Skocz do zawartości

Niezależny browar domowy "Pod Baranem"


Rekomendowane odpowiedzi

Cześć :)

 

Warki 133 i 134 zabutelkowane. Pomimo odfermentowania obu warek do 3,5 blg obie słodkie w odbiorze. Czuć wędzonkę, więc jestem zadowolony :)

W sumie 70 l piwa :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

# 135 Pszeniczne

 

Słody:

2500 - pilzneński

2500 - pszeniczny przygotowywany 2 dni wcześniej wg. wątku https://www.piwo.org/forums/topic/27170-zapieczony-pieczony-sódł-bdobre-pszenne/

Dokładnie słód zalany 2 l wody wstawiony do piekarnika o temperaturze 150°C, mieszany co pół godziny, garnek z pokrywką. Po 1h pokrywka ściągnięta i obniżona temperatura do 135°C na pól godziny. Po ostygnięciu garnek trafił na dwa dni do lodówki, w dniu warzenia dolane do niego 2 l wrzątku celem podniesienia temperatury.

 

Chmiel:

Tradition - 25g

 

Drożdże:

Gwoździe i banany rozruszane w 1l starterze przez dwa dni.

 

Zacieranie:

60-62°C - 40'

70-72°C - 30'

78°C - przelane do kadzi filtracyjnej. Wysładzanie do objętości 32l 10,5 blg

 

Chmielenie 1h, całości chmielu na ten czas, dolane 2 l wrzątku w czasie warzenia.

Schładzanie woda z mauzera do temperatury 27°C, następnie przepięcie węży do wiaderka z chłodniejsza wodą wg. watku: https://www.piwo.org/forums/topic/26424-chłodzenie-brzeczki-latem-przy-pomocy-pompki-zanurzeniowej/. Zeszło do 18°C, napowietrzone blenderem, dodane drożdże i do lodówki.

Na chwilę obecną zimny start, czyli temperatura brzeczki 15,5°C.

 

Nie mierzyłem gęstości ani objętości, na wszelki wypadek wlałem to do beczki 60l.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Warka # 136 Dyniowe

 

Słody:
4000 - pilzneński
4000 - pale ale
1000 - pszeniczny
900 - brown
1000 -special b 
150 - czekoladowy

 

Chmiele:
80 g - Willamette
60 g - EKG

 

Dodatki:
zapiekana dynia, 5kg dyni hokkaido, cukier trzcinowy 40g, cynamon ~20g, goździk ~10g
500 g - łuska ryżowa
mech irlandzki

Zacieranie na bryta 80', w 20' zacierania dodana dynia, wody było 33,5l. Podniesienie temperatury do 78°C i przeniesienie zacieru do kadzi filtracyjnej, wyścielonej wcześniej namoczona łuską ryżową. Filtracja bez szału, ale poszło jakoś. Wysłodzone do objętości 56l.

Chmielenie 60'
0' - Willamette
45' - mech irlandzki
60' - EKG

Brzeczka schłodzona do 20°C, zrobiony whirpool, po następnych 15', zlane do beczki 60l, napowietrzone i dodana paczka US05, podłączony termostat i grzałka opaskowa. Termostat ustawiony na 16°C. Dziś rano widziałem pierwsze delikatne oznaki fermentacji.
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

Warka #137 Chmielowo i pierznie :)

 

Zasyp:

9000g - ale

2000g - płatki owsiane

2000g - płatki orkiszowe

 

Chmielenie:

50g - Hallertauer

40 - dziki chmiel

 

dodatki:

20g  - pieprz kolorowy

70g - pieprz czarny

 

 

Zacieranie w 30l wody, płatki wcześniej lekko ześrutowane i zalane 10l wrzątku:

52°C - 10' sam słód

62-64°C - 40' całość zasypu

70-72°C - 40'

78°C - wygrzew, przelanie zacieru do kadzi filtracyjnej, 15' na ułożenie i wysładzanie do objętości 72l, z użyciem 50l wody do wysładzania. Brzeczka podzielona na dwie cześci:

 

A. Pieprznie

Chmielenie 60"

0'- 25g Hallertauer, 50g pieprzu kolorowego

40' - 50 pieprzu młotkowanego z kolendrą 

60' - Hallertauer i wyłączenie palnika

 

B. Chmielnie

 

Chmielenie 60':

0' - chmiel dziki 40g

 

 

Warka A zaszczepiona redydrowanymi T58, które jednak nie ruszyły po rechydracji, rozsypane US-05 na powierzchni brzeczki.

Warka B zaszczepiona 200 ml gęstwy w34/70.

Obie cześci miały po ok 25 l o gęstości 12,5 blg

Edytowane przez bielok
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czołem.

5 godzin temu, bielok napisał:

40' - 50 pieprzu młotkowanego z kolendrą 

Nigdzie  nie widzę ile poszło kolendry. Nie obawiasz się, że pieprz w tych minutach odda ostrość/pikantność?

 

5 godzin temu, bielok napisał:

40 - dziki chmiel

Testowałeś wcześniej, czy pierwsze podejście ?

 

Ogólnie trzymam kciuki, bo lubię takie eksperymanta !  :) Powodzenia !

Edytowane przez Joosto
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

 

8 minut temu, Joosto napisał:

Czołem.

Nigdzie  nie widzę ile poszło kolendry. Nie obawiasz się, że pieprz w tych minutach odda ostrość/pikantność?

 

Testowałeś wcześniej, czy pierwsze podejście ?

 

Ogólnie trzymam kciuki, bo lubię takie eksperymanta !  :) Powodzenia !

 

 

To była gotowa mieszanka, więc nie powiem ci ile procentowo było w niej pieprzu/kolendry.

Jeśli chodzi o chmiel to testowaliśmy goryczkę na bieżąco. Chmiel zebrany nad rzeka Brennica w Brennej :) No i liczymy na piwo w stylu "eurolager" :)

 

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

# 138 Witek

 

Zasyp:

5000 g - pszenica

6000 g - słód ale

400 g - płatki owsiane

 

Chmiel i inne :

43 g - fuggles

60 g - sazz

60 g - curacao

20 g - kolendra

20 g pieprz cytrynowy

 

 

Pszenica i płatki skleikowane w 68°C wody o objetości 20l w czasie 20min, dolanie 10 l zimnej wody i wsypanie słodu:

20' - 55°C

65' - 62-65°C

10' - 78°C i przelanie zacieru do kadzi filtracyjnej, filtracja i wysłądzanie do objętosci 65l

 

Chmielenie 70'

0' - fuggles

60' - sazz

65' - reszta dodatków

 

Do fermentora poszło ok 50 - 55l brzeczki o gęstości 12 blg. Zadane drożdżami danstar belle saison wysypanymi na pianę.

Pierwsze dwie doby utrzymana temperatura 18°C, dziś podniosłem na 19°C.

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 139 Jasne

 

Czyszczenie magazynu :)

 

Słody:

4300 - pilzneński

3400 - żytni

2200 - wędzony

 

Chmiele:

57 g - fuggles

40g - sazz

 

Zacieranie w 35l wody:

50-53°C - 20'

62-64°C - 30'

72°C - 20"

78°C - przelanie do kadzi, filtracja i wysładzanie do objętości 64l.

 

Chmielenie 60":

0' - fuggles

Sazz wsypany po obniżeniu temperatury do 80°C chłodnicą. Następnie brzeczka się chłodziła samoistnie przez noc. Na następny dzień  rozlane do dwóch frementorów po 26l, każde wiadro zaszczepione paczką s-33. Temperatury fermentacji nie znam :)

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Czyszczenie magazynu, ciemne #140

 

Słody:

Ześrutowane bóg wie kiedy i bóg wie co - 6 kg

 

Chmiele:

Zula 2019 - 50g

Saaz 2016 - 50g

 

drożdże:

k-97

 

Zacieranie w 26 l wody:

65°C - 120"

podniesienie temperatury do 78°C, spuszczenie całej brzeczki, wysładzanie 10 L wody przez 20' w obiegu zamkniętym.

 

Chmielenie:

zula 60'

saaz dodany w temperaturze 80°C

 

Do fermentora poszło 25l brzeczki o gęstości 14,5 blg, po schłodzeniu do 19°C, dodane drożdże.

Edytowane przez bielok
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Warka #141 rozruch :)

 

Mała warka, uwarzona w garnku 12l na rozruch Vossów.

 

słody:

2700 g - mieszanka nieznana  (dużo słodów ciemnych)

300 g - pszenica

 

chmiel:

40 g - ksiażecy 
 

drożdże :

kveik voss lallemand jedna saszetka

 

 

Zacieranie na bryta w 67°C w 9 l wody przez czas ok 60'. Następnie podgrzane do 78°C i przelane do worka filtracyjnego + dolewka 5 l wody tej samej temperatury.

 

Chmielenie:

20g ksiażecy na 60'

20g ksiażęcy na 0"

Schłodzone do 31°C, przelane 4x pomiędzy wiadrami celem napowietrzenia, drożdże rozsypane na pianę. Po poł godzinie zamieszane.
Uzyskałem 9L 14 blg, doleje 1l wody żeby rozcieńczyć. A może dwa ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć ;)

 

Z racji psiej kupy zostałem poderwany na nogi o 3:30 rano ;) więc była chwilka na zrobienie roztworu cukrowego 10 blg i dodanie go do fermentującej już brzeczki, podłączyłem też brewpiless i grzałkę opaskową na wiadro żeby vossy nie zmarzły :) na chwile obecną w wiadrze 29°C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.