BuDeX Opublikowano 22 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 (edytowane) 23.07.2015r. #175. Brown IPA Iunga Single Hop. Słód Pilzneński 4.5 kg Słód pszeniczny - 0,235 kg Słód Monachijski I - 0,3 kg Słód Caragold 120 EBC - 0,285 kg Słód czekoladowy 400 EBC - 0,2 kg Słód Brown - 0,3 kg Zacieranie 65-66* - 90 min78* -Chmielenie:Chmiel Iunga, granulat, 30 g - FWHChmiel Iunga, granulat, 40 g - 20 minChmiel Iunga, granulat, 60 g - 0 minChmielenie na zimno - 5 dni w temp. 16 stopniChmiel Iunga, granulat, 125 g - od 10.08.2015r.Objętość brzeczki - 21 lSchłodzenie do temp. 16.5 stopni. Zadane drożdżami US-05. Fermentacja w temp. otoczenia 16 stopni. 30.07.2015r. - przeniesienie do 21 stopniOG = 15.0 FG = 2.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.5%Rozlane do kega: 15.08.2015r. Edytowane 15 Sierpnia 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 24 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 (edytowane) 24.07.2015r. #176. Blond Ale. Słód Pilzneński - 3,2 kg Słód Carclair - 0,2 kg Słód Pszeniczny - 0,2 kg Słód Wiedeński - 0,2 kg Zacieranie:65* - 90 min78* -Chmielenie:Chmiel Iunga, granulat, 15 g - FWHChmiel Oktawia, granulat, 30 g - 0 minObjętość brzeczki - 22 lSchłodzenie do temp. 16 stopni. Zadane drożdżami FM11 w temp. otoczenia 16 stopni. Przeniesione do 21 stopni - 30.07.2015r.OG = 10.5 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???%Rozlane do kega i 10 butelek: 05.08.2015r. Edytowane 5 Sierpnia 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 24 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 (edytowane) 25.07.2015r. #177. Grodziskie. Niedzielne. Słód Pszeniczny Grodziski 4,0 kg Zacieranie 38* - 45 min62* - 20 min72* - 30 min78* - 10 minChmielenie:Chmiel Iunga, granulat - 15g - 60minChmiel Oktawia, granulat - 20g - 10min Chmiel Oktawia, granulat, - 20g - 0 minObjętość brzeczki - 26l Schłodzone do 17 stopni.Zadane drożdżami Fermentum Mobile #51.Fermentacja burzliwa - 14 dni - temperatura otoczenia - 16 stopni Przeniesione do 21 stopni - 01.08.2015r.Fermentacja cicha (klarowanie żelatyną) - 4 dni -temperatura otoczenia ok. 16 stopniOG = 8.0 FG = 1.5 - 2.0 (10.08) Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 2.8%Rozlane do kega i butelek 15.08.2015r, Edytowane 15 Sierpnia 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2015 (edytowane) 01.08.2015r. #178. Polska IPA. Emperor IPA Słód Pilzneński Strzegom - 4,8 kg Słód pszeniczny - 0,25 kg Słód Karmelowy Jasny 30 EBC - 0,25 kg Cukier - 0,25 kg Zacieranie 65-62** - 50 min 66* - 30 min78* -Chmielenie:Chmiel Iunga, granulat, 25 g - FWHChmiel Marynka, granulat, 30 g - 20 minChmiel Oktawia, granulat, 30 g - 20 minChmiel Marynka, granulat, 50 g - 0 minChmiel Oktawia, granulat, 50 g - 0 minChmielenie whirlpoolwe:po 50g Oktawii i Marynki wrzucone do brzeczki o temp. 70 stopni. Przetrzymane 30 min.Chmielenie na zimno - 4 dni - od 15.08.2015r. - wyniesione z 15.08.2015r. (24 stopnie) do 16 stopni.Chmiel Marynka, granulat, 75 g Chmiel Oktawia, granulat, 50 g Przeniesione do ciepłego 25°C - 10.08.2015r.Objętość brzeczki - 18 lSchłodzenie do temp. 17 stopni. Zadane drożdżami US-05 w temp. otoczenia 16 stopni. OG = 15.0 FG = 1.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 7.2%Rozlane do kega: 19.08.2015r. Edytowane 15 Sierpnia 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2015 (edytowane) 02.08.2015r. #179. Saison z trawą cytrynową. Słód Pilzneński - 3,1 kg Słód Monachijski - 0,3 kg Słód Pszeniczny - 0,3 kg Cukier biały - 0,2 kg Zacieranie 62* - 50 min 72* - 30 min78* -Chmielenie:Chmiel Iunga, granulat, 20 g - FWHDodatki:Trawa cytrynowa suszona, 20g - 20minObjętość brzeczki - 21 lZadane drożdżami FM 21 Odkrycie Sezonu. Schłodzone do 18 stopni. Fermentacja: 50h od zadania drożdży w temp. otoczenia 16 stopni. Przeniesienie do ciepłego ok. 22-23-24 stopnie.OG = 11.5 FG = 1.