alitechno88 Opublikowano 12 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 witam. mam jedno pytanie a mianowicie kiedy uznać że fermentacja się zakończyła? spadło do 1 Blg a w rurce bulka co 20 min albo i żadziej, na powierzchni brzeczki niema już piany. fermentacja odbywała sie w temp.23 stopni przez 6 dni. to moja 2 warka więc proszę o pomoc. był to koncentrat cooper lager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubS Opublikowano 12 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 Sprawdz blg, nastepnie sprawdz je ponownie jutro. Jesli wynik bedzie taki sam to butelkuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 12 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 Jeśli Blg nie ruszy Ci przez 3 dni to butelkuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alitechno88 Opublikowano 12 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 ok! dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 12 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 Czy każdy musi zakładać nowy temat typu "butelkować ?" nie lepiej podłączyć się pod już istniejący.. czy <O ZGROZO> poczytać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 12 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 Nie lepiej KAŻDY MUSI!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 12 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 Czy każdy musi zakładać nowy temat typu "butelkować ?" nie lepiej podłączyć się pod już istniejący.. czy <O ZGROZO> poczytać ? Takie zadanie ma spełniać piaskownica piwowarska. Każdy ma prawo zapytać nawet najgłupsze pytanie bez skrępowania. Jeśli nie masz cierpliwości by odpowiadać na tego typu pytania omijaj ten dział. bart3q, Arkra, krzychu_72 i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 12 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 Takie zadanie ma spełniać piaskownica piwowarska. Każdy ma prawo zapytać nawet najgłupsze pytanie bez skrępowania. Jeśli nie masz cierpliwości by odpowiadać na tego typu pytania omijaj ten dział. Takie zadanie ma spełniać piaskownica piwowarska. Każdy ma prawo zapytać nawet najgłupsze pytanie bez skrępowania. Jeśli nie masz cierpliwości by odpowiadać na tego typu pytania omijaj ten dział. Dokładnie,a poza tym ,to nie ma głupich pytań....Pamiętam swoje pierwsze zacieranie-tyle się naczytałem napytałem,a jak po filtracji zacząłem warzyć,to zapomniałem ,czy na goryczkę mam dać marynkę,czy lubelski,szybko włączam kompa....brak neta Miałem telefon do sklepu,więc pomoc otrzymałem,gdybym miał połączenie internetowe,nie miałbym czasu szukać,gdzie ,co jak,i chyba bym spytał w piaskownicy,zamiast przeglądnąć receptury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 To jest offtop także proszę moderatora o usunięcie tego posta po pewnym czasie. Takie zadanie ma spełniać piaskownica piwowarska. Każdy ma prawo zapytać nawet najgłupsze pytanie bez skrępowania. Jeśli nie masz cierpliwości by odpowiadać na tego typu pytania omijaj ten dział. Taki sam nowy wątek pojawił się dwa dni przed tym. Korzystanie z forum publicznego wymaga szczątkowej dyscypliny. Robi się bałagan. Niedługo abym mógł znaleźć interesujący mnie temat z piaskownicy będę musiał kilka minut kręcić scrollem. Obserwuje piaskownicę, bo sam jestem początkującym i czytam dział dla początkujących - co początkującym również polecam. Na zakończenie dodam: "Piaskownica piwowarska Najlepsze miejsce do pisania i czytania dla początkujących piwowarów. Pisz, jeżeli nie znalazłeś nigdzie odpowiedzi." Slonx 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 skoro jesteś początkujący to korzystaj z piaskownicy a nie pouczaj innych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Jestem tego samego zdania, pytajmy, ale zanim zadamy pytanie to poczytajmy chociaż trochę na wiki czy forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 3 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Jestem tego samego zdania, pytajmy, ale zanim zadamy pytanie to poczytajmy chociaż trochę na wiki czy forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 3 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Witam. Jestem nowy na tym forum, ale wazeniem piwa zajmuje sie juz od wrzesnia 2012. I uwazam ze swoimi bledami powinienem sie podzielic z takimi ktorzy dopiero zaczynaja. Po pierwsze warze z brewkitow i uwazam ze kazdy powinien tak zaczynac, ale zrobilem podstawowy blad z tym ze, wyszedl on dopiero wtedy kiedy swoim piwem zaczalem czestowac kolegow. I nagle okazalo sie, ze piwo do ktorego ja nie mialem uwag, koledzy roznie odbierali smakowo. Ja w swoim zadufaniu oczywiscie nie zaznaczalem z jakiego brekfitu jest dana partia piwa. I to byl blad. Od dzis bede wszystko zapisywal i wtedy, wyjdzie ktory brewkit dogadza smakowo mnie i moim kolegom najbardziej. Druga sprawa i ta jest bardziej skaplikowana. Piwo z butelki czy z plastiku. Ten sam rozlew z parti, butelka plastik i szklana, wyjete z lodowki w tym samym czasie 2-a rozne smaki. A teraz hicior .Piwo z puszki metalowej 5l. Zakupilem nalewak BIR MAXX bo on do moich puszek pasowal. I kolejne rozczarowanie . Piwo mialo metaliczny posmak.Czyli mowiac krotko d..a wyrzucone pieniadze. Ale postanowilem poczekac, tym bardziej ze do puszek wlalem piwo po 2-giej fermentacji. Naboje orginalne ktore byly w komplecie (na allegro 4-5 zl sztuka) na jedna beczke 2-e szt. Po jakis 3-ch tygodniach,trafila sie impreza to samo piwo ktore w innej beczce mialo metaliczny posmak teraz rewelacja , naboje od wiatrowki (1.7 zl na allegro) 1 szt na 1.5 beczki 5l. Mysle ze na wiosne rusze z kotlem warzelnianym tylko ze z brekwitu 1-h pracy , a przy kotle trzeba stac 5-7 h. Pozdrawiam szanowne grono quhcik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 3 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Piwo z puszki metalowej 5l. Piwo mialo metaliczny posmak Puszki aluminiowe nie dają metalicznego posmaku: http://blog.kopyra.com/index.php/2013/02/26/piwo-w-konserwie/ Chyba że ta jest żelazna... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 3 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Nie koniecznie ta puszki są z aluminium. Nawet zaryzykowałbym stwierdzenie, że na pewno nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkra Opublikowano 3 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Czy każdy musi zakładać nowy temat typu "butelkować ?" nie lepiej podłączyć się pod już istniejący.. czy <O ZGROZO> poczytać ? Takie zadanie ma spełniać piaskownica piwowarska. Każdy ma prawo zapytać nawet najgłupsze pytanie bez skrępowania. Jeśli nie masz cierpliwości by odpowiadać na tego typu pytania omijaj ten dział. Brawo Makaron - też tak uważam. Czytanie forum w celu znalezienia odpowiedzi to jedno ale zadawanie pytań to świadectwo inteligencji. Mnie to też niedawno dotyczyło, a może i dotyczyć jeszcze będzie. Kto pyta ten nie błądzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 3 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Nie koniecznie ta puszki są z aluminium. Nawet zaryzykowałbym stwierdzenie, że na pewno nie Kiedys mialem cztery... wszystkie z czasem pordzewialy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 3 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Witam. Przepraszam za blad w slowie warzyc od warki a nie jak zle zinpretowalem wazyc. Z ta puszka 5l to chyba jest tak. Atestu ze blacha taka jak w kegach nikt nie ma. A do nalewaka ze schladzarka przy domowych imprezach inna nie wchodzi w rachube. Mysle o sloikach lub plastiku jestem na etapie poszukiwan (bardzo intensywnych).Chcialbym zaznaczyc, ze piwo ktore zlewam do puszek 5l jest po drugiej fermentacji i wg. mnie co sie sprawdzilo, do puszki nalezy dodac choc 2-e miarki cukru 0.75 (z miarkownika) quhcik PS. I tu informacja dla czysciochow myc myc i jeszcze raz myc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alitechno88 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 witam. mam pszeniczniaka w fermentatorze 6 dzień i już drugi dzień utrzymuje się na 5 blg a nie mam możliwości przelać na cichą. więc pytam czy już mogę butelkować? fermentacja w 21 st.C, brzeczka nastawna 12 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Oj, chyba za wcześnie. Domyślam się, że to na WB-06, a moim zdaniem w tej temperaturze, to one się nie za bardzo spieszą. Poczekaj cierpliwie jeszcze z 5 dni i wtedy zmierz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alitechno88 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 to były Drozdże pszeniczne Mauribrew Weiss Y1433 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekWG Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2013 mnie obecnie na tych drozdzach zeszło po 7 dniach do 4Blg - fermentacja w 20 stopniach. Z tego co wiem one nie odfermentowuja tak nisko jak WB-06 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alitechno88 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 nie czekam i biorę się doi butelkowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się