janek70 Posted December 21, 2012 Share Posted December 21, 2012 Witam jestem początkującym piwowarem. Lubię piwa w stylu dawnego warka strong, ciemne w smaku nie przechmielone i słodko karmelowe. Proszę o jakąs sprawdzoną recepture, lub jaki zestaw wybrac.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted December 21, 2012 Share Posted December 21, 2012 Witam jestem początkującym piwowarem. Lubię piwa w stylu dawnego warka strong, ciemne w smaku nie przechmielone i słodko karmelowe. Proszę o jakąs sprawdzoną recepture, lub jaki zestaw wybrac.Pozdrawiam Ja też witam serdecznie. Jakie to jest ciemne w smaku? Dorota na pewno doradzi http://www.homebrewing.pl/zestawy-surowcow-c-45.html?osCsid=f8f001dd057ae05da67e526427ba5f62 Link to comment Share on other sites More sharing options...
janek70 Posted December 21, 2012 Author Share Posted December 21, 2012 Witam jestem początkującym piwowarem. Lubię piwa w stylu dawnego warka strong, ciemne, w smaku nie przechmielone i słodko karmelowe. Proszę o jakąs sprawdzoną recepture, lub jaki zestaw wybrac.Pozdrawiam Ja też witam serdecznie. Jakie to jest ciemne w smaku? Dorota na pewno doradzi http://www.homebrewi...67e526427ba5f62 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcpol1 Posted December 21, 2012 Share Posted December 21, 2012 I dalej nie wiadomo jak Ci pomóc... Link to comment Share on other sites More sharing options...
janek70 Posted December 21, 2012 Author Share Posted December 21, 2012 Niewiem co mam więcej napisać prucz tego że chodziło mi o piwo w smaku słodko -karmelowe o barwie bursztynowej. Nie mam doświadczenia jak sie pisze na forach więc proszę o wyrozumiałość. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted December 21, 2012 Share Posted December 21, 2012 (edited) Jakie masz doświadczenie, ma być ze słodów ekstraktów? Może skąd jesteś? Edited December 21, 2012 by anteks Link to comment Share on other sites More sharing options...
janek70 Posted December 21, 2012 Author Share Posted December 21, 2012 jestem z podkarpacia doświadczenie mam marne 6 puszek 3 zacierane. Piwo które chcę zrobić to ze słodów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted December 21, 2012 Share Posted December 21, 2012 (edited) Podałem tobie linka do sklepu, możesz wybrać coś dla siebie http://www.homebrewi...owcow-c-45.html http://www.browamato...p?grupa_p=6 Edited December 21, 2012 by anteks Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lusterko87 Posted December 21, 2012 Share Posted December 21, 2012 Coś na bazie słodu Pale Ale + karmelowy jasny +Chmiel na goryczkę trochę na aromat+ drożdże dolnej fermentacji a na pewno wyjdzie fajne Spróbuj z BA zestawu Dortmunder tylko sypnij tam trochę tego karmelowego jasnego Link to comment Share on other sites More sharing options...
janek70 Posted December 21, 2012 Author Share Posted December 21, 2012 ok dzięki za linki ale dlamnie to czarna magia nie wiem które mam wybrać nieznam się na stylach, może jakas receptura dodam że to ma być górna fermentacja, na dolną nie mam warunków. Link to comment Share on other sites More sharing options...
janek70 Posted December 21, 2012 Author Share Posted December 21, 2012 Coś na bazie słodu Pale Ale + karmelowy jasny +Chmiel na goryczkę trochę na aromat+ drożdże dolnej fermentacji a na pewno wyjdzie fajne Spróbuj z BA zestawu Dortmunder tylko sypnij tam trochę tego karmelowego jasnego ok dzięki tylko nie napisałem że to ma być piwo górnej fermantacji przepraszam Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted December 21, 2012 Share Posted December 21, 2012 to może http://www.homebrewing.pl/belgian-pale-ale-13stblg-premium-zestaw-surowcow-p-677.html http://www.homebrewing.pl/belgian-pale-ale-13stblg-zestaw-surowcow-p-313.html http://www.homebrewing.pl/irish-red-ale-ira-13stblg-zestaw-surowcow-p-301.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
janek70 Posted December 21, 2012 Author Share Posted December 21, 2012 Dzięki za podpowiedzi Belgian Pale ale własnie tydzień temu rozlałem do butelek, jeszcze nie prubowałem,następne będzie Irish Red Ale. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Faszysta Rasista Homofob Posted December 21, 2012 Share Posted December 21, 2012 A co to jest "prubować"? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fidel Posted December 21, 2012 Share Posted December 21, 2012 Proszenie o przepis na piwo domowe, które ma smak Warki (jakkolwiek starej) to przegięcie. Zrób proste piwo typu pale ale, i jeśli nie popełnisz błędu, będzie smaczniejsze niż większość znalezionych w sklepie - nawet tych powyżej 5-7-9 zł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
