korzen16 Opublikowano 14 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2014 (edytowane) Wczoraj otworzyłem kontrolnego PET'a WARKI#22 Munich Lager - piwo chyba nie dla mnie. Słodowe, słodkie i jakieś takie nijakie, powiedziałbym wręcz bezpłciowe jak Conchita . Kolor ładny jasnosłomkowy, idealnie klarowne, ale jest jeszcze problem z pianą - być może z powodu niedostatecznego nagazowania się piwa. Niech poleży jeszcze z miesiąc może coś z niego będzie Dziś zabutelkowałem także WARKĘ#28 Polskie Ale - wyszły 41x0,5L z dodatkiem 140g glukozy krystalicznej (3,41g/butelkę 0,5L). Planowane nagazowanie 2,6v/v Edytowane 14 Maja 2014 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 14 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2014 #22 po 2 tygodniach od butelkowania to pewnie jeszcze cukier z refermentacji się nie przerobił. Zostaw na miesiąc, dwa (im dłużej tym lepiej) to piwo się ułoży. Lagery potrzebują więcej czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 14 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2014 Lagery potrzebują więcej czasu. Się wczoraj przekonałem, tym bardziej że cały czas skrzynki stoją w 10°C - miałem właśnie wrażenie, że jest jeszcze niedogazowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 15 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 (edytowane) WARKA#32 American IPA przeniesiona do 19°C - piana zaczęła opadać więc podniosłem temperaturę żeby dofermentowało ewentualne resztki Do WARKI#29 Oгонёк wsypałem chmiel na zimno (30g Citra + 20g Cascade) i przeniosłem do 10°C na 5 dni Do WARKA#30 APA wsypałem chmiel na zimno (25g Citry + 25g Mosaica) i przeniosłem do 10°C na 5 dni Edytowane 15 Maja 2014 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 16 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2014 (edytowane) Plan na weekend - ostatnia warka z serii na drożdżach 1272 American Ale II WARKA#33 Imperial IPA "Brzytwa" 16.05.2014 (klon Grand Championa) Planowane 18°Blg 22l (wydajność 90%) - ostatecznie otrzymałem 22L 17°Blg (wydajność 83%) Ekstrakt 17°Blg Goryczka 104 IBU Alkohol ...% obj. Składniki: 3,74kg słód pilzneński Bruntal 60% 0,62kg słód pszeniczny IREKS 10% 0,62kg słód Monachijski I Litovel 10% 0,19kg słód Karmelowy 150 Strzegom 3% 0,62kg kasza jęczmienna gruba 10% 0,44kg cukier biały kryształ 7% 37g chmiel Magnum (13%) 60g chmiel Simcoe (11,7%) 40g chmiel Tomahawk (12,8%) 40g chmiel Citra (11,9%) 20g chmiel Centenial (11,20%) 60g Amarillo (8,2%) Drożdże: gęstwa 1272 American Ale II (II pokolenie) Zacieranie: zasyp słodów do 20L, 56°C i przerwa w 55°C 10' podgrzanie do 62°C i przerwa 45' podgrzanie do 72°C i przerwa 15' podgrzanie do 76°C i przerwa 10' Do chmielenia otrzymałem 26L o gęstości około 14°Blg Chmielenie Gotowanie 90' 37g Magnum 60' 20g Tomahawk 30' 20g Simcoe 20' 20g Citra 15' + 0,44kg cukier biały 20g Centennial 10' 20g Amarillo 5' 20g Amarillo 2' 19g Simcoe 1' 20g Simcoe 6 dni na zimno w temperaturze 10°C 20g Tomahawk 6 dni na zimno w temperaturze 10°C 20g Amarillo 6 dni na zimno w temperaturze 10°C Chłodzenie do temperatury 18°C ok. 40min - do fermentora trafiło 22L brzeczki o gęstości 17°Blg Drożdże: gęstwa 1272 American Ale II (II pokolenie w ilości ok. 300ml), zadany do brzeczki o temperaturze 18°C. Fermentacja po 4h od zaszczepienie jest już bardzo gwałtowna Burzliwa 19-...05.2014. Blg zeszło z 17° do ....°Blg w temperaturze 14°C -> 21°C 25.05.2014 Temperatura osiągnęła wartość 21°C Cicha ......05.2014r. Temperatura ....°C, Blg=...° Rozlew do butelek 10.06.2014r. - rozlane 20L. Do refermentacji dodałem 138g (3,45g/0,5L) glukozy krystalicznej. Temperatura butelkowania 19°C Planowane nagazowanie 2,6v/v Edytowane 11 Czerwca 2014 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 18 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 WARKA#33 Imerial IPA Właśnie zaczęło się chmielenie - wszystko, póki co idzie gładko i bez niespodzianej. Może poza tym, że wysłodziło się o 1 litr za dużo, ale po odparowaniu wstrzelę się do do pół stopnia w planowaną gęstość. Dziś w browarze przyjąłem nowego "młodszego pomocnika" piwowara Jak widać zadowolenie jest, mieszanie jest (chociaż pięć kilo słodu dało w kość), czyli wszystko jak należy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 18 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 WARKA#32 American IPA Przelana na cichą - Blg zeszło do 4,5° WARKA#31 123 Przelana na cichą - Blg zeszło do 4° Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 19 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 WARKA#33 Imerial IPA ostatecznie otrzymałem 22L 17°Blg, czyli o 1° niżej - wydajność na poziomie ok 83%, ciut gorzej, ale to jeszcze nie tragedia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 20 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 Sytuacja w domu bardzo napięta , w każdym kącie coś stoi i do tego część wydziela zapachy (czytaj: "co tu znowu tak śmierdzi") - obecnie mam siedem warek jeszcze w wiadrach, które porozstawiane są po całym domu (poszukiwanie idealnej temperatury ), poza tym, od tygodnia walczę z brudnymi butelkami (namaczanie etykiet, szorowanie i dezynfekcja) - cała pralnia zawalona brudnym szkłem i skrzynkami czystych butelek.Na poddaszu stoją zabutelkowane warki i się gazują - oszczędziłem jedynie sypialnię, to mogło by przelać szalę goryczy. A tak poważniej to czeka mnie na dniach wielkie butelkowanie tego wszystkiego - ale piwniczka się zapełnia W kolejny weekend warzenie ostatniej serii warek na drożdżach WLP029 German Ale - zaczynam od Kölsch'a, potem American Wheat i sezon zakończę Altem bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 21 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 WARKA#29 Oгонёк zabutelkowana - do rozlewu trafiło 20,5L ze 127g glukozy krystalicznej (planowane nagazowanie 2,5v/v) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 21 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 Napięta sytuacja... Skąd ja to znam? U mnie podobnie, wszechobecne fermentory, butelki, skrzynki, sprzęt itp. i dwie marudzące na to coraz bardziej wspóllokatorki. Co dziwne - ich rzeczy zajmujące pół mieszkania im nie przeszkadzają, a jak mają ochotę wieczorem na piwo to im skrzynki przestają przeszkadzać Ehh człowiek by jeszcze więcej piw nastawił, ale byłaby eksmisja... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 21 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 Ehh człowiek by jeszcze więcej piw nastawił, ale byłaby eksmisja... U mnie koniec fermentorów, ale co gorsza bardzo źle wygląda bilans szkła, bardzo źle.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 21 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 Koniec fermentorów można załatwić petainerami, ze szkłem faktycznie już gorzej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 21 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 Koniec fermentorów można załatwić petainerami Mam jeszcze dodatkowe sześć sztuk, ale czeba by je umyć..... Przez ostatni tydzień umyłem ponad 260 butelek i chyba mam dość narazie wprowadzania nowego szkło do browaru - jak mi braknie, to może coś wysępię od lokalnych ziomków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 22 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 WARKA#30 APA trafiła do butelek - rozlałem 27,5L z dodatkiem 183g glukozy krystalicznej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 22 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Mam jeszcze dodatkowe sześć sztuk, ale czeba by je umyć..... Przez ostatni tydzień umyłem ponad 260 butelek i chyba mam dość narazie wprowadzania nowego szkło do browaru - jak mi braknie, to może coś wysępię od lokalnych ziomków Skąd ja to znam? U mnie lekarstwem na podobny kryzys okazały się butelki 0,65 po Żywcu/Tyskim. Sęk w tym, że nie mieszczą się do skrzynek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 22 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Mycie szkła, to czynność najmniej lubiana, niestety konieczna - butelki będące w obiegu to pikuś, 15min i gotowe do rozlewu. Niestety z nowymi nie ma tak łatwo. Uzbierało się już ok 25 skrzynek, więc nie jest źle brakuje mi jeszcze pięciu i wcisnę całą produkcję z tego sezonu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 22 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 To sporo masz skrzynek, więcej niż ja. Wszystko chomikujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 22 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Ty masz panie Kegi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 22 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 (edytowane) Przeniosłem WARKĘ#32 American IPA na kilka dni to temperatury 12°C i jutro zadam chmiel na zimno. Edytowane 22 Maja 2014 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 24 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 Z powodu siły wyższej weekendowe plany przesunięte zostały o jeden tydzień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 31 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2014 Wczoraj rozlałem WARKĘ#31 123 - rozlane 19,5L z dodatkiem 128g glukozy krystalicznej (3,28g/0,5L). Planowane nagazowanie 2,6v/v. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 31 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2014 (edytowane) Widziałem, że masz w planach american wheat? Warzysz dzisiaj? Jestem ciekaw przepisu. Edytowane 31 Maja 2014 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 31 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2014 Widziałem, że masz w planach american wheat? Warzysz dzisiaj? Jestem ciekaw przepisu. Z powodu choroby plany przesunięte na kolejne tygodnie. A pszenicę będę robił wg poniżej receptury Amerykańska Pszenica.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 31 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2014 WARKA#33 Imerial IPA przelana na cichą (zeszła do 4°Blg) i przeniesiona do 12°C. Jutro dostanie chmiel na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się