Skocz do zawartości

Browar Undeath czyli warzone na uboczu w Bytomiu Odrzańskim


Rekomendowane odpowiedzi

Po 25 zrobionych piwach stwierdziłem, że czas zacząć prowadzić notatki elektronicznie... bo będzie to wygodniejsze. Tak więc podczas robienie mojego 26 piwka - Witta i czasu w postaci 1,5 h w 63 st wypisze poprzednie warki:

Warka 1-8: Puchy z Coopersa dokładnie nie pamiętam jakie ale przewinęły się na pewno: Stout *2, Draught, Dark Ale, Indian Pale Ale i jakieś jeszcze Ale :)
Warka 9: Koelsch (CP) 11°Blg
Warka 10: Dry Stout (CP) 12°Blg
Warka 11: Modern Bitter (CP) 12°Blg
Warka 12: Belgijskie Pale Ale (CP) 12°Blg
Warka 13: 6 Zbóż (CP) 13°Blg
Warka 14: Stout (własna receptura) 14,5°Blg
Warka 15: Koźlak (własna receptura) 16°Blg
Warka 16: Krzysztof Pale Ale (własna receptura) 10°Blg
Warka 17: Pils Czechski (własna receptura) 13°Blg
Warka 18: Alt-Swojskie (własna receptura) 11,5°Blg
Warka 19: Dark American Lager (własna receptura) 11°Blg
Warka 20: Grodziskie (CP) 8,5°Blg
Warka 21: Rauchbier Marzen (CP) 15°Blg
Warka 22: Pszeniczniak (własna receptura) 12°Blg
Warka 23: Marcowe Krzysiowe (własna receptura) 12°Blg
Warka 24: English Pale Ale-Dark (własna receptura) 10,5°Blg
Warka 25: Dunkel Weizen (CP) 11°Blg
Warka 26: Witbier (własna receptura) 12°Blg
Warka 27: Milk Stout (własna receptura) 12°Blg
Warka 28: AIPA (własna receptura) 17°Blg
Warka 29: Wiosennz Bitter (własna receptura) 11°Blg
Warka 30: Koelsh v.2,0 (własna receptura) 11°Blg
Warka 31: Weizenbock-koziołek (własna receptura) 13,5°Blg
Warka 32: Witbier v2.0 (własna receptura) 11°Blg
Warka 33: Grodziskie (własna receptura) 8°Blg
Warka 34: Belgian Pale Ale (własna receptura) 12°Blg
Warka 35: z.R.I.P.a (własna receptura) 11,5°Blg
Warka 36: Pszeniczniak (własna receptura) 12,5°Blg
Warka 37: Amber Ale (własna receptura) 11°Blg
Warka 38: Witbier pigwowy (własna receptura) 12°Blg
Warka 39: Pils (własna receptura) 12,5°Blg
Warka 40: Dyniowe Pale Ale-Pumpkin Ale (własna receptura) 14°Blg
Warka 41: Zimowy Imperial Stout (własna receptura) 15°Blg
Warka 42: Tmave (własna receptura) 10,5°Blg
Warka 43: Marcowe (własna receptura) 12,5°Blg
Warka 44: Witbier Tajwit (własna receptura) 12°Blg
Warka 45: Świąteczne (własna receptura) 16°Blg
Warka 46: Koelsh v3.0 (własna receptura) 11°Blg
Warka 47: Belgian Dubbel (własna receptura) 16°Blg
Warka 48: Witbier (własna receptura) 13°Blg
Warka 49: Koźlak (własna receptura) 17°Blg
Warka 50: Koźlak Wędzony (własna receptura) 16°Blg
Warka 51: Wędzona 10 (własna receptura) 10°Blg
Warka 52: Light Belgian Tripel (własna receptura) 18°Blg
Warka 53: Polish Ale (własna receptura) 11°Blg
Warka 54: Czeska dziesiątka (własna receptura) 10,5°Blg
Warka 55: Vienna Lager (własna receptura) 11,5°Blg
Warka 56: Stout (własna receptura) 12,5°Blg
Warka 57: Marcowe v.3.0 (własna receptura) 13°Blg
Warka 58: Marcowe Wędzone (własna receptura) 12,5°Blg
Warka 59: Koźlak (własna receptura) 16°Blg
Warka 60: Porter (własna receptura) 22°Blg
Warka 61: Mozaika (Amber Ale) (własna receptura) 12,5°Blg
Warka 62: Pszeniczne (własna receptura) 12,5°Blg
Warka 63: AIPA (własna receptura) 16°Blg
Warka 64: Pszeniczne 2 (własna receptura) 12°Blg
Warka 65: American Stout (własna receptura) 13,5°Blg
Warka 66: Pszeniczne wędzone (własna receptura) 12°Blg
Warka 67: Malwitt (własna receptura) 9,5°Blg
Warka 68: Weizenbock (własna receptura) 15,5°Blg
Warka 69: Piper Nigrum Ale (własna receptura) 13°Blg
Warka 70: Saison (własna receptura) 14,5°Blg
Warka 71: Grodziskie (własna receptura) 8°Blg
Warka 72: AIPA (własna receptura) 14°Blg
Warka 73: BPA (własna receptura) 13°Blg
Warka 74: Polskie Ale (własna receptura) 13°Blg
Warka 75: Amber Ale (własna receptura) 13,1°Blg
Warka 76: Stout (własna receptura) 14,5°Blg
Warka 77: AIPA single hop SIMCOE (własna receptura) 14,7°Blg
Warka 78: Pszeniczne (własna receptura) 13,3°Blg
Warka 79: Pacific IPA (własna receptura) 16,4°Blg
Warka 80: Dr Rudi Single Hop IPA (własna receptura) 12,9°Blg
Warka 81: Pszenica (własna receptura) 13,3°Blg
Warka 82: Polskie Ale (własna receptura) 11,5°Blg
