Willow Opublikowano 13 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2021 Tego akurat nie wiem - muszę wiedzieć, co mówić kumplowi, co jest dobry we wszystkie elektryczne-elektroniczne rzeczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 13 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2021 W dniu 12.05.2021 o 22:57, Willow napisał: Pod termostat, czy wystarczy pod sprężarkę od lodówki? Gdzieś pomiędzy, termostat możesz całkiem wywalić, a sterownik może być poza lodówką, najlogiczniej jest zazwyczaj wykorzystać istniejącą wiązkę, w tym przypadku trzeba tylko znaleźć tę odpowiednią. Wtedy reszta działa po staremu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Willow Opublikowano 2 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2021 Czy pisząc o macie grzewczej macie na myśli coś takiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Willow Opublikowano 13 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2021 W dniu 13.05.2021 o 23:12, x1d napisał: Gdzieś pomiędzy, termostat możesz całkiem wywalić, a sterownik może być poza lodówką, najlogiczniej jest zazwyczaj wykorzystać istniejącą wiązkę, w tym przypadku trzeba tylko znaleźć tę odpowiednią. Wtedy reszta działa po staremu. OK, udało się! Potwierdzam, da się to zrobić! Da się podłączyć sterownik działając wyłącznie na okablowaniu wewnętrznym lodówki i da się mate wpiąć zamiast żarówki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 13 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2021 Wy macie lodówkę i matę podłączoną na raz? Nie gryzie się to podczas fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Willow Opublikowano 13 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2021 A dlaczego by miało? To przecież po prostu zaizolowana termicznie skrzynia z instalacją chłodzącą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 13 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2021 Dlatego że to się kłóci ze sobą. Jak masz lodówkę w 24C to ona ci schłodzi piwo do ustalonego poziomu, np. 18C Drożdże ci same podniosą piwo do tych 18.3C wtedy ona znowu ci zacznie chłodzić do 17.7C Tak mam na inkbirdzie. Nie mam po co stosować maty na raz. Jeśli masz lodówkę w niskiej temperaturze to stosujesz tylko matę.Jak jest to na raz załączone to się nie będzie to ze sobą kłócić? Pytam tylko jak to działa po podłączeniu na raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 13 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2021 Chyba że w niskiej temperaturze trzeba stosować na raz. Ktoś opisze jak to wygląda podłączeniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 13 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2021 11 minut temu, INTseed napisał: Dlatego że to się kłóci ze sobą. Jak masz lodówkę w 24C to ona ci schłodzi piwo do ustalonego poziomu, np. 18C Drożdże ci same podniosą piwo do tych 18.3C wtedy ona znowu ci zacznie chłodzić do 17.7C Tak mam na inkbirdzie. Nie mam po co stosować maty na raz. Jeśli masz lodówkę w niskiej temperaturze to stosujesz tylko matę. Jak jest to na raz załączone to się nie będzie to ze sobą kłócić? Pytam tylko jak to działa po podłączeniu na raz. Moim zdaniem bez sensu, sam nie stosuję grzania w ogóle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Willow Opublikowano 14 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2021 I cały Wasz idealny świat idzie się kochać, kiedy lodówka stoi w 16 °C, a chcecie fermentować w 22 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 14 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2021 Godzinę temu, Willow napisał: I cały Wasz idealny świat idzie się kochać, kiedy lodówka stoi w 16 °C, a chcecie fermentować w 22 Wtedy tylko grzanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Willow Opublikowano 14 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2021 Fermentacja burzliwa nie jest jedynym etapem produkcji piwa, a podany przykład temperatury 22 °C nie jest jedyną stosowaną w piwowarstwie temperaturą . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 14 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2021 Nie rozumiemy się. Kiedy lodówka stoi i 20 st, a chcesz fermentować w 18 włączasz chłodzenie. Po tygodniu chcesz podnieść temperaturę do 20 st, wyłączasz chłodzenie. Po kilku dniach chcesz dofermentować w 24 st, więc włączasz grzanie. Używanie lodówki i grzałki w tym samym czasie uważam za zbędne - efektem jest np. chłodzenie do 17, włączenie grzałki i podgrzanie do 19, chłodzenie do 17 i tak dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Willow Opublikowano 14 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2021 Po to ustawiasz rzeczy typu histereza i opóźnienie sprężarki, żeby nie było takiego efektu . Uporczywie kłócisz się że stosowaniem sterownika, który jest używany od dobrych paru lat w piwowarstwie domowym . majlosz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 14 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2021 Po to ustawiasz rzeczy typu histereza i opóźnienie sprężarki, żeby nie było takiego efektu . Uporczywie kłócisz się że stosowaniem sterownika, który jest używany od dobrych paru lat w piwowarstwie domowym . Właśnie chciałbym się dowiedzieć jak to zrobisz aby ci to działało na raz. Każdy ma ustawione opóźnienie aby nie psuć lodówki. U mnie wynosi +-0.3C. Jak to ma u ciebie wyglądać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Willow Opublikowano 14 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2021 Z tego, co badałem temat, to większość osób ma ustawioną histerezę na 0,3 °C i opóźnienie sprężarki na 3 minuty. majlosz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 14 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2021 Godzinę temu, Willow napisał: Uporczywie kłócisz się A mi się wydawało cały czas, że prowadzę dyskusję... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Willow Opublikowano 14 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2021 To było lekkim tonem - nie atakuję . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 14 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2021 Peace Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 15 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2021 (edytowane) Korzystam z przerobionej lodówki z tym sterownikiem od 2 lat. Mam podpiętą również grzałkę, aby układ był uniwersalny. Robiłem również wszelkie możliwe próby i podstawowym błędem jest wbrew pozorom ustawianie małej histerezy, oraz umieszczanie czujnika bezpośrednio w brzeczce. Zaznaczam że miałem ispindla w brzeczce, który badał jej temperaturę. Temperatura ustawiona na 10°C. A oto moje wyniki: 1. Czujnik w powietrzu w lodówce, histereza 0,5°C - efekt: lodówka co minutę włączała na przemian chłodzenie, a później grzanie i tak w nieskończoność. Przy załączeniu agregatu, temperatura schodziła do 9,4°C, po czym bezpośrednio włączała się grzałka i temperatura szła do 10,6°C po czym włączał się znowu agregat i tak w kółko. Efekt ogólny: szybkie wyeksploatowanie lodówki i możliwość jej awarii, temperatura brzeczki stabilna +/- 0,4°C. 2. Czujnik w brzeczce, histereza 0,5°C - efekt: lodówka przy 10,6°C włączała agregat i temperatura w lodówce potrafiła dojść do -2°C, zanim temperatura brzeczki spadła. Dokładnie to samo w odwrotną stronę, czyli temperatura osiągała 9,4°C, włączała się grzałka i grzała do 25°C. Efekt ogólny: lodówce nic się nie działo, ale podejrzewam że temperatura brzeczki przy ściankach wiadra była o kilka stopni różna od tej w środku wiadra, temperatura brzeczki niestabilna +/- 3,4°C 3. Czujnik w powietrzu w lodówce, histereza 3°C - efekt: Lodówka włącza się rzadko (chłodzenie, grzanie w zależności od temperatury otoczenia) przy zadanych 10°C, grzałka nie włącza się wcale, gdyż po osiągnięciu 13°C włącza się agregat i temperatura w lodówce spada bezwładnościowo po wyłączeniu agregatu do około 7,8°C, a potem bez włączenia grzałki powolutku rośnie. Efekt: lodówka rzadko włącza agregat, grzałki nie włącza wcale. Efekt ogólny: lodówka nie wyeksploatuje się tak szybko, temperatura brzeczki +/- 0,2°C (czyli najstabilniejsza). To samo było przy nastawieniu temperatury 28°C (robiłem próbę z wodą) przy temperaturze 18°C (lodówka stoi w piwnicy). W tym przypadku tylko grzałka włączała się od czasu do czasu (rzadko), a agregat nie włączał się wcale. Reasumując - najlepsza jest metoda nr 3, gdyż nikt nie bierze pod uwagę bezwładności cieplnej cieczy (brzeczki). Aby podnieść, lub obniżyć temperaturę 20 litrów cieczy tylko o 0,5°C potrzeba sporo czasu. Mam tak ustawione i działa to idealnie, czy mam potrzebę grzania, czy chłodzenia temperatura brzeczka nie skacze mi nigdy o więcej niż powiedzmy te 0,27°C. Pozdrawiam Edytowane 15 Czerwca 2021 przez kiwitom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Willow Opublikowano 16 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2021 (edytowane) @kiwitom a próbowałeś wersji z zaizolowaną sondą przyklejoną do fermentora? Z tego, co widziałem na YT, mnóstwo osób tak robi. Edytowane 16 Czerwca 2021 przez Willow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 17 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2021 (edytowane) 11 godzin temu, Willow napisał: @kiwitom a próbowałeś wersji z zaizolowaną sondą przyklejoną do fermentora? Z tego, co widziałem na YT, mnóstwo osób tak robi. Nie, tak nie robiłem, bo wyszedłem z założenia że to "prawie" to samo co w punkcie 2. Izolujesz sondę od temperatury powietrza w lodówce, starając się uchwycić temperaturę brzeczki, której bezwładność cieplna jest ogromna, jeżeli jest to 20-25 litrów. Do tego masz przekłamanie w odczycie, gdyż brzeczka jest nieruchoma w wiadrze, a ty mierzysz jej temperaturę przy samej ściance wiadra, co wcale nie znaczy, że ta temperatura jest taka sama już w odległości 1 cm od ścianki, nie mówiąc już o środku wiadra. Jak pisałem wyżej, mam swoją metodę i ona się w 100% sprawdza i na pewno nie będę jej zmieniał. Ludzie wyciągają wnioski na podstawie odczytów samej sondy sterownika, gdzie te odczyty są w większości przypadków przekłamane. Jakby mieli dodatkowy pomiar w środku wiadra, jak ja ispindla, to wtedy sytuacja wyglądała by zupełnie inaczej. Edytowane 17 Czerwca 2021 przez kiwitom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekGaaD Opublikowano 17 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2021 (edytowane) 10 godzin temu, kiwitom napisał: Ludzie wyciągają wnioski na podstawie odczytów samej sondy sterownika, gdzie te odczyty są w większości przypadków przekłamane. Jakby mieli dodatkowy pomiar w środku wiadra, jak ja ispindla, to wtedy sytuacja wyglądała by zupełnie inaczej. Ja jestem taki ludź co ma spindel i czujnik na ściance przykryty kawałkiem pianki - różnice wskazań między nimi wahają się od 0,2 do 0,5 stopnia C sprawdzone na wiadrze i 20 litrowych warkach to samo przy 30 litrach w femzilli. Jakie fałszywe wnioski można wyciągnąć? Fakt sterownik to BrewPiless i dodatkowo mierzy temp. w lodówce. Używając STC z funkcją chłodzenia i grzania lepiej jest kontrolować temp. w lodówce niż samej brzeczki zapewne tak jak piszesz. Jednak pomiar temp. samej brzeczki czy na ściance fermentora czy w samej brzeczce niewiele się różni. Edytowane 17 Czerwca 2021 przez WojtekGaaD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Willow Opublikowano 17 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2021 @WojtekGaaDwybaczcie, że zaofftopię, ale muszę spytać. Używałeś tego spindla w FZ pod ciśnieniem? Ktoś gdzieś pisał, że od razu go zalewa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekGaaD Opublikowano 17 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2021 Pod ciśnieniem jeszcze nie. Fermzilla stoi w lodówce z kontrolą temp. i na ciśnieniowej fermentacji mi nie zależy. Często chmielę na zimno i zależy mi aby odbierać drożdże bez natleniania. Samo przelewanie też robię pod ciśnieniem wtedy spindel jest w sumie pod ciśnieniem ale krótko i jak na razie nic mu się nie stało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się