bielok Opublikowano 31 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2020 Cześć Warki 133 i 134 zabutelkowane. Pomimo odfermentowania obu warek do 3,5 blg obie słodkie w odbiorze. Czuć wędzonkę, więc jestem zadowolony W sumie 70 l piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2020 # 135 Pszeniczne Słody: 2500 - pilzneński 2500 - pszeniczny przygotowywany 2 dni wcześniej wg. wątku https://www.piwo.org/forums/topic/27170-zapieczony-pieczony-sódł-bdobre-pszenne/ Dokładnie słód zalany 2 l wody wstawiony do piekarnika o temperaturze 150°C, mieszany co pół godziny, garnek z pokrywką. Po 1h pokrywka ściągnięta i obniżona temperatura do 135°C na pól godziny. Po ostygnięciu garnek trafił na dwa dni do lodówki, w dniu warzenia dolane do niego 2 l wrzątku celem podniesienia temperatury. Chmiel: Tradition - 25g Drożdże: Gwoździe i banany rozruszane w 1l starterze przez dwa dni. Zacieranie: 60-62°C - 40' 70-72°C - 30' 78°C - przelane do kadzi filtracyjnej. Wysładzanie do objętości 32l 10,5 blg Chmielenie 1h, całości chmielu na ten czas, dolane 2 l wrzątku w czasie warzenia. Schładzanie woda z mauzera do temperatury 27°C, następnie przepięcie węży do wiaderka z chłodniejsza wodą wg. watku: https://www.piwo.org/forums/topic/26424-chłodzenie-brzeczki-latem-przy-pomocy-pompki-zanurzeniowej/. Zeszło do 18°C, napowietrzone blenderem, dodane drożdże i do lodówki. Na chwilę obecną zimny start, czyli temperatura brzeczki 15,5°C. Nie mierzyłem gęstości ani objętości, na wszelki wypadek wlałem to do beczki 60l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2020 # 135 Pszeniczne Zabutelkowane z dodatkiem 160g cukru, weszło do butelek 32 l. Gęstwa zebrana , w planach roggen. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 1 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 Warka # 136 Dyniowe Słody: 4000 - pilzneński 4000 - pale ale 1000 - pszeniczny 900 - brown 1000 -special b 150 - czekoladowy Chmiele: 80 g - Willamette 60 g - EKG Dodatki: zapiekana dynia, 5kg dyni hokkaido, cukier trzcinowy 40g, cynamon ~20g, goździk ~10g 500 g - łuska ryżowa mech irlandzki Zacieranie na bryta 80', w 20' zacierania dodana dynia, wody było 33,5l. Podniesienie temperatury do 78°C i przeniesienie zacieru do kadzi filtracyjnej, wyścielonej wcześniej namoczona łuską ryżową. Filtracja bez szału, ale poszło jakoś. Wysłodzone do objętości 56l. Chmielenie 60' 0' - Willamette 45' - mech irlandzki 60' - EKG Brzeczka schłodzona do 20°C, zrobiony whirpool, po następnych 15', zlane do beczki 60l, napowietrzone i dodana paczka US05, podłączony termostat i grzałka opaskowa. Termostat ustawiony na 16°C. Dziś rano widziałem pierwsze delikatne oznaki fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 17 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2020 Cześć. Warka #136 zabutelkowana z dodatkiem 250 g cukru. W butelki poszło 42l piwa. Może się zdąży nagazować na Halloween. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 6 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2021 (edytowane) Warka #137 Chmielowo i pierznie Zasyp: 9000g - ale 2000g - płatki owsiane 2000g - płatki orkiszowe Chmielenie: 50g - Hallertauer 40 - dziki chmiel dodatki: 20g - pieprz kolorowy 70g - pieprz czarny Zacieranie w 30l wody, płatki wcześniej lekko ześrutowane i zalane 10l wrzątku: 52°C - 10' sam słód 62-64°C - 40' całość zasypu 70-72°C - 40' 78°C - wygrzew, przelanie zacieru do kadzi filtracyjnej, 15' na ułożenie i wysładzanie do objętości 72l, z użyciem 50l wody do wysładzania. Brzeczka podzielona na dwie cześci: A. Pieprznie Chmielenie 60" 0'- 25g Hallertauer, 50g pieprzu kolorowego 40' - 50 pieprzu młotkowanego z kolendrą 60' - Hallertauer i wyłączenie palnika B. Chmielnie Chmielenie 60': 0' - chmiel dziki 40g Warka A zaszczepiona redydrowanymi T58, które jednak nie ruszyły po rechydracji, rozsypane US-05 na powierzchni brzeczki. Warka B zaszczepiona 200 ml gęstwy w34/70. Obie cześci miały po ok 25 l o gęstości 12,5 blg Edytowane 6 Stycznia 2021 przez bielok Joosto 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 6 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2021 (edytowane) Czołem. 5 godzin temu, bielok napisał: 40' - 50 pieprzu młotkowanego z kolendrą Nigdzie nie widzę ile poszło kolendry. Nie obawiasz się, że pieprz w tych minutach odda ostrość/pikantność? 5 godzin temu, bielok napisał: 40 - dziki chmiel Testowałeś wcześniej, czy pierwsze podejście ? Ogólnie trzymam kciuki, bo lubię takie eksperymanta ! Powodzenia ! Edytowane 6 Stycznia 2021 przez Joosto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 6 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2021 Cześć. 8 minut temu, Joosto napisał: Czołem. Nigdzie nie widzę ile poszło kolendry. Nie obawiasz się, że pieprz w tych minutach odda ostrość/pikantność? Testowałeś wcześniej, czy pierwsze podejście ? Ogólnie trzymam kciuki, bo lubię takie eksperymanta ! Powodzenia ! To była gotowa mieszanka, więc nie powiem ci ile procentowo było w niej pieprzu/kolendry. Jeśli chodzi o chmiel to testowaliśmy goryczkę na bieżąco. Chmiel zebrany nad rzeka Brennica w Brennej No i liczymy na piwo w stylu "eurolager" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 30 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2021 # 138 Witek Zasyp: 5000 g - pszenica 6000 g - słód ale 400 g - płatki owsiane Chmiel i inne : 43 g - fuggles 60 g - sazz 60 g - curacao 20 g - kolendra 20 g pieprz cytrynowy Pszenica i płatki skleikowane w 68°C wody o objetości 20l w czasie 20min, dolanie 10 l zimnej wody i wsypanie słodu: 20' - 55°C 65' - 62-65°C 10' - 78°C i przelanie zacieru do kadzi filtracyjnej, filtracja i wysłądzanie do objętosci 65l Chmielenie 70' 0' - fuggles 60' - sazz 65' - reszta dodatków Do fermentora poszło ok 50 - 55l brzeczki o gęstości 12 blg. Zadane drożdżami danstar belle saison wysypanymi na pianę. Pierwsze dwie doby utrzymana temperatura 18°C, dziś podniosłem na 19°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 30 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2021 # 139 Jasne Czyszczenie magazynu Słody: 4300 - pilzneński 3400 - żytni 2200 - wędzony Chmiele: 57 g - fuggles 40g - sazz Zacieranie w 35l wody: 50-53°C - 20' 62-64°C - 30' 72°C - 20" 78°C - przelanie do kadzi, filtracja i wysładzanie do objętości 64l. Chmielenie 60": 0' - fuggles Sazz wsypany po obniżeniu temperatury do 80°C chłodnicą. Następnie brzeczka się chłodziła samoistnie przez noc. Na następny dzień rozlane do dwóch frementorów po 26l, każde wiadro zaszczepione paczką s-33. Temperatury fermentacji nie znam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 31 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2021 Wygląda na to że po jednej dobie fermentacja zacznie zwalniać .....Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 19 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2023 (edytowane) Czyszczenie magazynu, ciemne #140 Słody: Ześrutowane bóg wie kiedy i bóg wie co - 6 kg Chmiele: Zula 2019 - 50g Saaz 2016 - 50g drożdże: k-97 Zacieranie w 26 l wody: 65°C - 120" podniesienie temperatury do 78°C, spuszczenie całej brzeczki, wysładzanie 10 L wody przez 20' w obiegu zamkniętym. Chmielenie: zula 60' saaz dodany w temperaturze 80°C Do fermentora poszło 25l brzeczki o gęstości 14,5 blg, po schłodzeniu do 19°C, dodane drożdże. Edytowane 19 Czerwca 2023 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 25 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2023 CZeść. #140 Odfermentowało do 3 blg, wiadro wstawione do lodówki, celem schłodzenia i sklarowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 13 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia Warka #141 rozruch Mała warka, uwarzona w garnku 12l na rozruch Vossów. słody: 2700 g - mieszanka nieznana (dużo słodów ciemnych) 300 g - pszenica chmiel: 40 g - ksiażecy drożdże : kveik voss lallemand jedna saszetka Zacieranie na bryta w 67°C w 9 l wody przez czas ok 60'. Następnie podgrzane do 78°C i przelane do worka filtracyjnego + dolewka 5 l wody tej samej temperatury. Chmielenie: 20g ksiażecy na 60' 20g ksiażęcy na 0" Schłodzone do 31°C, przelane 4x pomiędzy wiadrami celem napowietrzenia, drożdże rozsypane na pianę. Po poł godzinie zamieszane. Uzyskałem 9L 14 blg, doleje 1l wody żeby rozcieńczyć. A może dwa Fidel 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 14 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia Cześć Z racji psiej kupy zostałem poderwany na nogi o 3:30 rano więc była chwilka na zrobienie roztworu cukrowego 10 blg i dodanie go do fermentującej już brzeczki, podłączyłem też brewpiless i grzałkę opaskową na wiadro żeby vossy nie zmarzły na chwile obecną w wiadrze 29°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się