Jump to content

przeterminowane suche drożdże


Recommended Posts

Jutro planuje zacierać marcowe z wykorzystaniem drożdży suchych s-23, niestety drożdże mam delikatnie przeterminowane ok 2 mies. Postanowiłem dzisiaj zrobić z nich starter na mieszadle magnetycznym, na wcześniej przygotowaną brzeczkę ok 100 ml - 8 Blg - temp 20 st wsypałem drożdże po 2 godz pokazała się piana, natomiast po 7 godz piany nie ma. Jak można sprawdzić czy drożdże nadają się do zadania.

Link to comment
Share on other sites

Piwo zostało uwarzone, moje marcowe wyszło 11 Blg, drożdże zadałem ok 8 godz temu w temp 20 st, w chwili obecnej brzeczka nie pracuje nie widać piany, brzeczka na razie jest w temp 22 st. Jak mam sprawdzić czy drożdże faktycznie pracują, kiedy mam odstawić fermentator do temp 11 st.

W razie problemów mam jeszcze ok 30 ml gęstwy Wyeast Urquell Lager na starter

 

Nie mam doświadczenia jeśli chodzi o drożdże dolnej fermentacji stąd moje obawy.

Link to comment
Share on other sites

Tak ogólnie, dolniaki długo startują, bądź cierpliwy. Ja bym nie czekał tylko już wstawił do 11°C. Trochę z za wysokiej temperatury startujesz, zanim zejdzie do 11°C może być już po głównej fermentacji.

Edited by WiHuRa
Link to comment
Share on other sites

Brzeczka wstawiona do 11 st. Czy przy dolniakach widać jakieś objawy fermentacji np. piana czy też bąbelki powietrza ?. Jak mam sprawdzić czy drożdże faktycznie wystartowały, sprawdzić Blg ?

Edited by tomasznet
Link to comment
Share on other sites

Daj im dzień na start, objawy, takie same jak dla górnych: krążek piany, bulkanie lub inny odgłos z rurki ferm.

Cierpliwości,

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

siema

 

w weekend planuję warkę, mam drożdże Mauribrew Weiss z datą ważności do czerwca br. jak myślicie wystartują? od dnia zakupu leżą w lodówce.

Link to comment
Share on other sites

 

 

mam drożdże Mauribrew Weiss z datą ważności do czerwca br. jak myślicie wystartują?

Gwarancji nie ma :( ale wielokrotnie sprawdzone z bardzo dobrymi efektami :)

Link to comment
Share on other sites

 

 

Postanowiłem dzisiaj zrobić z nich starter na mieszadle magnetycznym, na wcześniej przygotowaną brzeczkę ok 100 ml - 8 Blg - temp 20 st wsypałem drożdże po 2 godz pokazała się piana, natomiast po 7 godz piany nie ma.

czy po tych 7 godzinach o ktorych pisze tomasznet zdrozdze zjadly caly cukier? czy tylko w tym okresie drozdze sie namnazaja czy po zjedzeniu calego cukru tez?

Czy jeseli chcemy namnozyc duzo drozdzy to mozemy dosypywac ekstraktu/ dolewac brzeczki ?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.