crosis Opublikowano 21 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 (edytowane) Dzisiaj przygotuję się do jutrzejszej poniedziałkowej warki (muszę posprzątać drożdże w lodówce). #47 - - Weizenbock - a właściwie weizendoppelbock Poprzednia warka była niesamowita, zdobyła też 5te miejsce na Slovak Homebrewing Star 2013. To będzie powtórka Skład: 1,9 kg - Pilzneński 1,5 kg - Monachijski 3 kg - Pszeniczny 0,7 kg - Karmelowy Strzegom 150 EBC 0,1 - niesłodowany owies dla poprawy filtracji drożdże: gotowy blend z poprzedniej warki #25: 3068 - Weihenstephan Weizen 1007 - German Ale oraz dodatkowe gęstwy: 3838 - Bavarian Wheat i 1007 - German Ale Proporcje powinny się ustalić na korzyść drożdży pszenicznych chmiel Lubelski, szyszka, 50g Zacieranie: 23l wody (więcej by nie weszło) słody wsypane w 44 °C 44 °C - 20' 53 °C - 10' 63 °C - 30' 73 °C - 45' mash out i 10' Chmielenie: 60' gotowanie 60' - 50 g Lubelski szyszka z tego roku Edytowane 23 Września 2013 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 23 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 Nie uwarzyłem tego weizenbocka w niedzielę tylko dzisiaj, w poniedziałek. Dzisiaj też zabutelkowałem #45 - Facebreaker. Wyszło 39 butelek, przy ~ 2,5 BLG, z dodatkiem 124 g cukru białego. Warzenie weizenbocka trwało zaledwie 6 godzin, co jest bardzo dobrym wynikiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 23 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 Muzycznie to mi każda warka Twoja smakuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 24 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 Hehehe. Dzięki. Koncepcja rockowego browaru mi też wpada w ucho Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 24 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 Weizenbock dzisiaj dostał blenda. Wyszło 22l 18 BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 1 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 #46 - Angel Dust II dzisiaj idzie w butelki. #47 - Kashmir II może już iść do piwnicy - 14°C powinno dać popracować germańskim oprawcom #43 - Miodek - ten naturalny powoli przestaje pracować i się klaruje. Odfermentował praktycznie do 0, jest bardzo wytrawny, winny, z lekką nutą miodu (głównie w zapachu). Bardzo fajny. Za to sycony mętny i jeszcze lekko pracujący. Na jutro planuję zacieranie jakiegoś sympatycznego ejla, z wykorzystaniem słodu bisquit i bursztynowego. Pamiętam mojego pilsa #23 - Doom & Gloom. 0,4 kg bisquit w tamtej warce (i fermentacja na mega neutralnych, czystych drożdżach) uczyniło go prawie niepijalnym na początku, ale po odpowiednim dojrzewaniu okazał się niesamowicie pysznym piwem. Tutaj postanowiłem kontynuować warzenie w tym kierunku - być może przygotować jeszcze małą "piątkę" na dodatek płatków dębowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 1 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 No i #46 poszedł w butelki: 42 x 0,5 l. Z dodatkiem 156 g cukru białego (trochę mniej, bo coś mi się zdaje, że coś tam jeszcze żarło). Zobaczymy, czy łyżka mąki pszennej utrzyma mętność piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 1 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 co nieco utrzyma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 1 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 Pożyjemy, zobaczymy. Jak na razie piękny aromat bananów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 1 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 (edytowane) Ok, no to zasyp gotowy (czeka na jutrzejszy powrót z roboty). Warka #48 - - 23 l, 25 IBU, 12 EBCSkład: 2 kg - Pale Ale Bestmalz 1 kg - Pilzneński Bestmalz 0,4 kg - Biscuit 0,2 kg - pszeniczny Bestmalz 0,2 kg - Karmelowy 30 Strzegom 15 g - Chmiel Iunga 30 g - Chmiel Lubelski Wyeast 1007 German Ale Zacieranie: 10 - 40 - 20 Chmielenie: 60' - gotowanie 60' - 15 g Iunga 10' - 15 g Lubelski 5' - 15 g Lubelski Fermentacja w ~15 °C (wymiotłem reszty słodów). Zostały specjalne, dodatki niesłodowane, odrobiona pszenicznego i nieco więcej monachijskiego. Edytowane 1 Listopada 2013 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 2 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 I komplet ostatnich 3 et: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 3 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Warka #48 - 22l 11,5 BLG - 86% wydajności wg BS2. Weizenbock zszedł do 8 i idzie do piwnicy. Jest landrynka, jest piękny aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 3 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 (edytowane) A miała być landrynka ? Skąd ona ? Edytowane 3 Października 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 4 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 Landrynkę pewnie dały drożdże, na początku jest to dość przyjemny aromat, ale później strasznie męczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 4 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 (edytowane) W moim Maibocku jest właśnie landrynka w aromacie, próbuje rozszyfrować skąd przyszła. Chyba temperatura mi uciekła przy fermentacji bo fakt chyba tylko drożdże mogły ją wytworzyć. Edytowane 4 Października 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 