renegade Opublikowano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 Witam serdecznie! Uwarzyłem 2 warkę dzisiaj, jednak filtrowanie po chmieleniu średnio mi się udało, trochę fafołów dostało się do fermentora. Tu pierwsze pytanie, czy jeżeli niedokładnie odfiltrowałem brzeczkę po chmieleniu, to wpłynie to jakoś na piwo? Będzie bardziej gorzkie? Druga sprawa jak to robić najskuteczniej, tym razem przelałem brzeczkę bezpośrednio po chmieleniu do pojemnika z filtratorem z oplotu i przefiltrowałem tak samo jak przy wysładzaniu. Macie jakieś inne lepsze metody? Dekantacja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 ta,mamy,czytanie forum,3 dni temu był podobny temat. żebyś nie miał aż tak pod górkę;zamieszać ,zaczekać aż chmieliny osiądą,zlać za pomocą wężyka i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek1k Opublikowano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 (edytowane) Po chłodzeniu w garze robisz "whirpool" - intensywnie mieszsz, by zrobić wir. zostawiasz na 20 minut, dekantujesz trzymając wężyk przy ściance garnka.. to że trochę chmielin się dostało to żadna tragedia. Edit: troche wolno pisze więc kolega Ci wyjaśnił Edytowane 8 Stycznia 2013 przez slawek1k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 Dziedzic ogarnij spację i przecinki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 ta,mamy,czytanie forum,3 dni temu był podobny temat. żebyś nie miał aż tak pod górkę;zamieszać ,zaczekać aż chmieliny osiądą,zlać za pomocą wężyka i tyle. Tak, było ale... Część chmielu (szyszka) miałem w woreczkach, a część wrzuciłem luzem dla próby. Zamieszałem, odczekałem, wężyk przy ściance i po litrze się zapchał...Przelałem przez sito, bo nic lepszego nie wymyśliłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 no,szyszek to nie brałem pod uwagę,nigdy nie używałem więc się nie wiem. sorry Usiu,ale te rzeczy są nie do ogarnięcia,ciesz się ,że przecinki stawiam tam gdzie trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renegade Opublikowano 9 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 Dzięki za pomoc. Przed napisaniem tego tematu użyłem wyszukiwarki, żeby nie było ;-) brakowało mi tylko hasła "whirpool" jak to wklepałem to tematów kilka wyskoczyło. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 sorry Usiu,ale te rzeczy są nie do ogarnięcia,ciesz się ,że przecinki stawiam tam gdzie trzeba. Spacje między wyrazami stawiasz, więc po przecinku też mógłbyś, ciężko się czyta te twoje zlepki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renegade Opublikowano 9 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 Jeszcze jedna rzecz, bo nikt nie odpowiedział. Czy jeżeli po filtracji, trochę chmielin sie dostał do brzeczki, to czy piwo będzie bardziej gorzkie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5k18a Opublikowano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 Nic piwku się nie stanie. Ja nigdy nie przefiltruje w 100% i smak jest zajebisty. Także nie zawracaj sobie głowy takimi sprawami. Warz piwo i ciesz się smakiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 sorry Usiu,ale te rzeczy są nie do ogarnięcia,ciesz się ,że przecinki stawiam tam gdzie trzeba. Spacje między wyrazami stawiasz, więc po przecinku też mógłbyś, ciężko się czyta te twoje zlepki. no bez jaj,takich pierdół się doszukałeś jak spacja po przecinku...,nie będzie łatwo,męcz się z tym,ja to mam w dupie. mina obelżywa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gąsior Opublikowano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 Moje pierwsze warki lądowały w fermentorze w całości (po prostu przelewałem przechylając z gara do fermentora bez czekania), w dodatku nie robiłem cichej fermentacji i też smak bardzo dobry, jak na mój niewyrobiony gust Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 sorry Usiu,ale te rzeczy są nie do ogarnięcia,ciesz się ,że przecinki stawiam tam gdzie trzeba. Spacje między wyrazami stawiasz, więc po przecinku też mógłbyś, ciężko się czyta te twoje zlepki. no bez jaj,takich pierdół się doszukałeś jak spacja po przecinku...,nie będzie łatwo,męcz się z tym,ja to mam w dupie. Takie pisanie to brak szacunku z Twojej strony, ale rób jak uważasz. Jakub M 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 taa,no jasne,daj już luzu,albo znajdź sobie jakiegoś innego typa co to przecinków nie stawia,albo robi spacje przed nim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp5 Opublikowano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 Witam spróbuj mój patent ze zmywakiem , generalnie w/g mnie jest OK, po zlewaniu na cichą w drożdżach nawet nie ma śladu chmielu . Nie mieszałem, nie czekałem aż opadnie, od razu z chłodzenia zlewałem. Wyparz tylko zmywak w gorącej wodzie , zdjęcia w galerii http://www.piwo.org/uploads/gallery/album_186/gallery_3337_186_621428.jpg http://www.piwo.org/uploads/gallery/album_186/gallery_3337_186_629226.jpg oczywiście na dole rurki jest oryginalny kapturek Pozdrawiam Piotr crosis i lolo 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 (edytowane) albo robi spacje przed nim. Spację się robi PO przecinku BTW temat o chmielinach, nie przecinikach Edytowane 9 Stycznia 2013 przez wyvern Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 albo robi spacje przed nim. Spację się robi PO przecinku BTW temat o chmielinach, nie przecinikach no wiem,przeczytałem wcześniej o przecinkach i przerwach,napisałem tak,żeby było wiadomo co tropić jak się ma trochę wolnego czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 BTW temat o chmielinach, nie przecinikach Ok, nie karmię już trolla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 BTW temat o chmielinach, nie przecinikach Ok, nie karmię już trolla ukrzyżuj mnie jeszcze tłuku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 Dziedzic, proszę nie obrażaj innych!!! Pisz poprawnie a nie będzie problemu. Może dobrze byłoby gdybyś dał sobie spokój z pisaniem do rana. Jarekw 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 luzmarija,trol Ci tylko umknął w natłoku tych pierdół. i nie chcesz mnie zachęcać do poprawnego pisania,uwierz mi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. elroy Opublikowano 9 Stycznia 2013 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 Dziedzicu, zarobiłeś już ostrzeżenie w tym temacie, nie pozwól żeby doszły kolejne i automat wdzięcznym mailem podziękował Ci za udział w forum. Nikomu to nie potrzebne, a wiesz że się nie zawaham. Nie grzesz więcej. klisz, crosis, Slonx i 11 innych 14 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 a dajcie mi bana,co się będziecie pierdzielić. edit elroy Proszę bardzo. Zapraszam ponownie od 12 stycznia 2013 - 23:04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 Jeszcze jedna rzecz, bo nikt nie odpowiedział. Czy jeżeli po filtracji, trochę chmielin sie dostał do brzeczki, to czy piwo będzie bardziej gorzkie? To ja Ci odpowiem. Nie, bo goryczka powstaje głównie podczas gotowania chmielu. Nie przejmuj się - browar to nie apteka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 (edytowane) edit elroy Proszę bardzo. Zapraszam ponownie od 12 stycznia 2013 - 23:04 Tak krótko? Edytowane 9 Stycznia 2013 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się