pablo Opublikowano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Już jakiś czas chodzi za mną temat przyspieszenia mycia butelek. Bardzo uciążliwe jest ich mycie, przekładanie, płukanie, osuszanie.... Idea Równoczesne mycie (NaOH), płukanie i dezynfekcja (ClO2) skrzynki butelek. Butelki w skrzynce odwrócone do góry dnem. Skrzynka nasadzana na sprzęt tak by w każdej butelce znalazła się dysza. Mycie - obieg zamknięty NaOH + chlor, płukanie - obieg otwarty woda kranówa, dezynfekcja - obieg zamknięty ClO2. Po zakończeniu cyklu butelki gotowe do butelkowania. Koncepcja 4 rzędy rurek, gdzie w każdej z nich jest zamocowane po 5 dysz rzędy zasilone ze wspólnego zasilania Pod rurkami umieszczona taca która przejmie wyciekające z butelek płyny W czasie mycia i dezynfekcji płyn z tacy zlewany do pojemnika zbiorczego (np 5 litrowej butelki) a następnie wtłaczany w obiegu zamkniętym z powrotem do butelek W czasie płukania wykorzystane jest ciśnienie wody w kranie, woda idzie do kanału. Wykonanie Tu właściwie mam więcej pytań niż odpowiedzi: Jaki przekrój musiały by mieć: zasilanie rzędów, rzędy i dysze aby efektywnie płukać butelki przy ciśnieniu / przepływie .... (to zależy od pompy pewnie) Jaką zastosować pompę, żeby mogła pracować z NaOH i chlorem (ew piro) miała wystarczającą wydajność / generowała wystarczające ciśnienie do zaspokojenia rozsądnych przekrojów ww. [*]Jaki materiał zastosować na rurki / a jakiego na pewno nie stosować. Co byłoby najprostsze do poskładania? [*]Jak powinna wyglądać końcówka dyszy? Rzucam pomysł pod dyskusję. Może coś się z twego urodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 to już lepiej kupić chyba myjkę przemysłową widziałem gdzieś na filmie jak z patyków miał koleś (nawet nie wiem czy nie z forum) zbitą taką kratkę którą wkładał w skrzynkę i blokowały się butelki ,później wkładał do jakiegoś pojemnika dużego (beczki) i odwracał że by z butelek się wylała woda egzamin zdaje jak butelki są czyste ,widziałem że szczotka rotacyjna też jest fajna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olgierd Opublikowano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Też to widziałem, tylko za nic nie moge sobie przypomnieć kto to. Trzeba by było zapytać kogoś dorosłego kto to ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Też to widziałem, tylko za nic nie moge sobie przypomnieć kto to. Trzeba by było zapytać kogoś dorosłego kto to ? chyba Qxa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 30 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 to już lepiej kupić chyba myjkę przemysłową Mam, może błędne, przeczucie, że to może być proste urządzenie. Ale żeby to ustalić założyłem wątek Proszę na razie nie zbijać mnie z tropu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 W myciu butelek trzeba znaleźć przyjemność, pomedytować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 31 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 WykonanieTu właściwie mam więcej pytań niż odpowiedzi: Jaki przekrój musiały by mieć: zasilanie rzędów, rzędy i dysze aby efektywnie płukać butelki przy ciśnieniu / przepływie .... (to zależy od pompy pewnie) Jaką zastosować pompę, żeby mogła pracować z NaOH i chlorem (ew piro) miała wystarczającą wydajność / generowała wystarczające ciśnienie do zaspokojenia rozsądnych przekrojów ww. [*]Jaki materiał zastosować na rurki / a jakiego na pewno nie stosować. Co byłoby najprostsze do poskładania? [*]Jak powinna wyglądać końcówka dyszy? Rzucam pomysł pod dyskusję. Może coś się z twego urodzi Rurki pół calowe z PCVc powinny bez problemów dać radę. Pompa najlepiej zmywarkowa (robocza, nie opróżniająca) Co do dysz to wydaje mi się, że wystarczą otworki w rurce. pablo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 31 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 [media] [/media] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 31 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 Już tak nie myje butelek. Teraz zmieniłem troszkę technologie i wydaje mi się że na lepsze. Jak będę miał chwilkę czasu to nagram filmik instruktażowy z moim zajebistym kamerzystą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 31 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 Zmywarka - jakież to piękne urządzenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Zmywarka - jakież to piękne urządzenie myjesz w zmywarce ? ile ci zajmuje umycie 20 butelek ? co z etykietami ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmczarny Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Też myję w zmywarce. Wrzucam tam tylko butelki, które były od razu po wypiciu piwa przepłukane - zmywarka nie radzi sobie zbyt dobrze z osadem drożdżowym (chociaż to trochę zależy od użytych kostek myjących). Etykiety odpadają Program półgodzinny, do zmywarki mieszczę 20-24 butelki 0,5l. Akurat w czasie, gdy myje się druga partia butelek, na spokojnie zdążę zabutelkować poprzednią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Zmywarka - jakież to piękne urządzenie Doookładnie! U mnie wchodzi ok. 50szt/cykl. Najpierw butle kąpie w wannie z płynem do naczyń. Te z wypłukanym wcześniej osadem w zasadzie tylko dla własnego spokoju, a te nabyte dokładniej szczotką traktuję i do zmywarki na krótki program, rozlew. Po sprawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gąsior Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Zmywarka - jakież