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.4%Rozlane do kega i 5 butelek: 14.08.2015r. Edytowane 15 Sierpnia 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2015 (edytowane) 05.08.2015r. #180. Whisky Stout. Bitumen! Słód Pilzneński - 2,0 kg Słód Whisky CM 45ppm - 2,0 kg Słód Monachijski - 0,3 kg Słód Karmelowy 130 - 0,2 kg Słód Czekoladowy 900 EBC - 0,1 kg Słód Pszeniczny Czekoladowy - 0,1 kg Palone ziarno jęczmienia - 0,2 kg Zacieranie 66* - 75 min 78* -Chmielenie:Chmiel Iunga, granulat, 28 g - FWH Chmiel Oktawia, granulat, 27g - 0 minObjętość brzeczki - 22 lZadane drożdżami FM 11 (gęstwa) Schłodzone do 16 stopni. Fermentacja w temp. otoczenia 16 stopni. OG = 12.5 FG = 2.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???Rozlane do kega i butelek: 14 butelek z 36g cukru, reszta w keg. - 22.08.2015r. Edytowane 27 Sierpnia 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 (edytowane) 10.08.2015r. #181. SMaSH Marynka IPA. Russian River Apply. Słód Pilzneński Strzegom - 5.5 kg Zacieranie 65-62** - 70 min 78* -Chmielenie:Chmiel Marynka, granulat, 30 g - FWHChmiel Marynka, granulat, 40 g - 20 minChmiel Marynka, granulat, 50 g - 0 minChmielenie na zimno - 5 dni - od 27.08.2015r. do 02.09.2015r. Chmiel Marynka, granulat, 130 g. Po wsypaniu chmielu piwo na 24h do lodówki, następnie do 16 stopni.Objętość brzeczki - 20 lSchłodzenie do temp. 17 stopni. Zadane drożdżami US-05 (gęstwa) w temp. otoczenia 16 stopni. OG = 14.0 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.2%Rozlane do butelek: 02.09.2015r./ 37 butelek ze 103g cukru Edytowane 3 Września 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2015 (edytowane) 14.08.2015r. #182. Saison z kaffirem. Słód Pilzneński - 3,7 kg Słód Monachijski - 0,3 kg Słód Pszeniczny - 0,3 kg Cukier biały - 0,2 kg Zacieranie 62* - 50 min 72* - 30 min78* -Chmielenie:Chmiel Iunga, granulat, 20 g - FWH Dodatki: Suszone liście limonki kaffir, 5g, 15 min Suszone liście limonki kaffir, 5g, 0 minObjętość brzeczki - 20 lZadane drożdżami FM 21 Odkrycie Sezonu (gęstwa). Schłodzone do 19 stopni. Fermentacja: 50h od zadania drożdży w temp. otoczenia 16 stopni. Przeniesienie do ciepłego ok. 22-23-24 stopnie.OG = 13.5 FG = 1.0 (27.08) Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.4%Rozlane do kega i 4 butelek: 31.08.2015r Edytowane 31 Sierpnia 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2015 (edytowane) 15.08.2015r. Cydr jabłkowo - mirabelkowy. Mirabelki - miska ok. 5kg Jabłka papierówki ok 20 kg Objętość - 16 lSchłodzenie do temp. 17 stopni. Zadane drożdżami Mangrove Jack CIder w temp. otoczenia 16 stopni. OG = 15.5 FG = 1.0 Potencjalna zawartość alkoholu w cydrze: ???%Rozlane do kega: 10.09.2015r. Edytowane 30 Września 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2015 (edytowane) 16.08.2015r. #183. Lichtenhainer. Kwaśnica wędzona. Słód Pszeniczny - 2,1 kg Słód wędzony Weyermann - 2 kg Zacieranie 66* - 60 min72* - 20 min78* - 10 minChmielenie:Chmiel Iunga, granulat - 6g - FWH Objętość brzeczki - 27l Schłodzone do 27 stopni.Zadane drożdżami Wyeast 3209 Oud Bruin (gęstwa)Fermentacja burzliwa - ??? dni - temperatura otoczenia - 20-24 stopnie OG = 9.0 FG = 1.