mohiro Opublikowano 9 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 Cześć, W niedziele po południu zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo (może warzyć to za dużo powiedziane, bo receptura z brewkita [real ale]). Zrobiłem wszystko jak kazali w instrukcji dołączonej do puszki, temperatura cały czas była między 25-26st. Dzisiaj będzie upływać 2 dzień i bąbelków nadal brak. Fermentacja wydaje mi się, że zaczęła się (wnioskuję po dosyć obfitej pianie oraz miłym zapachu drożdzy wokół pojemnika). W rurce fermentacyjnej cały czas woda próbuje być lekko wypychana na zewnątrz, ale tak jakby było za mało ciśnienia żeby przepchnąć bąbelki do góry. Bardzo możliwe, że na początku było troche za dużo wody w rurce, co na następny dzień po rozpoczęciu skorygowałem. Dodam jeszcze, że pojemnik wydaje się być szczelny, naciśnięcie lekko na pokrywę (która jest dosyć mocno wybrzuszona) skutkuje przesunięciem wody w rurce fermentacyjnej ku ujściu. Czy ktoś miałby pomysł co może być nie tak i jak sobie z tym poradzić? (myślę, że jeszcze nie jest za późno). Z góry dzięki za wszystkie rady:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 9 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 Pozostaje się wychłostać brzozową witką! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gąsior Opublikowano 9 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 Jeżeli uznać że "bulgotanie" to to samo co "bulkanie", to problem był swego czasu dosyć popularny http://www.piwo.org/topic/7508-bulkanie/ Jak to nie bulka? [media] [/media] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 9 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 Zerknij tutaj http://www.wiki.piwo.org/Pierwsze_piwo#Nie_.22bulka.22 mohiro 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 9 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 (edytowane) oraz miłym zapachu drożdzy wokół pojemnika) otóz to. Stawiam na nieszczelność w okolicy rurki, a dokładnie tej uszczelki. Czasem tak wiercą te dziury w pokrywach fermentorów że pożal się Boże. Ja raz rozrobiłem trochę mąki z wodą i tą kleistą papką zalałem połączenie rurki z pokrywą, bo tam właśnie był wyczuwalny zapach fermentacji. "Bulkanie" natychmiast się rozpoczęło Edytowane 9 Października 2012 przez mario633 mohiro 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mohiro Opublikowano 9 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 Zerknij tutaj http://www.wiki.piwo.org/Pierwsze_piwo#Nie_.22bulka.22 Dzieki:-) Troche mnie to uspokoiło. oraz miłym zapachu drożdzy wokół pojemnika) otóz to. Stawiam na nieszczelność w okolicy rurki, a dokładnie tej uszczelki. Czasem tak wiercą te dziury w pokrywach fermentorów że pożal się Boże. Ja raz rozrobiłem trochę mąki z wodą i tą kleistą papką zalałem połączenie rurki z pokrywą, bo tam właśnie był wyczuwalny zapach fermentacji. "Bulkanie" natychmiast się rozpoczęło Rzeczywiście, docisnąłem mocniej pokrywę, docisnąłem mocniej rurkę i są bąbelki;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastisz Opublikowano 9 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 jak wyżej piszą koledzy bankowo nie szczelność jak masz i piankę i miły zapach to będzie dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 9 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 Koledzy winiarze też miewają podobne rozterki http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?fid=14&tid=22392 A tak na serio, to najlepszym wyznacznikiem procesu fermentacji nie jest bulkanie tylko obniżająca się gęstość brzeczki. elroy i gąsior 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 9 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 Gąsior kapitalny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 9 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 No nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 9 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 Czesiu zajumał bulkadełko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 10 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2012 Znowu? może elroy trzeba zrobić pod kategorię w piaskownicy piwowarskiej (jak z uprawą chmielu w surowcach) "bulkanie" ,a drugą "zeszło do X blg" tylko widzę że coraz kreatywniejsze są odmiany słowa bulka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się