viki Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 22 lipca uwarzyłem pszeniczniaka. Skład standardowy – jasna pszenica i jasny pilzneński 60% - 40%. Przez tydzień na WB-06 zeszło z 12 do 2 BLG. Zabutelkowałem 29 lipca. Dziś rano wchodzę do łazienki i czuję drożdże Poszła jedna z butelek – odpadło denko. Po posprzątaniu postanowiłem sprawdzić jak z ciśnieniem w pozostałych butelkach... i przywitał mnie wielki pióropusz piwa. Odgazowałem wszystkie butelki ( tracą przy okazji ok 15% piwa (( ) Do refermentacji użyłem 3,5grama brązowego cukru na butelkę. Macie jakiś pomysł dlaczego tak się stało?? Jedyne co mi przychodzi do głowy to temperatura w pomieszczeniu ok. 25 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Widocznie za wcześnie rozlałeś do butelek, piwo nie skończyło fermentować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viki Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 hmmm uwarzyłem w niedziele. W piątek wieczorem przestało fermentować/bulgotać. W niedziele zabutelkowałem. Zeszło z 12 do 2 -czyli jednak za wcześnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Cześć. Wielokrotnie na forum pisano że WB-06 schodzą bardzo nisko, wręcz nieprzyzwoicie nisko jak na drożdże pszeniczne. Inna sprawa że dodałeś sporo cukru na refermentację i nastąpiła kumulacja - gaz z cukru + gaz z dofermentowanej brzeczki = granaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 A gdzie fermentacja cicha, no gdzie??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viki Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 (edytowane) fak no nic - w czwartek pijemy żeby niewybuchło a w sobotę warzę kolejne btw. to ile cukru to dać żeby niebyło sporo ? A gdzie fermentacja cicha, no gdzie??? no niebyło - poprzednie warki na y1433 schodziły do 4 i było ok Edytowane 7 Sierpnia 2012 przez viki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemczysław Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Tak troszkę doklejone. Ja jak rozlewam do butelek to robię to z lampką biurkową i sprawdzam czy nie ma pęknięć uszczerbków nadbitek etc... Średnio na 50 butelek odpadają 2-3, najprawdopodobniej twoje denko było już z uszczerbkiem dlatego wywaliło.Moja Gretta swego czasu lekko się "wygła" i kasowała co 3 butelkę nadłamywała szyjki i wywalało mi browary które nie były przegazowane... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 hmmm uwarzyłem w niedziele. W piątek wieczorem przestało fermentować/bulgotać. W niedziele zabutelkowałem. Zeszło z 12 do 2 -czyli jednak za wcześnie? Jak nie zrobisz testu odfermentowania, to nie będziesz wiedział do ilu ma zejść. Ale 5-6 dni to nawet na niewprawne oko za mało. Jak nie robisz cichej, to trzymaj ze 12-14 dni albo do osiągnięcia poziomu, jaki wskazał test odfermentowania. Z przelewaniem na cichą też nie ma się co spieszyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viki Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Jak nie zrobisz testu odfermentowania, to nie będziesz wiedział do ilu ma zejść. Ale 5-6 dni to nawet na niewprawne oko za mało. Jak nie robisz cichej, to trzymaj ze 12-14 dni albo do osiągnięcia poziomu, jaki wskazał test odfermentowania. Z przelewaniem na cichą też nie ma się co spieszyć. hmmm no tak dałem dupy na całej linii ale to 3 warka więc ciągle się uczę następna warka postoi 2 tygodnie A co z tym cukrem? Ile dawać? Mniej niż 3,5 gr na butelkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Kalkulator rezerwy brzeczki do refermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viki Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 powinienem dać 2,2 gr a dałem 3,5 plus brak cichej fermentacji = ładny granat ale ciągle się uczę czy po odgazowaniu będzie już ok czy lepiej jeszcze raz je odgazować ( wybić w ciągu 2 dni ? ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Jednorazowe odgazowanie nic nie da, trzeba to powtórzyć kilka razy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Butelki leżały w łazience? Na prawdę? ... Przenieś do piwnicy i wg mnie powinno być dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 To że butelki były w "ciepłym" przyspieszyło tylko przegazowanie, cicha przy pszeniczniaku?Moim zdaniem nie dofermentowane oraz dużo cukru do refermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Jacer cicha do pszenicy? Nie szalej! WB-06 żrą wszystko oprócz szkła 2Blg to dla nich dużo, chyba, że zatrzesz wg schematu 40°C 10 min, 62°C 15 min, 72°C 45 min. Wówczas są szanse, że niżej nie zejdą. Tak szybko nie zejdą. I do refermentacji 2-2,5 g cukru na butelkę. Powyżej 3 g będą zdarzać się granaty. Mamdobreklapki... Moje stoją w wiatrołapie. Nie mam piwnicy. Jakoś trzeba żyć. viki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viki Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 taaa to co zostało dziś jeszcze trafi do piwnicy ~ 18 stopni - w sobotę przychodzą znajomi żeby pozbyć się granatów nastepna pszenica poczeka na zabutelkowanie ok 14 dni no i dostanie 2gr na butelkę kolejna warka - kolejna nauka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 powinienem dać 2,2 gr a dałem 3,5 2,2 g na 0,5 l czyli 88 g na 20 l - może za dużo dla bitera, ale dla HW to za mało. Dlaczego uważacie, że 3,5 g to za dużo dla HW? Ja bym dał więcej, ale do prawidłowo odfermentowanego piwa i tu należy szukać problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewatywa8 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Ja dałem 4,5gr na mą druga warke jaką była pszenica na WB-06 i problemu nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 1. Użyłeś za dużo cukru, 2. Użyj cukier stolowy albo kukurydziany (glukoza), nie wszystkie cukry brązowe są takie same. 3. Dodaj cukier w wiadrze do butelkowania a nie w osobnych butelkach, to będziesz miał bardziej równe rozprowadzenie cukru w każdej butelce, użyj kalkulatora do obliczenia ilości. A gdzie fermentacja cicha, no gdzie??? W pszenicznym nie należy używać cichej, ale nieco dłuższa "burzliwa" by się tu przydała, ok. 2 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zawsze daje do pszenicy na wb06 cukier w ilosci 4g na 0,5l i nigdy nie było problemu. Może pomiar blg był nieprecyzyjny i było ponad 2 blg. Swoje pszenice trzymam 7 dni na burzliwej i 7 dni na cichej.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viki Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 było za dużo cukru i zbyt krótka fermentacja cukier dodawałem do fermentatora Mam nadzieję, że następna warka pójdzie bez problemów dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregroc Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Jacer cicha do pszenicy? Nie szalej! WB-06 żrą wszystko oprócz szkła 2Blg to dla nich dużo, chyba, że zatrzesz wg schematu 40°C 10 min, 62°C 15 min, 72°C 45 min. Wówczas są szanse, że niżej nie zejdą. Jak robiłem przerwę w 62°C 15 min, to wb-eki mi żarły do ok. 0,5 blg Teraz nie robię w ogóle przerwy maltozowej (za to dość wolno się podgrzewa zacier) i jest ok - odfermentowanie do 2 blg Co do testu odfermentowania - przy pszenicach akurat nie robię. Mierzę gęstośc dwa razy w odstępie dwóch, trzech dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastisz Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Witam, co lepsze do refermentacji glukoza czy cukier do butelek czy do fermentatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Do fermentora. Dodając do butelek możesz pominąć jakąś butelkę albo dodać do jednej dwa razy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 (edytowane) Każdy z nas robi inaczej, każdy uważa, że jego metoda jest dla niego najlepsza, spróbuj jednego i drugiego a zobaczysz co Ci bardziej pasuje. Do butelek jest "szybciej", ale jak pisze kolega wyżej, łatwo o pomyłkę (sypniesz dwa razy bądź w ogóle). Do fermentora schodzi trochę dłużej gdyż wcześniej trzeba rozpuścić cukier/glukozę w około 0,2-0,5l wody (w gorącej wodzie i ostudzić trochę) i na to wlać piwo - oba płyny powinny się dobrze zmieszać więc nagazowanie w każdej butelce będzie prawidłowe. Zapomniałem o najważniejszym, jest jeszcze jedna metoda. Do refermentacji używam brzeczki (odzyskuję ją z chmielin po gotowaniu). Potrzeba około 1-2l brzeczki w zależności jakie chcę osiągnąć nagazowanie. Edytowane 17 Sierpnia 2012 przez WiHuRa bastisz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się