Krzys Posted January 24, 2013 Share Posted January 24, 2013 Witam wszystkich piwowarów. Potrzebuję rady ( niestety dość pilnej). Temat pewnie był przerabiany na forum, ale mam mało czasu na podjęcie decyzji, a tak na szybko nie mogę znaleźć. Jeśli więc ktoś wykaże się wyrozumiałością i coś podpowie to będę wdzięczny . Przymierzam się do pierwszego zacierania (do tej pory puchy). Sprzęt skompletowany, surowce nabyte, tylko wygospodarować czas - a to będzie najtrudniejsze. Do zacierania i chmielenia zamierzam użyć 30 litrowego aluminiowego gara. Przypadkiem natrafiłem na elektryczny gar z nierdzewki z termostatem. Grzałka 2200W. Jest używany i do małego remontu, ale za niedużą kasę. Myślałem że doprowadzę go do stanu używalności, zamontuję do niego filtrator z oplotu i będę w przyszłości używał do zacierania i filtracji. Nie wiem tylko czy jego wielkość będzie odpowiednia (ma 21 litrów pojemności). Moja wiedza na ten temat jest tylko teoretyczna i kombinuję w ten sposób: standardowa warka ok 4 kg słodów plus ze 12 litrów wody, więc powinno spokojnie się zmieścić. Proszę podpowiedzcie jak jest w praktyce. Czy 21 litrów pojemności wystarczy, czy szukać większego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted January 24, 2013 Share Posted January 24, 2013 21l to mało do komfortowego zacierania różnych stylów piw. Ale zmieść jak możesz zdjęcia, jak cena okazyjna to może coś się da z tym zrobić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
klisz Posted January 24, 2013 Share Posted January 24, 2013 Do zacierania 21 w zupełności wystarczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzys Posted January 24, 2013 Author Share Posted January 24, 2013 21l to mało do komfortowego zacierania różnych stylów piw. Ale zmieść jak możesz zdjęcia, jak cena okazyjna to może coś się da z tym zrobić. Ze zdjęciami w tej chwili to problem bo gar został w bagażniku auta coby nie drażnić małżonki . Kosztować ma 30 zł, ale może podeprę sprawę o browarek to coś utarguję. Brakuje w nim włącznika i pokrywki, ale chyba coś dopasuję Link to comment Share on other sites More sharing options...
yapko Posted January 24, 2013 Share Posted January 24, 2013 (edited) 21 litrow wystarczy do zacierania warek 20-25L piw 12-15 blg albo do 30 L piw lekkich (9.5-10.5) blg, czyli 5kg zasypu. Myślę że jak cena okazyjna to na początek wystarczy, później zrobisz z tego kadź na gorącą wodę gdyby okazał się za mały na zacierny albo odsprzedasz. Edit: za 30 zl to sam garnek 20L z nierdzewki bez sprawnej grzałki warto kupić. Edited January 24, 2013 by yapko Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzys Posted January 24, 2013 Author Share Posted January 24, 2013 Dzięki za pomoc. Biorę to cudo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AG1929 Posted January 25, 2013 Share Posted January 25, 2013 Dzięki za pomoc. Biorę to cudo. Do zacierania wystarczy, a do chmielenia użyjesz 30 aluminiowej... Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted February 4, 2013 Share Posted February 4, 2013 Podepnę się pod temat gara zaciernego. Czy ktoś z was używa z powodzeniem garnka emaliowego na płycie elektrycznej/ceramicznej/indukcyjnej? Nie mam w domu żadnej emalii do testu (posiadam płytę ceramiczną), a przyszedł czas na warki 20litrowe i nie wiem czy taki garnek się do tego nadaje. A uprzedzając wszelki linki do opisów producentów, to raczej jestem typem z zasadą ograniczonego zaufania w to, co piszą producenci. Stąd moje pytanie do praktyków Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted February 4, 2013 Share Posted February 4, 2013 Czy ktoś z was używa z powodzeniem garnka emaliowego na płycie elektrycznej/ceramicznej/indukcyjnej? Ja używałem. Jeśli tylko ma płaskie dno (a z tym naprawdę bywa różnie w tych większych garnkach) to nie będzie problemu. Był już taki temat: http://www.piwo.org/...jna-a-warzenie/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted February 4, 2013 Share Posted February 4, 2013 Jeśli tylko ma płaskie dno No właśnie; nowy to może i ma ale jak po czasie. Dno warstwowe zostaje raczej płaskie, ale nie jestem pewny jak spisze się taki garnek po czasie - czy nadal będzie "płaskodenny"? Link to comment Share on other sites More sharing options...
gonzo5 Posted February 6, 2013 Share Posted February 6, 2013 Myślę że to interesujący sprzęt: http://allegro.pl/show_item.php?item=2998741203 Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted February 6, 2013 Share Posted February 6, 2013 było już na ciekawe aukcje allegro: http://www.piwo.org/...700#entry188997 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now