Marusia Opublikowano 4 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2009 Wątek wydzielony z http://www.piwo.org/forum/t1046-Zasady-dodawania-nowych-postow-.html - Makaron Wtrynię się tutaj, bo nie ma sensu tworzyć dodatkowego tematu: jeśli ktoś jest zainteresowany tłumaczeniem jeszcze jakiegoś szczepu Wyeast, którego nie zamieściłam, to proszę o info -przetłumaczyłam głównie te, które sama używałam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 4 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2009 Poproszę o tłumaczenie Bavarian Lager. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 4 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2009 Poproszę o tłumaczenie Bavarian Lager. Mówisz i masz http://www.piwo.org/forum/t1089-Wyeast-2206-Bavarian-Lager.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 24 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2009 Jeśli można to poproszę o dwa szczepy suche czyli bardziej dostępne cenowo czyli: Saflager S-23 i Saflager W 34/70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 24 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2009 Nie ma problemu już biore się za tłumaczenia. Tego jest tyle, że będę tłumaczył na żądanie. Tak czy inaczej w Polsce nie ma dostępu do White Labs (bardzo krótki termin użytku), a i Wyeastów za wiele nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Jeśli mogę prosić Makarona o tłumaczenie Danstar Nottingham i Danstar Windsor, oraz krótką recenzję jako praktyka w tej dziedzinie. Pojawiły się ostatnio w HB i sezon się zaczął, więc trzeba spróbować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Jak tylko wrócę do domu to się zabiorę. Póki co jestem w Polsce i warze na potęgę wakacyjne piwa. Tylko pogoda nie dopisuje za ciepło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Ja już o tym w wątku z nowościami - moze ktoś krótko je scharakteryzuje? Chętnie bym poczytał opinie doświadczonych;-) pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Ogólnie Notthingam mocno odfermentowują i posiadają typowy profil charakterystyczny dla piw brytyjskich. Moim zdaniem zalecałbym je do bitterów, IPA, brown ale, Pale ale. Tam gdzie smaki chmielowe i słodów specjalnych mają wyłazić na wierzch Nie polecam do piw typu Mild, bo piwo może wydawać się wodniste pod głębszym odfermentowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Nie polecam do piw typu Mild, bo piwo może wydawać się wodniste pod głębszym odfermentowaniu. Dodam że do słabszych bitterów i brown ale też raczej nie. A ogólnie z tego co słyszę te drożdże są chwalone, m.in. za smak i za mocne dofermentowywanie piwa - ważne dla piw mocnych - Barley Wine, IPA, mocniejsze stouty itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Makaron, a co powiesz o Windsorach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 5 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2009 Nie zapomniałem o tłumaczeniach ,ale jakoś ciężko mi się zebrać Ale trzasnę to prędzej czy później. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 (edytowane) Słuchajcie, na stronie Wyeasta pojawiła się masa nowych szczepów w seriach limitowanych - Private Collection. 2 z nich już przetłumaczyłem, ale jak się zorientowałem ile tego to naszły mnie wątpliwości, czy jest sens "zaśmiecać" forum charakterystykami trudno (lub wcale) dostępnych drożdży. Z drugiej strony dorwać je można, jak pokazuje przykład dyskusji na sąsiednim forum. Jak sądzicie, tłumaczyć? Edytowane 14 Kwietnia 2011 przez TomX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Co jakiś czas się pojawiają, więc jak nie masz nic lepszego do roboty, to tłumacz. Ale nie wydaje mi się, żeby ktoś niezorientowany poszukiwał informacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 W ramach ćwiczenia języka niemieckiego zacząłem tłumaczyć opisy drożdży Zymoferm. Opisy pochodzą ze sklepu BrauPartner.de, przynajmniej dopóki nie znajdę lepszych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 26 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2014 Sugestia co do zmiany porządku w tym dziale. Może warto podzielić/pogrupować drożdże według producenta w osobnych podforach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 26 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2014 A nie będzie potem problemu z wyszukiwaniem? Teraz wystarczy wejść do tego działu i szukać tematów po numerze / nazwie szczepu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 26 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2014 Jak znasz numer/nazwę wiadomo, można szybko wyszukać. Jak się nie zna to na piechotę chwile schodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 26 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2014 może 4 działy? suche wyeast whitelabs fermentum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 22 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2015 Zadalem gestwe us 05 do pseudo Belgijskiego Dubbla, w jakim zakresie temperatur prowadzić fermentacje? Obecnie jest ok 20 stópi, zostawić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 22 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2015 Wylać. US-05 do jakiegokolwiek belgijskiego piwa to coś nie tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 22 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2015 (edytowane) Wylać. US-05 do jakiegokolwiek belgijskiego piwa to coś nie tak. napisałem pseudo Dubbel bo zasyp był dubblowy plus cukier karmelizowany Edytowane 22 Listopada 2015 przez PiotrekU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 23 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2015 Wylać. US-05 do jakiegokolwiek belgijskiego piwa to coś nie tak. napisałem pseudo Dubbel bo zasyp był dubblowy plus cukier karmelizowany Zostaw w takiej temperaturze jaką masz Jeżeli chcesz bardziej estrowy to podnieś ją delikatnie po kilku dniach burzliwej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 28 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2019 Czy używał ktoś Imperial Yeast? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafple Opublikowano 1 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2019 A24 - jestem bardzo zadowolony z efektu. Fermentacja o dziwo trwała dość długo i piwo dofermentowało dopiero na cichej ale aromat faktycznie daje brzoskwinie, mango itp. Póki co mam na tych drożdżach gotowe IPA, w tej chwili fermentuje session IPA ale myślę, że spokojnie mogę polecić i na pewno sprawdzę inne ich drożdże. Pozdrawiam Rafał Grzegorz Żukowski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się