scooby_brew Opublikowano 30 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2012 (edytowane) Rye In The Sky - Rye IPA Warka: 11 gal (41.6L) Goryczka: 60 IBU Kolor: 14 SRM OG: 1.060 (14.7* Plato, 15.3* Bx) Wydajność: 75% Słody: 16.0 lbs. (7.26 kg) 2-row pale malt 8.0 lbs. (3.6 kg) rye malt 2.0 lbs. (0.9 kg) Crystal 60 2.0 oz. (57g) Chocolate malt Chmiele: 2 oz. (57 g) Amarillo 60 min. 2 oz. (57 g) Cascade 20 min. 2 oz. (57 g) Amarillo 15 min. 2 oz. (57 g) Cascade 0 min 2 oz. (57 g) Amarillo dry hop 2 oz. (57 g) Cascade dry hop Drożdże: US-05 Zacieranie: 152*F 60 min _____________________________________ Ta sama receptura "po polsku": Żytnie IPA Warka: 20 l Goryczka: 60 IBU Kolor: 28 EBC Brzeczka: 15.3* blg Wydajność: 75% (liczone "po amerykansku") Słody: 3,5 kg - Pils 1,75 kg - słód żytni 0,5 kg - jasny karamelowy 25 g - czekoladowy Chmiele: 25 g Amarillo 60 min. (albo 40 g Marynki, 60 min.) 25 g Cascade 20 min. 25 g Amarillo 15 min. 25 g Cascade 0 min 25 g Amarilo - chmielenie na zimno 25 g Cascade - chmielenie na zimno Drożdże: US-05 Zacieranie: 67 °C 60 min Edytowane 5 Marca 2013 przez scooby_brew Gemin i e-prezes 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 30 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2012 O kolejny ciekawy przepis Kolegi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 30 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2012 Robiłem kiedyś Żytnie piwo z amerykańskimi chmielami, całkiem fajne było, do powtórzenia. http://www.piwo.org/topic/1745-sziszi-warzy/page__st__60#entry53527 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 31 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 Żyto to mój ulubiony "surowiec alternatywny", świetnie pasuje do ciemnych, nieco mocniejszych piw. Jak ktoś się obawia gluta przy filtracji, to polecam płatki żytnie zamiast słodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 31 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 nie wiem czy już nie pytałem o ilość,ale ile max dajesz tych płatków na standardową warke 12 blg, żeby nie było problemów z filtracją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 31 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 Do tej pory 1200g, teraz sprawdzę jak się filtruje 1600g. Krzysiu z b.bizu zgłaszał problemy z filtrowaniem 2400g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 31 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 mam plan na 1 kg,czyli niczego nie mam się obawiać,przy 1 kg słodu żytniego myślałem,ze mnie trafi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 26 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 A jakby przefemrentować to piwo drożdżami do pszenicznego? Czego można się wtedy spodziewać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 26 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 Banany i goździki w IPA ? Nieee. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 27 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 Banany i goździki w IPA ? Nieee. No chyba racja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-julian- Opublikowano 20 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 Witam Można dodać do zasypu płatki żytnie ? Tak to by wyglądało Słody:4 kg - Pils2 kg - słód żytni0,5 kg - jasny karamelowy30 g - czekoladowy 0,8kg płatki żytnie błyskawiczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 20 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 W/g mnie to jest świetny pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-julian- Opublikowano 20 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 Jaka temperatura fermentacji będzie najlepsza? Mam do wyboru 15-16 stopni i pokojową 20 stopni 1-4 dni 15 stopni a później 20 stopni i ostatni tydzień chmieleniem na zimno 15 stopni ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się