leszcz007 Opublikowano 19 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 (edytowane) a za to jutro Warka #78 Czech pils II Zaspy: Pilzneński (Bestmalz) – 10kg Caramel pils (Bestmalz) – 2,5kg Monachijski (Bestmalz) – 2kg Pszenica niesłodowana – 1kg Pszeniczny (Bestmalz) – 1kg Aroma (Bestmalz) - 0,5kg Magnat - 80g Sazz 150g Lubelski Sel - 100g Kwas mlekowy 80% - ?ml Kleikowanie (5l): 60-70C-30’ 100C-10’ Zacieranie: 45l wody 54C - wsyp 52C-15’ kleik ustalanie pH -5.4-5.5 60-64C – 30’ odwrócona dekokcja (2/3) -> do fermentorów (1/3) ->72C-10’ ->100C-10’ Powrót zacieru 72C-15’ 78C-10’ Wysładzanie do 125l (3 pełne fermentory i trochę) Gotowanie: 80’ Magnat 80g -60’ Sazz 100g - 15' Sazz 50g - 5' Lubelski Sel 100g - 0' Wyszło:100l 12,8blg 4 fermentory zadane: - 2001 Urquell Lager Edytowane 13 Marca 2014 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 Jaka jest, w Twoim przypadku, idea wrzucania pszenicy NS to lagerów ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 19 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 (edytowane) idee są dwie zwiększenie odfermentowania, oraz zwiększenie piany. [edit] poza tym mam ją za darmo, także się bawię na koszta nie paczam Edytowane 19 Lutego 2014 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 cholerna szlachta... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 20 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 No i lecimy z koksem czas zacierać. Termometr został osuszony i ponownie zabezpieczony, tym razem użyłem, taśmy teflonowej, parafilmu oraz opaski termokurczliwej...... mam nadzieję, że kombinacja zda egzamin. Dodatkowo, fragment kabelka owinąłem ligniną - jak coś przeleci, to powinna to wchłonąć. Kolejna zmiana, to gaz, wymieniłem propan-butan na czysty propan, powinno lepiej grzać, oraz dawać mniej spalin. Może głowa mnie będzie mniej bolała po warzeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 olejna zmiana, to gaz, wymieniłem propan-butan na czysty propan, powinno lepiej grzać, oraz dawać mniej spalin. Może głowa mnie będzie mniej bolała po warzeniu. No jest bardziej energetyczny ale czy taboret to twój wytrzyma? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 20 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 (edytowane) nie powinno być problemu, już testowane [edit] Bzdzionek używa propanu, a taboret ma ma prawie identyczny. Edytowane 20 Lutego 2014 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Bzdzionek używa propanu, a taboret ma ma prawie identyczny. potwierdzam, że używam i nic złego z taboretem się nie dzieje i potwierdzam, że daje mniej spalin niż mieszanka z butanem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 potwierdzam, że daje mniej spalin niż mieszanka z butanem a to wynika z większej wartości opałowej (mniejsze zużycie) butanu czy z tego że powstają inne produkty spalania (w innych proporcjach)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 21 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 (edytowane) trochę poszperałem i co do kwestii samego propanu vs propan-butan: Propan: - 49,8 MJ/kg - tm wrzenia między -43C a -42C - lotny poniżej 0C - większa zdolność odparowywania - większa objętość gazu na kg Butan - 45,6 MJ/kg - tm wrzenia między -1C a +1C - lotny powyżej 0C - mniejsza zdolność odparowywania - mniejsza objętość gazu na kg standardowa mieszanka to 70% Butan 30% Propan (ale może się zmieniać zależności od dystrybutora) - xx MJ/kg - tm wrzenia między -4C a -3C w tej samej butli mamy większą objętość Propanu niż mieszanki Propan-Butan, przez co wychodzi, że propan ma większą kaloryczność na kg, mimo mniejszej na m3 Dodatkowo jest bardziej lotny przez co pali się do końca. Ponoć propan pozwala na uzyskanie wyższej temperatury płomienia, chociaż nie wiem z czego to wynika. U nie przy dużym zużyciu (podczas gotowania) butla pokrywa się lodem co powoduje duży spadek sprawności palnika, a płomień robi się czerwono-pomarańczowy, do tego zaczyna kopcić. Do tej pory radziłem sobie wsadzając butlę do garnka z gorącą wodą. Edytowane 21 Lutego 2014 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_wc Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Gdzie to można kupić i czy butle są takie same? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 21 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 (edytowane) Butle są takie same, cały sprzęt też. Kupić można między innymi w Gazeli na krakowskiej, ale ponoć sprzedają też w innych punktach. Koszt to całe 1pln więcej Edytowane 21 Lutego 2014 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Nabijanie gazem takim jak do samochodów wg Ciebie jest ok? Szkodliwość itd. Mam dużą butlę i nabijam, jakoś nie zastanawiałem się skutkami. Butla jak się kończy to stawiam blisko palnika, jest ciepła, wyleci do zera gaz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 22 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 No właśnie nie poruszałem samego procesu spalania i spalin, bo jeszcze nie znalazłem konkretnych informacji o tym, także ciężko mi się wypowiedzieć o szkodliwości któregokolwiek z gazów. Jak coś znajdę to podam. Z tego co znalazłem to LPG to nie sam propan -butan ale jeszcze propylen, buteny oraz butadieny. Dość często jest też domieszka frakcji cięższych jak pentany i penteny. Sprawdzić dokładnie jak to wszystko się współspala będzie ciężko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 4 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 (edytowane) W końcu warka #60 Lambic trafiła do butelek, fakt, że nie cała, bo tylko część z owocami. Do refermentacji dałem 4g/l cukru i tak się pewnie przegazuje Czystego Lambica zostawiłem, niech jeszcze chwilę postoi. Zrobiłem rozlew w czterech wersjach: 1- bez dodatków 2- z ksylitole 4g/l 3- z ksylitolem 7g/l 4- z ksylitolem 7g/l i ekstraktem czereśniowym 3ml/l Ogólnie rozlew masakra, cały czas mi się rurka wiśniami zapychała. Edytowane 4 Marca 2014 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 5 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Bakterie nie ruszą tego ksylitolu? Dosładzałem wino wiśniowe ksylitolem i jak zajrzałem do niego po roku, to w butelkach miałem biały kożuszek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 5 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 (edytowane) ruszyć nie powinny, poza tym tam za chwilę nie powinno być tlenu w butelkach miałem biały kożuszek. a coś jeszcze się zmieniło w tym winie? nagazowało się, albo skwaśniało? Edytowane 5 Marca 2014 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 A ja odnośnie Dortmundera czy dekokcja w nim jest nie zbędna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 A ja odnośnie Dortmundera czy dekokcja w nim jest nie zbędna? Bój się Boga, Krzychu, 100 warek na koncie i takie pytania... Pewnie że nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 5 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 niby nie, ale zawsze ją robię w lagerach, także i tu zastosowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Nie no mnie zdziwiło to Jarku, że w takim piwie jak Dortmunder Przemek zrobił dekokcje... dlatego zapytałem bo może coś nie wiem na temat stylu, a historycznie robili dekokcję Dobra dzięki za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Kiedyś pewnie tak, teraz raczej mało kto. Zresztą Export to obecnie zanikający styl, gdzieś tak od lat 70-tych XX wieku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 No z tego co się domyślam dekokcja była związana wtedy z słabej jakości surowcami - słodami, więc teraz mało kiedy się ją stosuje. Piłem Przemka Exporta w zeszłym roku z warki 53 i bardzo mi posmakował, dlatego staram się zrobić podobne piwko I tak znając życie wyjdzie całkiem inne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 5 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Ja co roku powtarzam to piwo i zawsze wychodzi trochę inne, ale fakt, że w zeszłym roku było super. Zobaczymy co wyjdzie teraz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 5 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 a coś jeszcze się zmieniło w tym winie? nagazowało się, albo skwaśniało? Prawdę mówiąc, od czasu gdy zauważyłem ten nalot, nie próbowałem go jeszcze - ale faktycznie rozlałem go do jakiś niezbyt szczelnych butek po wódce, więc może to tlenowce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się