olo63 Opublikowano 2 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Próba jodowa negatywna po około 2h warzenia zgodnie z instrukcją z zestawu (72 stopnie do uzyskania negatywnej próby jodowej) Warzone zgodnie z instrukcją -przerwa ferulikowa,przerwa białkowa,przerwa maltozowa. Kolor po zakropleniu płynem Lugola - ciemny brąz Proszę o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek1k Opublikowano 2 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Czyli dalej masz skrobię , trzymaj dalej w 72 Ma się rozumieć że, 2 godziny to całe zacieranie czy tez ostatnia przerwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 2 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 (edytowane) Ciemny brąz może być już wynikiem negatywnym. Kapnij jedną kroplę obok i zobacz czy kropla płynu w zacierze faktycznie zmienia kolor. Dodam dla ścisłości że, pozytywna - zmienia kolor, jest skrobia negatywna - nie zmienia koloru, skrobi brak Edytowane 2 Czerwca 2012 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 2 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Skrobia to kolor niebieski / granatowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 2 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Cześć ;-) Czyli dalej masz skrobię , trzymaj dalej w 72 Co ty nie powiesz? Wysłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 2 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Moje przemyślenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek1k Opublikowano 2 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 (edytowane) kol. bielok o co chodzi?- dochodzi się do wniosku że należy się wcale nie udzielać i nie odpowiadać na proste pytania początkującym w prosty sposób- kol olo63 , bo ekspert się czepi jako OT można to usunąć , nię będę postów nabijał a wygaszania nie widzę Edytowane 2 Czerwca 2012 przez slawek1k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 2 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 (edytowane) Czesć ;-) Zawsze mi sie zdawalo ze braz oznacza negatywna probe czyli skrobi juz nie ma, fiolet oznacza ze jest skrobia czyli proba jest pozytywa. Przynajmniej dla jodyny :-) Wysłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk Edytowane 2 Czerwca 2012 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek1k Opublikowano 2 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Masz rację, ale ciemnobrązowy a brązowy, który w przypadku braku skrobi jest jasnobrązowy to chyba trochę różnica No chyba że każdy kolory interpretuje inaczej, pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 2 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Dlatego w razie wątpliwości jedną kroplę testową obok kropnąć i porównać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo63 Opublikowano 3 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 Dziękuję wszystkim za odpowiedź ale niestety sprawa się rypła... coś musiało pójść źle ale mam nadzieje,że bourbon z tego będzie ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 Cześć. Dziękuję wszystkim za odpowiedź ale niestety sprawa się rypła... coś musiało pójść źle ale mam nadzieje,że bourbon z tego będzie ;] Moim zdaniem dobrze zatarłeś to piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 Dokładnie, popieram Grześka. Ogólnie to jak zacierałeś ponad godzinę to bym się jakimiś próbami nie przejmował, zbyteczny stres dla początkujących. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 Ja bym przetestowal termometr. Sent from my GT-I5700 using Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 10 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2012 Dlatego chyba lepiej sprawdzać przy pomocy jodowego wskaźnika skrobi od BA. Wskaźnik jest bezbarwny i nie ma problemu z testem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 10 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2012 http://www.wiki.piwo.org/Pr%C3%B3ba_jodowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 10 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2012 Dlatego chyba lepiej sprawdzać przy pomocy jodowego wskaźnika skrobi od BA. Wskaźnik jest bezbarwny i nie ma problemu z testem. czy aby na pewno jest bezbarwny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 10 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2012 Po kilku użyciach jodyny też nie ma wątpliwości kiedy pozytywna a kiedy nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 10 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2012 Może to i prawda ale jodyna robi plamy i pewnie czasami trudniej zobaczyć wynik jeśli zacier ma ciemniejszy kolor. Dotychczas stosowałem jodowy wskaźnik skrobi od BA i jestem zadowolony. Na moje oko preparat jest bezbarwny. Może lekko brązowy. Jak się nie zmieni kolor zacieru to próba jest negatywna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 10 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2012 Dlatego też słody barwiące dodaje się po próbie jodowej Wysłane z mojego MB525 za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 10 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2012 Nie chodzi mi o słody barwiące tylko o karmelowe i mocny ekstrakt podczas zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 11 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2012 (edytowane) Żeby nie było: płyn Lugola (a więc to, co najłatwiej pokazuje skrobię w zacierze) to nie to samo co jodyna. Jodyną też zobaczysz, ale płyn Lugola jest wg mnie (i znajomego biotechnologa) skuteczniejszy. Przy jodynie potrzebne jest większe doświadczenie tudzież rozpoznawalność kolorów, a dla mnie (stwierdzonego ćwierćdaltonisty) jest to nierealne. To raz. A dwa, polecany artykuł z wikii rozwiąże sprawę. Wg mnie jeśli masz sprawny termometr i postępujesz wg przepisu nie masz prawa mieć skrobi. Jeśli masz wątpliwości - kapnij na czysty talerzyk obok zacieru i dopiero na zacier. Porównaj kolory. Edytowane 11 Czerwca 2012 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekch2 Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 a czemu mi ciągle jodyna barwi na ciemno, po 1,5 godz. gotowania 65 - 72 st C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekch2 Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 ... nie po 2 godz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Nie ma prawa być skrobi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się