BuDeX Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 (edytowane) 21.08.2015r. #187. Polska Imperialna IPA. Słód Pilzneński 6,5 kg Słód pszeniczny - 0,2 kg Słód Karmelowy 130 - 0,2 kg Cukier biały - 0,35 kg Zacieranie 66* ----> - 80 min78* -Chmielenie:Chmiel Iunga, granulat, 30 g - FWHChmiel Izawia, granulat, 55 g - 20 min Chmiel Iunga, granulat, 55 g - 20 minChmiel Marynka, granulat, 25 g - 20 min Chmiel Izawia, granulat, 75 g - 0 min Chmiel Iunga, granulat, 75 g - 0 minChmiel Marynka, granulat, 50 g - 0 min Chmielenie whirlpoolowe - 30 min w 75 stopniach: Chmiel Izawia, granulat, 75 g Chmiel Iunga, granulat, 75 g Chmielenie na zimno - 4 dni Chmiel Izawia, granulat, 75 g Chmiel Iunga, granulat, 85 g Chmiel Izabella, granulat, 40 g Objętość brzeczki -?? lSchłodzenie do temp. 16 stopni. Zadane drożdżami US-05 (gęstwa) w temp. otoczenia 16 stopni. OG = 18.5 FG = ??? Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???%Rozlane do butelek 10.09.2015r. Edytowane 30 Września 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 4 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2015 (edytowane) 04.09.2015r. #188. Koźlak Holenderski Słód Monachijski I - 3,0 kg Słód Wiedeński - 3,0 kg Słód Karmelowy 130 - 0,22 kg Słód Caraamber - 0,2 kg Słód Czekoladowy 900 - 0,1 kg Zacieranie 62* - 50 min72* - 20 min-----------------------Dekokcja:100* - 15 min-----------------78* -Chmielenie:Chmiel Iunga, granulat, 20 g - FWHChmiel Oktawia, granulat, 20g,- 0 minObjętość brzeczki - ??lZadane drożdżami US-05 (gęstwa). Schłodzone do 15 stopni. Fermentacja w temp. otoczenia 18 stopni.OG = 16.0 FG = 3.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???%Rozlane do kega po pasteryzacji (minimalna błona, albo schiza) : 23.09.2015r. Edytowane 30 Września 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 5 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 (edytowane) 05.09.2015r. #189. Dunkel RoggenWeizen. Słód Pilzneński 0,5 kg Słód pszeniczny - 2,0 kg Słód Żytni - 2,0 kg Słód Czekoladowy 900 - 0,15 kg Zacieranie 44* - 20 min62* - 40 min 72* - 30 min78* -Chmielenie:Chmiel Oktawia, granulat, 20 g - FWHObjętość brzeczki - ??lSchłodzone do ?? stopni. Zadane drożdżami FM40 (gęstwa). Temperatura otoczenia podczas fermentacji 18 stopni.OG = 12.5 FG = 4.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4,4%Rozlane w kega i 7 butelek: 29.09.2015r. Edytowane 30 Września 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 2 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2015 (edytowane) Październik wystartował, chyba czas zacząć sezon. Nie wydaje mi się, żebym kiedykolwiek miał tak długą przerwę od warzenia. Całe 4 tygodnie! Kończę zacierać dyniowe. Eksperymentalne wykonanie. Magda stwierdziła, że nie wie jak dozować przyprawy do piwa, bo nie potrafi przewidzieć efektu, więc powiedziałem żeby dała do samej dyni. Podczas gotowania nie zamierzam już dodawać przypraw, ale dam sok z dyni. Zobaczymy jaki będzie efekt edit: jednak dałem przyprawy na 0' 02.10.2015r. #190 Turbodynioman III. Pumpkin Ale. Słód Pilzneński Malteurop - 4 kg Słód Biscuit - 0,25 kg Słód Aromatic - 0,25 kg Słód Special B - 0,25 kg Słód Caragold 120 EBC - 0.2 kg Słód Melanoidynowy - 0,2 kg Czekoladowy 900 EBC - 60 g Dynia muszkatołowa - 3,7kg - puree, zapiekane 60min w piekarniku na 200 stopni. Cukier trzcinowy - 0,3 kg Dynia Hokkaido - 1 kg - przepuszczone przez wyciskarkę i dodane na 0 min - 250ml soku. Zacieranie: 66.6* - 90min78* - Chmielenie:Chmiel Oktawia, granulat, 20g - FWHChmiel Oktawia, granulat, 20g - 0 minIBU: 16,0Przyprawy dodane do dyni podczas zapiekania: Cynamon - potłuczony młotkiem - 1 laska - 4g Pieprz czarny ziarnisty - 5 szt.Goździki całe - 3 szt.Imbir - starty korzeń świeży - 9gZiele angielskie - 2 szt. Przyprawy dodane na 0' 1 laska cynamonu 2 goździki 2 szt. ziele angielskieObjętość brzeczki - 21 l Schłodzona do 15.5 stopni.Fermentowane drożdżami US-05 w temp. otoczenia 18 stopni.OG = 15.0 FG = 4.