H.M. Opublikowano 3 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2012 W czym można odmoczyć aluminiową chłodnicę z BA, żeby wypłukało dziadostwo z między dystansów? Niby się dezynfekuje w gotowaniu, ale jednak brud się tam zbiera i spokoju mi to nie daje. Raz na jakiś czas pasowało by się pozbyć dziadostwa z tych dystansów, ale boję się chemii, bo nie wiem z czym mi aluminium zareaguje i co da się łatwo spłukać? Podobnie miedziany filtrator, niby myje, dezynfekować go nie trzeba, ale z czasem czuć go specyficznie metalem, da się tego zapaszku jakoś pozbyć? (zapobiegać powstawaniu?) dori edytowałam temat na bardziej adekwatny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 3 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2012 Ja swoją chłodnicę z BA co kilka warek dezynfekuje w roztworze ACE, wszystko ładnie czyści. Dodatkowo porozginałem te blaszki dystansujące aby móc łatwo wypłukac osady, które uwielbiają się tam gromadzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 3 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2012 W czym można odmoczyć aluminiową chłodnicę z BA Ale te chłodnice nie są z aluminium Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 3 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2012 W czym można odmoczyć aluminiową chłodnicę z BA Ale te chłodnice nie są z aluminium Nawet tego nie doczytałem, dlatego dziwiłem się dlaczego w tytule jest aluminium Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 3 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2012 U, faktycznie to jakaś stal.. Dobry pomysł z tym rozgięciem dystansu. Chodzi mi tylko o umycie, dezynfekować tego nie potrzebuje. Tylko wkurza mnie, że nie wiem co mi tam rośnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 15 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 (edytowane) Hej. Dostałem od kolegi rurkę miedzianą, z której zrobiłem chłodnicę. Problem jest tym, że ta rurka pokryta jest sporą ilością brudu i różnych czarnych i zielonych nalotów. Jak się tego pozbyć? Normalnie papierem ściernym czy jakimś preparatem do czyszczenia miedzi? Edytowane 15 Maja 2013 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 15 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 Najpierw wygotuj ją z dodatkiem kwasu cytrynowego, później przejedź ją drobnym papierem ściernym. bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciucha67 Opublikowano 15 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 Hej. Dostałem od kolegi rurkę miedzianą, z której zrobiłem chłodnicę. Problem jest tym, że ta rurka pokryta jest sporą ilością brudu i różnych czarnych i zielonych nalotów. Jak się tego pozbyć? Normalnie papierem ściernym czy jakimś preparatem do czyszczenia miedzi? Miedź pięknie czyści się CIF'em i wszelkimi innymi preparatami cifopodobnymi. Ja swoją tak właśnie czyszczę jak zajdzie patyną czy innym dziadostwem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 30 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2013 Dzięki chłopaki! Wsadziłem chłodnicę do wrzątku z kwaskiem cytrynowym, chwilę pogotowałem, później przetarłem ją lekko gąbką do mycia naczyń i się świeci jak psu jajka;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bulipunk Opublikowano 3 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 Mam chłodnicę miedzianą od 2008 i nigdy jej nie myłem, prócz opłukania wodą przed i po pracy. Hym... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 4 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 Ja też tylko płuczę, od razu po schłodzeniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Po użyciu chłodnicy płuczę ją i przecieram gąbką. Ale po jakimś czasie nieużywania jej i tak pojawia się na niej czarnawy nalot. Po gotowaniu chłodnica znów jest czysta, ale ten czarny nalot który się rozpuszcza w gorącej brzeczce nie jest szkodliwy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 W krótkim czasie na pewno nie szkodliwy. O efektach długofalowych nie wiem. :-) Ja przed użyciem przecieram swoją chłodnicę szmatką z CIFem. Zawsze czarna jest choć chłodnica wydaje się czysta. Najlepiej byłoby chyba pogotować z kwaskiem cytrynowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 U mnie po myciu cif'em znika ciemny nalot, z tym że ja porządnie szoruję gąbką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się