10 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 To drożdże, ale w sumie mogą to dawać German Ale w wysokiej temperaturze. Ostatnio weizenbock miał tę landrynkę bardzo mocną na starcie, potem się ułożyła. Piwo miało bardzo dobre przyjęcie, zarówno tutaj jak i za granicą. Co prawda pod kątem BLG to jest weizendoppelbock, ale 5-te miejsce w Slovak Homebrewig Star też miło o nim świadczy. Teraz mam nadzieję na to samo - wydatna landrynka, która potem podzieli się pulą aromatu z bananami i lekkim aromatem bocka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 13 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 A się pochwalę. #43 - Rocket Queen została dzisiaj sprezentowana podczas spotkania w ZUP i spotkała się z wyjątkowo dobrym przyjęciem, mimo, że ciągle, jak na ten woltaż, jest młoda Aż mi się miło zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 14 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 Ja się na nią nie załapałem jakoś, ale dostałem Pszenicę i AIPA, mam zamiar je dzisiaj spróbować wieczorem podczas śrutowania To ci napiszę jak wyszły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 14 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 Spoko. Pszenica jest młoda, AIPA (bo to nie APA) za to nie jest cytrusowa, więc się nie zdziw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 15 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 (edytowane) No to spróbowałem wczoraj twoich piw: 1. Na początek warkę 46 Angel Dust II - pszeniczne. Piwo po nalaniu do szklanki natychmiastowo straciło pianę i ni jak do końca jej nie było, dość mocno gazowane, kolor ciemno słomkowy mętny idealny na pszenicę. W zapachu lekki bannan oraz goździki dość zbalansowane, w zapachu też czuć ziarnistość. W smaku lekko kwaskowate słodkie, średnio pełne mocno musujące ogólnie bardzo dobre. Udana pszeniczka piłem z przyjemnością, zdziwiony tylko byłem brakiem innych estrów na tych drożdżach, ale to tam szczegóły. Zdjęcie: 2. potem warkę 45 Facebreaker AIPA Piwo po nalaniu do szklanki uzyskało ładną kremową czapę, pozostającą do końca piwa, w zapachu dość oryginalne na pierwszym planie owoce typu jabłko gruszka, oraz dość dużo tropikalnych, w tle cytrusy bardzo przyjemny zapach, karmel na bardzo niskim poziomie. Piwo było bardzo mętne jak na zdjęciu widać, ale nie wiem czy przez podróż czy ogólnie tak. W smaku mocna goryczka, dobra nie zalegająca, piwo dość wodniste przez co mega pijalne, wypiłbym drugie bo bardzo ciekawe, choć w pewnym momencie zaleciało mi delikatnie mydełkiem. Wycenie lekko musujące, do tego uderzająca gorycz coś dobrego Bardzo udane piwo ogólnie mało treściwe ale za to mocno pijalne, no tylko mętność dość duża. Zdjęcie: Edytowane 15 Października 2013 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 15 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 (edytowane) na pierwszym planie owoce typu jabłko gruszka, oraz dość dużo tropikalnych, w tle cytrusy bardzo przyjemny zapach, karmel na bardzo niskim poziomie. ja chyba przyjdę do Ciebie na korki sensoryczne bo jak dla mnie tam owoce są raczej nikłe, wręcz żadne, jak dla mnie głównie czuć nuty leśne, sosnowe, żywiczne oraz ziemiste, owoce to taki trzeci plan. Edytowane 15 Października 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 15 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 Ja też musiałem się dobrze postarać, żeby tam owoce poczuć ale fakt faktem, że to przyjemne piwo, a, że każdy czuje coś innego - każdy ma w końcu inny nos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 15 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 No właśnie dla mnie owoce na pierwszym miejscu były, dawałem Malwinie jeszcze powąchać też twierdziła, że bardziej owocami zapodaje, niż nuty leśne i żywiczne, one były właśnie bardziej w tle z bardzo delikatnym cytrusem ziemistości nie wyczułem w ogóle Wczoraj nie miałem jakieś super predyspozycji do próbowania piw byłem uwalony cementem i po pracy, a pozatym jak próbowałem to piwo to śrutowałem, więc trochę czynników zaburzających miałem, ale ogólnie wrażenie pozytywne zostawiło ono na mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 16 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 (edytowane) Prawie bym zapomniał: przedwczoraj, czyli w poniedziałek 14stego powstała: Warka #49 - Immigrant (song) - Altbier - 14 BLG - 38 IBU Skład: 3,8 kg - Monachijski Bestmalz 0,5 kg - Wiedeński Bestmalz 0.2 kg - Karmelowy 150 Strzegom 0,1 kg - Karmelowy 300 Strzegom 0,05 kg - Karmelowy 600 Strzegom 35 g - Tradition 30 g - Tettnanger Drożdże: Wyeast 1007 German Ale Zacieranie: 10-40-40 i 10' mash out Chmielenie: 60' - gotowanie 60' - 25 g Tradition, 20 g Tettnanger 15' - 10 g Tradition, 10 g Tettnanger Fermentacja: start w ~21 °C (w mieszkaniu), potem do piwnicy: 15-16 °C I ciągle nie wiem, co będzie warką #50.... Edytowane 16 Października 2013 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 17 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 I ciągle nie wiem, co będzie warką #50.... może RIS? Jak patrzę na zamieszczane receptury, to ostatnio wysyp RIS-ów ze względu na kategorie w Żywcu albo Dubbel? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się