leech Opublikowano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 Jeżeli nie kolendra go dała to co? http://appetita.pl/kolendra.html na tej jest tekst: "w związku z wykorzystaniem na terenie zakładu selera i gorczycy, produkt może zawierać śladowe ich ilości" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 @Bogi - proponuję byś jednak sprawdził indyjską a potem wydawał opinię.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 To przez Randy Moshera i jego Radical brewing Indyjska ma wyraźniejszy cytrusowy aromat pod warunkiem, że jest świeża. A znacie w ogóle aromat świeżych roztartych liści kolendry? Ale każda kolendra ma cytrusowo-przyprawowo-anyżowy aromat. Na tym polega fenomen tej rośliny. Świeża będzie, jak ktoś sobie wyhoduje, bo takiej w handlu nie ma. Liście kolendry to cilantro, tego można używać, ale raczej do barwienia alkoholi i wnoszenia właśnie nut li tylko cytrusowych. Sprawdzę jak się dowiem, kto ją ma i dlaczego nagle wśród kolendr zaczęły się stopniowania. Anyż z Egiptu, Andaluzji, Turcji, Polski-to rozumiem, ale nie zauważyłem, żeby jakakolwiek kolendra-z trzech źródeł, różnych, się różniła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 Nie wiem skąd te kwestie suche vs suche, w sensie S33 vs T58. Te drugie daję zdecydowanie więcej przypraw, owoców itd niż pierwsze - więc są zdecydowanie lepsze do wita. Na T58 robiłem sporo piw, raz nawet dały mi banany właściwe dla pszenicznych. Oczywiście, najlepiej dać płynne dedykowane, ale z suchych zdecydowanie T58 zamiast S33. Tak też proponują sklepy piwowarskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 zdecydowanie T58 zamiast S33. Tak też proponują sklepy piwowarskie. A mi super podchodzi zestaw z TB na S-33 właśnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 Nie wiem skąd te kwestie suche vs suche, w sensie S33 vs T58. Te drugie daję zdecydowanie więcej przypraw, owoców itd niż pierwsze - więc są zdecydowanie lepsze do wita. Na T58 robiłem sporo piw, raz nawet dały mi banany właściwe dla pszenicznych. Oczywiście, najlepiej dać płynne dedykowane, ale z suchych zdecydowanie T58 zamiast S33. Tak też proponują sklepy piwowarskie. Crosis nie wiem skąd to wziąłeś, bo sklepy proponują najpierw Brewferm Blanche, a potem S-33 dopiero w ostateczności T-58 A po za tym był już temat o drożdżach do wita, nie ma co za każdym razem tego wałkować. Witek i tak będzie już przyprawowy od kolendry i skórki pomarańczy więc jak nie masz tych pierwszych drożdży użyj S-33, są one neutralne i nie nadadzą ci w piwie posmaków ziołowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 6 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 pomyślę jeszcze nad przepisem, przed warzeniem zasięgnę po poradę nie ukrywam, że chciałbym się zbliżyć smakowo do viva la vita! Zresztą browary pinty są dla mnie genialne! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 Nie wiem skąd te kwestie suche vs suche, w sensie S33 vs T58. Te drugie daję zdecydowanie więcej przypraw, owoców itd niż pierwsze - więc są zdecydowanie lepsze do wita. Na T58 robiłem sporo piw, raz nawet dały mi banany właściwe dla pszenicznych. Tylko, że w wicie te przyprawy i owoce mają dać faktyczne przyprawy i owoce (kolendra, curacao) a nie być wynikiem pracy drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magneto Opublikowano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 Nie wiem skąd te kwestie suche vs suche, w sensie S33 vs T58. Te drugie daję zdecydowanie więcej przypraw, owoców itd niż pierwsze - więc są zdecydowanie lepsze do wita. Na T58 robiłem sporo piw, raz nawet dały mi banany właściwe dla pszenicznych. Tylko, że w wicie te przyprawy i owoce mają dać faktyczne przyprawy i owoce (kolendra, curacao) a nie być wynikiem pracy drożdży. Ale cytując za wiki "Aromaty przypraw powinny dobrze mieszać się z owocowymi, kwiatowymi i słodkimi aromatami i powinny być mocne." Zatem witbier to nie tylko przyprawy ale także nuty owocowe i kwiatowe pochodzące od drożdży. Niektórzy piwowarzy te aromaty wnoszą przez używanie aromatycznych chmieli amerykańskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 Ale aromaty owocowe pochodzące z drożdży, z chmieli czy z dodatku faktycznych owoców są sobie nierówne. I moim zdaniem amerykańskie drożdże nijak mają się do rasowego witbiera, o czym zresztą była już w tym wątku mowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magneto Opublikowano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 Ale aromaty owocowe pochodzące z drożdży, z chmieli czy z dodatku faktycznych owoców są sobie nierówne. I moim zdaniem amerykańskie drożdże nijak mają się do rasowego witbiera, o czym zresztą była już w tym wątku mowa. Wzmianka o nutach owocowych amerykańskich chmieli była tylko dygresją z mojej strony, chociaż nie unikam wzbogacenia w czasie fermentacji odrobiną tego składnika. Uważam, że dedykowane drożdże są bardzo ważne w przeciwnym wypadku wit byłby tylko takim pszenicznym odpowiednikiem aipy, gdzie mniej jest ważna podstawa a chmiel (w przypadku wita kolendra i pomarańcze) stanowią jedyną wartość tego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 18 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 (edytowane) Panie i Panowie, postanowiłem jednak wykorzystać chmiele amerykańskie. Na 50 minutę gotowania po 10 g każdego który wymieniałem, dodatkowo chcę dodać skórki pomarańczy z bakalland tak w 20 minucie gotowania (do 100g) bądź podzielić i dodać również startej skórki mandarynki . Myślałem jeszcze, aby chmielić na zimno ale nie chciałbym przesadzić. wiem, że nie będzie to typowy wit ale liczę, że będzie cieszył moich gości Edytowane 18 Stycznia 2013 przez lolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 18 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 Skórki daj na koniec, a nie 20 minut po rozpoczęciu gotowania - 40 minut? Wszystko Ci w kosmos poleci, a nie w piwie zostanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 18 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 5 minut albo na sam koniec. Te z Bakalland'u to coś konkretnego? Mandarynka nie zaszkodzi, podkręci słodkie nuty pomarańczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 18 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 (edytowane) bakalland podobno najlepsze z pośród innych. Używam bakalland`u do wina i sobie chwalę, ale do piwa nie miałem pojęcia czy się nada. Dlatego pomyślałem, że dodam skórkę z mandarynki. (70g skórki pomarańczy bakalland + obrane z 2 szt mandarynek) do tego curacao. jak myślicie z tym chmielem dodatkowym- amerykańcami? i z chmieleniem na zimno? Saaz 5g Citra 5g Palisade 5g Edytowane 18 Stycznia 2013 przez lolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 24 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2013 ma ktoś porównanie zestawów surowców witbier-a "Centrum Piwowarstwa" z "Twój Browar" ?? zasyp CP bardziej zbliżony do Hoegaardena, ale ponoć dużo pszenicy niesłodowanej to dłuższe zacieranie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 Nie znam z CP, ale tłukę te wity z TB i wychodzą świetne m oim zdaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 25 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 zacieranie witbiera: http://www.piwo.org/topic/8694-browar-domowy-bear-east/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się