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4,1%Rozlane do butelek 21.09.2015r. Edytowane 30 Września 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2015 (edytowane) 21.08.2015r. #184. Polska Czarna IPA. Izaura. Słód Pilzneński 4,5 kg Słód pszeniczny - 0,2 kg Słód Monachijski I - 0,5 kg Słód Karmelowy 400 - 0,075 kg Słód Carafa III Special - 0,45 kg - dodany przy podgrzewaniu do Mash out. (72 stopnie) Słód Caraamber - 0,31 kg Cukier biały - 0,2 kg Zacieranie 65* - 90 min78* -Chmielenie:Chmiel Iunga, granulat, 27 g - FWHChmiel Izawia, granulat, 50 g - 20 minChmiel Izawia, granulat, 50 g, 50 g - 10 minChmiel Izawia, granulat, 50 g, 60 g - 0 minChmielenie na zimno - 5 dniChmiel Izawia, szyszka, 100 g - od 04.09.2015r.Objętość brzeczki - 20 lSchłodzenie do temp. 15 stopni. Zadane drożdżami US-05 w temp. otoczenia 16 stopni. OG = 16.5 FG = 3,0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.9%Rozlane do butelek 08.09.2015r. - 37 butelek ze 99g cukru. Edytowane 9 Września 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2015 (edytowane) 22.08.2015r. #185. Russian Imperial Stout. RISpect. Słód Pilzneński 5,0 kg Ekstrakt słodowy płynny jasny - 1,7 kg (dodany 29.08 i wstawione do lodówki na 24h. Temperatura brzeczki - 19 stopni) Ekstrakt słodowy proszek - 0,1 kg Słód Monachijski I - 0,5 kg Słód Wiedeński - 0,8 kg Słód Czekoladowy 900 EBC - 0,3 kg Słód Karmelowy 130 EBC Malteurop - 0,3 kg Słód Black of Black Castle Malting 1500 EBC - 0,25 kg Słód Brown - 0,25 kg Palone ziarno jęczmienia - 0,165 kg Płatki owsiane błyskawiczne - 0,4 kg Płatki pszenne błyskawiczne - 0,4 kg Zacieranie 66 ---> * - 90 min78* -Chmielenie:Chmiel Iunga, granulat, 106 g - FWHChmiel Oktawia, granulat, 100 g - 0 min Dodatki na cichą: 300g prażonego kakaowca porozbijane tłuczkiem 3 laski wanilii przekrojone na połowy. Wymoczone wcześniej w ClO2. papryczki bez pestek: 2 x ancho, 2 x passilla i 1/3 habanero - 05.11.2015r.Objętość brzeczki - 19 lSchłodzenie do temp. 15 stopni. Zadane drożdżami FM 11 (gęstwa) w temp. otoczenia 16 stopni. Przelane na cichą: 09.09.2015r. do ????????????OG = 22.0 + 6 = 28.0 FG = 8.0 31.10.2015r. - FG = 6.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 13.75%Rozlane do butelek 24.11.2015r. z 75g cukru Edytowane 24 Listopada 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2015 (edytowane) [quote name='BuDeX' timestamp= 16.08.2015r. #183. Lichtenhainer. Słód Pszeniczny - 2,1 kg Słód wędzony Weyermann - 2 kg Zacieranie 66* - 60 min72* - 20 min78* - 10 minChmielenie:Chmiel Iunga, granulat - 6g - FWH Objętość brzeczki - 27l Schłodzone do 27 stopni.Zadane drożdżami Wyeast 3209 Oud Bruin (gęstwa)Fermentacja burzliwa - ??? dni - temperatura otoczenia - 20-24 stopnie OG = 9.0 FG = ??? Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???%Rozlane do butelek ????????????? Koniecznie zamieść recenzję, bo zastanawia mnie jak Oud Bruin sprawdzi się w tym stylu. Gdyby nie Twoje doświadczenie napisałbym "bez sensu", ale po chwili rozmyślania, to może być to coś bardzo ciekawego. Edytowane 22 Sierpnia 2015 przez kordas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Tu też masz oud bruinhttp://www.piwo.org/blog/25/entry-88-376-lichtenheiner/ kordas 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Tu też masz oud bruinhttp://www.piwo.org/blog/25/entry-88-376-lichtenheiner/ W podzięce zarzucę po francuskiemu mersi boku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dine Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Degustowałeś już to brown ale na iundze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Degustowałeś już to brown ale na iundze? Nie, całość poszła w kega. Nie ma sensu degustować. Najlepsze jest 3-4 tygodnie od butelkowania. To druga taka warka, wiem co piszę [quote name='BuDeX' timestamp= 16.08.2015r. #183. Lichtenhainer. Słód Pszeniczny - 2,1 kg Słód wędzony Weyermann - 2 kg Zacieranie 66* - 60 min 72* - 20 min 78* - 10 min Chmielenie: Chmiel Iunga, granulat - 6g - FWH Objętość brzeczki - 27l Schłodzone do 27 stopni. Zadane drożdżami Wyeast 3209 Oud Bruin (gęstwa) Fermentacja burzliwa - ??? dni - temperatura otoczenia - 20-24 stopnie OG = 9.0 FG = ??? Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???% Rozlane do butelek ????????????? Koniecznie zamieść recenzję, bo zastanawia mnie jak Oud Bruin sprawdzi się w tym stylu. Gdyby nie Twoje doświadczenie napisałbym "bez sensu", ale po chwili rozmyślania, to może być to coś bardzo ciekawego. Dlaczego bez sensu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2015 (edytowane) 23.08.2015r. #186. Weizenbier/Hefeweizen. Słód pilzneński 1,6 kg Słód pszeniczny 2,4 kg Słód Karmelowy 30 - 0,1 kg Zacieranie 44* - 20 min62* - 40 min72* - 30 min-----------------------Dekokcja:100* - 15 min-----------------78* -Chmielenie:Chmiel Oktawia , granulat, 15 g - FWHObjętość brzeczki - 21lZadane drożdżami FM40 w temp.16 stopni. Przeniesione do 23 stopni - 27.08.2015r.OG = ??? FG = ??? Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???%Rozlane w kega: 05.09.2015r. Edytowane 9 Września 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dine Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Degustowałeś już to brown ale na iundze? Nie, całość poszła w kega. Nie ma sensu degustować. Najlepsze jest 3-4 tygodnie od butelkowania. To druga taka warka, wiem co pisze Pierwsza identyczny zasyp i chmielenie miała? Jestem bardzo ciekaw jak wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Degustowałeś już to brown ale na iundze? Nie, całość poszła w kega. Nie ma sensu degustować. Najlepsze jest 3-4 tygodnie od butelkowania. To druga taka warka, wiem co pisze Pierwsza identyczny zasyp i chmielenie miała? Jestem bardzo ciekaw jak wyszło. prawie, minimalne zmiany, będzie znakomicie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dine Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2015 prawie, minimalne zmiany, będzie znakomicie To pewnie skopiuje te recepturę, jak zacznie się nowy sezon dla mnie. Zrobiłem amber ale na iundze i byłem bardzo zadowolony po czasie i w sumie uznałem, że lepsze by było jako IPA, dochmielone i jeszcze mocniejsze. Mocno przebija się słodowość przez goryczkę? Karmel, czekolada - co w nim czuć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azbest85 Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Mam pytanko co do Black IPA. Kiedy wsypujesz słody palone/barwiące i jak długo mogą siedzieć żeby nie dały akcentów palonych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 25.10.2014r. #127. Izabella Single Hop Black IPA. Słód Pilzneński 4,2 kg Słód Pale Ale - 0,3 kg Słód pszeniczny - 0,3 kg Słód Monachijski I - 0,65 kg Słód Karmelowy 600 - 0,09 kg Słód Carafa III Special - 0,45 kg - dodany przy podgrzewaniu do Mash out. Słód Caramunich I - 0,31 kg Cukier jasny muscovado - 0,2 kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azbest85 Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Ehh nie doczytałem dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 prawie, minimalne zmiany, będzie znakomicie To pewnie skopiuje te recepturę, jak zacznie się nowy sezon dla mnie. Zrobiłem amber ale na iundze i byłem bardzo zadowolony po czasie i w sumie uznałem, że lepsze by było jako IPA, dochmielone i jeszcze mocniejsze. Mocno przebija się słodowość przez goryczkę? Karmel, czekolada - co w nim czuć? Bardzo fajne połączenie efektów od słodu brown - orzechy, z leciutką czekoladą skontrowane goryczką z iungi i aromatem owocowym od tegoż chmielu. Jedno z lepszych piw jakie uwarzyłem. dine 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się