Skocz do zawartości

Browar domowy "Na Szlaku"


Rekomendowane odpowiedzi

  • 5 tygodni później...

WARKA#44 Jasne Pełne 01.07.2023

Planowane 12,5°Blg 28L (do fermentora) Zakładana wydajność całkowita około 75% IBU 35

Wyszło 12°Blg, 30L - wydajność całkowita około 72%; 

 

 

4,0 kg słód Pilzneński Viking 66,7%

1,0 kg słód Munich II Viking 16,7%

1,0 kg słód karmelowy czerwony Viking 16,7%

 

30g Marynka

30g Lubelski

 

 

Drożdże US-05 uwodnione 

 

Zacieranie:

 

Zasyp do 21l wody o temp. 72°C z dodatkiem kwasu cytrynowego do pH ok 5,5

Podgrzanie do 72­°C i zacieranie przez 60'

Podgrzanie do 75° i wygrzew przez 10'

 

Do gara trafiło ok. 34L, gęstości około 10,5°Blg.

 

Chmielenie i dodatki

Gotowanie 70'

30g Marynka 60'

10g Lubelski 40'

20g Lubelski 10'

 

Chłodzenie (temperatura wody ok. 18°C) do temperatury 18°C ok. 15'+2h - do fermentora trafiło 30L brzeczki o gęstości ok. 12°Blg

 

Drożdże: Uwodnione US05 zadane rano 02.07.2023

 

Fermentacja:

02-03.07.2023 - 17°C-->16°C zadane drożdże - fermentacja ruszyła po około dobie

04.07.2023 - 16°C

05.07.2023 - 18°C - fermentacja burzliwa podniosła temperaturę o 2°C

06-07.07.2023 - 18° -->16°C

08-10.07.2023 - 16 -->24°C

11-20.07.2023 - 24°C --> 18° (fermentacja cicha)

Blg po cichej 5° co daje 3,8 alkoholu

 

 

20.07.2023 -  Butelkowanie - wyszło 57x0,5L z dodatkiem 3,42g glukozy na butelkę - planowane nagazowanie 2,65v/v

Edytowane przez korzen16
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Znajomy wysuszył mi piwniczkę. Trzeba szybko coś uwarzyć i będzie to pszenica, ale amerykańska. Myślę że uda mi się siąść do garów pod koniec przyszłego tygodnia

 

WARKA#46 Pszeniczne Amerykańskie 15.07.2023

Planowane 11,5°Blg 28L (do fermentora) Zakładana wydajność całkowita około 70% IBU 16

Wyszło ........°Blg, 28L - wydajność całkowita około .........%; 

 

 

2,0 kg słód pszeniczny Viking 52,2%

3,0 kg słód Pilzneński Viking 34,8%

0,50 płatki przeniczne 8,7%

0,25 kg słód karmelowy 30 Viking 4,3%

 

30g +10g + 10g  Lubelski

20g +30g Citra

 

 

Drożdże US-05 gęstwa z warki #44

Edytowane przez korzen16
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zastanawia mnie zupełnie inne zachowanie tych samych drożdży, z tej samej partii podczas fermentacji; w warce #43 pogrupowały się w takie "klumpy" na powierzchni a czapa piany pojawiła się w zasadzie na sam koniec fermentacji. Tym razem w warce #44 czapa piany pojawiała się na drugi dzień po zadaniu drożdży, potem znikła całkowicie i jedynym objawem ich pracy było kotłowanie się piwa w fermentorze. Czasy startu, temperatura zadania i czas trwania burzliwej w zasadzie bez dużych różnic, podobnie jak brzeczka - obie miały zbliżone Blg startowe. Chyba jedyny najbardziej losowy czynnik to napowietrzenie brzeczki przed zadaniem drożdży. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA#44 przelana na cichą (trochę zapomniałem zmierzyć Blg) i przeniesione do 16°C. Zapach w porządku, żadnych niepokojących symptomów, ale wyszło dość ciemne, bardziej niż się spodziewałem.

Edytowane przez korzen16
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mała zmiana planów na dziś

 

WARKA#45 Brown ALE 15.07.2023

Planowane 11°Blg 28L (do fermentora) Zakładana wydajność całkowita około 72% IBU 25

Wyszło 12°Blg, 29L - wydajność całkowita około 82%; 

 

 

5,0 kg słód Pilzneński Viking 86,2%

0,5 kg słód Carmelowy 300 Viking 8,6%

0,30 kg słód czekoladowy ciemny Viking 5,2% (dodany podczas filtracji)

 

30g Premiant

30g Saaz

 

 

Gęstwa drożdżowa US-05 z warki #44

 

Zacieranie:

 

Zasyp do 25l wody o temp. 71°C z dodatkiem kwasu cytrynowego do pH ok 5,5

Zacieranie przez 60' w temperaturze 65°C

Podgrzanie do 75° i wygrzew przez 10'

 

Początek filtracji - 14°Blg, koniec wysładzania 4°Blg

Do gara trafiło ok. 33L, gęstości około 11°Blg.

Koniec gotowania: 29L gęstości, Blg około 12°

 

Chmielenie i dodatki

Gotowanie 60'

30g Premiant 60'

40g Saaz 40'

 

 

Chłodzenie (temperatura wody ok. 15°C) do temperatury 25°C ok. 20min - do fermentora trafiło 29L brzeczki o gęstości ok. 12°Blg

 

Drożdże: Gęstwa US05 - dodałem 1litr gęstwy --> objętość wzrosła do 30L a Blg spadło do ok. 11,5

 

Fermentacja:

16.07.2023 - 21°C zadane drożdże - fermentacja ruszyła po około 6 godzinach

17.07.2023 20°C fermentacja burzliwa

18.07.2023 - 21°C -->20­°C

19.07-14.08.2023 - 19°-->18°C

 

 

14.08.2023: Butelkowanie - wyszło 57szt.x0,5L z dodatkiem 195g glukozy na butelkę - planowane nagazowanie 2,47v/v

Edytowane przez korzen16
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 26.05.2023 o 16:59, korzen16 napisał(a):

WARKA#43  Coś słabo odfermentowało, ale od kilku dni stoi w miejscu na 4,5°. Dziś wrzuciłem chmiele na zimno i obniżę temperaturę do 10-12°C


Od razu po wrzuceniu chmielu obniżasz temperaturę? 

 

 

W dniu 16.07.2023 o 02:31, korzen16 napisał(a):

Dzisiejsze warzenie Warki#45 poszło bardzo sprawnie - całość łącznie z chłodzeniem do temperatury dwudziestu kilku stopni trwała 4,5 godziny. Zrobiłem na końcu whirlpool i zostawiam tak gar do rana,


W jakim celu zostawiasz gar do rana? Czy po prostu brak czasu? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

9 godzin temu, draker napisał(a):

Od razu po wrzuceniu chmielu obniżasz temperaturę? 

Tak, po wrzuceniu chmiel obniżam temperaturę do zaplanowanej

9 godzin temu, draker napisał(a):

W jakim celu zostawiasz gar do rana? Czy po prostu brak czasu? 

Schłodziło się do 25°C i nie chciało zejść niżej (woda do chłodzenie ma obecnie ok. 16-17°C) Przestawiłem więc fermentor w chłodne miejsce i podszedłem spać; rano miałem około 20°C. 

Druga sprawa, że po kilku godzinach w garze do fermentora trafiła "czystsza brzeczka.

Edytowane przez korzen16
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, draker napisał(a):

Nie boisz się, że piwo może dofermentować jeszcze w butelce? 

Przelewam na cichą i sprawdzam po kilku dniach czy coś się zmieniło, jeżeli nie to raczej mam pewność, że przejadło się wszystko, dodaję chmiel na zimno i schładzam piwo. W tej warce spodziewałem się wyniku o 1°Blg niższego, czyli 3,5°Blg, ale nie zeszło tak nisko. Po półtora miesiąca po zabutelkowaniu nie dzieje się nic niepokojącego, a wręcz, jak dla mnie, jest trochę za delikatnie nagazowane. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

6 godzin temu, korzen16 napisał(a):

Przelewam na cichą i sprawdzam po kilku dniach czy coś się zmieniło, jeżeli nie to raczej mam pewność, że przejadło się wszystko, dodaję chmiel na zimno i schładzam piwo. W tej warce spodziewałem się wyniku o 1°Blg niższego, czyli 3,5°Blg, ale nie zeszło tak nisko. Po półtora miesiąca po zabutelkowaniu nie dzieje się nic niepokojącego, a wręcz, jak dla mnie, jest trochę za delikatnie nagazowane. 


Poczytaj o Hop Creep, szczególnie w tym przypadku może wystąpić, gdy spodziewałeś się głębszego odfermentowania. Na Twoim miejscu zostawiłbym na kilka dni w temperaturze fermentacji po wrzuceniu chmielu i dopiero później schładzał. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uzupełnienia

WARKA#44 zmierzyłem Blg po cichej i wyszło ok. 5-5,5­° o daje ok. 3,8% alkoholu. Zacierałem na słodko i coś to dało.

WARKA#45 przelana na cichą - po burzliwej jest 4°Blg - tu zacierałem normalnie i jest głębsze odfermentowanie

 

Edytowane przez korzen16
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Wczoraj kurier dostarczył mi fermentor Apollo - Apollo Snub Nose w wersji 30L. Trochę poczytałem nasze forum w temacie fermentacji ciśnieniowej, obejrzałem też kilka filmów i ostatecznie wybrałem model bez pojemnika na drożdże - natknąłem się na kilka opinii, które mówiły o tym, że pojemnik na drożdże to mały zysk, a dużo kłopotów i można z tego zrezygnować bez szkody dla samego proces fermentacji.

Domówiłem już trochę gadżetów do wyszynku ciśnieniowego z fermentora i spróbuję butelkować- zobaczymy czy warto. Jeżeli okaże się że skórka nie jest warta wyprawki, to chyba skusze się na zakup kilki kegów; zobaczymy.

Apollo 1.jpg

Apollo 2.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 20.08.2023 o 11:49, Krzyżak napisał(a):

Jak już przetestujesz, to daj znać jak ten mały spunding valve się sprawuje.

OK

Do browaru doszły zamówione klamoty 😁

Zostało mi jeszcze dokupić jakąś butlę z CO2. Zastanawiam się tylko nad pojemnością - 2 czy 5 litrów

 

1692728501851.jpg

Edytowane przez korzen16
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

OK
Do browaru doszły zamówione klamoty 
Zostało mi jeszcze dokupić jakąś butlę z CO2. Zastanawiam się tylko nad pojemnością - 2 czy 5 litrów
 
1692728501851.thumb.jpg.f55525ec781e047eb5f57efc62d88fd8.jpg
Gdzie kupiłeś te klamoty do browaru?

Gesendet von meinem moto g(9) play mit Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.