to piękne urządzenie Doookładnie! U mnie wchodzi ok. 50szt/cykl. Najpierw butle kąpie w wannie z płynem do naczyń. Te z wypłukanym wcześniej osadem w zasadzie tylko dla własnego spokoju, a te nabyte dokładniej szczotką traktuję i do zmywarki na krótki program, rozlew. Po sprawie To ja jeszcze dodam od siebie coś co może zaoszczędzić znacznie czas: przy warzeniu układam sobie około 40 butelek (mniej więcej tyle ile będzie z danej warki) do dużej miski, leję do tego płynu do naczyń, później przy chłodzeniu chłodnicą zanurzeniową wodę użytą do chłodzenia leję do miski i butelek. Przy ok. 20-litrowych warkach wody z chłodzenia mam dokładnie tyle ile trzeba do zalania 40 butelek. Tak zalane butelki stoją sobie do rana, rano wyciągam je bez etykiet i wkładam do skrzynek do góry dnem. W dzień rozlewu idą wszystkie do zmywarki, a potem już standard. Główna oszczędność czasu (a także wody i energii do ogrzania wody) to moczenie butelek w dzień warzenia w wodzie użytej do chłodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Główna oszczędność [...] wody i energii do ogrzania wody ekolog , ale chwali się Ja zebrałem przez miesiąc ok.180 butelek. Źródła najróżniejsze - więc układałem je partiami w wannie w pralni (tak mała długości 80cm) i zalewałem do pełna woda z dodatkiem płynu do prania - tak leżały sobie dwa dni, potem płukałem w czystej wodzie, dodawałem chloru do każdej butelki dolewałem wody i na kilka godzin. Potem płukanie i do skrzynek. Przy rozlewie będę jedynie płukał ciepłą woda i coś do sterylizacji, chyba ClO2 albo OXI (nadwęglan sodu) Po wypiciu mojego piwa płukam butelkę i do kratki (nie wiem jeszcze jak moje etykiety będą schodziły wtedy zadecydują jaka metoda). Moje butelki będę wyłącznie płukał po wypici, a potem przed rozlewem + sterylizacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
longmen Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Parokrotnie już czytałem że butelki po swoim piwie ludziska tylko płuczą. Natomiast ja zauważyłem, że w zależności od piwa butelki są w środku na ściankach oblepione kropeczkami (pewnie drożdży) i płukanie usuwa osad z dna ale ścianki są dalej oblepione. Muszę umyć je porządnie szczotką dopiero schodzi. Dodam, że płuczę butelkę zaraz po nalaniu piwa. Czy wy też tak macie czy ja jestem "wyjątkowy" ? Zmywarka - hmm - muszę przetestować ją kilku butelkach bo jakoś nie przemawia do mnie skuteczność myjącego strumienia wpadającego przez małą szyjkę butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 (edytowane) ale ścianki są dalej oblepione U siebie tego nie zauważyłem, ale ja jeszcze "zieleniak" jestem . A może zależy to od rodzaju użytych drożdży? Ja używałem do tej pory tylko US-05 i takich "efektów" nie zauważyłem. Edytowane 1 Lutego 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janior Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Ja używałem różnych drożdży i nie spotkałem się z oblepianiem. Zawszę po nalaniu płuczę butelkę ze 3 razy i wkładam do kratki przykrytą kapslem. Przed rozlewem płukam raz jeszcze i dezynfekuję piro. Jak dotąd, odpukać, bez problemów, ale ja też "zielony" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
longmen Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 trzeba obejrzeć butelkę pod światłem z żarówki, tak to tego nie widać. drożdże stosowałem US-05, WB-06 - nie pamiętam po jakich piwach i po których drożdżach i od czego to zależy, ale jest róznie w niektórych butelkach jest bardzo mało a w niektórych bardzo dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Zawszę po nalaniu płuczę butelkę ze 3 razy i wkładam do kratki przykrytą kapslem. Przed rozlewem płukam raz jeszcze i dezynfekuję piro właśnie też zamykam kapslem (oczywiście tym otwieranym już) i do kratki, a potem będzie tak samo - płukanie i piro lub coś takiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 (edytowane) Po wypiciu mojego piwa płukam butelkę i do kratki Przed rozlewem płukam raz jeszcze i dezynfekuję piro "Płakam" jak to czytam No może ten drugi to jeszcze jest ok chociaż jednak po zastanowieniu stwierdzam, że nie. Edytowane 1 Lutego 2013 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 "Płakam" jak to czytam No może ten drugi to jeszcze jest ok chociaż jednak po zastanowieniu stwierdzam, że nie. OCK???? oświeć mnie proszę bo nie dotarła do mnie myśl zawarta w tym poście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 http://so.pwn.pl/lista.php?co=p%B3uka%E6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 (edytowane) http://so.pwn.pl/lis...a.php?co=p�uka� i o to mi chodziło dzięki chyba zapamiętam - ja techniczny jestem a nie polonista; czy wypłukam czy wypłuczę uzyskuję pożądany efekt A tak poza tym o ile dobrze kojarzę, to na tym forum jest zasada czepiania się WARZENIA I MŁÓTA, a nie czepiamy się literówek i innych "niedociągnięć' i scoobiego bo jemu wolno pisać trochę po naszemu, a trochę po "ichszemu" ps nie!!! no nie jest ze mną tak źle http://poradnia.pwn....sta.php?id=6414 ps2 po głębszej analizie nadal płukam i jem kartofle Edytowane 1 Lutego 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 (edytowane) eee tam ja sądzę że jest tak jak z: poszedłem ( bo miałem daleko) i poszłem ( bo było blisko) - ja płukam butelki ( bo są mniejsze ) i płuczę kegi i fermentory ( bo są większe i zużywa się wiecej wody ) :-P Edytowane 1 Lutego 2013 przez gacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi