korzen16 Opublikowano 23 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2023 WARKA#43 Przelana na cichą. Temperatura podniesiona do 21-22°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 26 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2023 WARKA#43 Coś słabo odfermentowało, ale od kilku dni stoi w miejscu na 4,5°. Dziś wrzuciłem chmiele na zimno i obniżę temperaturę do 10-12°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 2 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2023 WARKA#43 zabutelkowana w dniu 01.06.2023. Wyszło 50x0,5 l Nagazowanie wyjdzie na poziomie 2,65v/v. W sumie straty od początku gotowana do rozlewu wyniosły 8 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 1 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2023 (edytowane) WARKA#44 Jasne Pełne 01.07.2023 Planowane 12,5°Blg 28L (do fermentora) Zakładana wydajność całkowita około 75% IBU 35 Wyszło 12°Blg, 30L - wydajność całkowita około 72%; 4,0 kg słód Pilzneński Viking 66,7% 1,0 kg słód Munich II Viking 16,7% 1,0 kg słód karmelowy czerwony Viking 16,7% 30g Marynka 30g Lubelski Drożdże US-05 uwodnione Zacieranie: Zasyp do 21l wody o temp. 72°C z dodatkiem kwasu cytrynowego do pH ok 5,5 Podgrzanie do 72°C i zacieranie przez 60' Podgrzanie do 75° i wygrzew przez 10' Do gara trafiło ok. 34L, gęstości około 10,5°Blg. Chmielenie i dodatki Gotowanie 70' 30g Marynka 60' 10g Lubelski 40' 20g Lubelski 10' Chłodzenie (temperatura wody ok. 18°C) do temperatury 18°C ok. 15'+2h - do fermentora trafiło 30L brzeczki o gęstości ok. 12°Blg Drożdże: Uwodnione US05 zadane rano 02.07.2023 Fermentacja: 02-03.07.2023 - 17°C-->16°C zadane drożdże - fermentacja ruszyła po około dobie 04.07.2023 - 16°C 05.07.2023 - 18°C - fermentacja burzliwa podniosła temperaturę o 2°C 06-07.07.2023 - 18° -->16°C 08-10.07.2023 - 16 -->24°C 11-20.07.2023 - 24°C --> 18° (fermentacja cicha) Blg po cichej 5° co daje 3,8 alkoholu 20.07.2023 - Butelkowanie - wyszło 57x0,5L z dodatkiem 3,42g glukozy na butelkę - planowane nagazowanie 2,65v/v Edytowane 22 Lipca 2023 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 4 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2023 (edytowane) Znajomy wysuszył mi piwniczkę. Trzeba szybko coś uwarzyć i będzie to pszenica, ale amerykańska. Myślę że uda mi się siąść do garów pod koniec przyszłego tygodnia WARKA#46 Pszeniczne Amerykańskie 15.07.2023 Planowane 11,5°Blg 28L (do fermentora) Zakładana wydajność całkowita około 70% IBU 16 Wyszło ........°Blg, 28L - wydajność całkowita około .........%; 2,0 kg słód pszeniczny Viking 52,2% 3,0 kg słód Pilzneński Viking 34,8% 0,50 płatki przeniczne 8,7% 0,25 kg słód karmelowy 30 Viking 4,3% 30g +10g + 10g Lubelski 20g +30g Citra Drożdże US-05 gęstwa z warki #44 Edytowane 14 Sierpnia 2023 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 7 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2023 Zastanawia mnie zupełnie inne zachowanie tych samych drożdży, z tej samej partii podczas fermentacji; w warce #43 pogrupowały się w takie "klumpy" na powierzchni a czapa piany pojawiła się w zasadzie na sam koniec fermentacji. Tym razem w warce #44 czapa piany pojawiała się na drugi dzień po zadaniu drożdży, potem znikła całkowicie i jedynym objawem ich pracy było kotłowanie się piwa w fermentorze. Czasy startu, temperatura zadania i czas trwania burzliwej w zasadzie bez dużych różnic, podobnie jak brzeczka - obie miały zbliżone Blg startowe. Chyba jedyny najbardziej losowy czynnik to napowietrzenie brzeczki przed zadaniem drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 11 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2023 (edytowane) WARKA#44 przelana na cichą (trochę zapomniałem zmierzyć Blg) i przeniesione do 16°C. Zapach w porządku, żadnych niepokojących symptomów, ale wyszło dość ciemne, bardziej niż się spodziewałem. Edytowane 11 Lipca 2023 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 15 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2023 (edytowane) Mała zmiana planów na dziś WARKA#45 Brown ALE 15.07.2023 Planowane 11°Blg 28L (do fermentora) Zakładana wydajność całkowita około 72% IBU 25 Wyszło 12°Blg, 29L - wydajność całkowita około 82%; 5,0 kg słód Pilzneński Viking 86,2% 0,5 kg słód Carmelowy 300 Viking 8,6% 0,30 kg słód czekoladowy ciemny Viking 5,2% (dodany podczas filtracji) 30g Premiant 30g Saaz Gęstwa drożdżowa US-05 z warki #44 Zacieranie: Zasyp do 25l wody o temp. 71°C z dodatkiem kwasu cytrynowego do pH ok 5,5 Zacieranie przez 60' w temperaturze 65°C Podgrzanie do 75° i wygrzew przez 10' Początek filtracji - 14°Blg, koniec wysładzania 4°Blg Do gara trafiło ok. 33L, gęstości około 11°Blg. Koniec gotowania: 29L gęstości, Blg około 12° Chmielenie i dodatki Gotowanie 60' 30g Premiant 60' 40g Saaz 40' Chłodzenie (temperatura wody ok. 15°C) do temperatury 25°C ok. 20min - do fermentora trafiło 29L brzeczki o gęstości ok. 12°Blg Drożdże: Gęstwa US05 - dodałem 1litr gęstwy --> objętość wzrosła do 30L a Blg spadło do ok. 11,5 Fermentacja: 16.07.2023 - 21°C zadane drożdże - fermentacja ruszyła po około 6 godzinach 17.07.2023 20°C fermentacja burzliwa 18.07.2023 - 21°C -->20°C 19.07-14.08.2023 - 19°-->18°C 14.08.2023: Butelkowanie - wyszło 57szt.x0,5L z dodatkiem 195g glukozy na butelkę - planowane nagazowanie 2,47v/v Edytowane 2 Grudnia 2023 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 16 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2023 Dzisiejsze warzenie Warki#45 poszło bardzo sprawnie - całość łącznie z chłodzeniem do temperatury dwudziestu kilku stopni trwała 4,5 godziny. Zrobiłem na końcu whirlpool i zostawiam tak gar do rana, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draker Opublikowano 17 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2023 W dniu 26.05.2023 o 16:59, korzen16 napisał(a): WARKA#43 Coś słabo odfermentowało, ale od kilku dni stoi w miejscu na 4,5°. Dziś wrzuciłem chmiele na zimno i obniżę temperaturę do 10-12°C Od razu po wrzuceniu chmielu obniżasz temperaturę? W dniu 16.07.2023 o 02:31, korzen16 napisał(a): Dzisiejsze warzenie Warki#45 poszło bardzo sprawnie - całość łącznie z chłodzeniem do temperatury dwudziestu kilku stopni trwała 4,5 godziny. Zrobiłem na końcu whirlpool i zostawiam tak gar do rana, W jakim celu zostawiasz gar do rana? Czy po prostu brak czasu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 17 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2023 (edytowane) 9 godzin temu, draker napisał(a): Od razu po wrzuceniu chmielu obniżasz temperaturę? Tak, po wrzuceniu chmiel obniżam temperaturę do zaplanowanej 9 godzin temu, draker napisał(a): W jakim celu zostawiasz gar do rana? Czy po prostu brak czasu? Schłodziło się do 25°C i nie chciało zejść niżej (woda do chłodzenie ma obecnie ok. 16-17°C) Przestawiłem więc fermentor w chłodne miejsce i podszedłem spać; rano miałem około 20°C. Druga sprawa, że po kilku godzinach w garze do fermentora trafiła "czystsza brzeczka. Edytowane 17 Lipca 2023 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draker Opublikowano 17 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2023 4 godziny temu, korzen16 napisał(a): Tak, po wrzuceniu chmiel obniżam temperaturę do zaplanowanej Nie boisz się, że piwo może dofermentować jeszcze w butelce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 17 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2023 2 godziny temu, draker napisał(a): Nie boisz się, że piwo może dofermentować jeszcze w butelce? Przelewam na cichą i sprawdzam po kilku dniach czy coś się zmieniło, jeżeli nie to raczej mam pewność, że przejadło się wszystko, dodaję chmiel na zimno i schładzam piwo. W tej warce spodziewałem się wyniku o 1°Blg niższego, czyli 3,5°Blg, ale nie zeszło tak nisko. Po półtora miesiąca po zabutelkowaniu nie dzieje się nic niepokojącego, a wręcz, jak dla mnie, jest trochę za delikatnie nagazowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draker Opublikowano 18 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2023 6 godzin temu, korzen16 napisał(a): Przelewam na cichą i sprawdzam po kilku dniach czy coś się zmieniło, jeżeli nie to raczej mam pewność, że przejadło się wszystko, dodaję chmiel na zimno i schładzam piwo. W tej warce spodziewałem się wyniku o 1°Blg niższego, czyli 3,5°Blg, ale nie zeszło tak nisko. Po półtora miesiąca po zabutelkowaniu nie dzieje się nic niepokojącego, a wręcz, jak dla mnie, jest trochę za delikatnie nagazowane. Poczytaj o Hop Creep, szczególnie w tym przypadku może wystąpić, gdy spodziewałeś się głębszego odfermentowania. Na Twoim miejscu zostawiłbym na kilka dni w temperaturze fermentacji po wrzuceniu chmielu i dopiero później schładzał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 19 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2023 20 godzin temu, draker napisał(a): Poczytaj o Hop Creep Problem znam. Po zabutelkowaniu piwo trafia do piwnicy, w której mam ok. 10°C i póki co nie dotknęła mnie ta sytuacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 19 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2023 WARKA#45 poszło szybko, już jest po burzliwej. Jutro butelkowanie WARKI#44,a w nadchodzący weekend warzenie odłożonej amerykańskiej pszenicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 20 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2023 WARKA#44 zabutelkowana - wyszło 57x0,5L z dodatkiem 195g glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 22 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2023 (edytowane) Uzupełnienia WARKA#44 zmierzyłem Blg po cichej i wyszło ok. 5-5,5° o daje ok. 3,8% alkoholu. Zacierałem na słodko i coś to dało. WARKA#45 przelana na cichą - po burzliwej jest 4°Blg - tu zacierałem normalnie i jest głębsze odfermentowanie Edytowane 22 Lipca 2023 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 18 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2023 Wczoraj kurier dostarczył mi fermentor Apollo - Apollo Snub Nose w wersji 30L. Trochę poczytałem nasze forum w temacie fermentacji ciśnieniowej, obejrzałem też kilka filmów i ostatecznie wybrałem model bez pojemnika na drożdże - natknąłem się na kilka opinii, które mówiły o tym, że pojemnik na drożdże to mały zysk, a dużo kłopotów i można z tego zrezygnować bez szkody dla samego proces fermentacji. Domówiłem już trochę gadżetów do wyszynku ciśnieniowego z fermentora i spróbuję butelkować- zobaczymy czy warto. Jeżeli okaże się że skórka nie jest warta wyprawki, to chyba skusze się na zakup kilki kegów; zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 20 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2023 Jak już przetestujesz, to daj znać jak ten mały spunding valve się sprawuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 20 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2023 Idą jeszcze pozostałe klamoty do rozlewu ciśnieniowego. W czwartek lub piątek coś uwarzę i chyba wrzucę już do Apolla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2023 (edytowane) W dniu 20.08.2023 o 11:49, Krzyżak napisał(a): Jak już przetestujesz, to daj znać jak ten mały spunding valve się sprawuje. OK Do browaru doszły zamówione klamoty 😁 Zostało mi jeszcze dokupić jakąś butlę z CO2. Zastanawiam się tylko nad pojemnością - 2 czy 5 litrów Edytowane 22 Sierpnia 2023 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli97 Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2023 OK Do browaru doszły zamówione klamoty Zostało mi jeszcze dokupić jakąś butlę z CO2. Zastanawiam się tylko nad pojemnością - 2 czy 5 litrów Gdzie kupiłeś te klamoty do browaru?Gesendet von meinem moto g(9) play mit Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2023 (edytowane) Damtry.pl Ma najlepsze ceny, jakie znalazłem Edytowane 23 Sierpnia 2023 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2023 47 minut temu, korzen16 napisał(a): Damtry.pl Ma najlepsze ceny, jakie znalazłem aliexpres https://pl.aliexpress.com/item/4000448885805.html?spm=a2g0o.detail.0.0.259ccomZcomZZd&gps-id=pcDetailTopMoreOtherSeller&scm=1007.40050.354490.0&scm_id=1007.40050.354490.0&scm-url=1007.40050.354490.0&pvid=5b7f592f-27d1-4231-862b-9d2d96f23876&_t=gps-id:pcDetailTopMoreOtherSeller,scm-url:1007.40050.354490.0,pvid:5b7f592f-27d1-4231-862b-9d2d96f23876,tpp_buckets:668%232846%238110%231995&pdp_npi=4%40dis!PLN!136.53!134.55!!!32.35!!%40211b442016928153546201993e94dc!10000015550299831!rec!PL!768596356! Jeszcze Amazon https://www.amazon.pl/Brickman-Wypelniacz-Regulowany-Przeciwciśnieniowych-Nierdzewnej/dp/B09L48N3CP?source=ps-sl-shoppingads-lpcontext&ref_=fplfs&psc=1&smid=A2LIY2T75333K7 ja do swojego dałem szybkozłączki na wąz piwny między nalewarką a kegiem i reduktorem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się