b.dawid Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 Witam, mam plan aby zakończyć przygodę z puszkami i zacząć zacierać. Prosiłbym o kilka wskazówek zarówno w kwestii sprzętu jak i pierwszej warki. Na pierwszy rzut opisze może co mam. Po zabawach z puszkami mam: - fermentator z kranikiem - węże ig - balon 25l - kapslownica/termometr/cukromierz - jako mieszadła używałem do tej pory zwykłej plastikowej łopatki z AGD - chemia piro/oxy Dodatkowo mam sprzęt partyzancki: - dość spory gar ocynkowany, zakurzony, zabrudzony ale rdzy nigdzie nie widać, choć plamki na zdjęciach mogą mylić ale to poprostu brud. Gar ma dno jakoś dziwnie profilowane, tzn, nie jest na całej powierzchni płaskie tylko w środku jest wytłoczenie mniejszej średnicy(płaskie), być może widać to na ostatnim zdjęciu Zakładając że doszoruję gar, sądzicie że będzie się nadawać do zacierania i chmielenia? - kolejny sprzęt partyzanta to kanistry 27l, przeznaczone do kontaktu z żywnością. Mam 3 szt, z jednego korzystam jako fermentatora. Pozostałe dwa miałem plan zagospodarować jako kadź filtracyjną. ściąć górne części, w jednym z kanistrów zamontować kranik z oplotem, w drugim nawiercić dziur na sito i wstawić do tego z kranikiem - ma to sens? To donośnie sprzętu, zdaję sobie sprawę że przydał by się wskaźnik skrobi oraz worek do chmielenia. Czego jeszcze mogę potrzebować? Drugi problem dotyczy "co warzyć?" - chciałem zamówić zestaw, czy na pierwszy raz polecacie coś konkretnego czy mogę kierować się jedynie smakiem. Zastanawiam się także czy mogę zamówić kilka zestawów - chodzi o przechowywanie - jak długo mogę i w jakich warunkach przechowywać zestaw ześrutowany. Dzięki za wszelkie wskazówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 Niestety garnek się nie nadaje do celów piwowarskich. (ogólnie sprzęt ocynkowany) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 16 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 OK, będę szukał emalii, a reszta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 (edytowane) - kolejny sprzęt partyzanta to kanistry 27l, przeznaczone do kontaktu z żywnością. Mam 3 szt, z jednego korzystam jako fermentatora. Pozostałe dwa miałem plan zagospodarować jako kadź filtracyjną. ściąć górne części, w jednym z kanistrów zamontować kranik z oplotem, w drugim nawiercić dziur na sito i wstawić do tego z kranikiem - ma to sens? Jeżeli nic się nie działo do tej pory, a dobrze się myło i dezynfekowało ten pojemnik to używaj śmiało. Co do kadzi filtracyjnej to nie rozumiem: pojemnik z filtratorem z oplotu i dodatkowo wkład filtracyjny? Albo to, albo to. Ja polecam oplot. To donośnie sprzętu, zdaję sobie sprawę że przydał by się wskaźnik skrobi oraz worek do chmielenia. Czego jeszcze mogę potrzebować? Drugi problem dotyczy "co warzyć?" - chciałem zamówić zestaw, czy na pierwszy raz polecacie coś konkretnego czy mogę kierować się jedynie smakiem. Zastanawiam się także czy mogę zamówić kilka zestawów - chodzi o przechowywanie - jak długo mogę i w jakich warunkach przechowywać zestaw ześrutowany. Zestaw dowolny chyba. Nie widzę termometru w zestawie, a to niezbędny gadżet do zacierania edit: trzeba mieć jeszcze jakiś gar do podgrzania wody do wysładzania (albo na bieżąco podgrzewać w czajniku elektrycznym) Edytowane 16 Maja 2012 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 Co do kanistrów sam oplot powinien wystarczyć nie potrzeba ci tego drugiego z dziurkami w nim, a poza tym zastanów się czy nie lepiej fermentator zastosować do filtracji jest wygodniejszy moim zdaniem i ma 33 litry pojemności. Z tym garem to polecam emalie albo kociołek z lidla http://allegro.pl/au...2330712502.html są tańsze niż garnki emaliowe. Używam go od 30 warek i jestem zadowolony. Przede wszystkim porządny termometr nie analogowy do mięsa, tylko z sondą lub szklany laboratoryjny i porównaj czy podaje temperaturę bez błędu. Na początek radził bym zestaw, bo dostaniesz od razu całą recepturę gdzie i kiedy jaką przerwę zastosować, a jak się wprawisz to swoje receptury tworzyć Co do przetrzymywania tych zestawów zależy czy masz ześrutowany czy nie, spokojnie ześrutowany do 3 miesięcy (poza tym sklep podaje datę przydatności) a nieześrutowany dłużej do 6 miesięcy. Jeżeli masz warunki spełnione do trzymania słodów czyli nie na słońcu, brak wilgoci i dobra cyrkulacja powietrza to spokojnie do roku tylko musisz sprawdzać jego organoleptycznie czy nic się z nim nie stało. Po kilku warkach polecam nabycie chłodnicy zanurzeniowej i z 2-3 dodatkowych fermentatorów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 