Skocz do zawartości

Rankig swoich piw - czyli pochwal się recepturą :)


Afghan

Rekomendowane odpowiedzi

Wydaje mi się, że lepszym pomysłem byłoby zamieszczanie własnych receptur w dziale "Receptury autorskie".

To może poszerzyć wizytówki browarów o "Receptury autorskie"?

Formularz do wprowadzania receptur mógłby zawierać pola do wpisu stylu, oceny piwowara czy też "ilości uwarzeń".

Elroy - jest taka możliwość?

Edytowane przez Bączek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po co tworzyć znowu coś nowego ? Lepiej zrobić coś raz a dobrze.

 

Jest wiki z piwami medalowymi i niech tak zostanie.

 

Dla pozostałych piw jest dział Receptury autorskie. Rozbudujmy, przebudujmy go, zróbmy je listą, rankingiem itd, cokolwiek. Ale żeby był to jeden konkretny dział. Do tej pory każdy piwowar ma/miał możliwość założenie swojego tematu z recepturą w tym dziale. Jeśli do dziś nie wielu było na to chętnych to na 100% na pewno nie zrobią tego w nowym rankingu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też bym wykorzystał ten dział. Ja na przykład praktycznie nie korzystam z tej kategorii forum ( zazwyczaj przy tworzeniu swoich receptur wspomagam się już istniejącymi ) , bo po prostu niewiele tam jest. To co proponował kolega na początku wrzucać po prostu pod odpowiedni styl , z opisem jak proponowali koledzy wyżej. Zdecydowanie łatwiej będzie odnaleźć to czego się szuka , tym bardziej że jeśli ktoś szuka jakieś ciekawej receptury , to ma już w głowie przynajmniej to w jakim stylu chciałby coś uwarzyć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Ja się pochwalę tym

 

warka 54

Lipcowy Rauch Ale

 

Pilzneński-2kg

Monachijski 2kg

Wędzony Weyerman 1kg

Karmelowy Abbey 0,20kg

Karmelowy Litovel 0,25kg

 

65-67-50min

72-30 min

 

20ggoryczkowy Marynka-gog-60min

20garomatyczny Lubelski-10min

Drożdże Mauriebrew 514

To są plany, na razie się zaciera.

Wyszło 23l 13.5blg.

 

Warka 66/2

Weizenbock Blanche

 

pszeniczny jasny-3,5kg

pszeniczny ciemny-2,5kg

pilzneński-4kg

abbey-0,7kg

carabelge-1,1kg

 

pszeniczne-45st-20min

+reszta 65st-30min

72st-40min

 

78 filtracja

 

marynka 20g-60min

cascade-30g-10min

 

drożdże brewfarm blanche

wyszło 20l-16blg

 

Mnie jak i znajomym bardzo smakowało(niestety już nie ma)

Edytowane przez crocco
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja się pochwalę tym

a ja dam punkta bo w tym wątku właśnie na to liczyłem, że przynajmniej na poczatku będę mógł "kopiowac" udane i chwalone receptury (teraz zaglądam do kilku "renomowanych" piwowarów i tam podpatruję "jak uwarzyc niezłe piwo")

bardziej podoba mi się pisanie o udanych warkach niż kolejne wywody na temat wyższości wątku "XXX" nad wątkiem "YYY"

Edytowane przez korzen16
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mi to piwo wyjątkowo wyszło

Tmave

Zasyp 5,4 kg

- pilzneński Litrovel 2,5

- monachijski Litrovel 2,5

- Czekoladowy 900 EBC 0,25

- Słód Black 1500 EBC 0,15

Zacieranie

20 L wody

52°C 10 minut

63°C 45 minut

72°C 20 minut

78°C filtracja

 

Chmielenie 60 minut

5 minuta 30g Premiant granulat

50 minuta 30g lubelski granulat

 

Drożdże gęstwa Wyeast 2124 Bohemian Lager

Uzyskałem 30,5 L 12,5°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To ja proponuję takie zimowe, smaczne piwo:

 

pilzneński - 3 kg;

monachijski - 2 kg;

karmelowy jasny 150 EBC - 0,15 kg;

czekoladowy 1100 EBC - 0,25 kg

 

chmielenie 70 min.

marynka szyszka od początku - 50 g;

lubelski szyszka - 60 minuta - 50 g;

mech 60 minuta;

 

zacieranie:

62°C - 30 min.

72°C - 30 min.

 

drożdże US-04 - gęstwa, pierwszy zbiór, miały być 05, ale miałem gęstwę z 04

 

21l 15,5 Blg odfermentowane do 4 Blg, fermentacja burzliwa 8 dni i butelkowanie

refermentacja 160g cukru

 

słody Strzegom, chmiel z nieoznaczonymi alfa kwasami od plantatora

 

piwo treściwe, mocne, lekko nagazowane, piana gęsta, kolor niemal czarny

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam recepturę sprawdzoną, można rzecz moją sztandarową, jej autorem jest Mateusz Pająk z Dębicy. Znalazłem na stronie Browamatora. Piwo Harcerskie, 4,5BLG, ok 1% alkoholu. W sam raz by po pracy wypić do obiadu i jechać dalej z rodziną autem. Przepis na 20l.

Pilzeński 1kg

Karmelowy jasny 1kg

Zacieramy w ok 75°C by uzyskać jak najmniej fermentowalnych cukrów.

Gotowanie, i tu jest ogromne pole do popisu. Ostatnio zrobiłem tak: 60' -10g Marynka, 30'- 10g Lubelski i 10g Marynka , 5' 40g Lubelski. Wcześniej była opcja 60'-15g Citra, 30' -15g Citra, 5'-30g Citra +30g Chinook na zimno (w tej pocji wymagane było klarowanie żelatyną). Drożdże górnej fermentacji. Generalnie po 3 dniach jest po fermentacji, po 5-6 można butelkować z użyciem 200g glukozy. Wysokie nasycenie przykrywa niski ekstrakt. Pić można już po 1,5 tygodnia, ale po miesiącu to rewelka. Opcja na polskich chmielach jak i na zamorskich super. Żyć, pić, nie umierać!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jaki Karmelowy Jasny?

Używałem do tej pory używałem Carahell 20-30 z Wyermann'a. w tym sezonie pojadę na jasnym karmelowym Strzegomiu. W ostatnim Harcerskim piana wyszła mi zawodowa. W ostatnim łyku wypija się gruby kożuch "ubitej śmietany", a ściany kufla znaczy historia naszych łyków :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A oto mój pomysł na połączenie niemieckich chmieli goryczkowych i amerykańskich aromatycznych:

 

#24 Niemieckie Pale Ale

 

Słody Strzegom:

pale ale 2,5kg

pilzneński 2,0kg

karmelowy jasny "30" 0,33kg

bursztynowy 0,2kg

 

Drożdże Danstar Nottingham (u mnie to była 300ml gęstwa, III pokolenie)

 

Chmielenie:

Northertn Brewer 20g - 70min

Perle 20g - 30 min

Willamette 20g - 20 min

Cascade 10g - 5 min

Cascade 15g- 7 dni

 

Fermentacja w temp. 13-15°C, 12 dni burzliwej, 18 dni cichej.

Jeśli komuś nie chce się robić chmielenia na zimno proponuję dać 25g Cascade na 0min. przed samym chłodzeniem.

 

Wyszło BLG 12,5° , końcowe 3° , 23 litry wliczając 1,5l rezerwy którą dałem do refermentacji, już bez cukru

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piwo Harcerskie, 4,5BLG, ok 1% alkoholu.
W ostatnim Harcerskim piana wyszła mi zawodowa. W ostatnim łyku wypija się gruby kożuch "ubitej śmietany", a ściany kufla znaczy historia naszych łyków:D"

Potwierdzam recepturę! Piwo nie jest wodniste, do końca piękna piana.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A nie moglibyście podawać tych receptur w osobnych tematach do odpowiednich działów sekcji "Receptury autorskie"? W niektórych częściach (jak np. piwa pszeniczne) nie pojawił się żaden nowy post od prawie dwóch lat. Tam chyba łatwiej byłoby dyskutować nad konkretnymi recepturami i dzielić się spostrzeżeniami i poprawkami?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście, że tak. Przecież te receptury zaraz zginą w czeluściach tego wątku i całego forum. Pisałem już o tym wyżej.

 

Tym bardziej, że zaraz pojawią się pytania do poszczególnych receptur i zrobi się chaos. W ostateczności warto by było zrobić dwa wątki:

1 - ranking receptur - tylko receptury

2 - ranking receptur - dyskusje

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No właśnie, jakoś słabo to wygląda, że w dziale "Receptury autorskie" takie pustki...

Fajnie by było gdyby tam się większy ruch zrobił. Jakoś nie wierzę, że nie ma tu poukrywanych w zapiskach receptur do których autorzy wracają wielokrotnie, czy takich które były już warzone przez wiele osób (jak FAH, czy Marynka Bitter) i wiadomo, że są bardzo dobre i sprawdzają się prawie zawsze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moja warjacja na temat Brown Ale około 23l. Skład:

 

• 5kg Pilzneńskiego Belgijskiego (2,5EBC)

• 0,38kg Carared

• 0,13kg Cararoma

• Chmiel Nowozelandzki Pacyfica 50g.

• Chmiel Northown 26g

• Mech irlandzki 5g

• Wiórki dębowe po cherry 50g

• 3 goździki

• Drożdże US-05

 

Zacieranie:

 

Zacieranie na 16l wody. Podgrzać do 70C, po czym wsypać wszystkie słody.

 

65C – 45min

70-72C – 35 min

mash out 78C – 5min

 

Wysładzać wodą o temperaturze 78 stopni do uzyskania ok 26L

 

Gotowanie:

Gotować 10min

Northown 11g – 60min

Northown 15g – 35 min

Pacifica 25g – 15min

Mech Irlandzki – 15min

Goździki - 15 min

Pacyfica 25g – 5min

 

Na cichej planuję wrzucić 50g płatków dębowych po cherry typowo eksperymantalnie zobaczymy co wyjdzie. Cicha około tygodnia. Butelkowanie: 6g glukozy na 1L

 

Jeszcze tak długo piwo mi nie pracowało na burzliwej. Mija 6 dzień a tutaj cały czas bulga i jest soczysta piana. Burzliwa będzie pewnie trwała jakieś 9 dni.

Edytowane przez 5k18a
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piwo Harcerskie, 4,5BLG, ok 1% alkoholu. W sam raz by po pracy wypić do obiadu i jechać dalej z rodziną autem. Przepis na 20l.

 

Pilzeński 1kg

 

Karmelowy jasny 1kg

 

Zacieramy w ok 75°C by uzyskać jak najmniej fermentowalnych cukrów.

 

Jak długo utrzymywać zacier w tej temp.

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.