Skocz do zawartości

wysładzanie większych ilości - praktyczne aspekty


VeryBerry

Rekomendowane odpowiedzi

Warto w górnej części rurek wywiercić po jednym otworze 5 mm, to ułatwi "zatapianie" filtratora w brzeczce. Wężyk wyprowadza się nad brzegiem garnka i przed filtracją zasysa brzeczkę ustami.

Jest z tym trochę problemu, ale filtrator na stałe w kadzi tez ma swoje niedogodności, przy myciu, mieszaniu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

podjąłem decyzję i kupiłem sobie skrzyneczkę o pojemności jakieś 50l jako kadź (zacierno) filtracyjną. Do tego zrobię filtrator rurkowy z PCV (miedziany wychodzi jednak znacznie drożej, i konstrukcyjnie wymaga więcej pracy)

 

http://allegro.pl/sh...item=2742837829

 

pomyślę nad opatuleniem tej skrzynki styropianem, albo jakąś grubszą karimatą - to powinno rozwiązać problem ewentualnego zacierania jednotemperaturowego.

Edytowane przez VeryBerry
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy dowiadywałeś się czy ta skrzynka jest odporna na temperatury ok 60-70°C? Żeby Ci się nie rozpłynęła gdy zaczniesz tam podgrzewać wodę...

 

A powiem Ci, że... nie:)

dowiedziałem się jedynie że jest szczelna i przystosowana do produktów spożywczych (również płynnych). Wątpię że użytkownik potrafiłby mi odpowiedzieć na to pytanie.

Patrząc na konstrukcję skrzynki myślę, że da radę - zważając również na to że ma dość dużą wytrzymałość (30kg) sądzę że będzie miała dostatecznie szerokie ścianki. Po za tym to 60-70 stopni to nie też tak duża temperatura.

 

na koniec dodam, że mam nadzieje że mam rację:D bo wiadomo że często zdjęcia a rzeczywistość to często zupełnie różne bajki:)

 

kurcze... dałeś mi teraz do myślenia. Jak tylko przyjedzie zaleje ją gorącą wodą po "kurek" bo mi to spać nie da.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tą skrzynkę która jak wkleiłem wyżej (post #11) można używać w zakresie od -20°C do 110°C. Była naklejona instrukcja od producenta na opakowaniu. Producent OKT, model Robusto.

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

Tą skrzynkę która jak wkleiłem wyżej (post #11) można używać w zakresie od -20°C do 110°C. Była naklejona instrukcja od producenta na opakowaniu. Producent OKT, model Robusto.

 

Postanowiłem, że kupię jeszcze taką skrzynkę bo faktycznie jest dużo lepiej przystosowana do potrzeb. Wszytko równe, mocne i jasno opisane. Okazało się że mają takowe w Liroy'u którego mam od siebie jakieś 5km i to w dobrej cenie bo za 34zł (gorzej z pokrywą za którą dałem 20zł)

 

konstrukcję filtra też będę miał podobną z tym że zastosuje zaworek kulowy. Chciałem coś bardziej skomplikowanego ale po co sobie utrudniać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

no i jest filtrator i pojemnik do wysładzania. Zrobienie całości zajęło jakieś 1,5 godziny. Ogólnie nic skomplikowanego, jedyny problem miałem ze znalezieniem przejściówki z cpvc=>gwint 1/2 cala.

 

Efekty:

http://www.piwo.org/gallery/image/3084-filtrator-rurkowy/

http://www.piwo.org/gallery/image/3085-kadz-filtracyjna-z-filtratorem/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam taki fitrator rurkowy i nigdy go nie kleilem. Łatwo się składa i rozkłada do umycia. Dawniej wkładałem go do zacieru w garnku, a teraz mam zamontowany do kranika w lidlowym kociołku. Grzeje się z zacierem i nic się nie rozwala. Zaletą nieklejenia jest też fakt, że mogę go składać w dowolne konfiguracje i w różne garnki. Jest to najtańsze rozwiązanie, tańsze od oplotu, choć trochę pracy trzeba włożyć.

A co do zwiększenia wybicia... Można kupić fermentory większe niż 33 litry, ale takie ciężko się przenosi samemu. Też bym chciał zwiększyć wybicie, ale coraz mniej komfortowo się operuje takimi dużymi sprzetami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rzadko który plastik (czy to PE, PP, PVC itd) jest odporny długotrwale na działanie wysokich temperatur, a co dopiero w kwaśnym środowisku jakim jest brzeczka/zacier. Ja bym zainwestował jednak w miedź.

Poza tym jak sobie wyobrażasz władanie filtratora do kadzi zaciernej po zacieraniu? Jak go zatopić i wyprowadzić rurkę z filtratem? Lewar robić? Filtrator raczej powinien być przykręcony do wewnętrznej strony kranika przez cały czas.

 

Mój ma już 4 lata i działa. Przez conajmniej 3 lata wkładałem go do kadzi zaciernej i nie było z tym problemów. Na zasadzie lewara szło gładko.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dawniej wkładałem go do zacieru w garnku, a teraz mam zamontowany do kranika w lidlowym kociołku. Grzeje się z zacierem i nic się nie rozwala.

Czy można prosić jakieś zdjęcia?

Czy nie ma problemów z przypalaniem zacieru?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no i jest filtrator i pojemnik do wysładzania. Zrobienie całości zajęło jakieś 1,5 godziny. Ogólnie nic skomplikowanego, jedyny problem miałem ze znalezieniem przejściówki z cpvc=>gwint 1/2 cala.