16 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 Jeżeli nic się nie działo do tej pory, a dobrze się myło i dezynfekowało ten pojemnik to używaj śmiało. Co do kadzi filtracyjnej to nie rozumiem: pojemnik z filtratorem z oplotu i dodatkowo wkład filtracyjny? Albo to, albo to. Ja polecam oplot. Aj, naczytałem się że oplot lubi się zapychać stąd takie filtrowanie nad wyrost, sądzisz że zbędne? Zestaw dowolny chyba. Nie widzę termometru w zestawie, a to niezbędny gadżet do zacierania edit: trzeba mieć jeszcze jakiś gar do podgrzania wody do wysładzania (albo na bieżąco podgrzewać w czajniku elektrycznym) Termometr... szukam z sondą, większy garnek do wysładzania tyż mam Dzięki za (p)odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 16 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 ... Z tym garem to polecam emalie albo kociołek z lidla http://allegro.pl/au...2330712502.html są tańsze niż garnki emaliowe. Używam go od 30 warek i jestem zadowolony. Ciekawa opcja, do chmielenia też się nadaje? Przede wszystkim porządny termometr nie analogowy do mięsa, tylko z sondą lub szklany laboratoryjny i porównaj czy podaje temperaturę bez błędu. Na początek radził bym zestaw, bo dostaniesz od razu całą recepturę gdzie i kiedy jaką przerwę zastosować, a jak się wprawisz to swoje receptury tworzyć Co do przetrzymywania tych zestawów zależy czy masz ześrutowany czy nie, spokojnie ześrutowany do 3 miesięcy (poza tym sklep podaje datę przydatności) a nieześrutowany dłużej do 6 miesięcy. Jeżeli masz warunki spełnione do trzymania słodów czyli nie na słońcu, brak wilgoci i dobra cyrkulacja powietrza to spokojnie do roku tylko musisz sprawdzać jego organoleptycznie czy nic się z nim nie stało. Po kilku warkach polecam nabycie chłodnicy zanurzeniowej i z 2-3 dodatkowych fermentatorów. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 Ciekawa opcja, do chmielenia też się nadaje? W kociołku można zacierać i gotować (także chmielić ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 Tak, jak najbardziej nadaje się do chmielenia! Lecz dobrze też dokupić grzałkę zanurzeniową 500W lub wyższą jak kto chce za 25 zł a koszt i tak mniejszy od nowego gara emaliowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 16 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 (edytowane) Twój kociołek jest po lekkim tuningu Bez dodatkowej grzałki taki kociołek pociągnie chmielenie? Sorki to odpowiedź do WiHuRa, ale widać kolega wyjaśnił. Pozwolę sobie po skompletowaniu jeszcze raz udzielić się mam nadzieję że po udanej warce. Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi Edytowane 16 Maja 2012 przez b.dawid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 (edytowane) Aj, naczytałem się że oplot lubi się zapychać stąd takie filtrowanie nad wyrost, sądzisz że zbędne? Zdania są podzielone co lepsze Ja 16 warek mam za sobą i tylko na życie utknęło, ale z mojej winy, bo zapowietrzyłem wężyk. Teraz przed przelaniem zacieru na dno wiadra z oplotem leję trochę wody i pozbywam się powietrza poprzez intensywne 'skrobanie' chochlą. Nie wyobrażam sobie natomiast łączyć obu sposobów. edit: przecinki Edytowane 16 Maja 2012 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 No ja do tej pory radzę sobie bez grzałki. Raz tylko tak miałem że doszedł do 100C i wyłączył grzanie, ale po kilku minutach gdy zszedł do 94C włączył się ponownie i gotował już do końca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 Trzeba wyciągnąć czujnik temperatury i będzie grzał bez dodatkowej grzałki... Wysłane z mojego MB525 za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 17 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2012 Znalazłem emaliowany garnek coś koło 12-13l o ile zatrzeć mógłbym w fermentatorze to zastanawiam się czy mogę chmielić tyle brzeczki ile mogę zmieścić do gara? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 17 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2012 Znalazłem emaliowany garnek coś koło 12-13l o ile zatrzeć mógłbym w fermentatorze to zastanawiam się czy mogę chmielić tyle brzeczki ile mogę zmieścić do gara? Masz jakieś inne gary w domu? Podziel brzeczkę na kilka garnków i do każdego wsyp trochę z odmierzonego chmielu. Ja w Olsztynie dysponuję garnkiem 18 l, a potrafię uzyskać 22 - 24 l piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 17 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2012 Masz jakieś inne gary w domu? Podziel brzeczkę na kilka garnków i do każdego wsyp trochę z odmierzonego chmielu. Ja w Olsztynie dysponuję garnkiem 18 l, a