lukasz1202 Opublikowano 25 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 ...zaatakowane --> barwa ciemnobrązowa do czarnej, piwo nieprzejrzyste. Piana gęsta, obfita, długo utrzymująca się, drobnopęcherzykowa koloru lekko brązowego - cappuccino. W aromacie na pierwszym planie lekka paloność, lekkie fenole i kwaskowatość słodów pszenicznych. Piwo słodkie w smaku zarówno na początku i końcówce. Na końcu uwidacznia się lekka goryczka. Goryczka niska miękka, lekka nie pozostająca. Piwo średnio nagazowane, pełne, lekko oblepiające. Pijalne i ma się ochotę na następne - bardzo mi smakowało, tylko co z tym żołędziem - nie znam smaku Pomyślałem sobie że w takim razie też "zaatakuje" żółędziowe od Daniela i będę mógł sobie porównać odczucia A więc tak: Barwa: niemalże czarna, piwo nieprzejrzyste z brunatnymi refleksami u dołu kieliszka, Piana: ładna, drobno pęcherzykowa po jakimś czasie redukuje sie do kożuszka który zostaje do samego końca. Barwa lekko siwo-brązowa. Bardzo fajna Zapach: lekka paloność, sporo czekolady ale ani takiej typowo gorzkiej ani typowo mlecznej, coś pomiędzy . Zapach jest świeży, bardzo przyjemny dla nosa (i tu nie wiem czy to kwaskowość od słodów pszenicznych jak napisał Artur czy właśnie od żołędzi) Smak: Dość treściwe, delikatnie wyklejające, nie jest wytrawne, raczej słodkawe ale tą słodkość kontruje szybko kwaskowość która wg mnie może pochodzić od żołędzi. Jest inna niż od palonego jęczmienia, bardzo mi smakuje. Poza tym sporo czekolady. Kluczową rolę gra ta kwaskowość która wg mnie jest idealnie utrafiona Piwo piłem po ogrzaniu prawie do temperatury pokojowej. Dzięki Daniel Kamot1 czerwone mi też smakuje ;-) Bardzo się ładnie poukładało, muszę kilka flaszek schować. lukasz1202 no jakoś dojechaliśmy, nie było tragicznie. Barczewko- Rożnowo- Dywity tak to leciało. Koźlak wczoraj został zniszczony za pomocą paszczy, słodycz do przyjęcia, aromat naprawdę fajny, coś tajemniczego miał w sobie ten aromat, nie rozgryzłem co to za nuty ;-) Cieszę się Sławku że smakowało Byćmoże te nuty to melanoidyny które mogą pochodzić od tego właśnie słodu. Ja po ogrzaniu wyczuwam w nim jakby trochę porterowe nuty: suszona śliwka lub wiśnia z likieru. Chyba muszę zacząć warzyć portery bałtyckie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 25 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 To na pewno nie były melanoidyny, te dość dobrze znam ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dino Opublikowano 29 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2014 (edytowane) Panowie, wiosna w ogrodzie! Prawdopodobnie za ok. tydzień będę rozsadzał Marynkę. Może są chętni na sztobry? Może macie coś na wymianę? PS. http://www.piwo.org/topic/13387-sztobry-z-usa/ Edytowane 29 Marca 2014 przez Dino Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JerzyM Opublikowano 30 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 ja bym przytulił ze 2-3 celem odświeżenia "plantacji" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 30 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Ja tam też nie pogardzę, nawet dwoma, jak da radę ;-) Daniel jak tam śledzik? U mnie już następna partia w occie siedzi. @JerzyM - Szkoda, że się nie pochwaliłeś, że masz znajomych w Braniewie, co to nawet piwo warzą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JerzyM Opublikowano 31 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 @JerzyM - Szkoda, że się nie pochwaliłeś, że masz znajomych w Braniewie, co to nawet piwo warzą... eeee a o kogo chodzi bo jakoś tak nie czaję.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dino Opublikowano 31 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Śledzik jeszcze czeka na konsumpcję Jak będę robił rozsadzenia marynki to dam znać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamot1 Opublikowano 31 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Daniel jeśli jeszcze się nie spóźniłem i zostaną jakieś ze 2 sztobry (nawet jeden też będzie ok), to ja jestem chętny. Mam zamiar po raz pierwszy wyhodować chmiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 31 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Jerzy, nie kojarzysz nikogo ze Starych "kapci"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JerzyM Opublikowano 31 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Jerzy, nie kojarzysz nikogo ze Starych "kapci"? Bolek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 31 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Nooo, Bolek ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prodakt Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Panowie, zostałem CZŁONKIEM!!! ... naturalnie członkiem PSPD mam nadzieję, że to zobliguje mnie do systematyczniejszego warzenia (poza warzeniem z Danielem ostatnio cieniuję). Kiedy kolejne spotkanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 12.04, jakby za tydzień ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dino Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Co do przyszłej soboty... proponuję spotkać się normalnie w Starej Warszawskiej o 18:00. Warzenie wyjazdowe z kilku powodów lepiej przełożyć na inny termin(brak surowców, zajęte terminy, bałagan w 'browarze'). Myślę, że pogoda od maja będzie nam łaskawsza. Ogarniemy też sprawy sprzętowe i zrobimy warzenie u Artura i u nas. Jeśli tak to trzeba zrobić rezerwację. Jerzy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamot1 Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Witamy nowego CZŁONKA No to już nas kilku jest...4 lub 5, więc pozostali Panowie nie ociągać się...zapisywać do PSPD i otwieramy nasz oddział warmińsko-mazurski. Ja niestety odpadam z następnego spotkania, bo wyjeżdżam, wiec bawcie się dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 No to ja będę następny ;-) Z piwem to mam biedę, ale jakąś I*PĘ przytargam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dino Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Polecicie mi jakiś program do obliczeń piwnych? Jaki najlepszy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmczarny Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Polecicie mi jakiś program do obliczeń piwnych? Jaki najlepszy? Znaczy kalkulator? Czy kombajn do tworzenie receptur? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 program do obliczeń piwnych Program to BeerSmith lub darmowy BrewTarget Kalkulatory to tu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmczarny Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Program to BeerSmith lub darmowy BrewTarget Kalkulatory to tu BrewTarget doprowadzał mnie do rozpaczy momentami Ewentualnie, jak ktoś nie ma na pieńku z produktami firmy Apple, to jest tam bardzo dobry program iBrewmaster. Używam na ipadzie i sobie chwalę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 A mi tam BrewTarget bardzo odpowiada, ale cholera brak w nim magazynu :-/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamot1 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Beersmith i nic więcej - mam używam i jak się wszystko dobrze powpisuje (szczególnie profil sprzętowy), posprawdza wydajność podczas kilku warzeń, to praktycznie nie trzeba używać nawet balingomierza do sprawdzania ekstraktu brzeczki. Program jest super i jest nawet sposób, żeby go spolszczyć. Jest magazyn i masa innych kalkulatorów. Polecam bardzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Ale on ma jedną wadę... jest płatny ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamot1 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 20 USD to naprawdę nie jest wielki pieniądz, a masz wszystko co potrzebujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Nie chodzi o 20 $ a o sam fakt ;-) Kupiłbym sobie, ale najpierw muszę się zaczłonkować do pewnego stowarzyszenia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się