pershi Opublikowano 12 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2012 (edytowane) Ze względu że już tutaj pisałem, pozwolę sobie odświeżyć temat. W kilku warkach, po dłuższym czasie leżakowania w butelkach, pojawił mi się taki nalot: Przepraszam za jakość zdjęć, pewnie nic na nich nie widać. Czy to jest infekcja? Przedstawione na zdjęciach piwa wypiłem, nie czułem dziwnych posmaków. Jedynie żona stwierdziła, że bitter (zielona butelka, jakieś dodatkowo wykwity na szyjce) jest kwaśny. Gdzieś, ktoś napisał że miał drożdże pływające na powierzchni butelki. Możliwe żeby to było to, czy po prostu to infekcja np tlenowcami? Znalazłem wspomniany wyżej wpis: Czasami pojawia mi się coś na powierzchni piwa (wygląda jak drożdże) ale jest tego niewiele i nie zauważyłem wpływu na smak i poziom nagazowania piwa. Ile dałeś cukru do refermentacji i w jakiej temperaturze butelkowałeś? z tematu: http://www.piwo.org/topic/6578-kozuch-po-raz-kolejny/ Edytowane 12 Września 2012 przez pershi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 12 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2012 Faktycznie jakość zdjęć kiepska, ale moze być coś podobnego jak czasami u mnie. Jak nie ma wpływu na smak, to nie m się co za bardzo przejmować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 12 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2012 (edytowane) Miałem to dwa razy: raz w piwie zainfekowanym ewidentnie, raz w takim absolutnie bez śladów infekcji... Jeśli piwo smakuje ok, to się nie przejmuj Tak to wyglądało u mnie, a piwo było najlepsze z tych, które robiłem - i jak już mówię: nikt nie stwierdził w nim infekcji Edytowane 12 Września 2012 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 13 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 Trochę mniejszą ilość nalotu mam jak u Kolegi. Postaram się o lepszą jakość zdjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamaro Opublikowano 6 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2017 może odświeżę temat zlałem moje pifko na cicha i było oki potem dodałęm chmiel na zimno i po 7 dniach taki efekt otrzymam , ale mimo wszystko zabutelkowałem czy mieliście taki przypadki trochę sie wkur...łem bo 29 l musiał bym wylać, puradawid 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 6 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2017 a śmierdziało? mi to wygląda na błonę która pojawia się przy twardej wodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 6 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2017 Nie raz takie coś ludzie mieli na forum : 117 stron takich samych problemów Ogólnie zakażenie czym? Nie wiem. Jeżeli piwo jest dobre nie przejmowałbym się czasem tak jest że infekcje nie wychodzą w smaku ani zapachu. No ale czasem śmierdzą więc wtedy doradzam kibel. Standardowo polecam sprzęt przelecieć NaOH - ługiem sodowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamaro Opublikowano 6 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2017 1 godzinę temu, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał: a śmierdziało? mi to wygląda na błonę która pojawia się przy twardej wodzie. nic nie śmierdziało a woda była z RO unit czyli bardzo mięka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Wiadomo co to za nalot w tych butelkach? Też mi się coś takiego pojawiło ostatnio w jednej warce. Nie wszystkie butelki to mają, tylko niektóre. Wszystkie myte tak samo. Piwo w smaku dobre, ale leży na razie jakieś 2 tygodnie w butelkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hunter28 Opublikowano 12 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 (edytowane) Witam IPA początkowe blg 16,5 po 14 dniach burzliwej 4, drożdże safale US 05 po przelaniu na fermentację cichą po 3 dniach zmieniło kolor na dużo ciemniejszy ocb? Edytowane 12 Lutego 2019 przez Hunter28 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beier Opublikowano 12 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 Może resztka drożdży opadła (ta cienka warstewka widoczna na dnie fermentora). Drożdże zawieszone w piwie zmętniają je ale też i rozjaśniają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hunter28 Opublikowano 14 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2019 Tak po przelaniu jest całkowicie inny kolor czyli wszystko ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf08365 Opublikowano 16 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2020 Proszę o pomoc. Moja pierwsza warka Polskie Jasne. Chciałem zlewać na cichą a tu takie coś (zdjęcie poniżej). Czy to infekcja? Co robić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 16 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2020 Wygląda OK. W jakim celu chcesz zlewać na cichą ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2020 wygląda spoko, ale ja bym jeszcze nie rozlewał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 16 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2020 14 minut temu, smerf08365 napisał: Proszę o pomoc. Moja pierwsza warka Polskie Jasne. Chciałem zlewać na cichą a tu takie coś (zdjęcie poniżej). Czy to infekcja? Co robić? Na przyszłość - jest dedykowany przyklejony wątek na takie pytania: W tym wypadku wygląda w porządku, resztki drożdży i piany po fermentacji. Jedyne co sprawdzenia, bo na zdjęciu słabo widać - biała plama mniej więcej na środku zdjęcia, ale jeśli to nie pleśń (a ze zdjęcia nie wygląda, to jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf08365 Opublikowano 16 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2020 25 minut temu, fotohobby napisał: Wygląda OK. W jakim celu chcesz zlewać na cichą ? Tak mam w przepisie, jest to moja pierwsza warka więc trzymam się kurczowo instrukcji. 19 minut temu, anteks napisał: wygląda spoko, ale ja bym jeszcze nie rozlewał Do butelkowania jeszcze poczekam 10 dni a teraz zlałem na cichą. 4 minuty temu, punix napisał: Na przyszłość - jest dedykowany przyklejony wątek na takie pytania: W tym wypadku wygląda w porządku, resztki drożdży i piany po fermentacji. Jedyne co sprawdzenia, bo na zdjęciu słabo widać - biała plama mniej więcej na środku zdjęcia, ale jeśli to nie pleśń (a ze zdjęcia nie wygląda, to jest ok. Ok, sorry za bałagan. Chciałem szybko się poradzić bo trochę się wystraszylem. Dzięki za pomoc ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 16 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2020 Zlewanie na cichą jest w tym przypadku bez sensu. Różnie ryzyko utlenienia piwa, a nawet jego infekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się