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5,7%.Rozlane do butelek 39 szt z 95gr cukru: 21.10.2015r. Edytowane 21 Października 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 4 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2015 (edytowane) 03.10.2015r. #191. Pachta Polska Session IPA. Słód Pilzneński 4,0 kg Płatki pszenne - 0,4 kg Zacieranie 65* - 90 min78* -Chmielenie:Chmiel Pachta, szyszka, 45 g - FWHChmiel Pachta, szyszka, 50 g - 20minChmiel Pachta, szyszka, 70 g - 0 minChmielenie na zimno - 7 dniChmiel Pachta, szyszka, 85gr - do 28.10.2015r. Objętość brzeczki - ?? lSchłodzenie do temp. 15 stopni. Zadane drożdżami US-05 w temp. otoczenia 18 stopni. OG = 12.5 FG = 2.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5,2%Rozlane do butelek: 29.10.2015r. - 32 butelki z 95g cukru. Edytowane 2 Listopada 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 23 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 (edytowane) 23.10.2015r. #192. Weizenbier/Hefeweizen Słód pilzneński 1,6 kg Słód pszeniczny 2,4 kg Słód Karmelowy 120 - 0,075 kg Zacieranie 44* - 50 min62* - 40 min72* - 40 min-----------------------Dekokcja:100* - 20 min-----------------78* -Chmielenie:Chmiel Oktawia , granulat, 15 g - FWHObjętość brzeczki - ??l Schłodzone do temp. 16 stopni.Zadane drożdżami FM40 w temp.otoczenia 18 stopni. Przeniesione do 20 stopni - 27.10.2015r.OG = 11.5 FG = 2.0 - 02.11 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???%Rozlane w kega i do butelek: 05.11.2015r. Edytowane 18 Listopada 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 23 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 (edytowane) 24.10.2015r. #193. Rockin' Smurf III . Piwo dla brata. Słód pilzneński 2,0 kg Słód monachijski 1,0 kg Słód wiedeński 1,0 kg Słód Biscuit 0,15 kg Słód Aroma 0,15 kg Słód Special B 0,15 kg Zacieranie 62* - 30 min72* - 45 min78* -Chmielenie:Chmiel Iunga, granulat, 17 g - FWH Chmiel Oktawia, granulat, 20g - 0 minObjętość brzeczki - ?? l Schłodzone do 13 stopni.Zadane drożdżami Danstar Nottingham w temp. otoczenia 18 stopni Przeniesione do 20 stopni - 31.10.2015r.OG = 13.0 FG = 3.0. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.2%.Rozlane do butelek 10.11.2015r. Edytowane 18 Listopada 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 27 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 (edytowane) 28.10.2015r. #194. Imperial Wajcen, Słód pilzneński 3,0 kg Słód pszeniczny 3,0 kg Słód Karmelowy 30 - 0,1 kg Zacieranie 44* - 30 min62* - 40 min72* - 30 min-----------------------Dekokcja:100* - 15 min-----------------78* -Chmielenie:Chmiel Iunga , granulat, 20 g - FWHObjętość brzeczki - 20l Schłodzone do temp. 13 stopni.Zadane drożdżami FM40 w temp.otoczenia 16.5 stopni. Przeniesione do 20 stopni - 31.10.2015r.OG = 17.0 FG = 4.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.7%Rozlane w kega i do butelek: 18.11.2015r. Edytowane 18 Listopada 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 30 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 (edytowane) 30.10.2015r. #195. Polska Session IPA. Słód Pilzneński 4,0 kg Płatki pszenne - 0,4 kg Zacieranie 66* - 90 min78* -Chmielenie:Chmiel Iunga, granulat, 15 g - FWHChmiel Noname, szyszka, 50 g - 20minChmiel Noname, szyszka, 50 g - 0 min Chmiel Noname, szyszka, 50 g - whirlpoolowe 80min od temp. 77 stopni ----> 60 stopniChmielenie na zimno - 4 dniChmiel Noname, szyszka, 50gr - od 18.11.2015r. Objętość brzeczki - 17 lSchłodzenie do temp. 15 stopni. Zadane drożdżami US-05 w temp. otoczenia 17 stopni. OG = 12.0 FG = ??? Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???%Rozlane do butelek: 25.11.2015r. Edytowane 25 Listopada 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 31 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 (edytowane) 31.10.2015r. #196. Roasted Chestnut Brown Porter. Kasztany kota Ahtanuma. Słód Pilzneński - 3,0 kg Słód Brown - 0,25 kg Słód CaraGold 120 - 0,3 kg Słód Pszeniczny Czekoladowy 1000 - 0,2 kg Słód Monachijski I - 0,5 kg Płatki pszenne błyskawiczne - 0,4 kg Kaszany Pieczone - 1 kg Dodatki: Ugotowane (20min) i upieczone w piekarniku (20min - 200°C), zmiksowane kasztany. Do zacierania. Skorupki do filtracji. Zacieranie: 66* - 70 min78* -Chmielenie:Chmiel Iunga, granulat, 20 g - FWHChmiel Fuggles, Granulat, 25 g - 0 minObjętość brzeczki - ?? lSchłodzenie do temp. 16 stopni. Zadane drożdżami FM 10 w temp. otoczenia 17 stopni. Przeniesione do 20°C - 04.11.2015r.OG = 13.0 FG = 2.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.4%Rozlane w kega i do butelek: 18.11.2015r. Edytowane 18 Listopada 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 10 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 (edytowane) 10.11.2015r. #197. Polskie Ale. Normalne piwo. Słód Pilzneński Optima - 5,2 kg Słód melanoidynowy - 0,33 kg Zacieranie 65-66* - 80 min78* -Chmielenie:Chmiel Iunga, granulat, 24 g - FWHChmiel Oktawia, granulat, 20 g - 0 min Goryczka: 25 IBUObjętość brzeczki - 27 lSchłodzenie do temp. 12 stopni. Zadane drożdżami US-05 (gęstwa) w temp. otoczenia 17 stopni. OG = 13.5 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.9%Rozlane do butelek 27.11.2015r. - 35 sztuk.27.11.2015r. #197.1 Malinowe z resztek. Dodano 6l wody z Biedry i 2*430ml soku malinowego z Biedry + 0,4l syropu malinowego niewiadomego pochodzenia zawartość cukru w syropie z Biedry 85g/100g. zawartość soku malinowego 50%!OG = 9.0 FG = 0,5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???%Rozlane do butelek ??.12.2015r. z dodatkiem 3 sztuk słodzika/ butelkę. 27.11.2015r. #197.2 Czarcie łajno. 3 butelki po 5ml, Oznaczone korektorem ku przestrodze! ;D Edytowane 4 Grudnia 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 10 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 ??.12.2015r. #197.1 Malinowe z resztek. Dodano 5l wody z Biedry i 2*430ml soku malinowego.zawartość cukru 85g/100g. zawartość soku malinowego 50%!Blg początkowego nie zmierzyłem. Zeszło do 1 Blg.17.12.2014r. poszło w 22 butelki z dodatkiem 3 sztuk słodzika/ butelkę. przed filtracją cienkusza zakwaszasz 3 tygodnie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 11 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 To pewnie malinowe z resztek - po fermentacji nie zlewasz całości piwa w butelki, ale trochę zostawiasz w fermentorze, i do niego dolewasz wody i syropy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 11 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 To pewnie malinowe z resztek - po fermentacji nie zlewasz całości piwa w butelki, ale trochę zostawiasz w fermentorze, i do niego dolewasz wody i syropy. Dokładnie. Zostałem do tego zmuszony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 11 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 (edytowane) 11.11.2015r. #198. Dampfbier. Słód pilzneński 3,2 kg Słód Monachijski I - 1,3 kg Zacieranie 66* - 90 min78* -Chmielenie:Chmiel Oktawia, granulat, 15 g - FWH Chmiel Oktawia, granulat, 15g - 0 minObjętość brzeczki - 22lSchłodzone do 12 stopni. Zadane drożdżami FM40 (gęstwa) w temp. otoczenia 18 stopni. Przeniesione do 20 stopni - 17.11.2015r.OG = 13.0 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.7%Rozlane w kega i 10 butelek: 26.11.2015r Edytowane 26 Listopada 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dine Opublikowano 12 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Noo, jakiś czas temu pytałem o tą brown ipę i widzę, że teraz będę mógł sobie nawet kupić na spróbowanie. Szkoda, że się jednak zdecydowałem na brown ale, miałbym porównanie. Próbowałeś już tego piwa z browaru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 13 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 Noo, jakiś czas temu pytałem o tą brown ipę i widzę, że teraz będę mógł sobie nawet kupić na spróbowanie. Szkoda, że się jednak zdecydowałem na brown ale, miałbym porównanie. Próbowałeś już tego piwa z browaru? No nie do końca, bo jak to w prawdziwym krafcie bywa wprowadziliśmy kilka dość istotnych zmian. Niższe blg, niższe IBU, troszkę inne chmielenie, mały eksperyment z prażeniem słodu w piecu chlebowym Piwa nie próbowałem, nie miałem sposobności, w pełnym napięciu naginam dziś do Wrocka i zobaczymy jak to wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 20 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 (edytowane) 20.11.2015r. #199. Żytni Brett Saison. Słód Pilzneński - 3,0 kg Słód Żytni - 1,5 kg Cukier biały - 0,2 kg Zacieranie 65* - 90 min 78* -Chmielenie:Chmiel Iunga, granulat, 17 g - FWH Chmiel Oktawia, granulat, 15g - 0 minDodatki:Curacao, 20g - 0minObjętość brzeczki - 20 lZadane drożdżami Wyeast 3031 Brett Saison. Schłodzone do 17 stopni. Fermentacja: 3 doby od zadania drożdży w temp. otoczenia 17 stopni. Przeniesienie do ciepłego ok. 20 stopni - 23.11.2015r. 28 -29 - 22°C, 30-1- 23°C, 2-3-24°C, 4-9 - 25°C. Odpiąłem kabel. Do soboty - 12.12 w temp. 20 stopni. Na cichej od 13.12.2015rOG = 13.0 FG = 0.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.7%Rozlane do butelek: 06.01.2015r. Edytowane 6 Stycznia 2016 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 28 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2015 (edytowane) 12.12.2015r. #200. A'la Joppejskie! Słód Pilzneński - 5.0 kg Słód Monachijski I - 3.0 kg Zacieranie 65* - 270min - rodzinie się obiadów kurna zachciało!78* -Chmielenie:Chmiel Iunga, granulat, 6 g - FWH Czas gotowania: 12hObjętość brzeczki - 8 lZadane drożdżami Wyeast 3031 Brett Saison (gęstwa). Schłodzone do 19 stopni. Dodałem 100ml Lacto Brevis - 15.12.2015r. Na cichą: Amalgamation Brett Super Blend - słabe odfermentowanie, tylko do 33. Zahartowałem blend 2 chochlami Joppena i dziś - 22.02. - wlewam całość do słoja. Mogłoby zejść jeszcze z 9 blg, tak do połowy, aktualnie smakuje to jak syrop na apetyt, który pamiętam z dzieciństwa - turbo słodki. Fermentacja: 12.12.2015 - 16.12.2015 - piwnica - 17 stopni, 16.12.2015 - dom - 19-20 stopni 22.02.2016r. do słoika i cicha z Amalgamationem.OG = 48.0 FG = 33 - 21.02.2016r. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???%Rozlane do butelek: ????????????????? Tymczasem zapraszam na stronę piwnybrzuch.com gdzie od przedwczoraj (z okazji warki #200) można nabyć drogą kupna koszulki z logo Browaru Domowego Piwny Ul! Tutaj link: https://piwnybrzuch.com/produkt/piwny-ul/ Edytowane 22 Lutego 2016 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 28 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2015 (edytowane) 28.11.2015r. #201. Seef Beer. Słód Pilzneński - 2,0 kg Słód pszeniczny - 0,7 kg Płatki pszenne błyskawiczne - 0,4 kg Płatki owsiane błyskawiczne - 0,8 kg Płatki gryczane - 0,6kg Zacieranie 65* - 40 min 67* - 40 min 72* - 40 min78* -Chmielenie:Chmiel Oktawia, granulat, 18 g - FWH Chmiel Oktawia, granulat, 15g - 0 min Dodatki: Aframon madagaskarski - 1g - 0 minObjętość brzeczki - 19 lZadane drożdżami FM25 Klasztorna Medytacja. Schłodzone do 16 stopni. Fermentacja: 3 doby od zadania drożdży w temp. otoczenia 17 stopni. Przeniesienie do ciepłego ok. 20 stopni - 02.12.2015r.OG = 12.5 FG = 3.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 4.9%Rozlane do kega: 17.12.2015r. + 1 butelka Grolsch 1.5l Edytowane 18 Grudnia 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 28 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2015 11.11.2015r. #200. TBA. Informacja o jubileuszowej warce #200 zostanie przedstawiona w odpowiednim czasie (w momencie, gdy drożdżaki przeznaczone do tego piwa spokojnie skończą fermentację). Tymczasem zapraszam na stronę piwnybrzuch.com gdzie od przedwczoraj (z okazji warki #200) można nabyć drogą kupna koszulki z logo Browaru Domowego Piwny Ul! Tutaj link: https://piwnybrzuch.com/produkt/piwny-ul/ Co tam szykujesz, mlody czlowieku??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 28 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2015 11.11.2015r. #200. TBA. Informacja o jubileuszowej warce #200 zostanie przedstawiona w odpowiednim czasie (w momencie, gdy drożdżaki przeznaczone do tego piwa spokojnie skończą fermentację). Tymczasem zapraszam na stronę piwnybrzuch.com gdzie od przedwczoraj (z okazji warki #200) można nabyć drogą kupna koszulki z logo Browaru Domowego Piwny Ul! Tutaj link: https://piwnybrzuch.com/produkt/piwny-ul/ Co tam szykujesz, mlody czlowieku??? Gdybym chciał zdradzić tę tajemnicę napisałbym to od razu Obawiam się, że jeszcze ok. 2 tygodnie będę utrzymywał Cię w niewiedzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 4 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 (edytowane) 04.12.2015r. #202. 100% Brett Ale Słód Pilzneński - 3,8 kg Płatki błyskawiczne owsiane - 0,8 kg Zacieranie 65* - 90 min 78* -Chmielenie:Chmiel Iunga, granulat, 20 g - FWH Chmiel Nieznany, granulat, 60g - 0 minObjętość brzeczki - 20 lZadane drożdżami YeastBay Amalgamation Brett Super Blend. Schłodzone do 21 stopni. Fermentacja: 3 doby od zadania drożdży w temp. otoczenia 18 - 15 stopni do 08.12. 09.12: temp. brzeczki 18.5 stopnia. Podłączam kabel. 09.12 - grzanie do 21 stopni. 10-11.12 - 22 stopnie, 12-14.12 - 23 stopnie 15-26.12 - 25 stopni 27.12 - 05.01 - ok. 20 stopni. Przelane na cichą: 07.01.2015r. Planowana cicha: 28 dni.OG = 12.0 FG = 0.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.9%Rozlane do butelek: 03.02.2016r. - 34 butelki z 85g cukru. Edytowane 3 Lutego 2016 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 5 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 (edytowane) 05.12.2015r. #203. India Spiced Porter. Słód Pale Ale - 3,9 kg Słód Crystal 160 - 0,25 kg Słód Pszeniczny Czekoladowy 1000 - 0,2 kg Słód Czekoladowy 900 EBC - 0,35 kg Dodatki - dodane na 0' Kardamon wielki - 10 ziaren, Kumin - 1/2 łyżeczki (ok. 2g) Cynamon - 2cm, Kolendra - 10g Goździk - 1 szt. Pieprz czarny - 4g Sproszkowane mango suszone - 25g Sól cytrynowa - 20g Zacieranie: 66* - 90 min78* -Chmielenie:Chmiel Iunga, granulat, 18 g - FWHObjętość brzeczki - 20 lSchłodzenie do temp. 15 stopni. Zadane drożdżami FM 10 w temp. otoczenia 16 stopni. 08.12 temp otoczenia 20 stopni. Temp. brzeczki 18.5 stopnia.OG = 13.0 FG = 4.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: ???%Rozlane w kega i do butelek: 24.12.2015r. Edytowane 4 Stycznia 2016 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 12 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2015 11.11.2015r. #200. TBA. Informacja o jubileuszowej warce #200 zostanie przedstawiona w odpowiednim czasie (w momencie, gdy drożdżaki przeznaczone do tego piwa spokojnie skończą fermentację). Tymczasem zapraszam na stronę piwnybrzuch.com gdzie od przedwczoraj (z okazji warki #200) można nabyć drogą kupna koszulki z logo Browaru Domowego Piwny Ul! Tutaj link: https://piwnybrzuch.com/produkt/piwny-ul/ Co tam szykujesz, mlody czlowieku??? Warka #200 uzupełniona - A'la Joppejskie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się