bielok Opublikowano 21 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2009 Cześć Problem suszenia rozwiązałem za pomoca firanki którą kupiłem na szmatach za 3 zł i siostry która mi uszyła z tej firanki worki o średnicy ok 20-25 cm. Do takiego worka sypie słód i zawiazuje na końcu. Rewalecyjnie się układa na grzejniku i woda paruje wszystkimi płaszczyznami a nie tylko górą jak na przykład w jakiś miskach czy kuwetach. 4x na dobę obracam taki worek na grzejniku który ma tem. 50-55°C. Co do karmelizacji słodu to chyba tem. musi być grubo powyżej 100°C, z tego co czytałem słod monachijski dosusza się w tem. powyżej 80°C wiec do tej temperatrury chyba nie ma mowy o karmelzacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 21 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2009 Ja dosuszam w starej poszewce od poduszki Robi mi za worek. Słód w poszewce kładę na piec kaflowy u babci i dosycha. Potem usuwam kiełki (ocierając między dłońmi) i przesiewam przetakiem. Aktualnie mój słód dojrzewa i czeka na swoją kolej. Jak zwolnię fermentor to zrobię Weizen'a, potem Pale Ale i na tych samych drożdżakach (S-04) zrobię warkę z własnego słodu.. Niestety na wyniki eksperymentu trzeba trochę poczekać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 28 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2009 Cześć Produkcja słodu w trakcie Utknąłem przed problemem oddzielenia kiełków korzennych od słodu objechałem dwa targi w B-B oraz giełdę i nie znalazłem rzeszota - jak przypuszczam nie ta pora roku .... Dziś w sklepie metalowym kupiłem 0,5 mb siatki drucianej : która to przez siłowe działanie wkomponowałem nieco w wiadro: 3,5 kg słodu w 15 minut pozbawione jest kiełków: strata na wadze po odkiełkowaniu ok 200 g. na rurkach C.O. suszy sie następna porcja słodu: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 2 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2009 elo Od kolegi BNP dostałem przepis jak przetestować własny słod: "wyczytałem prosty sposób na kontrolę jakości wysuszonego słodu. Garśc słodu wsypuszesz do słoika z wodą. Ziarna pływające to idealnie wykiełkowane ziarno. Ziarna pływajace końcówką do góry to ziarna słabo wykiełkowane. Zaś ziarna leżące na dnie to ziarna nieskiełkowane." Moze sie przydać przy domowej produkcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 12 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2009 Cześć Dziś zrobiłem mały test własnego słodu: - 200 g pilzeński - 400 g pszeniczny zacieranie: 44°C - 20 min 64°C - 30 min (pozytywna próba jodowa) 72°C - 20 min (negatywna próba jodowa) filtracja na cedzaku wyłożonym pieluchą tetrową wysłodziłem 3,5 l o blg 10,5, wieć wydajność na tym etapie ponad 60 % testu nie chmieliłem - zabutelkowałem bedzie na startery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 12 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2009 testu nie chmieliłem - zabutelkowałem bedzie na startery Hmm... na startery niepewny surowiec? Nie wiem czy to dobry pomysł. Sam co prawda używam na startery ekstrakt pszeniczny z WESa, z którego mi nigdy dobre piwo nie wyszło, ale... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 12 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2009 testu nie chmieliłem - zabutelkowałem bedzie na startery Ale przegotowałeś brzed butelkowaniem? Tak trochę OT: czy rzeczywiście dla startera jest lepsza nie chmielona brzeczka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 12 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2009 Tak trochę OT: czy rzeczywiście dla startera jest lepsza nie chmielona brzeczka? i tak i nie, chmiel hamuje rozwój bakterii, ale podobnie też i drozdży, (bakterii chyba bardziej) ale i tak ja starterów nie chmielę, drożdżom nalezy zapewnić maksymalny komfort, a bakterii można się pozbyć w inny sposób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 12 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2009 Cześć Kopyr sprecyzujesz co masz na mysli pisząc : niepewny surowiec ? Zresztą za 2-3 tygonie bedzie wstepna odpowiedź apropos jakości, jak sie jutro nic nie skiepści warze waizena na tych samych słodach (19l) Brzeczkę na startery wrzącą wlewałem prosto do wyciagniętych z piekarnika butelek (10 min 120°C) po Kubusiu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 12 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2009 Kopyr sprecyzujesz co masz na mysli pisząc : niepewny surowiec ? Zresztą za 2-3 tygonie bedzie wstepna odpowiedź apropos jakości, jak sie jutro nic nie skiepści warze waizena na tych samych słodach (19l) Ja się nie znam, co w takim domowym słodzie mogło pójść nie tak, ale najpierw bym go wypróbował właśnie w jakimś piwie, zanim bym zaryzykował jako starter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 12 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2009 Bielok do odważnych świat należy. Kto nie ryzykuje ten nie wylewa. Przy warzeniu radziłbym zrobić próbę jodową. Ja to już przechodziłem i odechciało mi sie swojego słodu. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 23 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2009 Uwarzyłem piwko na własnym słodzie jęczmiennym - zapowiada się bardzo dobrze:) Wczoraj zalałem około 10kg żyta Czy ktoś się orientuje jak długo moczy się żyto przed słodowaniem? Wieczorem zalałem, przez noc wciągnęło trochę wody i powierzchnia była ponad lustrem wody... no i w tej wierzchniej warstwie zaczęły wyłazić kiełki. Natomiast to ziarno co nadal było pod wodą na razie nie ruszyło.. No i ogólnie nadal ziarno jest dość twarde.. jak długo je potrzymać w wodzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 23 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2009 Cześć. Zarówno pszenice jak i jeczmień moczyłem przez dobę 3x zmienajac wodę. Nie sadzę eby zyto jakos specjalnie sie różniło od innych zbórz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 23 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2009 Ja jęczmień moczyłem około 56-60h kilka razy zmieniając wodę.. niestety zboża różnią się od siebie, dlatego pytam Pszenżyto np. w takim samym czasie moczenia strasznie napęczniało i nie chciało potem kiełkować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 23 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2009 cześć Ja jęczmień moczyłem około 56-60h kilka razy zmieniając wodę.. za długo moim zdaniem .... po 24h moczenia jęczmień pieknie kiełkuje, potwierdzone u mnie i znajomego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 24 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2009 dłużej moczone zboże daje lepiej rozluźniony słód.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Słodowanie żyta zakończone. Mam 4kg. Niestety zostawiłem namoczone zboże i musiałem wyjechać na kilka dni. Żyto moczyło się 4 dni (wymianę wody i przewietrzanie zleciłem ojcu ) przez co część ziaren nie wykiełkowała. Chyba zabiło zarodki Zatem słód średniej jakości. Od dziś postanawiam, że zboże będę moczył około 24 - 36h. Skoro to domowe słodowanie, to będę robił po swojemu, a nie jak w przemysłowych słodowniach Skoro słodowanie jakoś powoli mi idzie (dziś zabutelkowałem PGFzWS), to wpadłem na szatański pomysł. Taki eksperyment: zesłoduję po kilka kilogramów jęczmienia, żyta, pszenicy (jak już się do sąsiada wybiorę ), pszenżyta i owsa. Potem zrobię piwka na tych słodach. tzn. warki w całości z poszczególnych zbóż. Na jednych i tych samych drożdżach.. (jeszcze nie wiem jakich) Ciekawe co z tego wyjdzie Co o tym sądzicie? Dziś namoczę 6-8kg pszenżyta. Jejski, jak długo moczysz pszenicę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Jejski, jak długo moczysz pszenicę? Na oko, około 30 godz. , jak napęcznieje to przepłukuję jeszcze raz i nie odsączam do samego końca, i staram się mieszać kilka do kilkunastu razy na dobę, w miarę możliwości. Robiłem pszenicę tylko dwa razy i żadnego doświadczenia nie mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 (edytowane) Kilka dni pięknej pogody pozwoliło mi wynieść się z domu ze słodowaniem i trochę przyspieszyć proces.. Teraz kiełkuję w zacienionej komórce a suszę promieniami słońca i wiaterkiem.. Pszenżyto kończy się suszyć (sporo go będzie ), owies zaczyna kiełkować, powoli... Edytowane 10 Kwietnia 2009 przez Maryush Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Słodowanie owsa zakończone, mam około 8kg. Aktualnie moczę żyto, po raz drugi. Teraz sam upilnuję i w odpowiednim czasie wyciągnę z wody (po ~20h). Czy ktoś w ogóle słyszał o słodowaniu owsa? Fakt, że jest trochę tłusty, ale może uda się z niego zrobić piwo jestem pełen nadziei Może powinienem założyć pamiętnik domowego słodownika? hmmm.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 witam słodowników Jak bielok wspomniał wysłodowałem metodą grzejnikową przez zimę wór jęczmienia i z pół pszenicy. Po kilku warkach stwierdziłem iż kiełkowanie do 2-3 cm kiełka jest stratą czasu. Ziarno moczyłem ok 12 h kiełkowałem do momentu całkowitego rozwinięcia się korzonka.Nie czekałem do pojawienia się kiełka liściennego. W takim słodzie jest już wystarczająca ilośc enzymów. Druga sprawa to poprawa wydajności warki dzięki braku ubytku skrobi przetwarzanej na kiełek i na oddychanie. Mam w planie budowę małej suszarni ale zobaczymy jak wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Po kilku warkach stwierdziłem iż kiełkowanie do 2-3 cm kiełka jest stratą czasu.Ziarno moczyłem ok 12 h kiełkowałem do momentu całkowitego rozwinięcia się korzonka.Nie czekałem do pojawienia się kiełka liściennego. Tak też i ja robię. Też musiałem do tego dojść doświadczalnie.. A to była dla mnie największa niewiadoma - do którego momentu pozwolić ziarnu kiełkować? Skoro piwo w domu robi się trochę inaczej niż w browarze, to dlaczego by nie słodować w domu trochę inaczej niż w słodowni (np. znacznie krótszy czas moczenia)? ;> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2009 (edytowane) Mam problem z oddzieleniem kiełków korzeniowych od słodu owsianego.. co się stanie jak będę zacierał z kiełkami? Powiedzmy 20% zasypu to byłby ten słód owsiany.. Edytowane 27 Kwietnia 2009 przez Maryush Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Cześć Mam problem z oddzieleniem kiełków korzeniowych od słodu owsianego.. a na czym polega ten problem ? możesz cos wiecej napisać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Mam problem z oddzieleniem kiełków korzeniowych od słodu owsianego.. co się stanie jak będę zacierał z kiełkami? Powiedzmy 20% zasypu to byłby ten słód owsiany.. Słyszałem ze korzonki dają goryczkowy posmak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi