bielok Opublikowano 7 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Cześć Grzesiu wydaje mi się, że użyłeś drożdży US-05 a nie US-04. Chyba, że to S-04. Oczywiście masz rację, edytowałem i punktowałem za uwagę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 7 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Na pewno masz niezależne drożdże: Kilka dni temu W45/70, teraz US-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 7 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Cześć Na pewno masz niezależne drożdże: Kilka dni temu W45/70, teraz US-04 Na pewno mam niezależny mózg. Na opakowaniu pisze jedno, pamiętam drugie a pisze trzecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 20 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 Cześć. Warki 111, 112, 114, zabutelkowane. w sumie 8 transporterów (bez kilku butelek). Na dziś dość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 1 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2015 Warka #116 Witbier Kronikarskiemu obowiązkowi uszło kilka warek, ale postanowiłem numerować po kolei Zacieranie: 4000 g - słód pilzneński 1200 g - pszenica 2000 g - kasza manny 500 g - płatki owsiane Chmiel i dodatki: 30 g - EKG 27g - sazz 11 g - kolendra 50 g - skórki bez albedo z pomarańczy i cytryny Drożdże - brewferm blanche 15 l wody zostało podgrzane do 70°C i zostały wsypane wsypane surowce niesłodowane celem skleikowania, przerwa trwała 20'. Po tym czasie dolano 15 l wody temperaturę ustalono na 55°C dodając słód pilzneński: 55°C - 20' 66-62°C - 90' 78°C -15' przerwy na ułożenie złoża i wysładzanie na dwie raty. Do drugiej raty użyto 20 l wody. Osiągnięto ok 40 l brzeczki. Chmielenie 60': 0' - EKG 45' - sazz 55'- kolendra i skórki po 60' whirpool po 15' zlanie brzeczki do wiadra, wyszło 30 l 13 blg. Transport brzeczki do domu w pojemniku 60l i w nim fermentacja. Był problem z naturalnym schłodzeniem brzeczki, musiałem się wspomóc wanna. Woda z kranu ma 21°C wiec z wielkim trudem udało się schłodzić do 25°C. Dodana gęstwa brewferm blanche i 1,5l niegazowanej wody oaza. W tej chwili fermentacja trwa 11h, temperatura brzeczki 28°C. Zobaczymy co z tego wyniknie 19Mateusz87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 1 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2015 Grzesiu, super, że od X czasu coś napisałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 3 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2015 Cześć. Warka#116, przelana na cichą, odefermantowała do 2 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 7 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2015 (edytowane) Warka #117 Skośnooki II Zasyp: 4000 g - pilzneński 2000 g - ryż Chmiele: 20 g - galena 20 g - nugget 25 g - citra Inne: termamyl 2 ml Wczoraj wieczorem zacierałem ryż 1h w 10 l wody z 2 ml termamylu. Dziś rano dolałem 14 l wody i sypnąłem słody: 54°C - 20' 62-64°C - 90' 72°C - 20' 78°C - 15' i spuszczenie brzeczki przedniej i wysładzanie 14 l wody na druga ratę. Chmielenie 70': 10' - nugget 40' - galena po wyłączeniu palnika citra, whirpool i dekantacja po 15' do wiadra.Wyszło 25l 15 blg. Na razie chłodzi się na balkonie w wiadrze, wieczorem pomyślę o drożdżach. edyta: us05 sypnięte na pianę z napowietrzania Edytowane 8 Września 2015 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 8 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 (edytowane) Warka #118 Ciemność widzę (porter angielski) Warka zacierana w większości na urwanym filmie, składniki zasypu znalazłem na lodówce: 4000 g - pilzneński 2000 g - mąka żytnia 240 g - karmelowy jasny litovel 100 g - czekoladowy pszeniczny Zacieranie to taka maleńka zagadka. Kojarzę że przy wygrzewie tem. zaszła do 82°C, oraz jestem pewien że raz filtracja utknęła. Rano miałem w każdym razie wszystko wysłodzone Chmielenie 70' 10' - chllanger 25g 40' - fuggles 15g 70' - fuggles 25g Wyszło 25 l 13 blg. Edytowane 8 Września 2015 przez bielok klisz i anteks 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 8 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 Filtracja na pewno wczoraj utknęła nie wiem czy pamiętasz ale widzę że koniec końców wszystko poszło ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 8 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 Elo Dzięki Mrzon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 18 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 Cześć. Warka #116 zabutelkowana, żadnego szaleństwa, za mało cytrusów za mało kolendry. #117 i #118 przelane na cicha, odfermentowały do 3 i 4 blg. O ile #118 została w wiadrze z zatrzaśniętym deklem to #117 jeszcze z rurka bo mam przeczucie ze będzie jeszcze dofermentowywać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 18 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 Warka #120 Porter angielski Słody: 5000 g - pilzneński 600 g - aroma 600 g - czekoladowy jasny 150 g - czekoladowy pszeniczny Chmiel: 30 g - fuggles Drożdże Danstar Nottigham Podczas śrutowania padła wkrętarka, wiec zasyp był pomniejszony o 0,6 kg wymieszanych już ze sobą słodów. Zacieranie na bryta w 20l wody 65-67 °C - 75' 78°C - 15' Wysładzanie 15l wody chmielenie 60' 15g w 30' 15g w 60' po wyłączeniu palnika. Zlane do wiadra i wystawione do wystygnięcia na balkon. Drożdże dodane dziś po uwodnieniu. zgoda 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 18 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 (edytowane) warka #121 Porter angielski Słody 5000 g - pilzneński (w tym 0,6 kg mieszanki słodów z wczoraj) 260 g - czekoladowy pszeniczny 400 g - aroma 420 g - czekoladowy jasny Chmiele: 60 g - fuggles Zacieranie jak wczoraj na bryta w 25 l wody 75'. Wysładzanie 12 l wody. chmielenie 60' 30 g w 30' 30 g po wyłączeniu palnika. Rozlane na dwa wiadra po 14 l każde wiadro zaszczepione drożdżami Gozdawa Porter&Kwass Edytowane 19 Listopada 2016 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 20 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 Sam nie wierzę w to co widzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 20 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 No ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 20 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 Że co? Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 20 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 Że wróciłeś, co mnie osobiście niezmiernie cieszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 20 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 Cześć. Czytam forum codziennie. Warze dwa razy w roku nie ma w tym nic niesamowitego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twawrzyniak Opublikowano 20 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 Cześć Grzesiu Fajnie że napisałeś.Skoro warzysz dwa razy w roku to właśnie wykonałeś normę. Piszę się na wymianę w styczniu jak będę przejazdem przez B-B.Chyba będzie już dobre? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 21 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 Się zobaczy najwyżej wylejesz Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka zgoda 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 17 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2018 Warka #122 Zasyp: 4500 - Pilzneński 5600 - Pale ale 1130 - kamelowy 150 dwie garstki czekoladowego Chmiele: EKG, Fuggles, Marynka, Saaz Drożdże: S-04, w-34/70 x2 Miały wyjść dwa wiadra jedenastki, ale coś źle policzyłem i jest inaczej wyszło się z wprawy niestety i w liczeniu i w warzeniu Zacieranie na bryta w 35l wody biedronkowej: 68-65°C - 70' 78°C - 15' Wysładzanie 40 l w trybie ciągłym. Po odebraniu 56 l brzeczki, podział na dwa gary do chmielenia które trwało sporo więcej jak 60' w przypadku ejla, gdyż w tym przedłużonym czasie chłodził się lager. Coś tak mi się kojarzy ze się przeciągało z pól godziny, ale skupialiśmy się głównie na oglądaniu meczu Rekord Bielsko - Barcelona : Bitter: 60' - 20 g EKG 30' - 20 g EKG 15' - 30 g Fuggles Lager: 60' - 10g marynka 30' - 10g marynka 15' - 10g saaz po wyłączeniu palnika - 30g saaz Otrzymałem 25 l 13 blg lagera, i 22 l ejla chyba 15 blg. A miały wyjść piwa startowe 11 blg. Do ejla dolałem dwie butelki wody mineralnej aby mieć 25 l, zadałem jedną saszetką S-04, do lagera poszły dwie saszetki W34/70. advisorylyrics 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 29 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2018 #123 EIPA Słody: 3500 - pilzneński 4380g - pale ale 880g - karmelowy 150 Chmiele: 63g - Challenger (2013) 40g - ekg Drożdże S-04, gęstwa 200 ml, pierwsze pokolenie. Zacieranie na bryta w 30 l wody o temperaturze 67-69°C przez 70 min. Podniesienie temperatury do 78°C, przelanie do kadzi filtracyjnej, 15' na ułożenie złoża i wysładzanie ciągle do uzyskania 40 l brzeczki. Chmielenie 60': 60' - challenger 63g 30' - EKG 20g po wyłączeniu palnika 20g EKG. Po schłodzeniu wyszło ok 28 l brzeczki o ekstrakcie 16blg, dodane drożdże,okazało się że brzeczka ma 12°C, ale to dopiero zmierzyłem jak dojechałem do domu. Drożdże maja zimny start Mam nadzieję że nie zasną :). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 30 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2018 #122 Bitter, przelany na cichą jakoś trzy dni temu, odfermentował do 3 blg. #123 ruszyła elegancko, w ciągu doby temperatura piwa podniosła się z 12,4°C do 15,7 można zerknąć na wykres: https://thingspeak.com/channels/636871 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 4 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 #122 Lager przelany na cichą, odefermentował do 3 blg, postoi z tydzień albo i dwa i w butelki #124 Porter angielski - przepis zajumany od Jarka Zgody: Słody: 4810 - pale ale 730 - karmelowy 150 730 - brown i miał być jakiś palony 220g ale mi się zapomniało Chmiele: challanger 2013 60 g Drożdże - pierwsze pokolenie s04 200 ml Zacieranie w 25 l wody jakieś 80 minut w przedziale temperatury 69-66°C, podniesienie temperatury do 78, przelanie młóta do kadzi filtracyjnej, 15" postoju i filtracja i wysładzanie do ....... eeeeeee....... skleroza, chyba koło 35l Chmielenie na 3 raty 60/20/2 min po 20g Mam dość poważny problem z chmieleniem, chmielę w garze 100l na zewnątrz taboret gazowy 7kW nie daje rady mocno zagotować brzeczki. Dziś temperatura którą udało mi się uzyskać do 98,4°C i to nie jest intensywny ruch brzeczki, muszę coś z tym zrobić. Albo mocniejszy palnik, albo wspomaganie grzałką elektryczną, trzeba to przemyśleć. Dziś zerknąłem jak mi idzie chłodzenie za pomocą mojej chłodnicy z rurki karbowanej, od 98°C do 17°C zeszło mi 16'. Wody nie jestem w stanie policzyć ile tej wody bo chłodzę wodą z mauzera 1000l w obiegu zamkniętym. Po chłodzeniu dodane drożdże, warka na czas podróży rozlana do wiadra i dwóch petów 5 l, w sumie było tego 27l 13 blg, w domku wszystko zlane do wiadra wrzucony termometr i niech się dzieje wole nieba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się