grzebien Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 bardzo dobrze, że Ci się nie wydaje, bo to jest błąd - już w pierwszym starterze powinieneś uzyskać fazę stacjonarną i w drugim już nic się nie namnoży. Jak chcesz zrobić 6l to zrób jedne 3l starter zbierz drożdże i odstaw do lodówki, a później zrób drugi starter. Możesz mi napisać ile drożdży dodać (łyżka?)do tego drugiego startera? Rozumiem,że część tych drożdży z pierwszego startera ? To byłby najlepszy sposób, bo od razu miałbym podzielone drożdże na dwa fermentory. Z góry dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Ja bym tam łyżki nie wkładał na taki starter spokojnie powinno wystarczyć 125-150ml poprzedniego startera, czyli jakaś 1/24 -1/20 drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Faza stacjonarna w starterze: drożdże budują sobie koszary i w nich stacjonują? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzebien Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Dzięki za pomoc. :-) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Faza stacjonarna w starterze: drożdże budują sobie koszary i w nich stacjonują? nieukom "tłomaczę" faza stacjonarna (inaczej plateau/równowagi) jest to faza wzrostu hodowli, w czasie której tyle samo komórek umiera ile się tworzy nowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Toż wiem, nakładałeś mi to do głowy kilka razy. Tak sobie chciałem zażartować, poza tym, nie każdy tutaj ma pecha przebywać z Tobą tyle co ja, więc możesz takie rzeczy doprecyzowywać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 To może wymień wszystkie fazy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 A co to, kolokwium? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 (edytowane) 1. Faza lag (adaptacyjna) 2. Faza przyśpieszonego wzrostu 3. Faza wzrostu wykładniczego 4. Faza zahamowanego wzrostu 5. Faza stacjonarna 6. Faza zamierania (lizy) Edytowane 24 Stycznia 2014 przez Biniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Bardzo dobrze -3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ontario_ab Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Mam niestety problem z moim starterem. Ekstrakt, który miałem (w proszku) był wcześniej otwierany, a dokładnie z 5 miesięcy temu. Okazało się, że zamienił się w coś o konsystencji wyżutej, zaschniętej gumy do żucia. Czy mam do rozpuścić jednak, zagotować i potem dać w to drożdże Wyeast ? Czy może zacierać słód, odebrać część brzeczki, zrobić starter i choć na te 3h wrzucić na karuzelę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 ekstrakt jest higroskopijny, czyli ściąga wodę z otoczenia. Odmierz (jakoś) odpowiednią ilość ekstraktu i zagotuj minimum 15min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ontario_ab Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 (edytowane) No to drożdże są na karuzeli. 1. Czego mogę się spodziewać ? Piany ? Zmiany barwy ? Oczywiście jeśli będzie OK. 2. Czego się spodziewać jeśli jakoś wlazła infekcja ? 3. Czy one wolą to robić po ciemku ? Czy światło im nie przeszkadza ? Edytowane 24 Stycznia 2014 przez ontario_ab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 1. możesz się spodziewać wzrostu zmętnienia 2. to zależy jaka, jak bakteryjna to będzie w zapachu, jak dzikie drożdże to nie wyczujesz nic 3. zapytaj ich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Czy one wolą to robić po ciemku No pewnie że po ciemku jeszcze włącz im jaką nastrojową muzyczkę Quentin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Jak dla mnie Activator=Propagator i bez startera nie ma mowy o poprawnej fermentacji! Jedyne co się nie zgadza to cena. Po prostu więcej za nazwę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ontario_ab Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Nie wychodzi tak drogo, bo z gęstwy po pilsie dam do lagera wiedeńskiego, a jeszcze 3 kolegów gęstwą obdzielę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Podłączę się pod temat, bo mam zamiar uwarzyć Portera Bałtyckiedo na Wyeast'ach 2206 (Bavarian lager), ale mam kilka pytań natury laickiej: 1. Jak duży starter zrobić (kolbę mam 2l)? BS zaleca aż 4l. Czyli pierwszy 2l + aktywowana saszetka. A drugi również 2l + kilka ml gęstwy? 2. Czy dodanie pożywki Wyeast (http://www.wyeastlab.com/hb_productdetail.cfm?ProductID=15) do gara zaciernego ma jakiś znaczący wpływ na fermentację? Czy użycie tego specyfiku również wymaga sporządzenie tak dużego startera? Czy po prostu używa się tej pożywki do lepszego rozmnożenia drożdży w starterze? 3. Rozumiem, że po skończonej pracy startera mogę gęstwę umieścić w lodówce (gdyby warzenie sie jakoś przesunęło w czasie), czy od razu muszę zadać do fermentora? 4. HIPOTETYCZNIE - Powiedzmy, że saszetka ładnie mi napęcznieje, zadam ją bezpośrednio do fermentora i drożdże ruszą. Czy jest szansa, że w całości przefermentują tak ekstraktywną brzeczkę? ps. Do tej pory użyłem już dwóch "Activatorów". Pierwszy pęczniał dobry tydzień, a drugi kilka dni i po zadaniu bezpośrednio do fermentora ładnie pracowały/pracują (fermentacja jeszcze trwa). Brzeczki miały ekstrakty odpowiednio: 13.3 oraz 14.7blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Strasznie kombinujesz i każdy pomysł jest zły i jeszcze gorszy. Może lepiej zrób najpierw jakieś lekkie piwo i weź z niego gęstwę? W saszetce masz za mało drożdży na lekkiego lagera, a co dopiero na porter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Willow Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Co do kalkulatora danego przez WiHuRę, to liczy on chyba ze sporym zapasem. Z ciekawości wpisałem dane mojego ostatniego startera i wyszło, że w ogóle nie ruszy, a ruszyło przez noc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Kalkulator wylicza Ci ilość drożdzy potrzebną do całkowitego odfermentowania . Jeśli będzie za mały to co prawda fermentacja ruszy ale będzie za mało drożdzy aby ją zakończyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Willow Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Wygląda na to, że dofermentuje mi normalnie - po 6 dniach brakuje pół st. Blg do wyniku FFT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Strasznie kombinujesz i każdy pomysł jest zły i jeszcze gorszy. Może lepiej zrób najpierw jakieś lekkie piwo i weź z niego gęstwę? W saszetce masz za mało drożdży na lekkiego lagera, a co dopiero na porter. rozwiałeś tym samym moje wątpliwości. nie pomyślałem o tym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajker Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 He, he, przeszło mi to przez myśl, ale nie jestem pewien czy to dobry pomysł... A jak np za mocno napuchnie i pęknie gdzieś po drodze? Ale teraz kolei mam inny problem: MROZY! W Warszawie ma być -18°C: żeby nie zmarzły mi te biedne małe grzybki skulone gdzieś w kącie saszetki... Właśnie dopadł mnie ten problem, zamówiłem Wyeast 2000 Budvar Lager i dotarły do mnie dzisiaj lekko zmrożone w saszetce dało się wyczuć grudki lodu Czy mój zakup mogę już wyrzucić do śmieci, czy jest szansa że dadzą radę ? Na szczęście zamówiłem też rezerwowo Saflager W-34/70, więc raczej wykorzystam spadek temperatury w jednym z dostępnych mi pomieszczeń do 10 °C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Właśnie dopadł mnie ten problem, zamówiłem Wyeast 2000 Budvar Lager i dotarły do mnie dzisiaj lekko zmrożone w saszetce dało się wyczuć grudki lodu Czy mój zakup mogę już wyrzucić do śmieci, czy jest szansa że dadzą radę ? Do mnie drożdże dotarły w czwartek - nie było mnie w domu gdy przyszła przesyłka i nie wiem w jakim były stanie, ale były owinięte konkretnie folią a dodatkowo jeszcze kilkoma pustymi workami po słodzie więc nie powinny przemarznąć. Stłukłem pożywkę i dziś już napuchły. Jutro zrobię starter. Stłucz pożywkę i będziesz wiedział: jeśli napuchnie tzn że drożdże przeżyły i powinno być ok - nic tam się innego nie ma prawa namnożyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się