Skocz do zawartości

Browar "Piwny Ul"


BuDeX

Rekomendowane odpowiedzi

23.07.2015r. #175. Brown IPA Iunga Single Hop.

  • Słód Pilzneński 4.5 kg
  • Słód pszeniczny - 0,235 kg
  • Słód Monachijski I - 0,3 kg
  • Słód Caragold 120 EBC - 0,285 kg
  • Słód czekoladowy 400 EBC - 0,2 kg
  • Słód Brown - 0,3 kg
  • Zacieranie

65-66* - 90 min
78* -

Chmielenie:
Chmiel Iunga, granulat, 30 g - FWH
Chmiel Iunga, granulat, 40 g - 20 min
Chmiel Iunga, granulat, 60 g - 0 min

Chmielenie na zimno - 5 dni w temp. 16 stopni
Chmiel Iunga, granulat, 125 g - od 10.08.2015r.


Objętość brzeczki - 21 l
Schłodzenie do temp. 16.5 stopni. Zadane drożdżami US-05. Fermentacja w temp. otoczenia 16 stopni.
 

30.07.2015r. - przeniesienie do 21 stopni
OG = 15.0 FG = 2.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.5%
Rozlane do kega: 15.08.2015r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

24.07.2015r. #176. Blond Ale.

  • Słód Pilzneński - 3,2 kg
  • Słód Carclair - 0,2 kg
  • Słód Pszeniczny - 0,2 kg
  • Słód Wiedeński - 0,2 kg

Zacieranie:
65* - 90 min
78* -

Chmielenie:
Chmiel Iunga, granulat, 15 g - FWH
Chmiel Oktawia, granulat, 30 g - 0 min

Objętość brzeczki - 22 l
Schłodzenie do temp. 16 stopni. Zadane drożdżami FM11 w temp. otoczenia 16 stopni.
 

Przeniesione do 21 stopni - 30.07.2015r.
OG = 10.5 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???%
Rozlane do kega i 10 butelek: 05.08.2015r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

25.07.2015r. #177. Grodziskie. Niedzielne.

  • Słód Pszeniczny Grodziski 4,0 kg

Zacieranie 
38* - 45 min
62* - 20 min
72* - 30 min
78* - 10 min

Chmielenie:
Chmiel Iunga, granulat - 15g - 60min
Chmiel Oktawia, granulat - 20g - 10min

Chmiel Oktawia, granulat, - 20g - 0 min

Objętość brzeczki - 26l

Schłodzone do 17 stopni.
Zadane drożdżami Fermentum Mobile #51.

Fermentacja burzliwa - 14 dni - temperatura otoczenia - 16 stopni

Przeniesione do 21 stopni - 01.08.2015r.
Fermentacja cicha (klarowanie żelatyną) - 4 dni -temperatura otoczenia ok. 16 stopni
OG = 8.0 FG = 1.5 - 2.0 (10.08) Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 2.8%
Rozlane do kega i butelek 15.08.2015r,

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

01.08.2015r. #178. Polska IPA. Emperor IPA

  • Słód Pilzneński Strzegom - 4,8 kg
  • Słód pszeniczny - 0,25 kg
  • Słód Karmelowy Jasny 30 EBC - 0,25 kg
  • Cukier - 0,25 kg

Zacieranie 
65-62** - 50 min

66* - 30 min
78* -

Chmielenie:
Chmiel Iunga, granulat, 25 g - FWH
Chmiel Marynkagranulat, 30 g - 20 min
Chmiel Oktawiagranulat, 30 g - 20 min
Chmiel Marynkagranulat, 50 g - 0 min
Chmiel Oktawiagranulat, 50 g - 0 min

Chmielenie whirlpoolwe:
po 50g Oktawii i Marynki wrzucone do brzeczki o temp. 70 stopni. Przetrzymane 30 min.

Chmielenie na zimno - 4 dni - od 15.08.2015r. - wyniesione z 15.08.2015r. (24 stopnie) do 16 stopni.
Chmiel Marynka, granulat, 75 g 
Chmiel Oktawia, granulat, 50 g 
Przeniesione do ciepłego 25°C - 10.08.2015r.
Objętość brzeczki - 18 l
Schłodzenie do temp. 17 stopni. Zadane drożdżami US-05 w temp. otoczenia 16 stopni.
 
OG = 15.0 FG = 1.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 7.2%
Rozlane do kega: 19.08.2015r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

02.08.2015r. #179. Saison z trawą cytrynową.

  • Słód Pilzneński - 3,1 kg
  • Słód Monachijski - 0,3 kg
  • Słód Pszeniczny - 0,3 kg
  • Cukier biały - 0,2 kg

Zacieranie 
62* - 50 min 
72* - 30 min
78* -

Chmielenie:
Chmiel Iunga, granulat, 20 g - FWH

Dodatki:
Trawa cytrynowa suszona, 20g - 20min

Objętość brzeczki - 21 l
Zadane drożdżami FM 21 Odkrycie Sezonu. Schłodzone do 18 stopni.

Fermentacja: 50h od zadania drożdży w temp. otoczenia 16 stopni. Przeniesienie do ciepłego ok. 22-23-24 stopnie.
OG = 11.5 FG = 1.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.4%
Rozlane do kega i 5 butelek: 14.08.2015r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

05.08.2015r. #180. Whisky Stout. Bitumen!

  • Słód Pilzneński - 2,0 kg
  • Słód Whisky CM 45ppm - 2,0 kg
  • Słód Monachijski - 0,3 kg
  • Słód Karmelowy 130 - 0,2 kg
  • Słód Czekoladowy 900 EBC - 0,1 kg
  • Słód Pszeniczny Czekoladowy - 0,1 kg
  • Palone ziarno jęczmienia - 0,2 kg

Zacieranie 
66* - 75 min 
78* -

Chmielenie:
Chmiel Iunga, granulat, 28 g - FWH

Chmiel Oktawia, granulat, 27g - 0 min

Objętość brzeczki - 22 l
Zadane drożdżami FM 11 (gęstwa) Schłodzone do 16 stopni.

Fermentacja w temp. otoczenia 16 stopni. 
OG = 12.5 FG = 2.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???
Rozlane do kega i butelek: 14 butelek z 36g cukru, reszta w keg. - 22.08.2015r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10.08.2015r. #181. SMaSH Marynka IPA. Russian River Apply.

  • Słód Pilzneński Strzegom - 5.5 kg

Zacieranie 
65-62** - 70 min

78* -

Chmielenie:
Chmiel Marynka, granulat, 30 g - FWH
Chmiel Marynkagranulat, 40 g - 20 min
Chmiel Marynkagranulat, 50 g - 0 min

Chmielenie na zimno - 5 dni - od 27.08.2015r. do 02.09.2015r. 
Chmiel Marynka, granulat, 130 g.

Po wsypaniu chmielu piwo na 24h do lodówki, następnie do 16 stopni.

Objętość brzeczki - 20 l
Schłodzenie do temp. 17 stopni. Zadane drożdżami US-05 (gęstwa) w temp. otoczenia 16 stopni.
 
OG = 14.0 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.2%
Rozlane do butelek: 02.09.2015r./ 37 butelek ze 103g cukru

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

14.08.2015r. #182. Saison z kaffirem.

  • Słód Pilzneński - 3,7 kg
  • Słód Monachijski - 0,3 kg
  • Słód Pszeniczny - 0,3 kg
  • Cukier biały - 0,2 kg

Zacieranie 
62* - 50 min 
72* - 30 min
78* -

Chmielenie:
Chmiel Iunga, granulat, 20 g - FWH

 

Dodatki:

Suszone liście limonki kaffir, 5g, 15 min

Suszone liście limonki kaffir, 5g, 0 min

Objętość brzeczki - 20 l
Zadane drożdżami FM 21 Odkrycie Sezonu (gęstwa). Schłodzone do 19 stopni.

Fermentacja: 50h od zadania drożdży w temp. otoczenia 16 stopni. Przeniesienie do ciepłego ok. 22-23-24 stopnie.
OG = 13.5 FG = 1.0 (27.08) Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.4%
Rozlane do kega i 4 butelek: 31.08.2015r

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15.08.2015r. Cydr jabłkowo - mirabelkowy.

  • Mirabelki - miska ok. 5kg
  • Jabłka papierówki ok 20 kg

Objętość - 16 l
Schłodzenie do temp. 17 stopni. Zadane drożdżami Mangrove Jack CIder w temp. otoczenia 16 stopni.
 
OG = 15.5 FG = 1.0 Potencjalna zawartość alkoholu w cydrze: ???%
Rozlane do kega: 10.09.2015r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

16.08.2015r. #183. Lichtenhainer. Kwaśnica wędzona.

  • Słód Pszeniczny - 2,1 kg
  • Słód wędzony Weyermann - 2 kg

Zacieranie 
66* - 60 min
72* - 20 min
78* - 10 min

Chmielenie:
Chmiel Iunga, granulat - 6g - FWH


Objętość brzeczki - 27l

Schłodzone do 27 stopni.
Zadane drożdżami Wyeast 3209 Oud Bruin (gęstwa)

Fermentacja burzliwa - ??? dni - temperatura otoczenia - 20-24 stopnie

OG = 9.0 FG = 1.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4,1%
Rozlane do butelek 21.09.2015r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

21.08.2015r. #184. Polska Czarna IPA. Izaura.

  • Słód Pilzneński 4,5 kg
  • Słód pszeniczny - 0,2 kg
  • Słód Monachijski I - 0,5 kg
  • Słód Karmelowy 400 - 0,075 kg
  • Słód Carafa III Special - 0,45 kg - dodany przy podgrzewaniu do Mash out. (72 stopnie)
  • Słód Caraamber - 0,31 kg
  • Cukier biały - 0,2 kg

Zacieranie 
65* - 90 min
78* -

Chmielenie:
Chmiel Iunga, granulat, 27 g - FWH
Chmiel Izawia, granulat, 50 g - 20 min
Chmiel Izawia, granulat, 50 g, 50 g - 10 min
Chmiel Izawia, granulat, 50 g, 60 g - 0 min

Chmielenie na zimno - 5 dni
Chmiel Izawia, szyszka, 100 g - od 04.09.2015r.

Objętość brzeczki - 20 l
Schłodzenie do temp. 15 stopni. Zadane drożdżami US-05 w temp. otoczenia 16 stopni.
 
OG = 16.5 FG = 3,0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.9%
Rozlane do butelek 08.09.2015r. - 37 butelek ze 99g cukru.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

22.08.2015r. #185. Russian Imperial Stout. RISpect.

  • Słód Pilzneński 5,0 kg
  • Ekstrakt słodowy płynny jasny - 1,7 kg (dodany 29.08 i wstawione do lodówki na 24h. Temperatura brzeczki - 19 stopni)
  • Ekstrakt słodowy proszek - 0,1 kg
  • Słód Monachijski I - 0,5 kg
  • Słód Wiedeński - 0,8 kg
  • Słód Czekoladowy 900 EBC - 0,3 kg
  • Słód Karmelowy 130 EBC Malteurop - 0,3 kg
  • Słód Black of Black Castle Malting 1500 EBC - 0,25 kg
  • Słód Brown - 0,25 kg
  • Palone ziarno jęczmienia - 0,165 kg
  • Płatki owsiane błyskawiczne - 0,4 kg
  • Płatki pszenne błyskawiczne - 0,4 kg
     

Zacieranie 
66 ---> * - 90 min
78* -

Chmielenie:
Chmiel Iunga, granulat, 106 g - FWH
Chmiel Oktawia, granulat, 100 g - 0 min

 

Dodatki na cichą:

300g prażonego kakaowca porozbijane tłuczkiem

3 laski wanilii przekrojone na połowy. Wymoczone wcześniej w ClO2.

papryczki bez pestek: 2 x ancho, 2 x passilla i 1/3 habanero - 05.11.2015r.

Objętość brzeczki - 19 l
Schłodzenie do temp. 15 stopni. Zadane drożdżami FM 11 (gęstwa) w temp. otoczenia 16 stopni.
 

Przelane na cichą: 09.09.2015r. do ????????????
OG = 22.0 + 6 = 28.0 FG = 8.0 

31.10.2015r. - FG = 6.0

Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 13.75%
Rozlane do butelek 24.11.2015r. z 75g cukru

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

[quote name='BuDeX' timestamp=

 

 

16.08.2015r. #183. Lichtenhainer.

  • Słód Pszeniczny - 2,1 kg
  • Słód wędzony Weyermann - 2 kg

Zacieranie 
66* - 60 min
72* - 20 min
78* - 10 min

Chmielenie:
Chmiel Iunga, granulat - 6g - FWH


Objętość brzeczki - 27l

Schłodzone do 27 stopni.
Zadane drożdżami Wyeast 3209 Oud Bruin (gęstwa)

Fermentacja burzliwa - ??? dni - temperatura otoczenia - 20-24 stopnie

OG = 9.0 FG = ??? Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???%
Rozlane do butelek ?????????????

 

Koniecznie zamieść recenzję, bo zastanawia mnie jak Oud Bruin sprawdzi się w tym stylu. Gdyby nie Twoje doświadczenie napisałbym "bez sensu", ale po chwili rozmyślania, to może być to coś bardzo ciekawego.

Edytowane przez kordas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Degustowałeś już to brown ale na iundze? 

Nie, całość poszła w kega. Nie ma sensu degustować. Najlepsze jest 3-4 tygodnie od butelkowania. To druga taka warka, wiem co piszę ;)

[quote name='BuDeX' timestamp=

 

 

16.08.2015r. #183. Lichtenhainer.

  • Słód Pszeniczny - 2,1 kg
  • Słód wędzony Weyermann - 2 kg

Zacieranie 

66* - 60 min

72* - 20 min

78* - 10 min

 

Chmielenie:

Chmiel Iunga, granulat - 6g - FWH

Objętość brzeczki - 27l

Schłodzone do 27 stopni.

Zadane drożdżami Wyeast 3209 Oud Bruin (gęstwa)

Fermentacja burzliwa - ??? dni - temperatura otoczenia - 20-24 stopnie

OG = 9.0 FG = ??? Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???%

Rozlane do butelek ?????????????

 

Koniecznie zamieść recenzję, bo zastanawia mnie jak Oud Bruin sprawdzi się w tym stylu. Gdyby nie Twoje doświadczenie napisałbym "bez sensu", ale po chwili rozmyślania, to może być to coś bardzo ciekawego.

Dlaczego bez sensu? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

23.08.2015r. #186. Weizenbier/Hefeweizen.

  • Słód pilzneński 1,6 kg
  • Słód pszeniczny 2,4 kg
  • Słód Karmelowy 30 - 0,1 kg

Zacieranie 
44* - 20 min
62* - 40 min
72* - 30 min
-----------------------
Dekokcja:
100* - 15 min
-----------------
78* -

Chmielenie:
Chmiel Oktawia , granulat, 15 g - FWH

Objętość brzeczki - 21l
Zadane drożdżami FM40 w temp.16 stopni.

Przeniesione do 23 stopni - 27.08.2015r.
OG = ??? FG = ??? Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???%
Rozlane w kega: 05.09.2015r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Degustowałeś już to brown ale na iundze? 

Nie, całość poszła w kega. Nie ma sensu degustować. Najlepsze jest 3-4 tygodnie od butelkowania. To druga taka warka, wiem co pisze  ;)

Pierwsza identyczny zasyp i chmielenie miała? Jestem bardzo ciekaw jak wyszło.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Degustowałeś już to brown ale na iundze? 

Nie, całość poszła w kega. Nie ma sensu degustować. Najlepsze jest 3-4 tygodnie od butelkowania. To druga taka warka, wiem co pisze  ;)

Pierwsza identyczny zasyp i chmielenie miała? Jestem bardzo ciekaw jak wyszło.

 

prawie, minimalne zmiany, będzie znakomicie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

prawie, minimalne zmiany, będzie znakomicie :)

To pewnie skopiuje te recepturę, jak zacznie się nowy sezon dla mnie. Zrobiłem amber ale na iundze i byłem bardzo zadowolony po czasie i w sumie uznałem, że lepsze by było jako IPA, dochmielone i jeszcze mocniejsze.

 

Mocno przebija się słodowość przez goryczkę? Karmel, czekolada - co w nim czuć?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

25.10.2014r. #127. Izabella Single Hop Black IPA.

Słód Pilzneński 4,2 kg

Słód Pale Ale - 0,3 kg

Słód pszeniczny - 0,3 kg

Słód Monachijski I - 0,65 kg

Słód Karmelowy 600 - 0,09 kg

Słód Carafa III Special - 0,45 kg - dodany przy podgrzewaniu do Mash out.

Słód Caramunich I - 0,31 kg

Cukier jasny muscovado - 0,2 kg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

prawie, minimalne zmiany, będzie znakomicie :)

To pewnie skopiuje te recepturę, jak zacznie się nowy sezon dla mnie. Zrobiłem amber ale na iundze i byłem bardzo zadowolony po czasie i w sumie uznałem, że lepsze by było jako IPA, dochmielone i jeszcze mocniejsze.

 

Mocno przebija się słodowość przez goryczkę? Karmel, czekolada - co w nim czuć?

 

Bardzo fajne połączenie efektów od słodu brown - orzechy, z leciutką czekoladą skontrowane goryczką z iungi i aromatem owocowym od tegoż chmielu. Jedno z lepszych piw jakie uwarzyłem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.