tomasznet Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Jutro planuje zacierać marcowe z wykorzystaniem drożdży suchych s-23, niestety drożdże mam delikatnie przeterminowane ok 2 mies. Postanowiłem dzisiaj zrobić z nich starter na mieszadle magnetycznym, na wcześniej przygotowaną brzeczkę ok 100 ml - 8 Blg - temp 20 st wsypałem drożdże po 2 godz pokazała się piana, natomiast po 7 godz piany nie ma. Jak można sprawdzić czy drożdże nadają się do zadania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Moje mają 2-3 lata po terminie i fermentują (dolniaki, uwodnione) Widocznie już przefermentowały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 wsypałem drożdże po 2 godz pokazała się piana, natomiast po 7 godz piany nie ma Daj im jeszcze papu to będziesz mieć pianę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasznet Opublikowano 1 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Czy odstawić aż osiądą na dno i zlać przefermentowaną brzeczkę i wtedy dać "świeżą" brzeczkę do ponownej fermentacji. Czy po prostu dolać "świeżej " brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Jeśli warzysz jutro, a masz miejsce w kolbie to bym tylko dolał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarok3 Opublikowano 2 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 WB-06 przeterminowane dwa lata,zadziałaly po uwodnieniu.Fermentacja przebiegła prawidłowo i piwko jest pijalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasznet Opublikowano 2 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 Piwo zostało uwarzone, moje marcowe wyszło 11 Blg, drożdże zadałem ok 8 godz temu w temp 20 st, w chwili obecnej brzeczka nie pracuje nie widać piany, brzeczka na razie jest w temp 22 st. Jak mam sprawdzić czy drożdże faktycznie pracują, kiedy mam odstawić fermentator do temp 11 st. W razie problemów mam jeszcze ok 30 ml gęstwy Wyeast Urquell Lager na starter Nie mam doświadczenia jeśli chodzi o drożdże dolnej fermentacji stąd moje obawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 2 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 (edytowane) Tak ogólnie, dolniaki długo startują, bądź cierpliwy. Ja bym nie czekał tylko już wstawił do 11°C. Trochę z za wysokiej temperatury startujesz, zanim zejdzie do 11°C może być już po głównej fermentacji. Edytowane 2 Lutego 2013 przez WiHuRa Jejski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasznet Opublikowano 2 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 (edytowane) Brzeczka wstawiona do 11 st. Czy przy dolniakach widać jakieś objawy fermentacji np. piana czy też bąbelki powietrza ?. Jak mam sprawdzić czy drożdże faktycznie wystartowały, sprawdzić Blg ? Edytowane 2 Lutego 2013 przez tomasznet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek1k Opublikowano 2 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 Daj im dzień na start, objawy, takie same jak dla górnych: krążek piany, bulkanie lub inny odgłos z rurki ferm. Cierpliwości, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 3 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 (edytowane) Piana jest taka sama jak w górniakach, tylko trochę mniejsza, poczekaj 48h. Jeśli nie ruszą daj znać, wtedy będziemy coś radzić. Edytowane 3 Lutego 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasznet Opublikowano 3 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 Drożdże wystartowały, teraz pracują jak szalone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 3 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 siema w weekend planuję warkę, mam drożdże Mauribrew Weiss z datą ważności do czerwca br. jak myślicie wystartują? od dnia zakupu leżą w lodówce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 3 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 mam drożdże Mauribrew Weiss z datą ważności do czerwca br. jak myślicie wystartują? Gwarancji nie ma ale wielokrotnie sprawdzone z bardzo dobrymi efektami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 3 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 sprawdzone że startowały przeterminowane? czy te dobre efekty po prostu od kangurów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 3 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 sprawdzone że startowały przeterminowane? czy te dobre efekty po prostu od kangurów? i jedno i drugie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 3 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 Postanowiłem dzisiaj zrobić z nich starter na mieszadle magnetycznym, na wcześniej przygotowaną brzeczkę ok 100 ml - 8 Blg - temp 20 st wsypałem drożdże po 2 godz pokazała się piana, natomiast po 7 godz piany nie ma. czy po tych 7 godzinach o ktorych pisze tomasznet zdrozdze zjadly caly cukier? czy tylko w tym okresie drozdze sie namnazaja czy po zjedzeniu calego cukru tez? Czy jeseli chcemy namnozyc duzo drozdzy to mozemy dosypywac ekstraktu/ dolewac brzeczki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się