Warka 83: Pumpkin Ale - Dyniowe Ale (własna receptura) 15,2°Blg
Warka 84: ESB (własna receptura) 14,5°Blg
Warka 85: Prototype (własna receptura) 11°Blg
Warka 86: Stout (własna receptura) 14°Blg
Warka 87: AIPA (własna receptura) 15,5°Blg
Warka 88: Świąteczne (własna receptura) 18°Blg
Warka 89: Cascadian Dark Ale - CDA (własna receptura) 16,2°Blg
Warka 90: Koelsh (własna receptura) 12,5°Blg
Warka 91: American Amber Ale (własna receptura) 12,5°Blg
Warka 92: Altbier (własna receptura) 12,9°Blg
Warka 93: Wielozbożowe (własna receptura) 13°Blg
Warka 94: AIPA (własna receptura) 16°Blg
Warka 95: NZIPA (własna receptura) 16°Blg
Warka 96: Casadian Dark Ale - CDA (własna receptura) 16°Blg
Warka 97: Pils (własna receptura) 11,7°Blg
Warka 98: Marcowe (własna receptura) 13,5°Blg
Warka 99: Koźlak (własna receptura) 16,2°Blg
Warka 100: Wędzony Porter (własna receptura) 19°Blg
Warka 101: American Koelsh (własna receptura) 11°Blg
Warka 102: Pils (własna receptura) 11,5°Blg
Warka 103: Wędzony Koźlak (własna receptura) 15,5°Blg
Warka 104: Wiedeński Lager (własna receptura) 12,5°Blg
Warka 105: Marcowe (własna receptura) 12,5°Blg
Warka 106: Dortmunder Export (własna receptura) 12,5°Blg
Warka 107: Dry Stout (własna receptura) 12,4°Blg
Warka 108: American Lager (własna receptura) 12,7°Blg
Warka 109: Coffee Stout (własna receptura) 14°Blg
Warka 110: Habanero Rye Stout (własna receptura) 13,3°Blg
Warka 111: Pszeniczne (własna receptura) 12,5°Blg
Warka 112: Pszeniczne (własna receptura) 12°Blg
Warka 113: ESB (własna receptura) 14°Blg
Warka 114: Witbier (własna receptura) 11,5°Blg
Warka 115: IPA (własna receptura) 14°Blg
Warka 116: AIPA (własna receptura) 15,6°Blg
Warka 117: Krwawa Pszenica (własna receptura) 12,3°Blg
Warka 118: APA single hop Vic Secret (własna receptura) 13,5°Blg
Warka 119: Fuck The System - Pszenica truskawkowa z chili (własna receptura) 12,5°Blg
Warka 120: APA Single hop Cascade De (własna receptura) 14,3°Blg
Warka 121: American Wheat (własna receptura) 12,3°Blg
Warka 122: APA Single Hop Galaxy (własna receptura) 14,3°Blg
Warka 123: Cream Ale (własna receptura) 12°Blg
Warka 124: Rye AIPA (własna receptura) 15,6°Blg
Warka 125: Irish Red Ale - IRA (własna receptura) 12,7°Blg
Warka 126: Witbier (własna receptura) 11°Blg
Warka 127: Robust Porter (własna receptura) 14,1°Blg
Warka 128: Saison (własna receptura) 14,1°Blg
Warka 129: Belgian IPA (własna receptura) 18,5°Blg
Warka 130: Whiskey Stout (własna receptura) 14,3°Blg
Warka 131: Pszenica (własna receptura) 12,4°Blg
Warka 132: Belgian Dubbel (własna receptura) 15,8°Blg
Warka 133: Polskie Ale (własna receptura) 11,3°Blg
Warka 134: Belgian Tripel (własna receptura) 17,5°Blg
Warka 135: Pszeniczne (własna receptura) 11,5°Blg
Warka 136: AIPA (własna receptura) 14,9°Blg
Warka 137: Pumpkin Ale (własna receptura) 15,5°Blg
Warka 138: CDA - Black IPA (własna receptura) 15,3°Blg
Warka 139: Chili AIPA (własna receptura) 16,9°Blg
Warka 140: Świąteczne (własna receptura) 18,5°Blg
Warka 141: American Stout (własna receptura) 15°Blg
Warka 142: Wild AIPA (własna receptura) 14,8°Blg
Warka 143: Polskie Ale (własna receptura) 11,7°Blg
Warka 144: Lager - Pils (własna receptura) 11,5°Blg
Warka 145: APA (własna receptura) 13,5°Blg
Warka 146: American Brown Ale - ABA (własna receptura) 12,9°Blg
Warka 147: Red Flanders (własna receptura) 12,4°Blg
Warka 148: American Lager (własna receptura) 11,9°Blg
Warka 149: Polskie Ale (własna receptura) 14,2°Blg
Warka 150: Lambik (własna receptura) 13°Blg
Warka 151: Imperial Red Ale (zestaw ekstraktów) 14°Blg
Warka 152: AIPA (własna receptura) 15,7°Blg
Warka 153: Pszeniczne (własna receptura) 11,7°Blg
Warka 154: Marcowe (własna receptura) 14,3°Blg
Warka 155: Wiedeński Lager (własna receptura) 13,3°Blg
Warka 156: Pszeniczne (własna receptura) 11,2°Blg
Warka 157: Czeska 10 (własna receptura) 10,6°Blg
Warka 158: Rye AIPA (własna receptura) 16,6°Blg
Warka 159: Pszeniczne (własna receptura) 11,5°Blg
Warka 160: Marcowe Wędzone (własna receptura) 13,8°Blg
Warka 161: Cherry Sour Wheat (własna receptura) 9°Blg

Warka 162: Koźlak Wędzony (własna receptura) 16°Blg

Warka 163: Koźlak (własna receptura) 15,8°Blg
Warka 164: CDA (własna receptura) 15,5°Blg

Warka 165: Porter (własna receptura) 21,3°Blg

Warka 166: Munich Helles (własna receptura) 13,3°Blg

Warka 167: DERP - Polskie Ale (własna receptura) 11,7°Blg

Warka 168: PineKiller (własna receptura) 14,5°Blg

Warka 169: Black Crown (własna receptura) 12,5°Blg

Warka 170: ABA - American Brown Ale (własna receptura) 12,3°Blg

Warka 171: ZDUPA (własna receptura) 14,5°Blg

Warka 172: APA (własna receptura) 12,5°Blg

Warka 173: Bitter (własna receptura) 11,5°Blg

Warka 174: Witbier (własna receptura) 10,7°Blg

Warka 175: Pszeniczne (własna receptura) 12,7°Blg

Warka 176: EIPA (własna receptura) 14,8°Blg

Warka 177: Witbier z czarnym bzem (własna receptura) 10,7°Blg

Warka 178: Northern Brown Ale (własna receptura) 13,7°Blg

Warka 179: Pszeniczne (własna receptura) 13,5°Blg

Warka 180: Dark Rye EIPA (własna receptura) 16,6°Blg

Warka 181: Miętus (własna receptura) 11,7°Blg

Warka 182: Dry Stout (własna receptura) 13,5°Blg

Warka 183: Pszenica truskawkowa z chilli (własna receptura) 12°Blg

Warka 184: Robust Porter (własna receptura) 14°Blg

Warka 185: Słoneczna Pszenica (własna receptura) 11,7°Blg

Warka 186: APA (własna receptura) 12°Blg

Warka 187: Kwas A i B (własna receptura) A = 10,5°Blg B- 12°Blg

Warka 188: Saison (własna receptura) 14°Blg

Warka 189: Pszeniczne (własna receptura) 12,5°Blg

Warka 190: Polskie Ale (własna receptura) 12,3°Blg

Warka 191: Belgian Blond Ale (własna receptura) 16°Blg

Warka 192: Pszeniczne (własna receptura) 12,3°Blg

Warka 193: Wielozbożowe (własna receptura) 14°Blg

Warka 194: Lambik (własna receptura) 11,7°Blg

Warka 194.5: Grzybowe (własna receptura) 11°Blg

Warka 195: APA (własna receptura) 12°Blg

Warka 196: AIPA (własna receptura) 16,1°Blg

Warka 197: Belgian Golden Stron Ale (własna receptura) 20°Blg

Warka 198: APA (własna receptura) 11,9°Blg

Warka 199: APA (własna receptura) 12,6°Blg

Warka 200: A kto mi zabroni? (własna receptura) 20°Blg

Warka 200.5: Marchewkowe (własna receptura) 10°Blg

Warka 201: Pils (własna receptura) 12,5°Blg

Warka 202: Saison (własna receptura) 14,2°Blg

Warka 203: Polskie Ale (własna receptura) 12,5°Blg

Warka 204: Wiedeński Lager (własna receptura) 13,5°Blg

Warka 205: Marcowe (własna receptura) 14,7°Blg

Warka 206: SH Iunga (własna receptura) 12,5°Blg

Warka 207: Brett APA (własna receptura) 12,1°Blg

Warka 208: Wędzony Lager (własna receptura) 13,7°Blg

Warka 209: Bitter (własna receptura) 12,5°Blg

Warka 210: Koźlak (własna receptura) 16,5°Blg

Warka 211: Porter Bałtycki (własna receptura) 22°Blg

Warka 213: Wędzony Ale  (własna receptura) 15,5°Blg

Warka 214: AIPA (własna receptura) 16,5°Blg

Warka 215: Robust Porter (własna receptura) 14,5°Blg

Warka 216: Summer Ale (własna receptura) 11°Blg

Warka 217: CDA (własna receptura) 17°Blg

Warka 218: Chilli Rye Stout (własna receptura) 14°Blg

Warka 219: American Wheat (własna receptura) 12°Blg

Warka 220: Polskie Ale (własna receptura) 12,7°Blg

Warka 221: RIS- Russian Imperial Stout (własna receptura) 26,4°Blg

Warka 221.5: Imbirowa-pomarańcza (własna receptura) 10°Blg

Warka 222: Gose (własna receptura) 10°Blg

Warka 223: Polskie Ale (własna receptura) 13°Blg

Warka 224: ESB (własna receptura) 14,7°Blg

Warka 225: American Brown Ale (własna receptura) 13,4°Blg

Warka 226: Pszeniczne (własna receptura) 12,5°Blg

Warka 227: Red Flanders (własna receptura) 15,5°Blg

Warka 228: Pszeniczne (własna receptura) 11,5°Blg

Warka 229: Brown Porter (własna receptura) 12,2°Blg

Warka 230: Berliner Weisse z czarną porzeczką (własna receptura) 8,5°Blg

Warka 231: Lichtenhainer (własna receptura) 8°Blg

Warka 232: APA (własna receptura) 12°Blg

Warka 233: Wiśniowe (własna receptura) 12 + wiśnie °Blg

Warka 234: Szyszka Bitter (własna receptura) 9,7°Blg

Warka 235: APA (własna receptura) 11,5°Blg

Warka 236: WCIPA (własna receptura) 14,5°Blg

Warka 237: EIPA (własna receptura) 15,5°Blg

Warka 238: Brett Saison (własna receptura) 13,4°Blg

Warka 239: Brown AIPA (własna receptura) 16,3°Blg

Warka 240: Dark EIPA (własna receptura) 15,5°Blg

Warka 241: IIPA (własna receptura) 23,5°Blg

Warka 242: Cocoa Stout (własna receptura) 18,5°Blg

Warka 243: Lambik (własna receptura) 15°Blg

Warka 244.1: Pils (własna receptura) 12.5°Blg

Warka 244.2: BPA (własna receptura) 12,5°Blg

Warka 245: Cream Ale (własna receptura) 10°Blg

Warka 246: Owsiany Stout (własna receptura) 14,8°Blg

Warka 247: Marcowe (własna receptura) 15°Blg

Warka 248: Belgian Dubbel (własna receptura) 15,6°Blg

Warka 249: Mango Pale Ale i Hoppy Pils (własna receptura) 13,2°Blg

Warka 250: Rauch DoppleBock (własna receptura) 20,4°Blg

Warka 251: WIśniowe i Polskie Ale (własna receptura) różnie°Blg

Warka 252: Rauch DoppleBock v 2.0 (własna receptura) 20.4°Blg

Warka 253: Wędzone Ale (własna receptura) 14°Blg

Warka 254: Imperialny Porter Bałtycki (własna receptura) 24,5°Blg

Warka 255: Ciemne Polskie Ale (własna receptura) 14,9°Blg

Warka 256: APA*2 (własna receptura) 12,5°Blg

Warka 257: American Wheat (własna receptura) 12,5°Blg

Warka 258: Lite Rye APA (własna receptura) 7°Blg

Warka 259: AIPA (własna receptura) 16,8°Blg

Warka 260: BIPA (własna receptura) 15,4°Blg

Warka 261: Witbier (własna receptura) 11°Blg

Warka 262: Pszenica (własna receptura) 12,5°Blg

Warka 263: APA i White APA (własna receptura) 14,3°Blg

Warka 264: Pszenica (własna receptura) 13°Blg

Warka 265: Lambik v 4.01 i 4.02 (własna receptura) 15°Blg

Warka 266: APA i Brett APA (własna receptura) 13°Blg

Warka 267: PIPA (własna receptura) 14,6°Blg

Warka 268: DRPM (własna receptura) 13,5°Blg

Warka 269: Bitter (własna receptura) 12,5°Blg

Warka 270: Brown Ale (własna receptura) 13°Blg

Warka 271: Świąteczne (własna receptura) 18°Blg

Warka 272: AIPA (własna receptura) 16,5°Blg

Warka 273: Wędzony Żytni Stout (własna receptura) 15°Blg

Warka 274: Pils (własna receptura) 12,5°Blg

Warka 275: Wheat Rye IPA (własna receptura) 16°Blg

Warka 276: Polska Pszenica (własna receptura) 12,5°Blg

Warka 277: RIS (własna receptura) 30°Blg

Warka 277.5: Imbirowe (własna receptura) 15°Blg

Warka 278: Marcowe (własna receptura) 15,4°Blg

2018:

Warka 279: Kazbek Pils (własna receptura) 13°Blg

Warka 280: Witbier (własna receptura) 10,5°Blg

Warka 281: Rauchbier (własna receptura) 13°Blg

Warka 282: Wiedeński Lager (własna receptura) 13,3°Blg

Warka 283: American Brown Lager (własna receptura) 12°Blg

Warka 284: Koźlak (własna receptura) 16°Blg

Warka 285: Porter Grodziski (własna receptura) 22.3°Blg

Warka 285.1: Ciemny Lager (własna receptura) 13,5°Blg

Warka 286: Red Flanders i IRA (własna receptura) 14°Blg

Warka 287: Lambik v. 5.01 i 5.02 (własna receptura) 12°Blg

Warka 288: Polskie Ale (własna receptura) 13°Blg

Warka 289: WCIPA (własna receptura) 15,9°Blg

Warka 290: Polskie Ale (własna receptura) 14,7°Blg

Warka 291: Pszeniczne i Berliner Weisse (własna receptura) 14°Blg i 8°Blg

Warka 292: American Amber Ale (własna receptura) 14,5°Blg

Warka 293: Pszenica (własna receptura) 13,5°Blg

Warka 294: Session IPA własna receptura) 14°Blg

Warka 295: CDA - Cascadian Dark Ale (własna receptura) 16,2°Blg

Warka 296: Dunkelweizen (własna receptura) 14,5°Blg

Warka 297: American Wheat (własna receptura) 14°Blg

Warka 298: Polskie Ale (własna receptura) 14,5°Blg

Warka 299: Witbier (własna receptura) 12°Blg

Warka 300: Quadrupel i Simcoe Ale (własna receptura) 25°Blg

Warka 301: Saison i Saison Brett (własna receptura) 14,8°Blg

Warka 302: White IPA (własna receptura) 13,5°Blg

Warka 303: APA (własna receptura) 13,5°Blg

Warka 304: AIPA (własna receptura) 17°Blg

Warka 305: CDA (własna receptura) 17,2°Blg

Warka 306: Pils (własna receptura) 12,5°Blg

Warka 307: Saison (własna receptura) 14°Blg

Warka 308: Pils (własna receptura) 12°Blg

 

2019:

Warka 309: Lekkie kwaśne szampańskie (własna receptura) 12,5°Blg

Warka 310: Afrykańskie (własna receptura) 12°Blg

Warka 311: Sour Saison i Simcoe Lager(własna receptura) 14,5 i 15°Blg

Warka 312: Marcowe (własna receptura) 14,9°Blg

Warka 313: Koźlak (własna receptura) 17°Blg

Warka 314: Belgijskie stołowe (własna receptura) 12,5°Blg

Warka 315: APA (własna receptura) 12°Blg

Warka 316: Red Ale (własna receptura) 12°Blg

Warka 317: AIPA (własna receptura) 16,5°Blg

Warka 318: American Wheat (własna receptura) 12°Blg

Warka 319: Polskie Ale (własna receptura) 12°Blg

Warka 320: APA (własna receptura) 14°Blg

Warka 321: CDA (własna receptura) 17°Blg

Warka 322: Sunrice APA (własna receptura) 12,5°Blg

Warka 323: 2*APA i Sour Ale (własna receptura) 13°Blg

Warka 324: Norwegian Farmhause ale (własna receptura) 13°Blg

Warka 325: Whiksy i wędzone siury (własna receptura) 25,5 i 8,5°Blg

Warka 326: AIPA (własna receptura) 16°Blg

Warka 327: Brown APA i Świąteczne (własna receptura) 13,5 i 21°Blg

Warka 328: Catharina Sour Ale i Pastry Sour Ale (własna receptura) ??°Blg

 

2020:

Warka 329: Pils (własna receptura) 12,5°Blg

Warka 330: Polskie Ale (własna receptura) 12°Blg

Warka 331: Session NEIPA (własna receptura) 15°Blg

Warka 332: Black IPA (własna receptura) 16,5°Blg

Warka 333: Porter i Tonka Stout (własna receptura) 24° i 15°Blg

Warka 334: American Wheat (własna receptura) 13°Blg

Warka 335: Polskie Ale (własna receptura) 12°Blg - brak notatek (przepis z poprzednich warek)

Warka 336: Session IPA (własna receptura) 14°Blg - brak notatek (przepis z poprzednich warek)

Warka 337: Hazy IPA (własna receptura) 16°Blg- brak notatek (przepis z poprzednich warek)

Warka 338: Pszeniczne (własna receptura) 12,5°Blg- brak notatek (przepis z poprzednich warek)

Warka 339: APA (własna receptura) 12°Blg -  brak notatek (przepis z poprzednich warek)

Warka 340: AIPA (własna receptura) 16°Blg  - brak notatek (przepis z poprzednich warek)

Warka 341: Kwaśne z limonką i marakują (własna receptura) 12°Blg - brak notatek (przepis z poprzednich warek)

Warka 342: Pils (własna receptura) 12°Blg -- brak notatek (przepis z poprzednich warek)

Warka 343: APA (własna receptura) 12°Blg - do kanału połowa warki poszła

 

2021:

Warka 344: Bitter i APA (własna receptura) 12,5°Blg

Warka 345: Mandaria Pils (własna receptura) 12,8°Blg

Warka 346: Wędzony Koźlak (własna receptura) 16,2°Blg

Warka 347: Porter i wysłodziny z niego (własna receptura) ??°Blg

Warka 348: APA (własna receptura) 12°Blg

Warka 349: Session IPA (własna receptura) 15°Blg

Warka 350: Pszeniczne (własna receptura) 12°Blg

Warka 351: APA i Fruit Ale (własna receptura) 13°Blg

Warka 352: AIPA (własna receptura) 16°Blg

Warka 353: Brown Ale (własna receptura) 14°Blg

Warka 354: APA (własna receptura) 13°Blg

Warka 355: Hazy APA (własna receptura) 13°Blg

Warka 355: Stout i Milk Stout (własna receptura) 12,5°Blg

Warka 356: Pils (własna receptura) 12°Blg

Warka 357: RIS i Dark Ale (własna receptura) ??°Blg

Warka 358: Marcowe i Red Ale (własna receptura) 13,5°Blg

Warka 359: Koźlak (własna receptura) 16°Blg

Warka 360: APA (własna receptura) 12°Blg

Warka 361: AIPA (własna receptura) 16°Blg

Warka 362: American Saison i IPA (własna receptura) 16°Blg

Warka 363: ?? (własna receptura) ??°Blg

Warka 364: ?? (własna receptura) ??°Blg

Warka 365: ?? (własna receptura) ??°Blg

Warka 366: ?? (własna receptura) ??°Blg

Warka 367: ?? (własna receptura) ??°Blg

Warka 368: ?? (własna receptura) ??°Blg

Warka 369: ?? (własna receptura) ??°Blg

_____________________________________________________________________________

Tak więc, mój sprzęt składa się obecnie kociołka lidlowskiego przywiezionego przez znajomego z Niemiec 1800 W za 92 zł. W planach mam zaizolowanie jego, ale obecnie nie mam czasu, i oczywiście mniejszy sprzęt(kapslownice, warzęcha termometry itp.) Obecne dwa zakupy moje to chłodnica zanurzeniowa za 90 zł ( zdjęcia w galerii) oraz śrutownik Brewferm, który także zostanie usprawniony. Planowane zakupy to mieszadło, kapslownica stołowa oraz refraktometr. Działam obecnie na 4 fermentatorach w planach mam zamiar dokupić jeszcze 2.
No to tyle w ramach wstępu teraz przejdę w następnym poście do receptur obecnie fermentujących piw: Marcowe Krzysiowe, English Pale Ale-Dark oraz Dunkel Weizen.

_____________________________________________________________________________
Sprzęt do kegowania - kegi Cornelius jak zdobyć, złożyć i użytkować:
1. Opis jak skompletowałem sprzęt do kegowania - kegi Corneliusa, i wszystko co potrzebne do jego złożenia.
2. Instrukcja złożenia sprzętu do kegowania - mycie kegów Corneliusa w praktyce, oraz jak połączyć elementy sprzętu kegowego.
3. Wlanie piwa do kega, i nagazowanie jego.
4. Opróżnianie w końcu piwa z kega :)

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

9.03.2012

warka 23 Marcowe-Krzysiowe (receptura własna)

 

SKŁAD:

  • Pilzneński Strzegom - 3,5kg
  • Monachiski Strzegom - 1,5kg
  • Karmelowy jasny - 0,3kg
  • Marynka 23g
  • Lubelski 10g
  • Safbrew S-23 suche (rehydratacja)

ZACIERANIE:

woda do zasypu - 15l

słody wrzucone 54C-20'

35' - 63-61C

45' - 73-71C

10' - 78C

 

WYSŁADZANIE:

5l+5l+5l=15l - 78-75C

25l - 11 Blg

 

GOTOWANIE:

70' Marynka 23g

10' Lubelski 10g

 

Po gotowaniu - 23l - 12Blg

1l odzyskany z chmielin - z tego poszło 0,3l na FFT reszta ugotowana i po wychłodzeniu wlana do reszty.

WYDAJNOŚĆ - ~62%

Chłodzenie na dworze przez noc.

 

FERMENTACJA:

Drożdże zadane w 16C, fermentator przeniesiony do piwnicy 10-11C

 

Burzliwa:

10-11C - 4 tygodnie

 

Test FFT po 4 dniach też zszedł do 3,5 Blg

Cicha:

22,5l - 3,5 Blg

8-10C - 24 dni

 

ROZLEW:

Przelewanie planowane na 30.04.2012 z opóźnieniem niestety bo zostawiłem nie wiem jakim cudem kapslownice we Wrocławiu (zabić się tylko 3 piwa miałem do zlania).

 

KOMENTARZ:

 

- Czas pracy 5h razem ze sprzątaniem, po zoptymalizowaniu poszczególnych procesów licze na skrócenie o 1h

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

5.04.2012

warka 24 English Pale Ale - Dark (receptura własna)

 

SKŁAD:

  • Monachiski Strzegom - 2kg
  • Pale ale - 1kg
  • Karmelowy jasny - 0,7kg
  • Karmelowy ciemny - 0,3kg
  • Pszeniczny - 0,2kg
  • Simcoe13,5% 35g
  • Lubelski 3,9% 7g
  • Danstar Nottingan- Ale Yeast suche (rehydratacja)

ZACIERANIE:

woda do zasypu - 15l

słody wrzucone 54C-10'

30' - 63-61C

60' - 73-71C

5' - 78C

 

WYSŁADZANIE:

5l+5l+5l=15l - 78-75C

24l - 9 Blg

 

GOTOWANIE:

60' Simcoe 25g

30' Simcoe 10g

5' Lubelski 7g

 

Po gotowaniu - 22l - 10,5Blg

1l odzyskany z chmielin - z tego poszło 0,3l na FFT reszta ugotowana i po wychłodzeniu wlana do reszty.

WYDAJNOŚĆ - ~56%-bardzo słaba

Chłodzenie w wannie.

 

FERMENTACJA:

Drożdże zadane w 25C, fermentator przeniesiony dolnej kuchni 20-22C

 

Burzliwa:

20-23C - 25 dni - razem z cichą

 

Test FFT po 4 dniach też zszedł do 3 Blg

 

ROZLEW:

Przelewanie planowane na 30.04.2012 z opóźnieniem niestety bo zostawiłem nie wiem jakim cudem kapslownice we Wrocławiu :(

 

KOMENTARZ:

 

- Czas pracy 6h

- Słaba wydajność wysładzania, pomimo 1,5 h godziny filtrator szybko się zapychał i powolutku spływało.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

5.04.2012

warka 25 Dunkel Weizen (CP)

 

SKŁAD:

  • Pszeniczny- 2,4kg
  • Monachijski - 1,5kg
  • Karmelowy jasny - 0,25kg
  • Karmelowy ciemny - 0,1kg
  • Lubelski 3,9% 25g
  • Zymoferm Ayinger Weizen pierwszy zbiór (otrzymane na spotkaniu piwowarów) - robienie startera

Na początku o 8 rano przygotowywałem starter do drożdży- zapomniałem dzień wcześniej to zrobić! Tak więc poszło 300 gram monachijskiego jasnego do 4 litrów wody i zacierane na kuchence gazowej w 64-61C przez 40 minut i wysładzane na gazie 78C z 1litrem wody. Schłodzone do 20C. Starter 3 stopniowy. Na początku starter zrobiłem 250 ml po 12 godzinach 1000 ml po 24 godzinach 2 l. Z początku nie było widać aby wystartowały, głowiłem się bo nie miałem suchych. Po zwiększeniu objętości do litra i napowietrzeniu (mieszałem ręcznie nie mam mieszadła magnetycznego) drożdże pięknie wystartowały po 48 godzinach.

 

ZACIERANIE:

woda do zasypu - 15l

słody wrzucone 48-44C-15'

Po podgrzaniu do 64C 1/3 zacieru do garnka i podgrzane do 73-71C przetrzymane 15 minut, i gotowane 15 minut, zwrócone do głównego zacieru, temperatura ustawia się na 73-71C - trzymane 30 minut.

5' - 78C

 

WYSŁADZANIE:

5l+5l+5l=15l - 78-75C

25l - 10 Blg

 

GOTOWANIE:

60' Lubelski 25g

 

Po gotowaniu - 23l - 11Blg

1l odzyskany z chmielin - z tego poszło 0,3l na FFT reszta ugotowana i po wychłodzeniu wlana do reszty.

WYDAJNOŚĆ - ~60%

Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej. Dużo problemów przy tym miałem ponieważ gdy wsadziłem chłodnice do wyparzenia na 15 minut przed końcem gotowania, plastikowe obejmy puściły a moja chłodniczka zrobiła sprężynkę wychlapując część chmielonej brzeczki na zewnątrz. Nie miałem druta żeby związać więc po przelaniu brzeczki do fermentatora i włożeniu chłodnicy musiałem ją zanurzać. Efektywność chłodzenia dobra z 93 st do 30 st C w 25 minut i około 45 litrów wody pewnie byłoby krócej albo mniej wody jeżeli chłodnica była cała zanurzona w piwie,a tak to połowa gdzieś wystawała mi z fermentatora... po zakończeniu plastiki jak ostygły dały się zamontować!

 

FERMENTACJA:

Drożdże zadane w 21C dopiero po 2 dniach ponieważ drożdże nie chciały się rozmnożyć... miałem już stres, ale w razie wpadki miałem jeszcze w słoiku w lodówce WB-06 z poprzedniego pszeniczniaka. Fermentator przeniesiony dolnej kuchni 20-22C

 

Burzliwa:

20-23C - 19 dni

 

Test FFT po 4 dniach też zszedł do 4 Blg

 

ROZLEW:

Przelewanie planowane na 30.04.2012 z opóźnieniem niestety bo zostawiłem nie wiem jakim cudem kapslownice we Wrocławiu :(

 

KOMENTARZ:

 

- Czas pracy 8h

- Za drobno zmielone słody wysładzanie 2 godziny trwało!

-Chłodnica do związania drutem, zamówiłem na alledrogo drut do woblerów stal kwasoodporno nierdzewna, dzisiaj 26.04 postaram się go zamontować.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

26.04.2012

warka 26 Wittbier (receptura własna)

 

SKŁAD:

  • Pilzneński Soufflet 2,0kg
  • Pszeniczny - 0,7kg
  • Płatki pszenne - 1,2kg
  • Płatki owsiane - 0,7kg
  • Płatki jęczmienne - 0,4kg
  • Kolendra 15g
  • Skórka pomarańczy 110g
  • Lubelski 3,9% 22g
  • Simcoe 13,5% 5g
  • Safbrew S-33 zbiór pierwszy wyjęte z lodówki zadane w temp. pokojowej.

Od 8 rano zacząłem zabawę od ześrutowania, moim nowiutkim śrutownikiem :) Poszło gładko, 2,7 kg słodów w 10 minut wraz z ustawieniem, starałem się średnio zmielić i udało mi się to! Zobaczymy jak przyjdzie większe ilości śrutować muszę pomyśleć jak podłączyć wiertarkę.

 

ZACIERANIE:

woda do zasypu - 9l

słody wrzucone 54-51C-60'

wraz z wrzuconym słodem robiłem kleikowanie części nie słodowych - płatków. Wrzucone płatki w 68C i trzymane w 64-61 przez 35 minut. Następnie podgrzane do 85C i wlane do zacieru głównego. W zacierze głównym temperatura ustawiła się na poziomie 65C przetrzymuje 1,5h.

73-71C - trzymane 20 minut.

5' - 78C

 

WYSŁADZANIE:

7,5+7,5=15l - 78-75C około 40 minut

 

GOTOWANIE:

60' Lubelski 10g i Simcoe 5g

15' Lubelski 12g i wrzucona chłodnica

10' kolendra 8g - wcześniej utarta

5' kolendra 7g i skórka pomarańczy 110 g

 

Po gotowaniu - 24l - 11Blg

1,5l odzyskany z chmielin - z tego poszło 0,3l na FFT reszta wypita jako napój z dodatkiem soku z pomarańczy, które zostały i lodu (BOMBA!!) na taki gorący dzień :))

 

Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej. Po związaniu drutem trzymała się bardzo pięknie w 20 minut z 90C do 28C oraz zużycie wody 35 litrów! Jestem zadowolony ciepła woda poszła do mycia sprzętu zimna do konewki do podlania kwiatów :)

 

FERMENTACJA:

Drożdże zadane w 21C wyjęte wcześniej z lodówki przepłukane wodą. Woda wylana, drożdże dobrze pachną więc nie ma żadnych przeciw wskazań.

 

Planowana burzliwa:

20-23C - 12 dni

 

Oczekuje cztery dni na test FFT.

 

KOMENTARZ:

 

- Czas pracy 8h uf...

-Innych zastrzeżeń brak :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj zabrałem się za zrobienie filtratora z oplotu, i nawet się nie spodziewałem że to takie łatwe (pierwszy kupiłem niepotrzebnie). Kupiłem 100cm wężyk za 14,99zł i w trakcie picia Grodzkiego z biedronki :) uciąłem końcówkę na drugim końcu po nakłuwałem, kombinerkami pociągnąłem rurkę i na imadle zacisnąłem koniec tada gotowe w niecałe 10 minut. Dołączam zdjęcia z przebiegu choć wiem że już kilka razy było. Oprócz tego problemy z witkiem za wysoka temperatura 26,5C przeniesiony do piwnicy schłodził się do 19C, i wniesiony z powrotem utrzymuje już temperaturę 20C.

 

Warka 24 English Pale Ale - Dark: 27.04.2012 przelana na cichą 15l 3blg do gąsiora. 7 litrów rozlane do butelek 3*1,5l petów, a reszta do butelek patentowych.

post-3297-0-50476400-1335597347_thumb.jpg

post-3297-0-89453300-1335597382_thumb.jpg

post-3297-0-77623300-1335597431_thumb.jpg

post-3297-0-44765700-1335597571_thumb.jpg

post-3297-0-09969200-1335598463_thumb.jpg

post-3297-0-68991600-1335598562_thumb.jpg

post-3297-0-68935000-1335598761_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć,

 

Włożyłeś do środka jakiś drut miedziany? Oplot będzie wtedy dobrze trzymać się na dnie i nie będzie wypływał, poza tym będziesz mógł go uformować jak chcesz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wsadziłem do środka drut do woblerów, który zakupiłem do związania chłodnicy, a jeszcze sporo mi go zostało. Jest on trochę cienki więc uciąłem dwa kawałki i je skręciłem razem, wsadziłem i zagiąłem razem z końcówką w imadle. W sumie mogłem wspomnieć ale jakoś tak zapomniałem. Jutro pierwsza próba na Milk stoucie zobaczymy jak wypadnie.

 

W sumie jednak stwierdziłem, że dziś powalczę bo jest za gorąco by cokolwiek robić na ogrodzie. Porobię parę zdjęć i później wrzucę z opisem warki

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

28.04.2012

warka 27 Milk Stout- BLACK SWEETIE (receptura własna)

 

SKŁAD:

  • Pilzneński Soufflet - 2,6kg
  • Monachijski jasny - 1,6kg
  • Karmelowy jasny - 0,4kg
  • Karmelowy ciemny - 0,4kg
  • Carafa ® typ III - 0,2kg
  • Zeus 14,2% 30g
  • laktoza 250g
  • Danstar Nottingan-Ale Yeast zbiór pierwszy wyjęte z lodówki zadane w temp. pokojowej.

Śrutowanie: Zacząłem o godzinie 12 poszło gładko 4,6 kg słodów na średnio oraz karmelowy i barwiący na drobno.

 

ZACIERANIE:

woda do zasypu - 12l

Słody wrzucone 69C trzymane przez 2h

73-71C - trzymane 15 minut.

5' - 78C

 

WYSŁADZANIE:

5+5+4=14l - 78-75C około 20 minut

 

GOTOWANIE:

60' Zeus

 

Po gotowaniu - 25l - 12Blg

1,5l odzyskany z chmielin - z tego poszło 0,3l na FFT reszta zagotowana i wlana do fermentatora

 

Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej dość dobra w 20 minut do 28C.

 

FERMENTACJA:

Drożdże zadane w 21C wyjęte wcześniej z lodówki przepłukane wodą. Woda wylana, drożdże dobrze pachną więc nie ma żadnych przeciw wskazań.

 

Planowana burzliwa:

20-23C - 10 dni

 

Oczekuje cztery dni na test FFT.

 

KOMENTARZ:

 

- Czas pracy 5h

-Innych zastrzeżeń brak :)

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj się trochę narobiłem 95 butelek do umycia i rozlania:

 

Warka 23: Marcowe Krzysiowe (własna receptura) 12°Blg - zlane do butelek 1.05.2012 wyszło 46 butelek 0,5l i około 0,7 troszkę zamulonego piwa(które pochłonąłem po schłodzeniu :) 29C było dzisiaj) i około 0,5 litra do wylania z farfoclami z cichej.

 

Warka 25: Dunkel Weizen (CP) 11°Blg - zlane do butelek 1.05.2012 wyszło 49 butelek 0,5l oraz około 1 litra drożdży.

 

Do mycia poszła także butelczyna kupiona przeze mnie za 8zł niestety bez zawartości, widoczna na zdjęciu, w komisie w moim miasteczku, użyje jej do rozlania warki 24 English Pale Ale- Dark.

post-3297-0-50457600-1335881824_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3.05.2012

warka 28 AIPA - Chemia (receptura własna)

 

SKŁAD:

  • Pilzneński Soufflet - 5kg
  • Monachijski jasny - 1kg
  • Pale Ale Castle Malting - 1kg
  • Karmelowy ciemny - 0,4kg
  • Zeus 14,2% 70g
  • Sorachi Ace 14,1% 20 g
  • Simcoe 13,5% 10g
  • Lubelski 3,9% 20g
  • Danstar Nottingan-Ale Yeast rehydryzowane

Śrutowanie: Zacząłem o godzinie 13. 7kg słodów w pół godziny trochę męczące ale dałem rade... :)

 

ZACIERANIE:

woda do zasypu - 16l

Słody wrzucone 69C temperatura spadła do 63C-61C trzymane przez 90 minut

73-71C - trzymane około 25 minut, nie spojrzałem na zegarek.

10' - 78C

 

WYSŁADZANIE:

6+6+6=18l - 78-75C około 20 minut

 

GOTOWANIE:

 

 

70' Zeus 50g

trochę skaszaniłem i 2 litry wyszły mi z garnka-zapomniałem zdjąć pokrywę miało 40' a wrzuciłem 25' Sorachi Ace 10g i Simcoe 10g

przesunąłem na 15' Sorachi ace 10 g i Zeus 10g

7' Lubelski 20g

Do chłodzenia 10g Zeusa

 

Po gotowaniu - 27l - 17Blg

3l odzyskane z chmielin - z tego poszło 0,3l na FFT nie miałem co zrobić z resztą-fermentator 30 litrów więc poszło na podlewanie grilla no i do kibla niestety z braku czasu :)

 

Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej 25 minut do 30C

 

FERMENTACJA:

Drożdże zadane dzień później, grillowanie miało wpływy na zaniki pamięci, w 24C z rehydratyzacji.

 

Planowana burzliwa:

20-23C - 14 dni

Cicha też dwa tygodnie.

Oczekuje cztery dni na test FFT.

 

KOMENTARZ:

 

- Czas pracy 6h

- muszę się nauczyć wkońcu żeby nie nakrywać garnka przy gotowaniu!! :)

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Festiwal dobrego piwa i warsztaty już tuż tuż... więc w przypływie chwili wolnego czasu zrobiłem etykietki na piwko do degustacji o to efekty :) Działam na programie DesignPro 5 szkoda tylko że nie ma opcji zapisu do pdf lub jpg, a tak to sprawuje się całkiem nieźle.

post-3297-0-65047200-1336336321_thumb.png

post-3297-0-97284700-1336336337_thumb.png

post-3297-0-79948400-1336336348_thumb.png

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Festiwal dobrego piwa i warsztaty już tuż tuż... więc w przypływie chwili wolnego czasu zrobiłem etykietki na piwko do degustacji o to efekty :) Działam na programie DesignPro 5 szkoda tylko że nie ma opcji zapisu do pdf lub jpg, a tak to sprawuje się całkiem nieźle.

 

Ilość literówek powala na kolana :-) Ale nie przejmuj się, za 100 lat sekciarze z browarbizu bedą sobie wyrywali etykiety z błędami jako białe kruki :-))

pikseloza wikinga zamierzona, czy za mała rozdzielczość ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiem, że w opisie brak Polskich znaków bo niestety 3/4 czcionek jest tam bez tych znaków! Rozdzielczość spowodowana tym żeby wyświetlić to jako obraz musiałem zrobić printscreena wkleić do painta i dopiero zapisać :) nie widziałem innego sposobu bo jak napisałem powyżej brakuje mu zapisu do pdf lub jpg, a jest to prosty program. Możliwe, że przerzucę się na coś innego, widziałem że inni robili nawet w autocadzie, i wyglądało całkiem nieźle.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3l odzyskane z chmielin - z tego poszło 0,3l na FFT nie miałem co zrobić z resztą-fermentator 30 litrów więc poszło na podlewanie grilla no i do kibla niestety z braku czasu

Mogłeś z litr spasteryzować i zabutelkować - byłaby gotowa rezerwa do refementacji. :)

Edytowane przez Stasiek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiem ale naprawdę nie było czasu żeby o tym pomyśleć bo miałem gości następnym razem jak coś zostanie to tak zrobię.Do tej pory tylko raz zlewałem do słoików ( z czego jeden się popsuł :/) ale zazwyczaj używam tą niesfermentowaną brzeczkę jako starterów bo jakoś tak się boje trochę tej rezerwy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wpadłem do domu na 2 dni pozlewać piwka, dzisiaj zlałem:

Warka 24 English Pale Ale - Dark: 17.05.2012 przelana do butelek 26*0,5l i jedna 1,5 litra.

Warka 26 Wittbier-17.05.2012 przelana do butelek 51*0,5 litra.

 

Wieczorem ześrutuje słody na jutrzejszą warkę jeszcze kompletuje recepturę :) Jutro do zlania jeszcze Milk Stout i AIPA na cichą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

18.05.2012

warka 29 Wiosenny Bitter (receptura własna)

 

SKŁAD:

  • Pilzneński Soufflet - 2,5kg
  • Monachijski jasny - 1,2kg
  • Karmelowy jasny - 0,5kg
  • Zeus 14,2% 4g
  • Magnum 12,3% 26g
  • Spalt Spalter 4,6% 20g
  • Danstar Nottingan-Ale Yeast z AIPY pierwszy zbiór przelane z fermentatora do fermentatora :)

Śrutowanie: Zacząłem o godzinie 8.20. 4,2kg słodów w 20 minut, dość drobno.

 

ZACIERANIE:

woda do zasypu - 12l

Słody wrzucone 54C temperatura spadła do 52 trzymane przez 20 minut

63-61C - 45'

73-71C - 45'

10' - 78C

 

WYSŁADZANIE:

5+5+5=15l - 78-75C około 35 minut- nie jest źle jak na tak zmielony słód.

 

GOTOWANIE:

 

60' Zeus 4g i Magnum 16g

30' Magnum 10g

10' Spalt Spalter 20g

 

Po gotowaniu - 23l - 11Blg

2l odzyskane z chmielin - z tego poszło 0,3l na FFT reszta podgrzana i wlana do fermentatora :) po wychłodzeniu

 

Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej 30 minut do 27C

 

FERMENTACJA:

Temperatura zadania drożdży 27C, drożdże przelane bezpośrednio z AIPY :)

 

Planowana burzliwa:

20-23C - 14 dni

 

Bez cichej (zobaczymy)

Oczekuje cztery dni na test FFT.

 

KOMENTARZ:

 

- Czas pracy 7h

- Drobny śrut nie wpłynął znacząco na filtrację, poeksperymentujemy :D

- W trakcie zlewanie do butelek

 

____________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Warka 27 Milk Stout- BLACK SWEETIE - zlana do butelek 47*0,5 litra. W jednej butelce Kapslownica Greta urwała mi szyjkę ;| (jak na zdjęciu) Czytałem gdzieś że trzeba podpiłować blaszki żeby to więcej się nie zdarzyło. Zobaczymy jeżeli się to jeszcze powtórzy będzie trzeba tak zrobić!

 

Z złych wieści jeszcze to, że pękła mi pokrywka przy otwieraniu fermentatora (ah ten pośpiech i roztrzepanie mojej osoby) zdjęcie poniżej. Zastanawiam się czy da radę jej używać, zamiast rurki dam korek a ta dziura na burzliwej będzie służyła jako odprowadzenie CO lub drugi sposób, na który wpadłem to położyć obciążoną szybę tylko nie wiem czy tak ktoś robił i czy to bezpieczne. Trzecie zdjęcie to chmielenie w moim Lidlowskim garze :)

post-3297-0-79459000-1337349972_thumb.jpg

post-3297-0-03629500-1337350287_thumb.jpg

post-3297-0-79524900-1337350323_thumb.jpg

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

14.06.2012

warka 30 Koelsch v.2.0 (receptura własna)

 

SKŁAD:

  • Pilzneński Soufflet - 3kg
  • Pszeniczny - 1kg
  • Lubelski 3,9% 25g
  • Spalt Spalter 4,6% 30g
  • Safbrew S-33 drugi zbiór :)

Śrutowanie: Zacząłem o godzinie 13.00. 4kg słodów w 20 minut, dość drobno.

 

ZACIERANIE:

woda do zasypu - 12l

Słody wrzucone 54C temperatura spadła do 52 trzymane przez 20 minut

63-61C - 60'

73-71C - 20'

10' - 78C

 

WYSŁADZANIE:

5+5+5=15l - 78-75C około 25 minut

 

GOTOWANIE:

 

90' Lubelski 25g i Spalt Spalter 10g

15' Spalt Spalter 20g

 

Po gotowaniu - 23l - 11Blg

 

Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej 25 minut do 25C

 

FERMENTACJA:

Temperatura zadania drożdży 23C, drożdże wlane ze słoja ogrzanego do temp. pokojowej :)

 

Planowana burzliwa:

16-18C - 14 dni

18-20 14dni cicha

 

KOMENTARZ:

 

- Czas pracy 6h

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Musiałem przyspieszyć bo siostrę z pociągu musiałem odebrać, a chciałem żeby brzeczka zaczęła się gotować jak wrócę. Wyglądało to tak zlanie do fermentatora z filtrem z oplotu 5 minut na ułożenie młóta i zlewanie do gara około 3 minut, znowu nalanie wody 5 minut wysładzanie i 3 minuty zlewanie i tak jeszcze 2 razy :) no to pomyłek w obliczeniach 32 minuty to zajęło, ale się spieszyłem i nie zwracałem uwagi zbytniej na czas :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dzisiaj do zlania poszła warka 28 AIPA - Chemia (receptura własna) przy 4 blg wyszły 42 butelki 0,5 litra oraz miał iść warka 29 Wiosenny Bitter (receptura własna) niestety albo stety złapana infekcja z pięknym kożuszkiem okrzyknięta mianem Lactobacillus. Po poradzie u kolegów zadecydowałem zlanie jej do baniaka 25 litrów i poczekamy z pół roku to może otrzymam lambiczka :) w załączeniu zdjęcia gadziny...

post-3297-0-76589100-1340913739_thumb.jpg

post-3297-0-75389000-1340913752_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

O szlag. Infekcja z gęstwy?

 

Ale skoro ją i tak już masz, to dodaj owoców. Pomarańczy, cytryn, wiśni, czereśni - czegokolwiek :) I tak jest źle, gorzej nie będzie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie mam zielonego pojęcia, ale raczej bym winił chyba niechlujnie umyty fermentator... ponieważ gęstwa była lana bezpośrednio z AIPy, a nie miała ona zakażenia. Nic fermentator idzie do zalania kretem na noc po same brzegi. Oprócz tego na dnie fermentatora zebrało mi się aż 2 cm osadu drożdżowego, pierwszy raz aż tyle miałem, pomimo tego, że z AIPy przelałem około połowy drożdży zdjęcie wrzucę później.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po pewnym czasie doszedłem do wniosku (po wielu poradach na forum), że piwo to idzie do szybkiego wypicia więc zapakowałem je w 8 petów 1,5l i 10 butelek 0,5. Odstawię parę butelek zobaczymy co bakteria zrobi z smakiem piwa. Oprócz tego warka 30 Koelsch v.2.0 poleciał do butelek z uwagi na upały, i skaczącą temperaturę w piwnicy wyszło 44 butelki 0,5 litra.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.