Jump to content

Katalog browarów - zapraszam, otwarte!

elroy

Recommended Posts

Witajcie!

Nowy drobny dodatek ułatwiające piwowarskie życie już oddany do użytku. Nazwałem go katalogiem browarów i myślę, że oddaje jego istotę.

Wiem, że po szybkim rozeznaniu wrócicie tutaj z kilkoma pytaniami, zatem postanowiłem zrobić krótkie FAQ. :)

Q: Czy da się dodać recepturę, surowce, połączyć z moim sterownikiem pid oraz aplikacją na iOS/Android. Dlaczego nie widać moich warek automatycznie i gdzie jest import z BeerSmitha.

A: Nie da się i nie będzie. Z założenia ten prosty programik ma być prosty i nie jest odpowiedzią na Wielkie Pytanie o Życie, Wszechświat i całą resztę ;) Zmiany funkcjonalne będą, ale bez rewolucji.

Q: W takim razie po co mi to

A: Bo łatwo możesz podać komuś parę istotnych szczegółów o swoim browarze, nie przebijając się przez forum, galerię itp. Możemy zbudować prostą i przejrzystą bazę browarów, której myślę dotychczas nie ma w Internecie od czasów dawno nie aktualizowanej Brewzilli.

Q: Ile mogę dodać browarów. Warzę w domu i rzemieślniczo

A: Możesz dodać maksymalnie dwa browary

Q: Czy ilość zdjęć jest ograniczona i jakie rozmiary są akceptowalne

A: Możesz dodać tyle zdjęć ile chcesz, maksymalny rozmiar 1280x1024 / 2MB

Q: Skąd inni piwowarzy dowiedzą się, że mam taki wpis w katalogu

A: Tak w wątkach na forum, jak i w twoim profilu pojawią się odpowiednie znaczniki i linki. Również na bocznym panelu forum znajdziesz odpowiednie informacje.

Q: Ma jednak uwagi.

A: Pisz w tym wątku

Zapraszam zatem do używania aplikacji. Znajdziecie ją pod adresem http://www.piwo.org/katalog/ lub górnym menu (ze względu na nie mieszczące linki zostanie ona przebudowana, dlatego nie podaję konkretnego miejsca)

Podziękowania dla kolegi Pablo za dzielne beta-testowanie :)

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Prośba kosmetyczna dotycząca miniatur grafiki. Wszystko domyślnie rozciąga do prostokąta przez co dziwnie wygląda.

Umieszczenie browaru w katalogu skłoniło mnie do porządku w browarze i zakończenia prac adaptacyjnych :) Potem będą zdjęcia i wątek w zapiskach.

Przydałoby się doprecyzowanie opisów kategorii (wydawały mi się dość precyzyjne) np: czy posiadanie mechanicznego mieszadła kwalifikuje browar jako półautomatyczny? Zauważyłem, że w kategorii browarów tradycyjnych pojawiły się takie posiadające to udogodnienie. Sam posiadam system trójstopniowy grawitacyjny z palnikami gazowymi, więc w zasadzie odbywa się wszystko manualnie tylko to nieszczęsne mechaniczne mieszadło skłoniło mnie do być może pochopnego umieszczenia swojego ustrojstwa w kategorii browarów półautomatycznych. Być może przydałaby się możliwość wyboru więcej niż jednej z cech browaru np: mogę zacierać za pomocą grzałek a gotować w innym naczyniu za pomocą gazu, używać do fermentacji lodówki i piwnicy itp.

Zastanawiam się, jak sklasyfikować swój browar pod kątem zasilania przy zacieraniu i warzeniu - warzę po dwie warki naraz używając płyty indukcyjnej do jednej i palnika gazowego do drugiej.

Pomysł bądź co bądź genialny - są praktycznie nieskończone możliwości rozbudowy tego działu - kalendarze przy browarach z planami warzenia, historia browaru (kiedy i co zostało rozbudowane), lista warek itp... Wszelakie informacje które mogły by być interesujące dla innych.

Istniejąca forma nie odda stanu faktycznego, powszechnie stosowane są w tym samym browarze różne formy prowadzenia tych samych czynności np. zasilanie gazowe i/lub elektryczne, filtracja fałszywe dno i/lub rurka miedziana lub ........, fermentacja w fermentorze z tworzywa sztucznego i/lub gąsiorze szklanym lub........., itd itp. Bez uwzględnienia różnorodności w jednym browarze uzyska się zafałszowany obraz.

Istniejąca forma nie odda stanu faktycznego, powszechnie stosowane są w tym samym browarze różne formy prowadzenia tych samych czynności np. zasilanie gazowe i/lub elektryczne, filtracja fałszywe dno i/lub rurka miedziana lub ........, fermentacja w fermentorze z tworzywa sztucznego i/lub gąsiorze szklanym lub........., itd itp. Bez uwzględnienia różnorodności w jednym browarze uzyska się zafałszowany obraz.

Czyli ogólnie przydałyby się w przyszłości pola wielokrotnego wyboru.

a czy będzie jakaś opcja dodawania komentarzy w opisie browarów ?

Gotowe.

Jednocześnie, jeżeli chcemy być powiadomieni o komentarzach do swojego browaru, należy ustawić sobie odpowiednie powiadomienie (nie robię tego masowo, bo każdy ma inne preferencje).

Ustawienia -> Opcje powiadomień, lub na skróty http://www.piwo.org/...a=notifications

Na samym dole, sekcja Browar i można sobie wybrać, czy wewnętrznym powiadamiaczem, mailem, czy też na telefon komórkowy.

przydała by sie opcja komentowania poszczególnych zdjęć dodanych w browarach ;) coś ala'fejsbuk :okey:

To ja tutaj zaśmiecę temat i skomentuje zdjęcie profilowe Kolegi:

Proszę je zmienić bo wygląda strasznie ;)

ja myślę że dodanie do każdej części (zaciernie, warzenie itd) możliwości dodatkowego opisu (takiego jak w części podstawowej) by pomogła pokazać co się tak naprawdę w browarze znajduje bo na razie te odpowiedzi testowe nie do końca na to pozwalają. A jakby jeszcze była pod spodem możliwość zadawania pytań w formie komentarza to już w ogóle byłby cud miód i orzeszki :)