 

Efekty:

http://www.piwo.org/...trator-rurkowy/

http://www.piwo.org/...-z-filtratorem/

Na jaką głębokość są nacięcia-pół obwodu,czy mniej?

jak się zachowuje przy filtrowaniu pszenicznego w stosunku do oplotu?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dawniej wkładałem go do zacieru w garnku, a teraz mam zamontowany do kranika w lidlowym kociołku. Grzeje się z zacierem i nic się nie rozwala.

Czy można prosić jakieś zdjęcia?

Czy nie ma problemów z przypalaniem zacieru?

 

Jak tylko będę zacierał to zrobię zdjęcia. Tuż nad filtratorem obraca się mieszadło.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no i jest filtrator i pojemnik do wysładzania. Zrobienie całości zajęło jakieś 1,5 godziny. Ogólnie nic skomplikowanego, jedyny problem miałem ze znalezieniem przejściówki z cpvc=>gwint 1/2 cala.

 

Efekty:

http://www.piwo.org/...trator-rurkowy/

http://www.piwo.org/...-z-filtratorem/

Na jaką głębokość są nacięcia-pół obwodu,czy mniej?

jak się zachowuje przy filtrowaniu pszenicznego w stosunku do oplotu?

 

U mnie nacięcia są gęsto gdzieś do głębokości 1/3 lub 2/5 przekroju. Oplot mi się zatkał przy normalnym zasypie i go wywaliłem, a przy stoucie owsianym, który ostatnio zacierałem szło wolno, ale szło. Przy pszenicznym (double wit) na początku szło bardzo zanieczyszczone, ale jak ułożyło się złoże to miałem klarowny filtrat.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Ładnie. Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś to polecam, zgodnie z sugestią codera, zrobić od góry małe dziurki odpowietrzające w rurkach. Inaczej, podczas przenoszenia zacieru, będzie podrywać Ci cały filtrator do góry.

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy pszenicznym (double wit) na początku szło bardzo zanieczyszczone, ale jak ułożyło się złoże to miałem klarowny filtrat.

Ale szło dobrze,czy "jak krew z nosa"?Bo mi na oplocie pszenica to tragedia...

Ładnie. Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś to polecam, zgodnie z sugestią codera, zrobić od góry małe dziurki odpowietrzające w rurkach. Inaczej, podczas przenoszenia zacieru, będzie podrywać Ci cały filtrator do góry.

Dzięki za uwagę z tym odpowietrzeniem-myślę o zalaniu gorącą wodą przed wrzuceniem zacieru-co Ty na to?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W przypadku rurek z dziurkami chyba podbicie jest zbędne, nigdy nie stosowałem, poprostu od razu leje zacier, dziurki skutecznie odpowietrzają. Inną sprawą jest, że zacieram na rzadko (3,5:1) więc tak czy siak mam dużo wody w zacierze.

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Użytkownik VeryBerry dnia 20 styczeń 2013 - 17:51 napisał

no i jest filtrator i pojemnik do wysładzania. Zrobienie całości zajęło jakieś 1,5 godziny. Ogólnie nic skomplikowanego, jedyny problem miałem ze znalezieniem przejściówki z cpvc=>gwint 1/2 cala.

 

Efekty:

http://www.piwo.org/...trator-rurkowy/

http://www.piwo.org/...-z-filtratorem/

Na jaką głębokość są nacięcia-pół obwodu,czy mniej?

jak się zachowuje przy filtrowaniu pszenicznego w stosunku do oplotu?

 

Nacięcia robiłem niemal do połowy - powiedzmy tak z 4/10. Nie ciąłem, tego z milimetrem w ręku, tylko na wyczucie wiec są jakieś tam małe odchylenia, ale połowy nie przekraczałem. co do samej filtracji to nie mam pojęcia jak to będzie się sprawdzać bo jeszcze go nie testowałem (jak widać są jeszcze kody kreskowe na kolankach;) ). Jak już coś przefiltruje na pewno podzielę się spostrzeżeniami, ale patrząc na opinie osób które używają podobnych fitratorów, myślę że opinia może być tylko jedna:)

 

Ładnie. Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś to polecam, zgodnie z sugestią codera, zrobić od góry małe dziurki odpowietrzające w rurkach. Inaczej, podczas przenoszenia zacieru, będzie podrywać Ci cały filtrator do góry.

 

No właśnie zastanawiałem się czy to zrobić, ale skoro to ma ułatwić życie to zajmę się tym w najbliższym czasie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dawniej nie miałem wspomnianego odpowietrzenia, bo uważałem za zbędne. Ponieważ część rurek wymieniałem, by pasowały do lidlowskiego kotła nowe są ponacinane rzadziej, ale z góry i z dołu. Ale nie wszystkie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zastanawiałem się kiedyś,czy można zrobić filtrator z Pex-al , nawet gdzieś tu na forum czytałem ,że ma atest do wody to może być.Fajnie by było,bo można ją łatwo profilować , ale po nacięciach brzeczka będzie miała kontakt z aluminiowym rdzeniem-aluminium chyba jest szkodliwe w kontakcie z żywnością,co?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gdyby ktoś nie wierzył... filtracja 'rurką', która się wkłada do zacieru i przy pomocy lewara zlewa bezproblemowo. Nie znalazłem archiwalnych zdjęć samej rurki, więc za max dwa dni na świeżo dodam.

post-31-0-18003100-1358894514_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.