
  • Strzegom Karmel 150 - 0,1 kg
  • Strzegom pszeniczny palony - 0,1 kg
  • Strzegom karmel 300 - 0,05 kg
  • Taurus 12% 10 g
  • Perle 7% 45 g
  • Marynka 9% 30 g
  • Hallertau Tradition 6% 30 g
  • Fuggels 5% 15 g
  • Drożdże FM 13 Irlandzkie Ciemności po Bitterze około 120 ml.

Śrutowanie: Z pomocą wiertarki 5 minut 5,55 kg

ZACIERANIE:
woda do zasypu - 15l

67-64C - 60'

5' - 76C mash out 

 

WYSŁADZANIE:
9+9 = około 18 litrów pH wody zbite z 7,3 do 5,2 przez 80% kwas mlekowy 5,5 ml. 

 

GOTOWANIE 90':

70' Taurus 10 g i 15 g Marynka

30' Perle 10 g

10' Tradition 15 g

5' Perle 15 g

0' w 70C po 15 g Fuggels, Marynka, Perle i Tradition

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 22l o gęstości 14,5 Blg, przy wydajności 64% oraz IBU 43

Odczyt z refraktometru: 15 Brix
SG: OG - 1.059
FG - 1.012

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 19C w 30 minut około 90 litrów.

 

FERMENTACJA:

Planowana burzliwa:
19C - 27 dni

 

[EDIT]

27.04.2016 r. Zlałem właśnie do butelek warkę 215 Robust Porter wyszło 43*0,5l i 1*0,33l przy 3 blg - 1,012 FG. W aromacie kawa, w smaku kawa, trochę puste i wodniste... Oj nie tego oczekiwałem piwo wyszło bardziej jak Stout niż Robust, ale i tak niezłe piwo. Żałuje tylko, że jednak to piwo nie poleciało do kega.

 

Degustacje:

 

 

Klimekpl :
Ale zajebistego piwko! Genialnie smakował jak wyśmienity staut i w tej kategorii bym go umieścił i to wysoko. Uwielbiam takie piwo z aromatem kawy ale nie koffi staut.piana zbita drobnopecherzykowe smak długi i oblepiający. Jedno z lepszych piw jakie piłem w moim życiu. Chętnie je zdegustuje jeszcze raz...:-)

 

- Czas pracy 6 h

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zlałem do butelek warkę 207 Brett APA wyszło 41*0,5l i 1*0,33l butelek przy 2,3 blg - 1,009 FG. Nie jestem zadowolony z tego piwa jest stajnia i owoce ale też jest chlorofenol. W smaku niby okej ale w tle wychodzi lekka apteka, do tego jest dość nie ułożone, zobaczymy za miesiąc czy dwa czy coś będzie lepiej jeżeli nie to akurat piwo na kurs sensoryczny albo kibel ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zlałem na cichą warkę 212 American Trip(el) wyszło 23 litry blg nie sprawdzałem. Dostało na cichą 34 g Simcoe, 44 g Citry i 41 Cascade. Pachnie bardzo ładnie z wiadra fenolowo-bananowo- morelowo i czuć trochę ameryki :) Zobaczymy po cichej z miesiąc w butelkach będzie potrzebowało akurat na wiosnę ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zlałem do butelek warkę 211 Porter Bałtycki  wyszło 28*0,33 l i 27*0,5 l przy 5,5 blg 1,021 FG. Całkiem nieźle choć z mocną paloności i dość sporą goryczką, za to alkohol przyjemny dobrze ukryty ;) i lekko rozgrzewający. Zadowolony jestem zobaczymy jeszcze jak dojrzeje czyli za pół roku dopiero ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zlałem właśnie warkę 210 Koźlaka wyszło 46*0,5l butelek przy 4 blg - 1,016 FG. W smaku znowu mocna goryczka i chyba lekkie estry. Generalnie dobrze, też go czeka leżakowanie. Ostatni z lagerów teraz tylko czekać na układanie. Chyba walnę w przyszłym tygodniu coś do szybkiego picia bo się kegi pokończyły. Polskie ale dobre na każdą okazję ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zlałem do butelek warkę 212 American Trip(el) wyszło 24*0,5l,  28*0,33l i 8*0,25l przy 4,3 blg - 1,017 FG. Wyszło lepiej niż się spodziewałem :D Alko nie czuć, w aromacie chmiele i belgia, w smaku słodko, goryczkowo i wytrawnie, a to wszystko całkiem nieźle ze sobą połączone. Czekam na nagazowanie i chyba szybko spróbuje pierwszą butelkę. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zlałem właśnie na cichą warkę 214 AIPA wyszło 21 litrów dostało na cichą po 30 g Zeus, Citra i Simcoe oraz 34 g Cascade. Pomiarów nie zrobiłem, piwo wyglądało i pachniało w normie. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zlałem podczas warzenia warkę 213 Wędzony Ale wyszło 44*0,5l butelek przy 4,2 blg - 1.016 FG. W aromacie bardzo wędzone miło szynkowo, natomiast w smaku trochę mocna ściągająca goryczka, ale piwo też dość pełne. Powiem, że ciekawe jak na wędzony słód przez Konusa z 2-3 tygodnie damy do ułożenia i zobaczymy, ale się zapowiada fajne piwko ogniskowe. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15.04.2016
warka 216 Summer Ale  (receptura własna) 

SKŁAD:

  • Pale Ale Strzegom - 3,5 kg
  • Bestmalz Caramelpils - 0,1 kg
  • Strzegom czerwony - 0,1 kg
  • Kaszka kukurydziana - 0,35 g
  • Taurus 12% 10 g
  • Iunga 11,6% 5 g
  • Citra 12% 30 g
  • Simcoe 13,6 15 g
  • Drożdże FM52 Amerykański Sen - prosto z fiolki

Śrutowanie: Z pomocą wiertarki 5 minut 3,7 kg

ZACIERANIE:
woda do zasypu - 12l

67-64C - 60'

Kleikowanie kaszki - 100C -15 minut - zadanie do zacieru po 30 minutach

5' - 76C mash out 

 

WYSŁADZANIE:
9+9 = około 18 litrów pH wody zbite z 7,3 do 5,2 przez 80% kwas mlekowy 5,5 ml. 

 

GOTOWANIE 90':

70' Taurus 10 g i 5 g Iunga

10' Citra 15 g

0' w 70C po 15 g Simcoe i Citra

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 24,5l o gęstości 11 Blg, przy wydajności 66% oraz IBU 29

Odczyt z refraktometru: 11,5 Brix
SG: OG - 1.044
FG - 1.0??

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 19C w 30 minut około 90 litrów. Dolałem 1,2 litra wody żywiec 1C do szybszego schłodzenia.

 

FERMENTACJA:

Planowana burzliwa:
19C - 12 dni

Cicha - 7 dni z 35 g Citry

 

[EDIT]

06.05.2016 Zlałem na cichą Warkę nr 216 Summer Ale wyszło 24 litry przy 3 blg -1,012 FG. Dziwne to piwo w smaku dałem mu 35 g Citry na cichą kilka dni niech posiedzi. Piwo mocno mętne, w aromacie czuć słodkość taką kukurydzianą ale też chmiele, zapach w normie. 

[EDIT]

13.05.2016 Zlałem właśnie warkę 216 Summer Ale do kega 17 litrów oraz 13*0,5l  i 1*0,33l butelek przy 3 blg -1,012 FG. O dziwo jest o wiele lepiej niż ostatnio próbowałem, citra dała ładny orzeźwiający aromat, w smaku dość mocna goryczka, ale też jest słodycz i znikła ta dziwna kukurydzianość (może citra przykryła) Jest całkiem nieźle, no to gazujemy kega będzie piwerko do szybkiego spicia  ;)

 

-  Czas pracy 5,5 h

- Ma wyjść lekkie mocno pijalne ładne aromatyczne piwko ;) Zobaczymy jak będzie.

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zlałem podczas warzenia warkę 213 Wędzony Ale wyszło 44*0,5l butelek przy 4,2 blg - 1.016 FG. W aromacie bardzo wędzone miło szynkowo, natomiast w smaku trochę mocna ściągająca goryczka, ale piwo też dość pełne. Powiem, że ciekawe jak na wędzony słód przez Konusa z 2-3 tygodnie damy do ułożenia i zobaczymy, ale się zapowiada fajne piwko ogniskowe.

No kuźwa słód wędzony na zamówienie, niepowtarzalny i se napisze "jak na słód wędzony przez Konusa", w następnej paczce Ci wyślę RISa 40blg po 2 dniach burzliwej! Edytowane przez Konus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zlałem przed chwilą warkę 214 AIPA  do kega 18,5 litra oraz 3*0,5 butelek przy 3,3 blg - 1,013 blg. Wyszło aromatycznie, kręci w nosie od ameryki - cytrusy a mocniej owoce tropikalne, choć trochę trawy też jest. Oj już chce mi się tej AIPA, będzie na majówkę ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

25.04.2016
warka 217 CDA  (receptura własna) 

SKŁAD:

  • Pale Ale Strzegom - 5,5 kg
  • Wyermann Carafa III- 0,3 kg
  • Strzegom karmelowy 30 - 0,1 kg
  • Strzegom karmelowy 150 - 0,1 g
  • Taurus 12% 10 g
  • Iunga 11,6% 20 g
  • Zeus 33 g
  • Citra 12% 30 g
  • Simcoe 13,6% 6 g
  • Cascade 6% 15 g
  • Ahtanum 3,4% 15 g
  • Drożdże WLP 90 SDS 200 ml gęstwy po AIPA,

 

Śrutowanie: Z pomocą wiertarki w 5 minut 6 kg


ZACIERANIE:
woda do zasypu - 15l

67-64C - 60'

5' - 76C mash out 

 

WYSŁADZANIE:
9+9 = około 18 litrów pH wody zbite z 7,3 do 5,2 przez 80% kwas mlekowy 5,5 ml. 

 

GOTOWANIE 60':

FWH Zeus 15 g i 20 g Iunga

30' Taurus 10 g

10' Zeus 15 g

5' Citra 15 g

0' w 70C po 6 g Simcoe, 3 g Zeus, 15 g Cascade, Ahtanum i Citra

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 21,5l o gęstości 17 Blg, przy wydajności 67% oraz IBU 69

Odczyt z refraktometru: 17,5 Brix
SG: OG - 1.070
FG - 1.014

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 19C w 30 minut około 90 litrów.

 

FERMENTACJA:

Planowana burzliwa:
19C - 12 dni

Cicha - 7 dni z 30 g Citry, Cascade i Ahtanum

 

[EDIT]

08.05.2016 Zlałem na cichą warkę 217 CDA wyszło 21l blg nie sprawdzałem. Dostało po 30 g Citry, Cascade i Ahtanum, zapach ogólnie piwa w normie  :) Poleci piwko do kega  ;) A na dole zdjęcie jak mi SDS ładnie wiadro oblepiły  ;)

[EDIT]

16.05.2016 r. Zlałem właśnie warkę 217 CDA do kega 18,5l oraz 6*0,5l butelek przy 3,5 blg - 1,014 FG. Jest dobrze, pachnie ładnie chmielem  :) Trochę duża goryczka, ale jest smacznie - czekoladowo - owocowe.

