Jump to content

Problem z wadą..


Recommended Posts

Od mojej 3 warki wszystkie moje piwa mają podobną wadę. Ze względu na to że jestem laikiem nie potrafię dotrzeć do sedna problemu - a może one mają tak smakować bo to Ale? Chciałbym poprosić o pomoc piwowarów z Gdańska/Sopotu - dostarczę piwko pod wskazany adres lub zaproszę do siebie na degustację - Gdańsk Morena.

Link to comment
Share on other sites

Zawsze staram się pomagać początkującym piwowarom, więc chętnie przystanę na propozycję, sam też coś przygotuje do wymiany. Wiesz o jaką konkretnie wadę się rozchodzi? Jak warzysz na Morenie to problemem może być straszynianka.

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za odzew.

Co jest takiego strasznego w tej straszyniance? Bo zaczynam się bać ;)

 

Chodzi o mydlany smak i zapach, później przeradzający się w lekko mdłe piwo. Chciałbym żebyście zdegustowali, ewentualnie porównać :)

W razie czego na razie wstrzymuje się z warzeniem.

Link to comment
Share on other sites

Co jest takiego strasznego w tej straszyniance? Bo zaczynam się bać ;)

A nic takiego, to po prostu woda z jeziora i niestety żeby była zdatna do picia trzeba ładować sporo chemii: koagulant do strącenia zawiesiny, filtracja i adsorpcja na węglu aktywnym, dezynfekcja chlorem gazowym lub/i dwutlenkiem chloru, potem jeszcze korekta odczynu pH mlekiem wapiennym i na sam koniec polifosforany. Woda ma długą drogę do przebycia do miasta więc jakiś wolny chlor musi być, żeby tą wodę zakonserwować.

Ciężko zdalnie powiedzieć co dolega, więc trzeba się będzie ustawić ja wymianę, ja niestety znajdę czas dopiero w nowym roku, bo wyjeżdżam.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Straszynianka.. tak, to może być sedno problemu. Jest w miarę miękka (10,9st DH), jednak jest mocno chlorowana.

 

Baa.. nawet byłem z wycieczką na tej stacji uzdatniania wody :) Zrobiłem kilka zdjęć kolegą przy tabliczce "uwaga chlor" ;)

 

Richard Lehrl pisze o niepożądanych reakcja chemicznych chmielu z chlorem, którego konsekwencją jest "powstanie substancji o zapachu środka dezynfekującego". By pasowało jak ulał..

 

.. a już byłem przekonany że to przez warzenie w fermentatorze - kupiłem garnek.

Link to comment
Share on other sites

Ponoć wystarczy dodawać chmielu po kilku minutach od zagotowania. Chlor jest lotny.

Gdyby to wystarczyło to żaden problem, zawsze dość długo gotuję brzeczkę

Jako ciekawostkę powiem, że raz przytargałem wodę-kranówę z Oliwy (czyli na pewno nie straszynianka) i ta woda miała z kolei dużą zawartość wapnia, aż zostawał biały osad na ściankach garnków. Szczególnie było to widać przy grzaniu wody do wysładzania, w zacierze mniej. Warzyłem wtedy portera angielskiego, mam nadzieję, że do tego stylu woda pasowała :/

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Ja przed zacieraniem gotuję wodę kilka minut i potem studzę do temperatury wrzucania słodów i nigdy nie miałem takich posmaków. W ostatnich chyba 3 warkach nawet prosto z kranu gorącą wodę (grzana junkersem) wlałem do zacierania i też jest wszystko ok. Nawet obserwując czajnik używany kilka miesięcy widzę, że osadu wapiennego są dosłownie śladowe ilości, chloru w kranówie też nie wyczuwam a wodę mam ze Straszyna (Gdańsk Siedlce / Kartuska).

Link to comment
Share on other sites

Uwarzę jedno piwko na kranówce bez przegotowania i dam wam posmakować. Mydło konkretne.

Może masz zbyt zasadową wodę jak masz mydlane posmaki.

Sprawdzałeś pH, albo próbowałeś dodawać słód zakwaszający/kwas mlekowy?

Problem jest w jasnych i ciemnych piwach?

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

Niestety nie mierzyłem pH jeszcze. Przy następnej okazji kupię paski, takie do pH zacieru będą się nadawały?.

Najprawdopodobniej mam taką wodę:

  • Twardość wody: 190mg CaCO3/dm3 10,7 DH (stopnie niemieckie)
  • Chlor wolny: 0,35 mg/l
  • Dwutlenek chloru: 0,07 mg/l
  • Żelazo: ?
  • Mangan: 7ug/l
  • Jon amonowy: <0,05 mg/l

Link to comment
Share on other sites

Tak, pH zacieru, a nie wody.

A z raportu wody najbardziej interesujące byłoby coś co u mnie nazywa się "Zasadowość ogólna [mmol/l]", u Ciebie może się trochę inaczej nazywać albo być w innych jednostkach.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.