tomasznet Posted February 1, 2013 Share Posted February 1, 2013 Jutro planuje zacierać marcowe z wykorzystaniem drożdży suchych s-23, niestety drożdże mam delikatnie przeterminowane ok 2 mies. Postanowiłem dzisiaj zrobić z nich starter na mieszadle magnetycznym, na wcześniej przygotowaną brzeczkę ok 100 ml - 8 Blg - temp 20 st wsypałem drożdże po 2 godz pokazała się piana, natomiast po 7 godz piany nie ma. Jak można sprawdzić czy drożdże nadają się do zadania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted February 1, 2013 Share Posted February 1, 2013 Moje mają 2-3 lata po terminie i fermentują (dolniaki, uwodnione) Widocznie już przefermentowały Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted February 1, 2013 Share Posted February 1, 2013 wsypałem drożdże po 2 godz pokazała się piana, natomiast po 7 godz piany nie ma Daj im jeszcze papu to będziesz mieć pianę Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomasznet Posted February 1, 2013 Author Share Posted February 1, 2013 Czy odstawić aż osiądą na dno i zlać przefermentowaną brzeczkę i wtedy dać "świeżą" brzeczkę do ponownej fermentacji. Czy po prostu dolać "świeżej " brzeczki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted February 1, 2013 Share Posted February 1, 2013 Jeśli warzysz jutro, a masz miejsce w kolbie to bym tylko dolał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarok3 Posted February 2, 2013 Share Posted February 2, 2013 WB-06 przeterminowane dwa lata,zadziałaly po uwodnieniu.Fermentacja przebiegła prawidłowo i piwko jest pijalne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomasznet Posted February 2, 2013 Author Share Posted February 2, 2013 Piwo zostało uwarzone, moje marcowe wyszło 11 Blg, drożdże zadałem ok 8 godz temu w temp 20 st, w chwili obecnej brzeczka nie pracuje nie widać piany, brzeczka na razie jest w temp 22 st. Jak mam sprawdzić czy drożdże faktycznie pracują, kiedy mam odstawić fermentator do temp 11 st. W razie problemów mam jeszcze ok 30 ml gęstwy Wyeast Urquell Lager na starter Nie mam doświadczenia jeśli chodzi o drożdże dolnej fermentacji stąd moje obawy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted February 2, 2013 Share Posted February 2, 2013 (edited) Tak ogólnie, dolniaki długo startują, bądź cierpliwy. Ja bym nie czekał tylko już wstawił do 11°C. Trochę z za wysokiej temperatury startujesz, zanim zejdzie do 11°C może być już po głównej fermentacji. Edited February 2, 2013 by WiHuRa Jejski 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomasznet Posted February 2, 2013 Author Share Posted February 2, 2013 (edited) Brzeczka wstawiona do 11 st. Czy przy dolniakach widać jakieś objawy fermentacji np. piana czy też bąbelki powietrza ?. Jak mam sprawdzić czy drożdże faktycznie wystartowały, sprawdzić Blg ? Edited February 2, 2013 by tomasznet Link to comment Share on other sites More sharing options...
slawek1k Posted February 2, 2013 Share Posted February 2, 2013 Daj im dzień na start, objawy, takie same jak dla górnych: krążek piany, bulkanie lub inny odgłos z rurki ferm. Cierpliwości, Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted February 3, 2013 Share Posted February 3, 2013 (edited) Piana jest taka sama jak w górniakach, tylko trochę mniejsza, poczekaj 48h. Jeśli nie ruszą daj znać, wtedy będziemy coś radzić. Edited February 3, 2013 by WiHuRa Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomasznet Posted February 3, 2013 Author Share Posted February 3, 2013 Drożdże wystartowały, teraz pracują jak szalone Link to comment Share on other sites More sharing options...
nike21 Posted November 3, 2016 Share Posted November 3, 2016 siema w weekend planuję warkę, mam drożdże Mauribrew Weiss z datą ważności do czerwca br. jak myślicie wystartują? od dnia zakupu leżą w lodówce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted November 3, 2016 Share Posted November 3, 2016 mam drożdże Mauribrew Weiss z datą ważności do czerwca br. jak myślicie wystartują? Gwarancji nie ma ale wielokrotnie sprawdzone z bardzo dobrymi efektami Link to comment Share on other sites More sharing options...
nike21 Posted November 3, 2016 Share Posted November 3, 2016 sprawdzone że startowały przeterminowane? czy te dobre efekty po prostu od kangurów? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted November 3, 2016 Share Posted November 3, 2016 sprawdzone że startowały przeterminowane? czy te dobre efekty po prostu od kangurów? i jedno i drugie Link to comment Share on other sites More sharing options...
leonzn Posted November 3, 2016 Share Posted November 3, 2016 Postanowiłem dzisiaj zrobić z nich starter na mieszadle magnetycznym, na wcześniej przygotowaną brzeczkę ok 100 ml - 8 Blg - temp 20 st wsypałem drożdże po 2 godz pokazała się piana, natomiast po 7 godz piany nie ma. czy po tych 7 godzinach o ktorych pisze tomasznet zdrozdze zjadly caly cukier? czy tylko w tym okresie drozdze sie namnazaja czy po zjedzeniu calego cukru tez? Czy jeseli chcemy namnozyc duzo drozdzy to mozemy dosypywac ekstraktu/ dolewac brzeczki ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts