coder Opublikowano 9 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2010 Tak sobie przeglądam Twój wątek. Rzuciło mi się w oczy, że tam, gdzie podajesz ph zacieru najczęściej jest 5.6, 5.7. Czasem 5.4.Nie jest to aby za dużo? Może i tak. A Ty do ilu zbijasz pH? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 9 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2010 (edytowane) Widzisz, nie mam czym dokładnie zmierzyć. Używam jeszcze starego zapadu pasków z BA, które pokazują 4.9 - 5.2 - 5.5, więc w praktyce ciężko powiedzieć. Z racji sporej niedokładności mierzę tylko od czasu do czasu. Ale zwykle wychodzi mi coś w okolicach 5.2, przynajmniej wg tych pasków. Myślałem kupić sobie jakiś sensowny ph metr. Ale taki kosztuje sporo, a piwa jako tako wychodzą, więc odkładam cały czas. Pytałem, bo może celowo zakwaszasz tylko do około 5.6? Jeżeli tak, to jaki jest tego powód? Bo przecież zaleca się zbijać poniżej 5.5. A jeżeli nie, to dlaczego nie zakwaszasz niżej? PS. Tak mi się przypomniało, a próbowałeś warząc weizeny przerwę ferulikową robić w wysokim ph, a zakwaszać dopiero po jej zakończeniu? Edytowane 9 Grudnia 2010 przez Dagome Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 10 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 A propos pH-metrów, w pracy mam taki: http://www.elmetron.com.pl/przyrzady/pdf/CP-105.pdf , znajomy mówił, że wytrzymuje kilka lat. Widzę, że twojbrowar.pl ma podobny i w dodatku sporo tańszy: http://twojbrowar.pl/prestashop/617-ph-metr-phscan30-.html ściana 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 10 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 (edytowane) Kupiłem swego czasy pH-metr bezpośrednio z Hong Kongu. Podobny do tego z linka Darko. Kosztował niecałe 100zł. Miał służyć głownie do badania pH w akwarium. Mierzyłem pH zacieru chyba z 5 razy. I mi przeszło . Browar domowy to nie apteka ani chemiczne laboratorium. Przeżyję kilka % mniejszą wydajność. Chociaż może mi się jeszcze znów kiedyś odmieni . Edytowane 10 Grudnia 2010 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 10 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 (edytowane) Pytałem, bo może celowo zakwaszasz tylko do około 5.6? Jeżeli tak, to jaki jest tego powód? Bo przecież zaleca się zbijać poniżej 5.5. A jeżeli nie, to dlaczego nie zakwaszasz niżej? Według opracowanie którego tłumaczenie niedawno pojawiło się na tym forum optymalna wartość pH w trakcie zacierania to okolice 5.5. Więcej szczegółów: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Zacieranie_jednotemperaturowe_-_wp%C5%82yw_poszczeg%C3%B3lnych_czynnik%C3%B3w_na_fermentowalno%C5%9B%C4%87_brzeczki_i_wydajno%C5%9B%C4%87#Rezultaty_zacierania Myślę że nie ma sensu zakwaszać na siłę poniżej 5.5 bo może odbić się to negatywnie na smaku piwa. Edytowane 10 Grudnia 2010 przez rysmis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 Raz przez pomyłkę dałem za dużo słodu zakwaszającego i zacierało się w 4.9 - żadnych sensacji w smaku nie czuć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 10 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 Ogólnie przestałem sie specjalnie przejmować pH, odkąd dowiedziałem się, że browar Bracki tego nie robi. Tam warzą dość jasnego pilsa i dają radę. W literaturze zezwalają na pH nawet do 5.8. pHmetr już mi się zużył, sonda wytrzymała 2 lata, nie chce mi się zresztą z nim pieścić, ostatnio trzeba go było kalibrować przed każdym użyciem. Paski są wygodniejsze. Jednakże teraz zaczynam zakwaszać trochę mocniej, mam nadzieję że wpłynie to na smak piwa, te moje wydają mi się trochę za mdłe, odrobinę niższe pH powinno im dodać rześkości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 10 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 (edytowane) Jednakże teraz zaczynam zakwaszać trochę mocniej, mam nadzieję że wpłynie to na smak piwa, te moje wydają mi się trochę za mdłe, odrobinę niższe pH powinno im dodać rześkości. Cóż, widzę to brak mikrtoinfekcji . Opanowałeś sterylności procesu do perfekcji Edytowane 10 Grudnia 2010 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 11 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 (edytowane) Warka #162 - Lodzermensch Piwo w stylu Oktoberfest Przewidywane OG: 13.8 Blg, FG: 4 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80% IBU 25 Kolor 19 EBC skład: pils weyermann 2.00 kg monachijski II 1.65 kg wiedeński 1.15 kg caramunich II 0.45 kg zacieranie (21L, kranówka 66°C + 6ml kwasu 80%) 62-3* - 30' 72-3* - 45' //pH = 5.5 ->76* //+7 L wody gotowanie 90' Hallertau Tradition PL '10 4.8% gr. 35 g 60' Hallertau Tradition PL '10 4.8% gr. 14 g 20' 3g mchu 15' drożdże WLP 830, 200 ml 7-dniowej gęstwy Edytowane 13 Grudnia 2010 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 Warka #163 - Warsteiner Piwo w stylu Niemiecki Pils Przewidywane OG: 12.3 Blg, FG: 2 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80% IBU 29 Kolor 8 EBC skład: pils weyermann 4.20 kg monachijski II 0.25 kg carapils 0.10 kg zacieranie (19L, kranówka+1/3 RO; + 6ml kwasu 80%+2g gipsu ; 66°C) 64-62* - 35' //próba jodowa +; pH=5.3 71-73* - 60' ->75* //+8 L wody gotowanie 90' Hallertau Tradition PL '10 4.8% gr. 40 g 60' Lublin '10 3.5% gr. 10 g 15' 3g mchu 15' drożdże Wyeast Bohemian Lager, 200 ml 3-dniowej gęstwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 21 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2010 (edytowane) Warka #164 - Brave Scotsman Piwo w stylu Scottish 70/- Przewidywane OG: 9.8 Blg, FG: 3.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 70% IBU 16 Kolor 32 EBC skład: maris otter pale 3.00 kg monachijski II 0.23 kg caraamber 0.45 kg melanoidynowy 40EBC 0.23 kg warminster crystal 200 EBC 0.15 kg pale chocolate 0.12 kg zacieranie: (13L kranówka 74*, + 2ml kwasu mlekowego 80%) 67-68* - 35' //do negatywnej próby jodowej; pH=5.5; 71-73* - 60* //+7l wody; ciemne słody 20' przed końcem ->76* //+7L wody gotowanie 70' Perle PL '10 6% gr 20g 60' //+2L wody 3 g mchu ; 0.5g pożywki 15' drożdże Wyeast American Ale 90 ml gęstwy 7 dniowej Edytowane 21 Grudnia 2010 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 23 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 (edytowane) Warka #165 - Lodowe Piwo w stylu Eisbock Przewidywane OG: 21.5 Blg, FG: 5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 75% IBU 27 Kolor 29 EBC //parametry przed wymrażaniem skład: pils weyermann 5 kg monachijski II 3,5 kg caramunich II 0.45 kg zakwaszający 50g zacieranie (27L, kranówka; + 2ml kwasu fosforowego; 66°C) 62-63* - 30' //próba jodowa + 65 - 20' 71-73* - 60' ->78* gotowanie 90' Perle PL '10 6% gr.33 g 60' Hallertau Tradition PL '10 4.8% gr. 14 g 30' 3g mchu+0.5g pożywki 25' drożdże Wyeast Bohemian Lager, 220 ml 3-dniowej gęstwy Po burzliwej mam zamiar przelać do kega i wymrozić ok. 20% wody, zrelacjonuję to później Edytowane 23 Grudnia 2010 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 23 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 Czekam na wieści, bo chętnie też spróbuję sił w ten sposób. I czekam na mróz co mi wymrozi trochę lekkiego jasnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 26 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2010 Warka #166 - Stonewall Jackson Piwo w stylu American Pale Ale Przewidywane OG: 12.1 Blg, FG: 3.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80% IBU 34 Kolor 13 EBC skład: maris otter pale 3.5 kg monachijski II 0.34 kg biscuit 0.34 kg pszeniczny 0.23 kg zacieranie (18L 50%RO ; +5g gipsu + 2ml kwasu mlekowego 80%; 72°C) 67* - 30' //próba jodowa + 71-73* - 60' ->78* //+8l wody gotowanie 70' Perle '09 ~7.8% gr.30 g 60' Centennial '10 9.2% gr. 14 g 10' Centennial '10 9.2% gr. 28 g 0' 3g mchu+0.5g pożywki 15' drożdże Wyeast American Ale, 100 ml 12-dniowej gęstwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 28 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 Umyłem dziś 184 butelki. Rekord? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 Gratuluje wytrwałości , ja to maksymalnie 20 jestem w stanie naraz wymyć. I co z nimi teraz zrobisz? Zawijasz w folie aluminiową? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 Umyłem dziś 184 butelki. Rekord? Raczej nie http://www.piwo.org/forum/p66191-22-09-2010-19-28-12.html#p66191 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 28 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 I co z nimi teraz zrobisz? Zawijasz w folie aluminiową? Nie, zużyję je w przeciągu tygodnia. A i tak bezpośrednio przed rozlewem robię im płukanie ClO2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 Umyłem dziś 184 butelki. Rekord? Gratuluję wytrwałości, mój rekord 130... i nadal twierdze że to jest czynność która psuje przyjemność z bycia piwowarem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 Ja mam raptem 40 do umycia dziś wieczorem, a i tak mnie to przeraża. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 31 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2010 Warka #167 - Bull Run Piwo w stylu Premium American Lager Przewidywane OG: 13.2 Blg, FG: 3 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80% IBU 20 Kolor 7 EBC skład: 6-row pils (castle) 4.60 kg ryż 0.45 kg //uprzednio skleikowany zacieranie: (kranówka +1/2 RO + 4ml kwasu 80% 20L 66°C) 62-63°C - 30' //ph 5.5 71-73* - 60' ->76°C //+7l wody wysładzanie 8L wody 70°C gotowanie 90' Tettnanger '09 gr ~3.3% 45g 60' 3g mchu + 1/2g pożywki - 15' drożdże Wyeast Bohemian Lager 200 ml gęstwy 2 dniowej Standard American Lager wyszedł nadspodziewanie smaczny, więc dalej eksplorujemy te style Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 31 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2010 Zazdroszczę Ci, Piotrze czasu, który masz na warzenie. Ja ledwie 1 warkę machnąłem w przerwie Świąteczno-Noworocznej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 6 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2011 Warka #168 - Wiedeńskie Imperialne Piwo w stylu Lager Wiedeński Przewidywane OG: 14 Blg, FG: 3.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80% IBU 26 Kolor 20 EBC skład: wiedeński 2.30 kg pils castle 1.55 kg monach castle 1.40 kg //lekko przyciemniony w piekarniku 110°C 20' pale chocolate 70 g zacieranie: (kranówka +1/4RO + 3 ml kwasu mlekowego 80% 21L 66°C) 62-63°C - 30' //ph 5.2 71-72°C - 60' ->76°C //+6L wody wysładzanie 8L wody 72°C + 1ml kwasu gotowanie 90' Tettnanger '09 gr ~3.3% 57g 60' Lubelski '10 gr 3.5% 20g 10' 3g mchu+1/2g pozywki - 15' drożdże WLP 308 Southern German Lager 200 ml gęstwy 5 dniowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 8 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 (edytowane) Warka #169 - Szkockie Karmelizowane Piwo w stylu Scottish 70/- Przewidywane OG: 9.9 Blg, FG: 3.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 70% IBU 13 Kolor 25 EBC skład: maris otter pale 4.15 kg jęczmień palony 85g zacieranie: (12L kranówka 74*, + 3ml kwasu mlekowego 80%) 68* - 60' // pH=5.6; ciemne słody 10' przed końcem ->78* //+16L wody gotowanie 100' Perle PL '10 6% gr 17g 60' //4 litry brzeczki przedniej mocno gotowane osobno w celu lepszej karmelizacji 3 g mchu ; 0.5g pożywki; 10g Head Improver 15' drożdże Wyeast American Ale 90 ml gęstwy 6 dniowej Edytowane 8 Stycznia 2011 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Widzę, że warzysz pod konkurs Żywiecki. Będzie się działo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się