ladigb Posted March 8, 2013 Share Posted March 8, 2013 Witam Serdecznie w trakcie transportu uszkodził mi się nowiutki garnek emaliowany i jest dosyć spory odprysk i tutaj moje pytanie czy można w nim warzyć czy raczej garnek na straty ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbynieks Posted March 8, 2013 Share Posted March 8, 2013 słabo... można reklamować? alitechno88 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ladigb Posted March 8, 2013 Author Share Posted March 8, 2013 Nie bardzo własnie przyszedł mi do Anglia z Polski z paczką alitechno88 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted March 8, 2013 Share Posted March 8, 2013 (edited) Albo zaprawką do wanien emaliowanych (jeśli tam takie mają), albo http://www.piwo.org/...__hl__lutowanie No można się jeszcze nie przejmować, gotować i czekać aż dziura wypadnie Edited March 8, 2013 by Dr2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kazimierz_W Posted March 8, 2013 Share Posted March 8, 2013 Żadnego malowania, naprawiania, ani nic. Ta "farba" jest wypalana i to bardziej ceramika niż emalia. Są o tym tematy na forum. Uszkodzenie masz niewielkie i nie powinno być problemu. Jeśli poczujesz metaliczny posmak w swoich piwach to wymień garnek, a tak się nie przejmuj. Mam bardziej obity i nie narzekam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomasznet Posted March 8, 2013 Share Posted March 8, 2013 Ja bym nie zaczepiał, mam odprysk emali w swoim garnku i nie odczuwam żadnej różnicy i piwku Link to comment Share on other sites More sharing options...
ladigb Posted March 9, 2013 Author Share Posted March 9, 2013 dzięki panowie za rady, dziś uwarzę piwo i zobaczymy czy będzie dobrze. pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Z_bychu Posted March 9, 2013 Share Posted March 9, 2013 dzięki panowie za rady, dziś uwarzę piwo i zobaczymy czy będzie dobrze. Czy będzie dobrze to będzie zależeć od ciebie - na pewno nie od tego garnka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ladigb Posted March 10, 2013 Author Share Posted March 10, 2013 Piwko uwarzone, na razie wszystko wygląda i smakuje w porządku Link to comment Share on other sites More sharing options...
alitechno88 Posted June 3, 2014 Share Posted June 3, 2014 witam. nie chcę zaczynać nowego tematu a mam pewien problem z garnkiem emaliowanym, więc do sedna sprawy. dostałem od teścia całkowicie za darmo gar 30l ze starej rybnickiej huty SILESIA. niema nawet małego odprysku ale gar nie jest wytopiony w całości ale tak jakby zgrzewany z dwóch części. góra zgrzana z dnem tak parę cm nad dnem. właśnie na tym zgrzewie zauważyłem nalot ze rdzy. będę próbował zmyć ten nalot tylko mam obawy przed szorowaniem w tych miejscach. jeśli wyskoczy jakaś rdza to gar na złom czy można w nim warzyć? podzielcie się doświadczeniami Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undertow Posted July 16, 2014 Share Posted July 16, 2014 (edited) Witam wszystkich.Podepnę się pod temat. Właśnie zaczynam przygodę z warzeniem piwa, zamówiłem zestaw startera na browamatorze. Oczywiście nie wystarczyło mi kasy na gar, ale na szczęśćie na strychu u dziadka znalazłem takie coś. Na kolejnysch zdjęciach widać uszkodzenia. oraz Czy ktoś ma z czymś takim doświadczenie, nie chciałbym żeby moje pierwsze piwo wyszło żelaziste:P Inna sprawa, czy da radę to podgrzać na takiej kuchence bo gazu nie posiadam ;/ Pozdrawiam, Marcin! Edited July 16, 2014 by Undertow Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted July 16, 2014 Share Posted July 16, 2014 Garnek dobry będzie jak ma 26 - 30 litrów. Obicia emalii lekkie są, umyj dokładnie rdzę druciakiem, żeby nic nie zostało, później nie zostawiaj w nim wody, susz go dokładnie oraz nie używaj agresywnej chemii do niego to nie powinno być problemów. Raczej nie odczujesz metaliczności w piwie. Co do kuchenki elektrycznej trochę lipa... Będziesz grzał dwie godziny zanim się zagotuje, podgrzewanie między przerwami będzie też długie. Zobacz jaka jest prędkość podgrzewania w tym garze, nalej wody do pełna i odmierz stoperem czas. Jeżeli będzie cię satysfakcjonował to używaj... Ale moim zdaniem albo taboret gazowy albo kuchenkę gazową załatw sobie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted July 16, 2014 Share Posted July 16, 2014 Też myślę, że gar może być (puki co ), a co do kuchenki to w dużym stopniu zależy to od jej mocy, której nie podałeś. Jednak na cuda nie licz. Luksusu nie będzie bo sprawność grzania takiego układu jest kiepska. W chmieleniu pomogła by może jakaś grzałka zanurzeniowa (tak z 500-1000W). Zobacz jaka jest prędkość podgrzewania w tym garze Undeath dobrze radzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undertow Posted July 16, 2014 Share Posted July 16, 2014 No to chociaż jedna dobra wiadomość. Generalnie podczas czyszczenia wlałem 3 wiadra 11litrower i z góry zostało mi jeszcze jakieś 7cm więc pojemność zdecydowanie wystarczająca. Tym bardziej, że będzie to moje pierwsze warzenie w życiu:P Mocy nie dam rady odczytać nawet, bo to naprawdę stary sprzęt. Myślałem jeszcze nad inną techniką mianowicie, w piwnicy mam taką starą kuchenkę niemiecką na drzewo/węgiel podłączoną do komina spalinowego. Tylko obawiam się, że może być problem z kontrolą temperatur Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted July 16, 2014 Share Posted July 16, 2014 może być problem z kontrolą temperatur oj może Link to comment Share on other sites More sharing options...
MagicznyJanusz Posted July 17, 2014 Share Posted July 17, 2014 Tylko obawiam się, że może być problem z kontrolą temperatur Na forum ktoś tak gotuje. Dobrze mieszaj podczas gotowania, a na przerwy zdejmuj z ognia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jordanello Posted December 23, 2021 Share Posted December 23, 2021 To prawda, będzie problem z utrzymaniem temperatur przy zacieraniu. Używałem kiedyś podobnych kuchenek i na elektrycznych kuchenkach ciężko jest płynnie regulować temperaturę. Można powiedzieć ze trybi jak diesel na mrozie. Najpierw je ciężko rozpędzić a jak już chcesz przystopować w ostatniej chwili to nawet jak wyłączysz całkiem to przez kilka minut one i tak będą intensywnie grzać odprowadzając ciepło z grzałki i całej powierzchni grzewczej. Z czasem może to opanujesz ale ja i tak wolał bym zwykła kuchenkę gazowa lub taboret gazowy, zwłaszcza przy zacieraniu. Dodatkowym atutem jest bardziej równomierne rozkładanie się ciepła na garnek. Nie grzeje punktowo tylko płomień jest bardziej rozproszony co zmniejsza ryzyko przypalenia zacieru. Tak jak w browarze masz płaszcze grzewcze ogrzewane parą w kadzi zaciernej na dnie i na scianach kadzi poniżej poziomu cieczy oraz mieszadło, dzięki czemu masz duża wydajność cieplna, zacier jest szybko i równomiernie podgrzewany bez obaw o przypalenie. Podobna budowa była by idealna do produkcji bimbru ale to już trochę inny temat ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koora Posted December 23, 2021 Share Posted December 23, 2021 ? Adamiko, Łachim, Marcek10 and 1 other 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcek10 Posted December 23, 2021 Share Posted December 23, 2021 7 lat 5miesiecy i 6 dni " Miszczu" ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now