skybert Posted December 21, 2012 Share Posted December 21, 2012 Spokojnie panowie, jak nie zamierzacie pomóc to przynajmniej nie drwijcie. Człowiek zaczął warzyć, odważył się napisać na forum a dostaje opr. Janek, odezwij się do mnie na PW, coś wymyślimy, poradzimy. ps. dodaj sobie słownik polski do przeglądarki albo pisz w wodzie, bo błędy mogą trochę przeszkadzać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogi Posted December 21, 2012 Share Posted December 21, 2012 (edited) A ja jestem zdania, że wiele osób nie pamięta (a przecież nie młodzież) albo nie chce pamiętać jak smakowała stara dobra Warka (1995-2004) z dawnych lat i ja bym szedł w ten temat, bo można przywrócić ten chlebowy słodki smak, a nie uwierzę, że kiedy ta Warka była do kupienia, wszyscy naokoło warzyli, chce się napisać cytat z klasyka "pierdolicie, Hipolicie". Edited December 21, 2012 by Bogi Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted December 21, 2012 Share Posted December 21, 2012 , chce się napisać cytat z klasyka "pierdolicie, Hipolicie". No właśnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted December 21, 2012 Share Posted December 21, 2012 Jakie to jest ciemne w smaku? ciemne w smaku nie przechmielone może dlatego że ja też mam niezgrabną ale ja to rozumiem doskonale,myślę że przecinek zabrakło co do piwa może po prostu jakieś "normalne" tylko zacierane na słodko Link to comment Share on other sites More sharing options...
janek70 Posted December 21, 2012 Author Share Posted December 21, 2012 Bardzo dobrze wiecie o co mi chodziło tylko się czepiacie wyrazów i przecinków jak wczesniej pisałem to mój pierwszy wpis na jakimkolwiek portalu. Można się tylko zniechęcić, Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcpol1 Posted December 22, 2012 Share Posted December 22, 2012 Bardzo dobrze wiecie o co mi chodziło tylko się czepiacie wyrazów i przecinków jak wczesniej pisałem to mój pierwszy wpis na jakimkolwiek portalu. Można się tylko zniechęcić, Nie ma się co zniechęcać, trzeba się tylko trochę postarać. Jak widzisz chętni do pomocy są. Pasowało by mi tu piwo w stylu http://www.wiki.piwo.org/Oktoberfest ale niestety nie pijałem starej warki więc nie wiem czy będzie podobne, no i jeszcze trzeba by tu zastąpić drożdże jakimiś górnej fermentacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted December 23, 2012 Share Posted December 23, 2012 (edited) Witam jestem początkującym piwowarem. Lubię piwa w stylu dawnego warka strong, ciemne w smaku nie przechmielone i słodko karmelowe. Proszę o jakąs sprawdzoną recepture, lub jaki zestaw wybrac.Pozdrawiam Warka Strong to nie będzie, ale z tego co piszesz będzie Ci smakować. Kup zestaw Porter angielski, dodatkowo 1,5 kg słodu pilzneńskiego, zatrzyj na słodko. Wyjść z tego powinno ok 27 L 14-16°Blg fajnego piwa, które może Ci pasować. Jeśli słodyczy chcesz więcej, dosyp laktozy ok 0,25 kg. A docinkami się nie przejmuj, większość z nas na początku przez ten "chrzest" przeszła Edited December 23, 2012 by Jacenty Link to comment Share on other sites More sharing options...
janek70 Posted December 23, 2012 Author Share Posted December 23, 2012 ok dzięki za dobre rady pozdrawiam wszystkich i życzę wam Wesołych świat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcpol1 Posted December 23, 2012 Share Posted December 23, 2012 Witam jestem początkującym piwowarem. Lubię piwa w stylu dawnego warka strong, ciemne w smaku nie przechmielone i słodko karmelowe. Proszę o jakąs sprawdzoną recepture, lub jaki zestaw wybrac.Pozdrawiam Warka Strong to nie będzie, ale z tego co piszesz będzie Ci smakować. Kup zestaw Porter angielski, dodatkowo 1,5 kg słodu pilzneńskiego, zatrzyj na słodko. Wyjść z tego powinno ok 27 L 14-16°Blg fajnego piwa, które może Ci pasować. Jeśli słodyczy chcesz więcej, dosyp laktozy ok 0,25 kg. A docinkami się nie przejmuj, większość z nas na początku przez ten "chrzest" przeszła Jacenty warka była aż tak słodka? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted December 23, 2012 Share Posted December 23, 2012 janek70 chce piwo " ciemne w smaku nie przechmielone i słodko karmelowe". To, które proponuję będzie w jego guście, mam wrażenie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts