kaplos90 Opublikowano 16 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 WItam po od długiej przerwie zaczelismy warzyć i uwrzyliśmy wazienboka wegług recetury naszejgo kolegi Tomxa taki nik więc nie opisywaliśmy tego na forum i wszytsko było by fajnie gdyby po odwraciu piwa nieczuć było drozdzy jak sie to otworzy to czuc fetor drożdzy ja sie zagłbam w piwo i chiałbym wiedzieć skąd to sie wzieło czciłabym żeby ktos udzielił pre rad wciąż poczatkujacemu piwowarowi czekam na odpowiedzi pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 "uwrzyliśmy ... wszytsko ... odwraciu ... zagłbam ... czciłabym" prawie jak dubbing w Allo allo że ile czasu piwo jest już w butlekach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 WItam po od długiej przerwie zaczelismy warzyć i uwrzyliśmy wazienboka wegług recetury naszejgo kolegi Tomxa taki nik więc nie opisywaliśmy tego na forum i wszytsko było by fajnie gdyby po odwraciu piwa nieczuć było drozdzy jak sie to otworzy to czuc fetor drożdzy ja sie zagłbam w piwo i chiałbym wiedzieć skąd to sie wzieło czciłabym żeby ktos udzielił pre rad wciąż poczatkujacemu piwowarowi czekam na odpowiedzi pozdrawiam A jak smak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaplos90 Opublikowano 16 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 Jakis czas temu w sierpniu st anger stwierdził ze to piwo przeniczne i 2 tyg fermentacji bużliwej mu wystarczy bez cichej bo to mentne nie jest a co ciekawe wogóle sie nie nagazywało jak butlkowalismy dlaismy miarke na 0.5 na duza butelke piwo jest pijane tylko że sie nie nagazaowało i tymi drożdzami bardzo czuć i nawet w smkau są Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaplos90 Opublikowano 16 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 w butelkach 4 miesiace a le na poczatku po 2 tygodniach było to samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 16 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 Proszę, pisz po polsku, po śląsku jak wolisz. Bełkot trudno zrozumieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 16 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 Jakis czas temu w sierpniu st anger stwierdził ze to piwo przeniczne i 2 tyg fermentacji bużliwej mu wystarczy bez cichej bo to mentne nie jest a co ciekawe wogóle sie nie nagazywało jak butlkowalismy dlaismy miarke na 0.5 na duza butelke piwo jest pijane tylko że sie nie nagazaowało i tymi drożdzami bardzo czuć i nawet w smkau są Jakiś czas temu w sierpniu "st anger" stwierdził ze to piwo pszeniczne i 2 tyg fermentacji burzliwej mu wystarczy bez cichej bo to mętne nie jest a co ciekawe w ogóle się nie nagazowało jak butelkowaliśmy daliśmy miarkę na 0.5 na dużą butelkę piwo jest pijane tylko że się nie nagazowało i tymi drożdżami bardzo czuć i nawet w smaku są. Próbowałem to przetłumaczyć. Ale nawet po poprawie błędów nic z tego nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaplos90 Opublikowano 16 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 zrorobiliśmy to według tego przepisu Zasyp: Pszeniczny jasny 2,78 kg Monachijski 2,6 kg Carawheat 0,2 kg Caramunich III 0,2 kg Karmelowy Ciemny 0,2 kg Zakwaszający 40g 44°C - same słody pszeniczne przez 20' (reszta się w tym czasie śrutowała) 44°C - wszystko, dalsze 10' 63°C - 40' * Dekokt ~5 litrów gęstego: -72°C - 25' -100°C - 15' i połączone z zacierem głównym 68°C - sam zacier główny przez 15' 72°C - po połączeniu z dekoktem, do scukrzenia, ~30' Drożdze Drożdże Safbrew WB-06 suche daliśmy na 2 tyg fermatacji bużliwej bo kolega stwierdził ze cichej nie trzeba potem rozlew syztko pieknie ładnie dliśmy na butelke 0.5 mirake cukru do tego przeznaczna i zabutelkowaliśmy po 1 sprawdzaliśmy jak piwo sie zachowuje i niebyło nagazowane i było czuć fator drodzy choć dało sie to pić czekaliśmy nadal cierpliwie . dzis jak otworzymy butelke to nadal jest fetor drodzy lka kwskowość bez piany i chiał bym wiedzieć jakie błedy połeniliśmy i wytyczne na przyszłość bo jest młodym piwowarem domowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 16 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 (edytowane) Po porsotu buża muzgu nie pofrafiem cipo móc. Edytowane 16 Listopada 2012 przez josefik pepo i crosis 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maaniek Opublikowano 16 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 nie pofrafiem cipo móc. :smilies: , ja tyz niwim ocb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 Dajcie to hyde parku bo tam to się nadaje! No smak i zapach drożdży to normalne w takich piwach! A może to nie jest fetor drożdży tylko normalny zapach pszenicznego banany? Jeżeli już szukać błędu to może temperatura fermentacji lub jakaś infekcja drobna... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gonzios Opublikowano 16 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 (edytowane) Mam to samo tylko pszenica jest z puszki. Nie pomaga długie mrożenie i zabicie drożdży w lodowce posmak zostaje. podejrzewam zbyt wysoka temperaturę podczas fermentacji ok 22-24 stopnie, bo mam poza tym posmak winny maślany. Warka raczej nie udana niestety, szkoda bo to moja pierwsza. Edytowane 16 Listopada 2012 przez gonzios Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 16 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 . mam to samo tylko przenica jest z puszki. Nie pomaga dlugie mrozenie i zabicie drozdrzy w lodowce posmak zostaje. podejrzewam zbyt wysoka temperature podczas fermentacji ok 22-24 stopnie, bo mam pozatym posmak winnyi maslany. warka raczej nie udana niestety, szkoda bo to moja pierwsza. następny kwiatek w pisowni po "polskiemu". Wiecie do czego służy klawisz ALT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 mam to samo tylko przenica jest z puszki. Nie pomaga dlugie mrozenie i zabicie drozdrzy w lodowce posmak zostaje. podejrzewam zbyt wysoka temperature podczas fermentacji ok 22-24 stopnie, bo mam pozatym posmak winnyi maslany. warka raczej nie udana niestety, szkoda bo to moja pierwsza. I widzę, że masz tak samo z ortografią (PSZENICA) i Polskimi znakami. Piszcie zrozumiale swoje wypowiedzi! Powtórzę to raczej normalny smak przy pszenicznym.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyko Opublikowano 16 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 Po porsotu buża muzgu nie pofrafiem cipo móc. Dawno się tak nie obśmiałem! Brawo josefik :lol: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magneto Opublikowano 16 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 (edytowane) Ludzie, zlitujcie się, przecież tu jest wbudowany słownik, jeśli podkreśli wyraz na czerwono to w większości przypadków jest błąd w wyrazie. To, że piszącemu nie chce się sprawdzić co napisał źle, świadczy o lenistwie i braku szacunku do interlokutorów. Edytowane 16 Listopada 2012 przez Magneto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gonzios Opublikowano 16 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 Ludzie, zlitujcie się, przecież tu jest wbudowany słownik, jeśli podkreśli wyraz na czerwono to w większości przypadków jest błąd w wyrazie. To, że piszącemu nie chce się sprawdzić co napisał źle świadczy o lenistwie i braku szacunku do interlokutorów. a cos na temat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 16 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 a ja bym stawiał że kolega może być niedosłyszący ,nie robię sobie jaj,moja żona pracowała z takimi i nie raz czytałem taki teks t jak z translatora ,może lepiej darować sobie docinki bo nigdy nie wiadomo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magneto Opublikowano 16 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 (edytowane) Byłoby na temat, gdyby problem był zrozumiale opisany, np. co oznacza "fetor drożdży"? Jak dla mnie drożdże mają przyjemny zapach a pszeniczne z ich bananami i goździkami stanowią wręcz pożądany dodatek w gotowym piwie. Może fetor ma inne źródło np. infekcja? Ale tutaj przydałoby się trochę więcej opisu tego zapachu. Edytowane 16 Listopada 2012 przez Magneto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 16 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 Nie gadaj głupot, zaczynanie zdania od małej litery nie jest chyba objawem niedosłyszenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaplos90 Opublikowano 16 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 jestem dyslektykiem i robie błedy przepraszam za błedy i za chotyczne pisanie postram nie robić błedów i nie pisać chotycznie chciałem się dowiedzieć co sie takiego stało że po fermatacji bużliwej i zabutalkowaniu z dotakiem cukru nie wyttworzył sie dwutlenek węgla i czuć jak sie otworzy bardzo duży zapach drożdzy ze jakos cudem daje się wypić jest bardzo ostre pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 16 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 (edytowane) Dysleksja czy nie, to nie przeszkadza żeby tekst po napisaniu wrzucić do jakiegoś programu, który sam poprawia błędy. Nie licz na sensowną pomoc, bo Twoich wypowiedzi zwyczajnie zrozumieć się nie da. Edytowane 16 Listopada 2012 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magneto Opublikowano 16 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 jestem dyslektykiem i robie błedy przepraszam za błedy i za chotyczne pisanie postram nie robić błedów i nie pisać chotycznie chciałem się dowiedzieć co sie takiego stało że po fermatacji bużliwej i zabutalkowaniu z dotakiem cukru nie wyttworzył sie dwutlenek węgla i czuć jak sie otworzy bardzo duży zapach drożdzy ze jakos cudem daje się wypić jest bardzo ostre pozdrawiam A miałeś do czynienia kiedyś z piwami pszenicznymi? Choćby sklepowymi (mam na myśli zapach drożdży, o którym piszesz), może Tobie po prostu nie smakują pszeniczniaki? W ilu butelkach stwierdziliście brak gazu i piany, we wszystkich? Masz w dorobku już 14 warek, więc podejrzewam, że kapslowanie masz opanowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaplos90 Opublikowano 16 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 miałem doczynienia z piwami sklepowymi Przenicznymi i 4 razy warzyliśmy przeniczne domowe wtym raz podobnego wazenboka na drożdza WLP300 a w sierpniu warzyliśmy na drożdzach Safbrew WB-06 (suche) wszystko było wporządku aż do 1 butelki myśleliśmy że to minie i się ułoży lecz po otwrarciu paru butelek nie ustąpiło to i niebyło gazu nadal a w butelkach było czuć zapach drożdzy bardzo intensywny gryzący . ten zapach sprawiał dyskofort w degustacji piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olgierd Opublikowano 16 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 A może to wszystko przez to. że ...piwo jest pijane... A jak wyglądało Twoje wcześniejsze 14 warek ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się