 

-  Czas pracy 5,5 h

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zlałem właśnie do butelek warkę 215 Robust Porter wyszło 43*0,5l i 1*0,33l przy 3 blg - 1,012 FG. W aromacie kawa, w smaku kawa, trochę puste i wodniste... Oj nie tego oczekiwałem piwo wyszło bardziej jak Stout niż Robust, ale i tak niezłe piwo. Żałuje tylko, że jednak to piwo nie poleciało do kega.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

05.05.2016
warka 218 Chilli Rye Stout  (receptura własna) 

SKŁAD:

  • Pale Ale Strzegom - 4 kg
  • Żytni Strzegom - 1 kg
  • Wyermann Carafa III- 0,1 kg
  • Strzegom jęczmień palony - 0,1 kg
  • Strzegom pszenica palona - 0,1 kg
  • karmel czerwony - 0,1 kg
  • Taurus 12% 10 g
  • Iunga 11,6% 25 g
  • papryczki chilli - 3 habanero red i 1 jalapeno red (własna uprawa) mieszanka od Ras1313 do uzupełnienia - 5 g
  • Drożdże FM13 Irlandzkie Ciemności - po Wędzonym Ale, około 220 ml.

 

Śrutowanie: Z pomocą wiertarki w 5,4 minut 6 kg


ZACIERANIE:
woda do zasypu - 15l

67-64C - 60'

5' - 76C mash out 

 

WYSŁADZANIE:
9+9 = około 18 litrów pH wody zbite z 7,3 do 5,2 przez 80% kwas mlekowy 5,5 ml. 

 

GOTOWANIE 60':

FWH Zeus 10 g i 10 g Iunga

30' Iunga 15 g

15' Papryczki chilli

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 24l o gęstości 14 Blg, przy wydajności 68,5% oraz IBU 35
(dolany litr wody mineralnej żywiec bo było mocniejsze :) )


Odczyt z refraktometru: 14,5 Brix
SG: OG - 1.059
FG - 1.019

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 18C w 35 minut około 90 litrów.

 

FERMENTACJA:

Planowana burzliwa:
19C - 21 dni

 

[EDIT]

26.05.2016 r Zlałem właśnie warkę 218 Chilli Rye Stout wyszło 46*0,5l i 1*0,33l butelek przy 4,7 Blg - 1.019 FG. W aromacie mocna palonka i czekolada, aromat dość spójny choć jest jakaś taka warzywna nuta - może to chilli właśnie. W smaku natomiast jest dobrze oleistość średniopełne i do tego dość spora ostrość ale przyjemna ;) Mocniejsza niż w poprzednim piwie. Czekam na gaz i spróbuje za 1,5 tygodnia na pewno butelkę.

 

 

Recenzja Pigmei:

Chilli Rye Stout

 

Piana: Niska tendencja do tworzenia piany, dwa centymetry szybko zredukowane do obrączki.

 

Barwa: Czarne, nieprzejrzyste, klarowne.

 

Aromat: Typowy stoutowy. Ładny. Palony, biszkoptowy i lekko karmelowy.

 

Smak: No i tu się zaczyna wyjątkowość tego piwa.Jest chilli i żyto, które dominują smak i teksturę nie pozostawiając wątpliwości co piję. Konsystencja żelowa od żyta, gładkie, goryczka niska, wysycenie niskie, piwo niesłodkie, ostre od papryczek, w miarę dalszego picia daje uczucie rozgrzania w ustach i kumulacje ostrość na gardle. Ostrość trochę przyćmiewa resztę stoutowych cech.

 

Ogólnie: Piwo było dla mnie dwojako nowością – przez tą żytnią żelowość (sam użyłem żyta tylko raz i to w małych ilościach) i przez chilli – dlatego nie wiedziałem czego mam oczekiwać od tego piwa. Tak jak konsystencja piwa ze sporą dawką żyta w zasypie nie jest moją preferencją tak chilli zrobiło na mnie bardzo dobre wrażenie. Wypiłem ze smakiem. Fajne piwo.

 

-  Czas pracy 6 h

- Spróbowałem przed fermentacją jest średnio ostre, pali buzię fajnie po chwili ;) Pewnie to zelżeje jak zawsze, ale mam nadzieje, że będzie idealnie jak przy warce 110 ;)

post-3297-0-83062300-1462474392_thumb.jpg

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zlałem na cichą Warkę nr 216 Summer Ale wyszło 24 litry przy 3 blg -1,012 FG. Dziwne to piwo w smaku dałem mu 35 g Citry na cichą kilka dni niech posiedzi. Piwo mocno mętne, w aromacie czuć słodkość taką kukurydzianą ale też chmiele, zapach w normie. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

08.05.2016
warka 219 American Wheat  (receptura własna) 

SKŁAD:

  • Pale Ale Strzegom - 2 kg
  • Pszeniczny Strzegom - 2 kg
  • Strzegom karmel 30 - 0,165 kg
  • płatki owsiane błyskawiczne - 0,1 kg
  • Taurus 12% 10 g
  • Iunga 11,6% 10 g
  • Ahtanum 3,4% 30 g
  • Citra 12% 15 g
  • Cascade 6% 30 g
  • Drożdże FM 52 po Summer Ale około 120 ml.

 

Śrutowanie: Z pomocą wiertarki w 4,165 minut 6 kg


ZACIERANIE:
woda do zasypu - 15l ( przesadziłem zacier bardzo rzadki)

67-64C - 60'

5' - 76C mash out 

 

WYSŁADZANIE:
9+9 = około 18 litrów pH wody zbite z 7,3 do 5,2 przez 80% kwas mlekowy 5,5 ml. 

 

GOTOWANIE 60':

FWH Zeus 10 g i 10 g Iunga

10' Cascade

5' Ahtanum

0' w 74C po 15 g Citra, Ahtanum i Cascade

 

Po gotowaniu parametry piwa:

Wyszły 23l o gęstości 12 Blg, przy wydajności 68% oraz IBU 35
 

Odczyt z refraktometru: 12,5 Brix
SG: OG - 1.048
FG - 1.012

Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 18C w 35 minut około 90 litrów.

 

FERMENTACJA:

Planowana burzliwa:
16C - 19 dni bez cichej ;)

 

[EDIT]

27.05.2016 A przed chwilą zapakowałem warkę 219 American Wheat do kega 18,5l i 7*0,5l i 1*0,33l butelek przy 3 blg - 1,012 FG. W smaku mocno pszeniczno - owocowe, goryczka dość spora, ale dobra nie za mocna, trochę pełni. Piwo niestety dość mętne, może się w kedżku wyklaruje ;) Idzie cały keg na wesele do kolegi zobaczymy co goście powiedzą.

 

-  Czas pracy 4,5 h

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zlałem na cichą warkę 217 CDA wyszło 21l blg nie sprawdzałem. Dostało po 30 g Citry, Cascade i Ahtanum, zapach ogólnie piwa w normie :) Poleci piwko do kega ;) A na dole zdjęcie jak mi SDS ładnie wiadro oblepiły ;)

 

Na dole degustacja warki 2015 Robust Porter, piwo wyszło świetne. Piana utrzymuje się w takiej formie po ponad 20 minutach nalania. Pomimo tego, że bardzo młode piwko już półskrzynki zniknęło tak wszystkim smakuje. Dla mnie też całkiem dobry, ładny czekoladowy zapach, trochę kawy. Balans świetny w smaku słodowo- goryczkowy w stronę goryczki, która delikatnie jest zalegająca. Palonka dobra i ma się ochotę na kolejne ;) 

 

Na ostatnim zdjęciu mój magazyn słodów i fermentownia :) Jeszcze muszę sobie zawiesić jakąś półkę na szkło na ścianie i będzie idealnie.

post-3297-0-06611200-1462723125_thumb.jpg

post-3297-0-25686600-1462723326_thumb.jpg

post-3297-0-03689100-1462723334_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zlałem właśnie warkę 216 Summer Ale do kega 17 litrów oraz 13*0,5l  i 1*0,33l butelek przy 3 blg -1,012 FG. O dziwo jest o wiele lepiej niż ostatnio próbowałem, citra dała ładny orzeźwiający aromat, w smaku dość mocna goryczka, ale też jest słodycz i znikła ta dziwna kukurydzianość (może citra przykryła) Jest całkiem nieźle, no to gazujemy kega będzie piwerko do szybkiego spicia ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.