qni Opublikowano 10 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 Wczoraj zrobiłem swoja pierwszą warkę. Spróbowałem trochę brzeczki, jak dla mnie jest ona za bardzo goryczkowa. Czy da się jakoś w tym momencie zrobić ? Już się rozpoczął proces fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 10 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 Po fermentacji będzie mniej gorzkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gagarin Opublikowano 10 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 a ile, jak i jakiego chmielu dałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qni Opublikowano 10 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 Mam ok 10 l brzeczki 12 BLG, 50 minut Lubelska 50g, 5 minut Marynka 15g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gagarin Opublikowano 10 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 (edytowane) aromatyczny dałeś na goryczkę a goryczkowy na aromat? z tego wynikałoby ze twoje piwo będzie mieć ponad 36 IBU, czyli niezbyt duża gorycz.. Edytowane 10 Marca 2013 przez gagarin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 10 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 (edytowane) aromatyczny dałeś na goryczkę a goryczkowy na aromat? z tego wynikałoby ze twoje piwo będzie mieć ponad 36 IBU, czyli niezbyt duża gorycz.. Ale już dość mocno wyczuwalna. No ale to rzecz gustu. A przypadkiem nie chmieliłeś odwrotnie? Edytowane 10 Marca 2013 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 10 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 (edytowane) 50 minut Lubelska 50g No to ma prawo być gorzkie,(z 40 IBU) Edytowane 10 Marca 2013 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 10 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 Na oko z 20IBU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 10 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 Na oko z 20IBU Elroy ale to na 10 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 10 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 A tak, racja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 10 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 Tragedii nie będzie. Zresztą czy piwo może być zbyt gorzkie? lolo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reynevan Opublikowano 10 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 Nie przejmuj się - postoi miesiąc w butelkach to się ładnie goryczka ułoży Taaak, ja też nie wierzę że będziesz czekać miesiąc czasu żeby je wypić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwek-jas Opublikowano 10 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 Miesiąc temu rozlałem Ale'a gdzie na 18l brzeczki 15 Blg zadałem resztę Marynki która mi została 58g na 60min. Myślałem że tego nikt nie przełknie, piwo przed rozlewem miało wielką gorycz. Parę dni temu otworzyłem jedno i.... po wypiciu sięgnąlem po drugie. Postaram się poczekać z tym piwem dłużej żeby poobserwować co dzieje się z goryczką w czasie leżakowania. Ty dałeś na goryczkę Lubelski (aromat) o mniejszej zawarości alfa kwasów. Myślę że to Twoje piwo będzie bardzo udane. Życzę smacznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qni Opublikowano 10 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 pilsner urquell ma 39 BU i to dla mnie za dużo. Wypije na przyszłość mam nauczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek Opublikowano 12 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 Qni nie załamujos goryczka goryczce nie równa. Jak napiszesz dokładnie jakie piwo robisz ( skład słodów/ekstarktów, ew sposób zacierania, rodzaj drożdży i fermentacji oraz zawartość alfa kwasów w chmielach ) to można z dość dużą dokładnością policzyć goryczkę i określić czy będzie mocno wyczuwalna czy nie. Bez tych informacji można sobie mocno gdybać. Co do zasady koledzy mają rację że jeśli na początku jest zbyt goryczkowe to z czasem to uczucie się zmniejsza. Goryczka w brzeczce to bardzo inna kwestia bo ostre nuty kontrastują ze słodyczą przez co wydaja się być nieznośne, natomiast ta "łagodna" gorycz jest przykrywana słodyczą i ujawni się dopiero po fermentacji. A jak na prawdę ci nie posmakuje ( w co nie wierzę ) to przynieś w jakiś czwartek do degustatorni - damy radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 13 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 Tragedii nie będzie. Zresztą czy piwo może być zbyt gorzkie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qni Opublikowano 13 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 Tragedii nie będzie. Zresztą czy piwo może być zbyt gorzkie? Jak dla mnie tak. Robiłęm warkę wg: http://www.piwo.org/topic/2670-100-pilznenski-125-%C2%B0blg-nie-tylko-dla-poczatkujacych/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się