potrafię uzyskać 22 - 24 l piwa Rozumiem że wsypanie do 10l brzeczki chmielu odliczonego na 20l a po chmieleniu zmieszaniu z brzeczką niechmieloną jest nie wskazane? Jakieś tam gary bym jeszcze wykombinował, tyle że jak mam tak kombinować to może lepiej pichcić to na grzałkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 17 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2012 Rozumiem że wsypanie do 10l brzeczki chmielu odliczonego na 20l a po chmieleniu zmieszaniu z brzeczką niechmieloną jest nie wskazane? Jakieś tam gary bym jeszcze wykombinował, tyle że jak mam tak kombinować to może lepiej pichcić to na grzałkach? Związki z chmielu powodują wytrącenie osadów z brzeczki. Do każdego garnka dobrze jest wsypać odrobinę chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 17 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2012 echh, bez inwestycji się nie obędzie, elektryczny garnek będzie chyba optymalny na moje potrzeby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarny KOŃ Opublikowano 17 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2012 A czy do takiego garnka z Lidla montujecie oplot i od razu filtrujecie?Czy przelewacie do fermentora z oplotem i kranikiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 17 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2012 Tak można zainstalować oplot, tylko potrzebne są reduktory bo kranik ma na 3/8, a oplot 3/4 lub 1/2 (zależy kto jaki ma) Ja stosuje tylko oplot do chmielenia, a wysładzanie i filtrację robię w fermentatorze ponieważ zlewam wysłodzoną brzeczkę od razu do garnka i już zaczynam ją podgrzewać w trakcie wysładzania co daje nam zaoszczędzony czas w oczekiwaniu na zagotowanie się brzeczki do chmielenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 17 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2012 (edytowane) A czy do takiego garnka z Lidla montujecie oplot i od razu filtrujecie?Czy przelewacie do fermentora z oplotem i kranikiem? Bywają różne opcje, ja przywiązuję po okręgu oplot (min. 80 cm) bawełnianą nicią do kratki będącej na wyposażeniu gara, a drugi koniec przykręcam do kranuika. Podczas zacierania kratka z oplotem wisi na zewnątrz gara. Po zakończeniu zacierania mieszam zacier dla rozluźnienia jego struktury i szybko wciskam kratkę z oplotem do dna w taki sposób aby cały oplot był pod kratką. Następnie po ułożeniu się złoża przytępiję do filtracji. Sposób ten jest nieelegancki, nieprofesjonalny, ma dla mnie tylko 2 zalety tj. jest prosty w wykonaniu i skuteczny. Nadmieniam, że wykorzystuję ten gar do zacierania i filtracji, chmielenie przeprowadzam w tradycyjnym garze na gazie, wlewam do niego sukcesywnie filtrat cały czas podgrzewając, zagotowanie brzeczki jest w krótkim czasie po zakończeniu wysładzania. Edytowane 17 Maja 2012 przez bogdan62 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarny KOŃ Opublikowano 17 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2012 Tak można zainstalować oplot, tylko potrzebne są reduktory bo kranik ma na 3/8, a oplot 3/4 lub 1/2 (zależy kto jaki ma) Ja stosuje tylko oplot do chmielenia, a wysładzanie i filtrację robię w fermentatorze ponieważ zlewam wysłodzoną brzeczkę od razu do garnka i już zaczynam ją podgrzewać w trakcie wysładzania co daje nam zaoszczędzony czas w oczekiwaniu na zagotowanie się brzeczki do chmielenia. Fajna sprawa więc z tym garem z Lidla-ułatwił by mi początek przygody z warzeniem.Z drugiej jednak strony jestem na posiadaniu zwykłej emalii,jednak nie wiem czy podoła moja dwupalnikowa kuchenka gazowa-sam nie wiem co robić.;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 17 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2012 jednak nie wiem czy podoła moja dwupalnikowa kuchenka gazowa-sam nie wiem co robić.;( Ważna jest moc palników, ja grzeję na jednym o mnocy ok.3 KW myślę że minimium to ok. 2,6 - 2,7 KW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 17 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2012 (edytowane) Nalej pełny gar wody i na kuchenkę - zobaczysz ile trwa gotowanie i czy odpowiednio jest intensywne. Edytowane 17 Maja 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skyluker Opublikowano 17 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2012 Ja mam garnek z allegro emaliowany 30l, który kilka miesięcy temu kupiłem nowy za 95zł. Jeśli będziesz gotować na kuchence elektrycznej to grzałka się bardzo przyda, bo inaczej osiewiejesz nim zagotujesz brzeczkę. Moja ma 2000W i jest zdecydowanie lepiej z czasem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się