dentharg Opublikowano 12 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 Panowie, sprawa przydarzyła mi się już z drugim termometrem - mianowicie słupek w środku rozwarstwił/podzielił się. Załączam zdjęcie. Termometr Alla France (http://browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=1333705) Wada ta kompletnie dyskwalifikuje przyrząd. Jednak moim problemem jest to czym został ów problem spowodowany i jak go uniknąć na przyszłość... Czy ktoś z Was już takim przypadkiem i się spotkał? Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 12 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 Miałem to samo tylko u mnie odleglosc rozwarstwienia była mniejsza. "Potrzepałem" nim troche i warstwy się "zeszły". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 12 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 Możesz go podgrzać tak aby się złączył płyn. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 12 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 (edytowane) Łatwiej schłodzić go tak by cały płyn znalazł się w bańce. Jak to nie pomoże, można podgrzać termometr w wodzie (przy podgrzewaniu otwartym płomieniem, opalarką może on pęknąć). Po tej operacji dobrze sprawdzić wskazanie termometru porównując je z wynikiem pomiaru na innym termometrze. http://www.piwo.org/topic/8279-przerwany-slupek-czerwonego-plynu-w-termometrze/ Edytowane 12 Marca 2013 przez Ray Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 12 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 Wyrzucić. Rada na przyszłość - nie kupować. Jeżeli już upierasz się przy analogowym, to weź taki w plastikowej obudowie, ale elektroniczny lepszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dentharg Opublikowano 13 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 Hmm.. Nie upieram się przy analogowym. Ale cyfrowy który? O tym np. z IKEI są różne opinie.. Spróbuję schłodzić - w nocy ma być trochę na minusie to go wystawię na zewnątrz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danielson83 Opublikowano 13 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 Podgrzej delikatnie nad płomieniem, tylko z głową- lepiej na raty niż przedobrzyć.. u mnie to pomogło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dentharg Opublikowano 17 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 Przedobrzyłem i wybuchłem termometr. Teraz muszę pomyśleć o elektronicznym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 17 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 Wyrzucić. Rada na przyszłość - nie kupować. Jeżeli już upierasz się przy analogowym, to weź taki w plastikowej obudowie, ale elektroniczny lepszy. A najlepiej 2 termometry (elektroniczne) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dentharg Opublikowano 17 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 Tylko dylemat: jaki elektroniczny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 17 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 Z Ikei. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dentharg Opublikowano 19 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 I obłożyć sondę w koszulkę termokurczliwą żeby jej nie "utopić". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Obowiązkowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Najlepiej taką rurką termokurczliwą z klejem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dentharg Opublikowano 19 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Dzięki wszystkim! To jutro do Łodzi na zakupy.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dentharg Opublikowano 26 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Nabyty. Czy ktoś może wrzucić fotkę jak umieścił tą rurkę termokurczliwą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 26 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 http://www.piwo.org/topic/7031-termometr-z-ikei/page__st__40#entry176327 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 26 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Cześć. Naprawa termometru alkoholowego metoda odśrodkową zajęło mi 5 min razem z tłumaczeniem dziecku co będę robił i dlaczego powinno się schować w łazience w momencie kręcenia: 1. nabieramy ochoty na naprawę termometru (zajeło mi to jakieś pół roku) 2. odnajdujemy uszkodzony termometr (poszło szybko, jeden dzień) 3. z drutu kręcimy koszyczek z którego termometr nam nie wypadnie w czasie kręcenia 4. zakręcamy mocno termometrem przez około 0,5 min i jeśli udało nam się go nie rozbić cieszymy się naprawionym sprzętem anmar, elroy i Stasiek 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 26 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Jaki dramatyzm w opisie A tak swoją drogą łatwiej podgrzać na palniku termometry niertęciowe, z jakimś płynem z barwnikiem w środku niż machać nim (mniejsze ryzyko). Przed stłuczeniem poprzedniego termometru laboratoryjnego szklanego zakres od -10 do +110 tak zrobiłem i działał poprawnie nie przekłamywał, ale i tak z czasem doradzam przejść na elektryczny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 26 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Jaki dramatyzm w opisie U Bieloka nie ma to tamto, siła razy moc najlepiej się sprawdza ale i tak z czasem doradzam przejść na elektryczny... Mimo wszystko proponuję elektroniczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 26 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Cześć. Przeczytaj post #8 i jeszcze raz mi napisz o mniejszym ryzyku ;-) Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 26 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 http://www.piwo.org/topic/7031-termometr-z-ikei/page__st__40?do=findComment&comment=176327http://www.piwo.org/..._40#entry176327 Teraz dołożyłem jeszcze jedną koszulkę i zastanawiam się czy na wszelki wypadek nie zalać sondy jakimś klejem lub silikonem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dentharg Opublikowano 27 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 Kurcze powiadomień nie dostałem, że ktoś odpisał.. Koszulka tak jak myślałem. Ale także myślę o zalaniu silikonem - osłona kabelka to siatka więc teoretycznie na całej niezabezpieczonej długości jak dostanie płynem to może uwalić sondę.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi